sailing-dulce.nl

Logboek 2015/2 Op weg naar huis

Tabula Rogeriana (uitsnede), Al Idrissi, 1154
Tabula Rogeriana (uitsnede), Al Idrissi, 1154

  Direct naar

   het laatste

   verslag

 

De oude kaartuitsnede hiernaast is uit 1154. Hij is een deel van de merkwaardig gedetailleerde wereldkaart, die de moslim-kartograaf Mohammed Al-Idrissi maakte in opdracht van Roger II, de Normandische koning van Sicilië (1095 - 1154) De kaart is hier 180 graden gedraaid, want Al Idrissi tekende hem met het zuiden aan de bovenkant. De kartograaf werd geboren in Ceuta, thans een Spaanse enclave op de Marokkaanse kant van de Straat van Gibraltar. Hij bereisde vele delen van Europa, waaronder Portugal, de Pyreneeën, Frans-Atlantische kust, Hongarije en Jorvík (ook bekend als de Engelse York) Hij verzamelde ook informatie van Islamitische handelaren en kapiteins. Zijn wereldkaart van 1154 is volgens velen de meest gedetailleerde uit die tijd. Hij is gegraveerd op een grote schijf van puur zilver met een diameter van 2 meter.

 

Op de uitsnede van de Atlantische kust zie je goed de contouren van het Iberisch schiereiland, de Golf van Biscaje, de punt van Bretagne, de Seinebaai, een klein uitgevallen Engeland, de kust van de Nederlanden en een uitsteeksel naar het noorden in de vorm van een hondenkop. Dai is Denemarken. De vele eilanden zijn moeilijker om thuis te brengen.

 

De kaart toont de route die we in de komende maanden zullen nemen, ruim 850 jaar later. Wij hebben GPS en uiterst gedetailleerde electronische en papieren zeekaarten. Dat levert weinig problemen op. Op 16 april a.s. vliegen we naar Portugal. De boot staat nog op de wal bij Sopromar in Lagos. Als het goed is heeft de werf het onderwaterschip al van een nieuwe laag antifouling voorzien, de anodes vervagen en de MaxProp schroef geserviced. Wij moeten alleen de vrijboorden poetsen en in de was zetten, de touwflossen uit de schroefastunnel prutsen en de hele zaak aan de gang brengen. Dan kunnen we in het water. In de Marina de Lagos krijgen de motor en het buitenboordmotortje een beurt, testen we alle apparatuur en poetsen we de rest van het schip.

 

De tocht langs de Atlantische kust maken we samen met Piet & Tineke van de Tartaan. Hen leerden we vorig jaar kennen in Barbate aan de Spaanse kust. Onderweg willen we opnieuw Lissabon bezoeken. De Golf van Biscaje steken we over van Bilbao naar La Rochelle. We hebben geen idee wanneer we thuis komen; in elk geval hebben we geen enkele haast.

Gorinchem (176)

De beide depressies van de afgelopen dagen, keurig geregistreerd op onze barograaf
De beide depressies van de afgelopen dagen, keurig geregistreerd op onze barograaf

Woensdag 01-04-2015

De voorjaarstorm van gisteren veroorzaakte een dode en een zwaargewonde in Ede en veel schade in ons land. Hiernaast zie je de beide diepe depressies van de afgelopen dagen uitgeschreven op de rol van onze barograaf. Ook vandaag lijkt het een ontsuimige dag te worden. Voor ons vertrek naar Friesland mail ik de werf in Lagos om ze eraan de afspraak te herinneren dat de klussen aan onze boot klaar zouden zijn als we op de 16e april arriveren. Overigens wordt het vandaag 29o in Lagos.

 

Half tien rijden we weg uit Gorcum met een volle tank. Bij Utrecht een weinig file. Onderweg krijgen we alle soorten neerslag over ons heen: regen, hagel en natte sneeuw plus een luttele klap onweer. In de polders is het rustig, afgezien van de wind die aan het autootje rukt. Ergens in Noordoostpolder passeren we de kilometerstand van 100.000. Overal om ons heen hangen donkere wolkencomplexen met regensluiers. Lemmer. In Friesland is de windkracht beduidend sterker. De puzzel van de rondwegen in aanleg rond Leeuwarden lossen we op. Om kwart over tien zijn we in Veenwouden (hier Feanwâlden geheten), waar Klaas & Hinke ons hartelijk onthalen met onder andere Sûkerbôle. Ik pas, want diabetes type 2. Hinke is de jongste zus van mijn moeder en dus eigenlijk mijn tante. Maar ze was een nakomertje bij Pake & Beppe, niet zoveel ouder als mijn broertje en ik, dus 'tante' hebben we haar nooit genoemd.

 

Lang tafelen bij een gezellige lunch. Klaas & Hinke zijn dan zo'n tien jaar ouder, maar nog steeds mensen van deze tijd en met hen praten is aangenaam. Hij pleegt haar dagelijks voor te lezen uit mijn boeken en dat berokkent ze veel plezier. De eerste delen vinden ze het leukst 'vanwege de lichte ironie'; deel 3 is ingewikkelder en serieuzer. Klaas heeft zelf ook een boek over zijn jeugd geschreven met andere familieleden: K. Stavenga (red.), 'Elk trije kear rinne. Kronyk fan de húshâlding fan Teake Stavenga en Gryt Langhout', (in eigen beheer, 2014) Een kloek werk met stamboom (Kertiersteat) achterin.

 

Om drie uur rijden we naar Harry B. in Leeuwarden. Hij weduwnaar van mijn nichtje Klaasje, die een halfjaar geleden stierf. Mijn liefste nichtje uit de eerste zeven jaar van mijn leven, toen we op de Tijnjedijk in Huizum woonden, een dorpje dat aan de Friese hoofdstad vastgroeide. Harry klimt langzaam uit een dal van verdriet; het gaat wel goed met hem. We blijven praten tot het tijdstip dat we rond Utrecht geen files meer zullen treffen. Onderweg is het droog. Bij Utrecht en op de A27 inderdaad geen files. Kwart voor acht terug in Gorcum. Een flinke rit. Een verdiend glas wijn. Terug naar boven

Gorinchem (177)

Exttreme droogte in CaliforniŽ in 2014. Meer dan 2000 vierkante kilometer nuttige landbouwgrond ligt braak omdat er onvoldoende water is voor irrigatie
Exttreme droogte in CaliforniŽ in 2014. Meer dan 2000 vierkante kilometer nuttige landbouwgrond ligt braak omdat er onvoldoende water is voor irrigatie

Donderdag 02-04-2015

Dat de wereld snel opwarmt is een feit en de effecten worden steeds meer merkbaar. Een bericht uit de VS: Langdurige droogte in Californië leidt tot rantsoenering van water. Alle steden en gemeenten zijn verplicht om een kwart minder water te verbruiken. 'Deze historische droogte vereist ongekende maatregelen', zegt gouverneur Jerry Brown.

De omvang van de rampen die we in de toekomst kunnen verwachter, zal nog veel ongekendere maatregelen vergen. De snelheid van de opwarming neemt toe, blijkt uit een juist gepubliceerd onderzoek van onder andere de Wageningen Universiteit. Daarin wordt vastgesteld dat de opwarming van de aarde zichzelf daadwerkelijk versterkt. Bij een hogere temperatuur komen meer broeikasgassen als CO2 vrij in de atmosfeer, waardoor nog meer warmte wordt opgepot. Het gaat om een van de gevreesde 'positieve terugkoppelingen': een hogere temperatuur leidt tot meer broeikasgassen. Een zichzelf versterkend effect waardoor het klimaat abrupt in een nieuwe toestand raakt. Ik schreef acht jaar geleden al over dergelijke abrupte veranderingen.

Sommigen in het bedrijfsleven beginnen het te snappen. Ben van Beurden, directeur van Shell, zei onlangs in een toespraak in Londen: 'Weg met steenkool, stop kooldioxide onder de grond en zorg voor een serieuze CO2-prijs.' Stoppen met olie boren zei hij echter niet. Over dat onder de grond stoppen schreef ik onlangs hier kritisch. Maar je mag verwachten dat politici en andere leiders straks in paniek zullen kiezen voor drastische climate-engineering, die nieuwe gevaren met zich mee zal brengen. Dezer dagen zal ik verder gaan met de serie daarover.

 

Enige tijd geleden heb ik me aangesloten bij Lira. Dat is een organisatie die auteursrechten int bij ondermeer bibliotheken voor het uitlenen van boeken van aangesloten auteurs. Ik mag me verheugen op het ontvangen van € 3,14 over de achterliggende maanden.

Telefoon van mijn advocaat. Op 9 april doet het Centraal Tuchtcollege in Den Haag uitspraak in het hoger beroep van de slachtoffers van Jansen Steur tegen de ex-bestuurders van MST. Of ik er heen wil gaan? Daar moet ik even over nadenken, maar al gauw is het duidelijk: ik ga. Ondanks alle kritiek die je op de aparte tuchtrechtspraak van beroepsgroepen kunt hebben ('de slager keurt zijn eigen vlees'), heb ik altijd respect voor het medisch tuchtrecht gehad. En vooral: ik heb me nooit verstopt in de zaak JS, omdat ik vind dat ik destijds in MST adequaat heb gehandeld en de neuroloog heb verwijderd zodra ik kon.

 

De rest van de ochtend bezig met het Gorcums Boekenbal 2016. Opstellen agenda voor vergadering 8 april, bijstelling van de begroting, dankbriefje aan FOWW, opstellen van globaal avondprogramma en het verzenden van alle stukken plus de concept-statuten. Bij de notaris haal ik de oprichtingsacte op. Daarna naar de verpleegkundige die mijn huisarts assisteert voor de halfjaarlijkse diabetescontrôle. Alles dik in orde.

Ik ontvang een email van Ricardo van Sopromar in Lagos: ze zullen onze Dulce op 16 april a.s. om 12 uur in het water takelen. Ho, ho, mail ik terug, dan zijn we er nog niet en we hebben nog een aantal dagen nodig voor klussen. Ok, will be no problem', mailt hij terug. Omdat er veel te doen is, is de dag snel voorbij. Terug naar boven

Gorinchem (178)

Bron: New Scientist
Bron: New Scientist

Vrijdag 03-04-2015

Sinds 2001 registeren radiosterrenwachten korte en snelle uitbarstingen van radiostraling (FRB's) in een smalle bandbreedte. Ze duren maar een paar milliseconden. Niettemin hebben ze net zoveel energie als de zon in een maand uitzendt. Niemand weet waardoor ze veroorzaakt worden, alleen veronderstelt men dat ze door een kleine bron ergens in de ruimte worden uitgezonden. Die bron kan hooguit circa honderd kilometer groot zijn, dus het is geen ster. De uitbarstingen lijken van ver buiten ons melkwegstelsel te komen. Het meest eigenaardige aan de signalen is dat ze een wiskundig patroon volgen, dat niet door enig bekend fysisch fenomeen in het heelal verklaard kan worden.

Tot dusver werden er tien van dergelijke uitbarstingen geregisteerd; voor de laatste keer in 2014 door de Parkes Telescope in New South Wales, Australië. Uit een analyse van de dispersiematen van de tien bekende radioflitsen blijkt dat deze exacte veelvouden zijn van het getal 187,5 (afbeelding hiernaast)

 

Uiteraard opperde men de gedachte dat dit intelligente patroon duidde op een signaal van een buitenaardse beschaving. Omdat er geen fysisch-kosmologische verklaring voor is, zou een andere beschavong het meteen herkennen als een kunstmatig signaal. Er is slechts een kans van 5 op 10.000 dat de regelmaat in de signalen op toeval berust. Dat vind ik persoonlijk een tamelijk grote kans, als je bedenkt hoe immens groot het universum is. Bovendien zijn er pas tien van die uitbarstingen gedetecteerd. Veel waarschijnlijker is het dat de signalen van zeer dichtbij afkomstig zijn, bijvoorbeeld van een onbekende spionagesatelliet. Kijk hier voor meer informatie.

 

Je moet denken aan het WOW!-signaal dat SETI in 1977 opving. Ook dat was een radiosignaal, een sterk kortegolfsignaal, dat uit de verre ruimte leek te komen. De herkomst leek gelokaliseerd in het sterrenbeeld Sagittarius. Men dacht aan een teken van een buitenaardse beschaving. Ondanks intensief zoeken werd het nooit meer gevonden. Nog in 2012 - op de 35e verjaardag - werd een radioboodschap in dezelfde richting teruggestuurd. Die bevatte 10.000 Twitter-berichten. Als ze ooit ergens worden ontcijferd, zullen ze veel verbazing wekken.

 

Eindelijk is het weer een beetje droog met minder wind. Ans gaat naar haar moeder. Ik zit uren mijn tijd te verdoen met gamen (Skyrim) Straks naar Amsterdam voor de 39ste verjaardag van Derrick, de zoon van Ans. Terug naar boven

Gorinchem (179)

Derrick met zijn moeder
Derrick met zijn moeder

Zaterdag 04-04-2015

Gisteravond naar de verjaardag van Derrick (39) in Amsterdam. Het nieuwe huis van hem en Nicky hadden we nog niet gezien. Leuk huis, leuk ingericht. Drie poezen. Later kwamen Barbara en Tessa met hun gezinnen en werd het erg gezellig aan de lange keukentafel, die gelukkig in de kamer paste (foto hiernaast) Tegen twaalf uur waren we weer thuis.

 

Vandaag begint het Paasweekend. Met regen. Om tien uur is het droog maar fris vanwege wind uit het noorden. Terwijl Ans het huis opruimt en een cake bakt, doe ik snel boodschappen. Verse croissantjes, want we krijgen Floor met haar gezin op bezoek. De eerste passanten liggen in de haven. Snel even het nieuws doornemen. Ik erger me aan de taalvervuiling in een headline van De Volkskrant: 'Pandjesbazen misbruiken Airbnb'. Ze bedoelen natuurlijk huisjesmelkers. Een pandjesbaas heeft een pandhuis of lommerd, waar mensen in geldnood hun bezittingen kunnen verpanden. Zie hier.

 

Om half twaalf staan Floor, Pijke en hun kinderen voor de deur. Thijs kijkt rond over de haven. 'De stad is ouder geworden', zegt hij. Dat ziet hij goed. We gaan aan de koffie en de cake. Floor heeft het naar haar zin in haar nieuwe baan bij Overamstel Uitgevers en Pijke draait goed als ZZP'er. Later maak ik met Thijs en Pijke een wandeling over de wal en langs de rivier. Thijs klimt op de kubus; een van de geometrisch sculpturen van Winiarski naast de sluis. Ook de besloten ruimte van de veelstammige es vindt hij interessant. Boven het rivierfront Buiten de Waterpoort hangen buikige wolken. Er ligt een groot schip afgemeerd. Mannen zijn bezig een auto van het achterdek te takelen. We lopen erlangs naar het strandje. Daar zoeken Pijke en zijn zoon naar schelpen. Het leven kan zo simpel zijn.

Terug thuis lunchen we uitgebreid met soep, croissants en zalm. Kijk hier voor 6 foto's.

 

Om twee uur rijden onze gasten verder naar Brabant, waar ze een bezoek gaan brengen aan Pijke's moeder. Ans en ik doen de forse afwas en betreuren dat we destijds geen vaatwasmachine hebben gekocht. Dan een middagdutje. Op de nieuwssites lees ik dat vanmorgen de A27 in de richting Gorinchem werd afgesloten, ongeveer een halfuur nadat Floor en Pijke erlangs kwamen. Er zou een auto met explosieven van de weg in het weiland beland zijn. De politie sloot de weg af met een urenlange file tot gevolg. Daar hebben ze geluk gehad.

Er verscheen in The Independent tamelijk schokkend bewijs van het stoken van Poetin in de EU. Het Front National van Marine Le Pen ontving een lening van 9 miljoen euro van een Russische bank. 'Which is expected to be the first tranche of a series of Russian payments which will fund the cash-strapped far right party up to the French presidential election in 2017.' Marine le Pen ontkent. 

Vanavond rustig voor de buis. Terug naar boven

Gorinchem (180)

Gorinchem (180)

Zondag 05-04-2015, 1e Paasdag

De maandelijkse update van de gemiddelde wereldtemperatuur in de lagere atmosfeer is onveranderd hoog: + 0,26o Celsius over maart.

Onlangs meldde ik dat de staat Californië vanwege de aanhoudende droogte besloot tot rantsoenering van water. Al in 2009 zei de Amerikaanse wetenschapper, Nobelprijswinnaar en minister voor energie, Steven Chu in een spraakmakend interview: 'We moeten rekening houden met een scenario waarin er niet langer landbouw mogelijk zal zijn in Californië. Ik zie niet hoe ze dan nog stand kunnen houden in hun steden.'

 

Onvermijdelijk zullen overheden in de afzienbare toekomst climate-engineering technologie gaan inzetten om de stijgende temperaturen te doen dalen. Daarom verder met de serie posts daarover. De vorige stukken waren op 22-02-201527-02-201506-03-2015, 19-03-2015 en 02-04-2015. De technieken van vermindering van het broeikasgas kooldioxide uit de atmosfeer hebben we grotendeels gehad, nu over naar die van vermindering van de warmtestraling van de zon op aarde (radiation management, zie hieronder)

 

Climate-engineering. Vermindering van warmte instaling van de zon door uitstrooien van weerkaatsende aerosols in de stratosfeer (rode cirkel)

De techniek die vaak wordt genoemd is die van het uitstrooien van reflecterend materiaal op grote hoogte. Daardoor wordt de albedo, dat is het weerkaatsend vermogen van de atmosfeer verhoogd. Meer warmtestraling van de zon wordt teruggekaatst naar de ruimte, minder bereikt de aarde om die op te warmen. De techniek is zeer effectief en werd in 2006 - schoorvoetend - voorgesteld door de Nederlandse klimaatwetenschapper en Nobelprijswinnaar Paul Crutzen, voor het geval de opwarming uit de hand zou lopen. Dat lijkt bijna tien jaar later het geval te zijn. Crutzen greep terug op een methode van klimaatverandering, die al in 1974 werd bedacht door de Sovjet-geleerde Mikhail Budyko.

De methode is simpel. Je kunt zwaveldeeltjes (zwavelwaterstof of zwaveloxide) door vliegtuigen, balonnen of kanonnen laten uitstrooien in de lagere stratosfeer. Ook titaniumdioxide wordt genoemd. Het kan zelfs gebeuren door

toevoegingen aan de brandstof van lijnvliegtuigen, die ze op kruishoogte (10 - 12 kilometer) automatisch uitstoten. Daaronder is de troposfeer, waarin het weer zich afspeelt. De kleine zwaveldeeltjes vormen met stof en water sulfaataërosolen. In de lagere stratosfeer bewegen de luchtmassa's zich horizontaal, zodat de reflecterende deeltjes lang aanwezig blijven, ongeveer een tot twee jaar.

 

Studies wijzen uit dat 2% vermindering van warmtestraling van de zon de opwarming ons klimaat reduceert tot normale waarden. De methode lijkt dus het Ei van Columbus. Zijn er ook nadelen? Een van de problemen is de verdeling van de aërosols. Omdat ze in voortdurende beweging zijn, is de lokatie steeds wisselend. Daardoor kan de afkoeling terecht komen waar je het liever niet hebt, terwijl andere plaatsen juist wel opwarmen. Lastiger is het effect op neerslag. In een opwarmend klimaat neemt de neerslag toe, maar door aërosols kan het juist sterk afnemen, zelfs tot pre-industriële niveaus. Dat verwacht men vooral in de tropen, in Europa, Noord-Amerika en de Amazone. De zwaveldeeltjes kunnen ook met elkaar reageren, samenklonteren en neervallen, zodat het weerkaatstend effect veel korter duurt. Men vreest onberekenbare gevolgen zoals het uitdoven van de Indiase moesson, waardoor de oogsten voor 2 miljard mensen in Zuid- en Oost-Azië in gevaar komen.

 

Een ander probleem betreft de ozonlaag, de laag die het leven beschermt tegen het gevaarlijkste deel van de UV-straling van de zon. Het Protocol van Montreal uit 1989 verbood het gebruik van drijfgassen in spuitbussen van fluor e.d. Daardoor is het ozongat boven de Zuidpool zich nu aan het herstellen. Naar verwachting is dat herstel compleet in 2050. Recente studies wijzen uit dat sulfaat-aërosolen de ozonlaag opnieuw kunnen aantasten en het herstel vertragen.

Een andere zorg betreft de onevenwichtigheid van het politieke klimaat in de wereld. Als door internationale conflicten en oorlogen, misschien ten gevolge van onverwachte schadelijke neveneffecten zoals het uitvallen van moessons en toename van het ozongat, de uitstrooiing stopgezet wordt, dan dreigt een snelle en rampzalige opwarming. De grootste die zich ooit heeft voorgedaan. Een dramatisch inhaaleffect, omdat de wereld door is blijvengaan met het verstoken van fossiele brandstoffen.

 

Weer krijg je dat gevoel van de mens als tovenaarsleerling, die niet weet wat hij aanricht. Er is veel te weinig bekend over de processen in de aardatmosfeer. De techniek kan volkomen onverwachte gevolgen hebben. Niettemin ligt het in de lijn van verwachting dat staten in de afzienbare toekomst zullen overgaan tot climate-engineering door aërosols, als ze met de rug tegen de muur staan en de effecten van global warming miljoenen slachtoffers maken en ondraaglijk worden.

 

Vandaag hebben we een zonnige maar frisse 1e Paasdag. De vele wandelaars over de sluis inspireren ons tot een lange wandeling over de stadswallen. Bomen en planten lopen overal uit. Het groeiseizoen begint dit jaar een week eerder dan gebruikelijk. Vorig jaar was het nog twee weken eerder. Goed nieuws uit Genève: de LHC van CERN is vandaag weer opgestart na een pauze van enkele jaren. In deze tweede ronde, die tot 2018 duurt,  gaat hij op volle botsingsenergie draaien. Dat levert een grote kans op nieuwe ontdekkingen op. De kans bestaat dat het standaardmodel van de deeltjesfysica opnieuw onderuit gaat. Je kunt de ontwikkelingen vandaag hier live volgen. Terug naar boven

Gorinchem (181)

Het zwarte gat in de fim 'Interstellar', vorm gegeven door fysicus Kip Thorne. Zo zou het eruit moeten zien. In oranje de accretieschijf, in grijs en zilverkleur de Einsteinring. Het gat is zelf een bol,waarin de singulariteit eeuwig schuil gaat
Het zwarte gat in de fim 'Interstellar', vorm gegeven door fysicus Kip Thorne. Zo zou het eruit moeten zien. In oranje de accretieschijf, in grijs en zilverkleur de Einsteinring. Het gat is zelf een bol,waarin de singulariteit eeuwig schuil gaat

Maandag 06-04-2015, 2e Paasdag

De afgelopen twee avonden keken we naar twee SF-films, Interstellar (2014) en Soylent Green (1973) Allebei boeiend, zij het ieder op een andere manier. Interstellar is spectaculair met al zijn fraaie relativiteitseffecten, mensen die met verschillende snelheden reizen en dus in verschillend tempo verouderen. Natuurlijk was iedereen benieuwd hoe men een zwart gat zou verbeelden. Met steun van de theoretisch fysicus Kip Thorne (die ook bij de film Gravity uit 2013 adviseerde) werd de nevenstaande vormgeving gemaakt. Het zwarte gat spint rond met bijna de lichtsnelheid en sleurt delen van het omringende heelal met zich mee. Dat is de oranjekleurige accretieschijf. Rond het gat, dat bolvormig is en in feite zelf onzichtbaar blijft, vertoont de ruimtetijd vreemde effecten zoals gravitational lensing. Dat veroorzaakt een Einsteinring, dat is op de foto hiernaast de lichtgekleurde ring. Ook het verhaalgegeven is boeiend: de aarde sterft af als gevolg van overbevolking, opwarming en plantenziekten. De mens moet op zoek naar bewoonbare werelden buiten het zonnestelsel. Alleen de oversentimentele kanten van het gebroken gezinthema zaten me wat dwars,

Eenzelfde thema van global warming en wereldwijde voedseltekorten ligt ten grondslag aan de klassieker Soylent Green, al uit 1973, met in de hoofdrol Charlton Heston. Beduidend minder spectaculaire effecten maar desondanks een interessant verhaal, dat blijkt te eindigen in een bijzondere vorm van georganiseerd kannibalisme.

 

Er verschijnen steeds meer geruchten dat de Griekse regering op 9 april a.s. zal weigeren de overeengekomen aflossing van 450 miljoen euro van een lening aan het IMF te betalen. Anders komt de uitbetaling van de pensioenen en de ambtenarensalarissen in gevaar. Bovendien moet het nieuwe aflossingen aan het IMF betalen op 1 mei (€ 200 miljoen) en 12 mei (€ 763 miljoen) Dat kan alleen maar als ze de volgende tranche van 7 miljard steungeld van de eurolanden ontvangen - en dat hangt af van de goedkeuring van het laatste bezuinigings- en hervormingsplan van 26 punten, waar de trojka (EU-commissie, ECB en IMF) weinig vertrouwen in heeft.

De conservatieve Britse krant TheTelegraph citeerde deze week een anonieme regeringsfunctionaris in Athene. Die zei: We zijn een linkse regering, als we moeten kiezen tussen het niet nakomen van verplichtingen aan het IMF of het niet nakomen van verplichtigingen aan onze eigen bevolking, dan is de keuze simpel.' De Grieken willen geen 'protectoraat van Europa' worden. Ze dreigen de banken te zullen nationaliseren, aldus The Telegraph, en schuldbrieven uit te geven, hetgeen in feite betekent dat ze naast de euro een eigen munt invoeren. De facto een terugkeer naar de drachme. Een Grexit is dan onvermijdelijk.

Tsipras gaat komende dinsdag in Rusland leningen vragen aan Poetin. Hij speelt hoog spel en hij kan niet anders. Zijn electorale steun dreigt anders af te brokkelen. Dan komen er nieuwe verkiezingen en het staat niet vast dat hij die wint.

Vandaag worden de geruchten tegengesproken door Varoufakis, minister van financiën. In New York beloofde hij IMF-bestuurder Christine Lagarde dat de aflossing van 450 miljoen euro aanstaande donderdag gewoon betaald zal worden. De Griekse staat zou in maart aanzienlijk meer belastinginkomsten ontvangen hebben dan verwacht, inkomsten die gebruikt kunnen worden om de schuld af te lossen. De zenuwenoorlog duurt voort.

 

Een koude 2e Paasdag. Vanmorgen is de traditionele Paasmarkt in Gorcum, met meer dan 200 kramen. Alle kroegen zijn vanaf tien uur open en vanuit de omringende plaatsen komen boeren, burgers en jonge buitenlui naar de stad om zich vol te gooien. Als de markt om twee uur sluit, breken er al even traditioneel gevechten uit tussen de Gorcummers en de boeren. We lopen naar Busato's IJsfee, de voormalige IJssalon Busato, in de Arkelstraat. Daar is een straatoptreden van de band True Colors, waar Ans' dochter Barbara in zingt. Kleumend van de kou weten ze toch zoetgevooisde dameszang te brengen, begeleid door gitarist Walter de Lima (foto hier)

Terwijl Ans langer blijft luisteren, haal ik fruit, aardbeien en verse vis op de markt. In de Gasthuisstraat ontdek ik een leuk beige jakje voor op de boot. Slechts € 29,95. Helaas, zegt het meisje van de winkel, jammer voor u, ze zijn getailleerd dus bestemd voor dames. Ach, je kent het: man en vrouw gaan in een lang huwelijk steeds meer op elkaar lijken. Nou, dan haal ik Ans toch even. Die vind het ook leuk, dus gekocht.

Later thuis komen Tessa en Vajèn op de thee. Inmiddels is er wat zon gekomen. Bootjes door de sluis, wandelaars op de sluis kijken en wachten tot ze geschut zijn. Op Oud Gorinchem op Facebook raak ik in een discussie over de stadspoorten. Terug naar boven

Gorinchem (182)

De laagstaande zon tovert aan het eind van de middag een mooi patroon op de muur van het huis tegenover ons op de Altenawal
De laagstaande zon tovert aan het eind van de middag een mooi patroon op de muur van het huis tegenover ons op de Altenawal

Dinsdag 07-04-2015

Het is een wat vriendelijker dag dan gisteren. Minder koud. We zijn op weg naar de lente, want tegen het weeekeinde zou het wel eens 20o kunnen worden. In Lagos kampen ze dezer dagen met een fikse storm Bf 9 uit het zuidoosten, vanwege een lagedrukgebied voor de Marokkaanse kust.

Er verschijnen mannen met een hogedrukspuit op de sluis. Ze spuiten de sluismuren schoon. Die gaan vast ook onze gevel, vervuild dooe het sneeuwruimen door de havendienst, schoonmaken. Dat mag beslist niet met een hogedrukspuit en de havendienst weet dat. We wachten het af.

Het vaste patroon: Ans gaat naar haar moeder en ik haal boodschappen. De poelier op de Langendijk is vandaag weer open, maar de vrolijke, hoogstemmige kippenboer Peter is er niet.

 

Nieuws over de geleidelijk opflakkerende nieuwe Koude Oorlog. Rusland komt in de bezette Krim zijn beloftes voor culturele autonomie voor de Tataren niet na: ze sluiten het Tataarse TV-kanaal. Hier zie je laatste minuten. In de enclave Kaliningrad (het vroegere Koningsberg) plaatsen de Russen Iskander-raketten voor de korte afstand, zo meldt de BBC. In reactie zullen de Polen langs de tweehonderd kilometer lange grens zes wachttorens bouwen van ieder 50 meter hoog.

 

Ans keert zorgelijk uit het verpleeghuis in Lexmond terug. Het gaat duidelijk minder goed met haar moeder. Ze ziet opeens bijna niets meer en had weer een paar neusbloedingen, hoewel de Ascal al weken geleden gestopt was. Ze is misschien ook gespannen omdat ze weet dat we binnenkort weggaan. Lastig zijn die dingen.

 

De 'spuitgasten' zijn aan het eind van de middag nog niet aan onze besmeurde gevel toegekomen. In Griekenland melden de kranten dat de regering de BTW op de eilanden met veel toeristen te verhogen. Op eilanden als Mykonos en Rhodos geldt een lagere BTW dan elders in het land. Die wordt nu gelijk getrokken. De extra opbrengst schat men op 350 miljoen euro per jaar. Begrijpelijk, Griekenland was wel heel erg goedkoop voor toeristen. In de meeste havens betaalden we niet eens havengeld. Leuk voor ons, maar niet goed voor de armlastige staatskas. Terug naar boven

Gorinchem (183)

Ans met haar moeder (95) in De Laakse Hof
Ans met haar moeder (95) in De Laakse Hof

Woensdag 08-04-2015

De dokter van het verpleeghuis van Ans' moeder had gisteren gezegd dat haar conditie achteruit ging. U doet er goed aan om de komende tijd bereikbaar te zijn, had ze gezegd. Lastige dilemma's dringen zich op. Over een dikke week vliegen we immers terug naar Lagos. Vooralsnog kunnen we alleen maar afwachten.

Uit ongerustheid reed Ans gisteravond nog maar een keer naar Lexmond. (Achter)kleinkind Nikita, Barbara en Tessa waren mee. Het viel mee, Oma Steers (95) lag in bed maar ze was helder en goed aanspreekbaar. 'Ik hoop dat ik op een gemakkelijke manier doodga', zei ze tegen Ans, 'maar ik wil eigenlijk wachten tot jullie weer terug zijn uit Portugal.' Een leven van zich wegcijferen.

 

De dag begint met dichte mist. Vanmorgen ga ik mee naar Lexmond. Vanwege het slechte zicht rijden we via de binnenwegen. Haar conditie is beter dan gisteren, ze is aangekleed en haar dunne grijze haar is gewassen. Ze zit in haar rolstoel in de woonkamer (foto hiernaast) Ze is helder en herkent ons meteen. 'Wat jammer dat ik niet in Gorcum woon', zegt ze. Ze nipt wat aan haar koffie. Eigenlijk is ze compleet vel over been en kan niet meer lopen. Dichtregels van M. Vasalis komen bij me op, die haar stokoude moeder aanspreekt als: '....dierbare sneeuwwitte astronaut, zo ver al van de aarde afgedreven...'

'U bent een kampioen overlever', zeg ik als ze klaagt dat iedereen die ze kende dood is. Ze glimlacht; ons bezoek vrolijkt haar toch op. Hoe het met mijn kleinkinderen gaat, wil ze weten. Dat soort dingen onthoudt ze goed. En dat we op het punt van vertrekken staan: 'Ik moet zorgen dat ik volgende week beter ben, als jullie weggaan.' We blijven een uurtje en zien dat ze moe is. 'Het liefst blijf ik de hele dag in bed.' Ans legt uit dat ze dan pijnlijke doorligplekken riskeert. Ze knikt maar het lijkt haar niet te interesseren. Na een uurtje is ze moe. We maken met de verpleging de afspraak dat ze meteen bellen als het minder met haar wordt. Een overbodige afspraak, ze bellen toch wel.

 

Om half een zijn we weer thuis. Inmiddels heeft de zon de mist verdreven.  Er is bericht van de Stichting Rivierenlandfonds dat ze de subsidieaanvraag voor het 1e Gorcums Boekenbal niet honoreren, 'omdat uw aanvraag buiten de doelstelling van onze stichting valt'. Jammer. Gisteren kwam er ook een telefonische afwijzing van de Gemeente Gorinchem.

'Uw initiatief is te commercieel', zei de medewerkster.

'Te commercieel?'

'Ja, het boekenbal is niet voor iedereen toegankelijk, het is maar voor een selecte groep.'

Ik wierp nog tegen dat het iedereen toch vrij staat om een kaartje te kopen.

'Ja, maar niet iedereen kan zich 50 euro veroorloven.'

Nou, wilde ik zeggen, dat valt toch wel mee, zonder uw subsidie kost een kaartje nóg meer en voor die 50 euro heb je immers de hele avond vrije consumpties. In de kroeg betalen mensen hetzelfde voor een avond drinken zonder cultuur. Bovendien hebben we op het stadhuis toegelicht dat scholieren een reductie krijgen. Maar ik bedacht bij mezelf dat ik niet in debat moest gaan, het is niet haar beslissing maar die van de wethouder. Zij brengt alleen de boodschap. Die wethouder heeft het gewoon niet begrepen. Die denkt misschien: ik ga niet voor een feestje van de happy few betalen. Tja, beste man, maar je moet toch eerst een begin maken, als je een traditie wilt vestigen van een jaarlijks boekenbal. Een aanmoedigingssubsidie was natuurlijk juist wel op zijn plaats geweest. Enfin, een uitnodiging voor het bal zit er voor het gemeentebestuur niet in.

 

Vanmiddag gaat Ans met haar vriendin Jannie ten afscheid op de markt theedrinken. De mannen die de haven schoonmaken beginnen aan onze gevel. Mét een zachte bezem en zeepsop en niet met de hogedrukspuit. Dat valt mee. Het resultaat is redelijk, wat vlekkerig maar het is nog niet helemaal droog.

Escalatie in het eeuwenoude soenni/shia-conflict binnen de Islam in Yemen. Na de heftige bombardementen van het soennitische Saoedie-Arabië stuurt het shiïetische Iran oorlogschepen naar de Golf van Aden en de Rode Zee. De USA steunen de Saoedie's terwijl Iran juist een nucleair concept-akkoord sloot, waarin in beginsel erkend wordt dat het kernwapens kan maken - over een jaar. De Griekse premier Tsipras praat nu in Moskou met Poetin. Hij draagt ook nu geen stropdas, Poetin wel. Er verschijnen berichten dat de trojka (EU-commissie, ECB en IMF) vooruitgang boekt in het overleg over de nieuwe Griekse hervormingsplannen. Toeval? Het zou goed zijn dat de zaak niet op de spits gedreven wordt. Je gaat haast geloven dat de Grieken het briljant spelen, tenzij Tsipras alsnog zijn hand overspeelt en bijvoorbeeld de EU-sancties ondergraaft.

 

Drukke dagen. Vanavond vergadering van het bestuur i.o. van het 1e Gorcums Boekenbal, morgen in Den Haag de uitspraak van het Centraal Tuchtcollege in het hoger beroep van de slachtoffers van Jansen Steur en morgenavond het kleine boekenbal in Theater 't Pand. Terug naar boven

Gorinchem (184)

Gorinchem (184)

Donderdag 09-04-2015

Vanmorgen bellen ze van De Laakse Hof. Oma Steers had een zeer onrustige nacht. Vanmorgen raakte ze buiten kennis en men acht het raadzaam dat de familie komt. We overleggen. Ans gaat met haar dochters naar Lexmond. Derrick is onderweg uit Amsterdam. Ans' broer Cees, schoonzus Mieke en zoon Bob gaan ook.

Ans rijdt me naar het station. Daar ontdek ik dat ik alles bij me heb, behalve mijn OV-chipkaart. Rijd jij maar door, zeg ik tegen Ans. Ik loop op en neer naar huis om de kaart te halen. In de trein naar Dordrecht bel ik Ans. Hoe is de toestand? Haar moeder is niet bij bewustzijn, de familie zit om haar bed en het kan nog een tijd duren.

 

Om twaalf uur ben ik op Den Haag Centraal en loop het bekende kronkelpad langs de Koninklijke Bibliotheek naar het Paleis van Justitie. Ik passeer de veiligheidscontrôle (fototoestel inleveren) en drink slechte koffie in de koffiehoek. Het gebouw oogt somber, ongenaakbaar en onvriendelijk. Om kwart voor een arriveren mijn advocaat Willemien en haar assistente. Van MST is Chris Bronkhorst aanwezig. Verder is er niemand; geen slachtoffers van Jansen Steur, geen letselschadespecialist Yme Drost ('Mijn grote drijfveer is gerechtigheid') Zij hebben toch het beroep bij het Centraal Tuchtcollege ingesteld? Geloven ze niet in het oordeel? Overigens zijn Kingma en de drie ex-inspecteurs er ook niet. En ex-bestuurder Ruud Ramaker niet, maar die kwam nooit ergens opdagen. Willemien neemt met me door wat ik zal zeggen bij een vrijspraak en bij een tuchtmaatregel. Niet boos worden en tot tien tellen, zegt ze. Ben je nerveus? Ja, toch wel, zeg ik. Je weet volstrekt niet hoe zo'n college oordelen zal. Willemien denkt dat ik er goed vanaf zal komen; betreffende de vraag of de klagers ontvankelijk geacht worden, is ze minder zeker. Fify, fifty.

 

Dan kunnen we het zittingszaaltje binnen. De secretaris van het college en een assistente houden zitting. De secretaris zal van alle zaken alleen het dictum voorlezen, zegt ze, niet de overwegingen. Er ligt een dikke stapel zaken voor haar. Ze begint met een zaak tegen een GZ-psycholoog, die een zware maatregel krijgt: ontzegging voor een jaar. Dat begint goed. Dan komen onze zaken, die van mij als laatste. Met mijn letter Z ben ik dat gewend. Het dictum is kort: wel ontvankelijk, maar het beroep wordt verworpen. Ik besef dat ik nu eindelijk van de zaak JS af ben, na een procedure van dik zes jaar. Ook in de overige oordelen volgt het college de uitspraken van het regionaal college in Zwolle, met uitzondering van de schrobbering tegen ex-inspecteur Nugteren. Die wordt vrijgesproken. Ramaker houdt wel zijn berisping. Helaas heeft de secretaris er niet op gerekend de overwegingen te vermenigvuldigen. We kunnen dus niet nalezen hoe het college tot zijn uitspraak kwam. Ze verontschuldigt zich daarvoor, we kunnen het vanavond laat op Internet lezen.

 

Dat is het dan. Geen theater, geen verdere aanwezigen, geen pers. Wel zo rustig, maar het toont ook hoezeer de aandacht van publiek en media naar elders verdwenen is. De zaak Jansen Steur gaat als een nachtkaars uit (althans wat ons betreft, JS zelf moet volgende maand nog in hoger beroep voorkomen in de strafzaak) Ik neem afscheid van Willemien en loop door de zonnige middag naar het station. In de trein bellen wat mensen om me te feliciteren. Dat vind ik prettig. Om half vier pak ik in Gorcum de streekbus naar Lexmond. Daar is de toestand van Oma Steers onveranderd. Haar pols is stevig, voel ik, ze ademt moeizaam. Cheyne Stokes. Het kan nog een tijd duren. Ans, haar dochters en zoon en broer Cees zijn er nog. Derrick en ik vertrekken na een uur. De anderen blijven nog en Ans wil de nacht bij haar moeder doorbrengen. Ik rijd naar Gorcum en warm een maaltijd op. Vanavond in Theater 't Pand het kleine boekenbal met de uitreiking van de Gorcumse literatuurpijzen. Niet dat ik er veel zin heb, maar vooruit. Terug naar boven

page loading