sailing-dulce.nl

Logboek 2016/2 Door Nederland

De staandemastroute door Holland.
De staandemastroute door Holland.

 Direct naar

 het laatste

 verslag

 

Voor het eerst sinds we na acht jaar terug zijn, zullen we een seizoen door Nederland varen. De vastemastenroute (zie kaartje hiernaast) Maar eerst zullen we de boot moeten schoonmaken, inrichten, de zeilen aanbrengen en naar onze steun en toeverlaat Fons in Numansdorp varen. Op Jachtwerf Rexwinkel zal men ondermeer eindelijk de steeds meer lekkende uitlaatdemper/waterscheider vervangen. Die zit op een rottige plek in de bakboord motorsteun. Verder moeten het anker en zijn rollers hersteld worden van de aanvaringsschade, die een anonieme onverlaat toebracht in het Spaanse Santa Pola, toen we niet aan boord waren. We laten de bediening ervan meteen vervangen door een draadloos paneeltje. Ook zal men weer een warmwaterboiler plaatsen. Koud douchen is lekker in deMiddellandse Zee, maar in het vaderlandse klimaat kun je niet zonder boiler. Verder moet er een nieuwe accu komen voor de generator, die net als de boord- en de buitenboordmotor ook een servicebeurt moet hebben, de kapotte ventilator in de motorruimte moet vervangen, de verstaging moet gecontroleerd evenals de dyneema spruit, het ankertoplicht moet vervangen en dan zijn we er zo'n beetje.

Gorinchem (234)

Anws hangt de kooi van onze adellijke kanarie Sir Geldof vandaag weer in de serre.
Anws hangt de kooi van onze adellijke kanarie Sir Geldof vandaag weer in de serre.

Vrijdag 01-04-2016

Het is een treurige vergadering van het bestuur van de Stichting Gorcums Boekenbal, gisteren aan het eind van de middag. De lezer herinnert zich wellicht dat het boekenbal een halfjaar geleden getorpedeerd werd door de samenwerkingspartner, die onder auspiciën van Boekhandel Cursief de jaarlijkse literaire prijzen in Gorcum organiseert. De uitreiking van die prijzen zou op het Gorcums Boekenbal gaan plaatsvinden, waarvoor we Theater De Peeriscoop hadden gereserveerd, maar zonder enig bericht koos die stichting voor Theater 't Pand. Wie het naadje van de kous wil weten, kan het hier en hier vinden. Treurig, en zonder prijsuitreiking is een Gorcums Boekenbal een lege huls. De afgelopen maanden belegden we drie bijeenkomsten met verschillende mensen die de schone letteren zijn toegedaan, om te zien of we met zijn allen iets anders konden bedenken. Bijvoorbeeld een 'Gorcumse Nacht van de Poëzie' of een 'Stadsdichtersfestival'. Maar écht hemelbestormende ideeën waren het niet, zodat we gisteren de moed opgaven en besloten om onze stichting te gaan liquideren en de rest van de ontvangen subsidies terug te betalen. Treurig dat een veelbelovend initiatief moest sneuvelen door de kinnesinne bij een van de boekhandels in de stad. Je begrijpt dat ze mij in die zaak niet meer zien.

 

Er breekt een mooie lentedag aan, vanmorgen. Misschien wordt het wel rokjesdag, of anders morgen als het bijna twintig graden kan worden. Gisteravond ging het beeld van onze televsie plotseling op zwart, dus we kijken de nieuwsuitzendingen in de slaapkamer. Daarna spoor ik de oorzaak van het euvel betrekkelijk gemakkelijk op: de hdmi-verbinding zit niet goed vast. Aldus is mijn gevoel van zelfvertrouwen danig versterkt; we gaan anderhalf uur sporten op Oost. Bij terugkeer openen we de serredeur en stellen vast dat het er aangenaam warm is, zodat onze adellijke kanarie Sir Geldof naar zijn zomerverblijf kan verhuizen (foto hierboven) De Sir vindt het leuk; even later zingt hij het hoogste lied.

 

Tevreden stel ik vast dat je vandaag mijn JS-boek bij bol.com kunt kopen. Wie het voor 23.00 uur bestelt, heeft het morgen in huis (zie hier)

Er komt nogal wat adhesie met mijn ingezonden artikel in de Gorcumse Courant van gisteren over de gemeente, die geld weggooid aan het dure procedure om een 'visie van de stad' op te stellen. De jonge wethouder stelt via Facebook zelfs voor eens koffie te drinken. Met alle soorten van genoegen, uiteraard. Vanmiddag een journalist van De Stad Gorinchem over de vloer voor een interview dat uren duurt. Dat gaat over mijn JS-boek. Overigens had ik mijn ingezonden stuk gisteren ook aan die krant aangeboden, maar het paste niet in het online-format. Teveel karakters. Ik had geen zin het in het in te korten. Dan maar niet. Terug naar boven

Gorinchem (235)

Twee weken ťťnrichtingsverkeer in de Tolsteeg. Maar het effect ervan wordt niet gemeten.
Twee weken ťťnrichtingsverkeer in de Tolsteeg. Maar het effect ervan wordt niet gemeten.

Zaterdag 02-04-2016

Gisteren kwamen we uit de stad langs de Krabsteeg. Die is twee weken lang afgesloten wegens herstratingswerkzaamheden. Daardoor heeft de Tolsteeg nu de facto éénrichtingsverkeer. Doorgaand verkeer van bovenstad naar benedenstad is niet meer mogelijk, omgekeerd wel. Je mag dus verwachten dat het minder druk is op het Eind en de Tolsteeg. Is er nu niemand bij de gemeente op het eenvoudige idee gekomen om dat te meten? Want het zou een alternatief kunnen zijn voor de volledige sluiting van de Tolsteeg. De gemeente had aanvankelijk die volledige sluiting voorgesteld, maar durfde het niet door te zetten. De politici in raad en college kregen zwakke knieën door het luidruchtige protest van middenstand en autoliefhebbers. Nu had men het alternatief eens in de praktijk kunnen meten en de uitkomsten naast de metingen van Goudappel & Coffeng kunnen leggen. Opnieuw een gemiste kans.

 

Gisteravond naar de Grote Kerk voor een concert van stadsorganist Gerben Budding. Het eerste concert in de Gorkumse Orgelserie 2016. De kerk is lang niet vol, zoals laatst bij de Matthäus Passion. Hooguit veertig mensen, schat ik. Ik ga weer op de laatste bank zitten, voor de uitgang, waar de akoestiek volgens kenners het best is. Er staan door de kerk heen grote bossen bloemen; die zijn voor de expositie Floralia die vandaag begint. Budding start met een ingelast stuk; het is van de onlangs overleden Zeeuwse orgelcomponist Bram Beekman. Daarna een koraalfantasie (opus 52, nr. 3) van Max Reger, die honderd jaar geleden stierf en van wie ik vooral het Klarinetquintet opus 146 liefheb.

De 5e Orgelsymfonie in f opus 42 van de Franse meester Charles-Marie Widor is het hoofdbestanddeel van het programma. Een vijfdelig stuk uit 1879 vol met prachtige, melodieuze muziek dat de nodige inspanning vraagt van orgel,organist en registranten. Thuis heb ik er twee uitvoeringen van op CD, een van Frédéric Ledroit op het grote orgel van de kathedraal van Angoulême en de ander van Hayo Boerema op het orgel van de Sint Laurenskerk in Rotterdam. Ik geniet vooral van het elegante en speelse Allegro Cantabile in ABA-vorm, met een mooie hobo-aria. De Toccata aan het slot is het meest bekend: een zeer virtuoos stuk waarvan ik met volle teugen geniet. Soms kijk ik even rond; ik zie drie kinderen, twee jongetjes en een meisje. Zij zit in mijn bank en schuifelt onrustig heen en weer. Een van de jongetjes legt zijn hoofd in de schoot van zijn moeder. Duidelijk is dat ze zich dood vervelen; hier wordt een afkeer van orgel voor het latere leven gecreëerd, vrees ik.

Het slotstuk is 'Jesus lebt!' opus 108 van Max Gulbins, een Duitse tijdgenoot van Widor. De organist perst ervoor het maximum aan volume en majesteit uit het Bätz-Witte orgel. het moet vast opnieuw gestemd worden.

 

Vandaag moet het de eerste echte lentedag worden, maar vanmorgen is het zwaar bewolkt. In het nieuws lees in over Talagoa, een Nederlands zeiljacht, dat verlaten bij het Columbiaanse eiland San Andrés dreef. Het eiland ligt voor de oostkust van Nicaragua. Een overval, zoals het daar vaker gebeurt? Dat is niet zeker; de marine trof aan boord paspoorten en andere documenten van een Nederlands stel aan. Overboord gevallen, dan? Eerder deze week - op dinsdag - waren de lichamen van een man en een vrouw op het eiland aangespoeld, die nog niet geïndentificeerd zijn. Volgens andere berichten dreven de lichamen bij het schip. Op 25 maart zouden ze uit Colon, Panama, zijn vertrokken.

Na enig zoeken vind ik de website van de zeilers: talagoa.nl. De zeilers heten Waldy & Ria Finke, een gepensioneerd echtpaar. De informatie over boot en opvarenden is summier; de laatste post is van 2014. De boot is een stalen Van der Stadt Samoa 48; een zeer zeewardige jacht. De man moet nu 75 zijn, maak ik uit de context op en ik krijg de indruk dat ze uit Zeeland komen. In 2008 staken ze de Atlantische Oceaan overstak vanaf de Kaapverden, nadat ze een tijdje in de Middellandse Zee waren. Wie weet hebben we ze zelfs een keer gezien. Later bezochten ze ook de Amerikaanse en Canadese westkust tot in Alaska. Daar verspeelden ze in 2013 hun mast.

 

Het is twaalf uur en eindelijk begint de zon door de bewolking te breken, maar het zet niet door. Ik loop de stad in. Bij buurman Datema hebben ze Open Huis. In het voorbijgaan zie ik zeiler en avonturier Henk de Velde aan tafel zitten. Onze andere buurman Riveer, de haven- en veerdienst, schrijft de jaarlijkse wedstrijd uit voor een gedicht dat in de sluis komt te hangen als onderdeel van de Gorcumse Poëzieroute. In de winkelstraten is het niet erg druk. De Socialistische Partij staat tegen het associatieverdrag met Oekraïne te flyeren op het kruispunt van de Hoogstraat en de Arkelstraat. 'Nee, dank u wel', zeg ik tegen een dame en geeft het papier terug, 'ik stem vóór.' 'Jammer', zet ze; ik onderdruk de neiging om met zoveel onnozelheid in de bat te gaan, ik heb meer te doen. Voor Inge van Boekhandel De Mandarijn print thuis ik een aantal uitnodigingen voor de boekpresentatie op 16 april. Ze wil ze ophangen in het ziekenhuis. Zometeen breng ik ze langs, als we naar de opening van de expositie Floralia gaan. Daar zullen we onze vriend Fons ontmoetten, want zijn nieuwe vriendin vertegenwoordigt daar een aantal kunstgaleries. Terug naar boven

Gorinchem (236)

Gorinchem (236)

Zondag 03-04-2016

De volstrekte onzin van het referendum van overmorgen. Maar liefst 64 procent van de kiezers weet naar eigen zeggen 'helemaal niet' of maar 'een heel klein beetje' wat er in het associatieverdrag met Oekraïne staat. Dat blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau I&O Research in samenwerking met de Volkskrant. De uitslag van het refrendum is dus sowieso niets waard; moet je dan van de regering verwachten dat ze er rekening mee houdt? Natuurlijk niet.

 

Gisteren ontmoetten we bij de opening van de expositie Floralia in het Gorcums Museum onze makker Fons en maakte kennis met zijn nieuwe hartsvriendin Jo Anne. Een leuke ontmoeting die we bij ons thuis voortzetten. Tevoren bezoeken we nog even het Open Huis van onze buren Datema-Amsterdam en praten met zeiler en avonturier Henk de Velde, die het zichtbaar wat kalmer aan doet in zijn leven. Ans stelt met voldoening vast dat hij er nu wel van overtuigd is dat een wasmachine aan boord onontbeerlijk is. Later beleven we een gezellige voortzetting van de avond met Fons en Jo Anne bij Grieks Restaurant Mykonos op de Langendijk. Jo Anne is Poolse van origine; ze woont al 18 jaar in ons land en spreekt de taal goed. Ze vertegenwoordigt op de expositie de fotokunstenaar Bas Meeuws, die er een aantal van zijn intrigerende foto-collages heeft hangen (bloemen met krieuwelende rupsen en andere insecten). Op de terugweg naar huis verlies ik een schoenzool.

 

Jansen Steur revisited. Zelfs nu mijn boek over de affaire werd uitgebracht, blijf ik er nog steeds over nadenken. De laatste tijd vooral over de mogelijkheid dat er misschien wel helemaal geen affaire was. Of er niet sprake was van een door één luidruchtige letselschadespecialist aangewakkerde mediahype. Dat JS als neuroloog in Duitsland ging werken, bleek later zijn goed recht; de Inspectie had hem toestemming gegeven. Zet bovendien de cijfers eens op een rijtje. De immer actieve letselschadespecialist Yme Drost beweerde altijd dat hij schadeclaims van 'meer dan 200 slachtoffers' had. Voorzover ik kan nagaan betaalde het ziekenhuis en de verzekeraar schadevergoedingen aan rond de 150 ex-patiënten. Echter: in het kader van het Rapport Lemstra II heeft een commissie van neurologen onder leiding van de hoogleraar Scheltens van de VU Amsterdam enige duizenden patiëntendossiers onderzocht. Men vond slechts 13 gevallen van twijfelachtige diagnoses en behandelingen door JS. Dat staat in een bijlage bij Lemstra II. Gek genoeg deed Lemstra daar niets mee. Ook in de strafzaken kon het Openbaar Ministerie slechts 9 slachtoffers ten tonele voeren. De veelgeplaagde emeritus hoogleraar neurologie Rien Vermeulen - ik schreef ondermeer hier over hem - stelde destijds dat neurologen gemiddeld een percentage foute diagnoses hebben van 10 tot 15%. Voorzover ik weet vindt men dat in de neurologie gangbaar; geen dokter werkt zonder fouten. Stel dat Scheltens de dossiers van 3000 patiënten heeft onderzocht - een helse klus - dan zouden er zo'n 300 foute diagnoses aan het licht kunnen zijn gekomen. Het waren er maar 13, ruim binnen de marge. Was er eigenlijk wel een affaire JS? Gek dat Lemstra II met die uitkomst volstrekt niets deed. Maar zo goed waren die rapporten achteraf gezien niet, want zowel het Openbaar Ministerie als het Centraal Tuchtcollege concludeerden later onafhankelijk van elkaar dat de raad van bestuur van Medisch Spectrum Twente destijds adequaat had gehandeld. Met uitzondering van de casus Damink was er ook geen sprake van een doofpot. Lemstra liet echter nooit meer iets van zich horen.

Ondertussen kleeft JS voorgoed het imago van 'horrordokter' aan. Nog eergisteren werd hij als afschrikwekkend voorbeeld door Metro genoemd in een artikel met als titel 'Deze artsen kom je liever niet tegen.' Nuance is er niet meer.

 

Na het middaguur breekt de zon door en is het een mooie lentedag. We maken een wandeling over de wallen en Buiten de Waterpoort. Er genieten veel mensen van de lentezon, veelal in lichte kleren. Echt rokjesdag is het niet. We zien dat de kastanjebomen al flink uitlopen. Ook kijken we even op de boot, waar het ook aangenaam toeven is. Komende week schoonmaak, inrichten en naar Numansdorp als het weer goed blijft.

's Middags komen de dochters van Ans op de thee. Terug naar boven

Gorinchem (237)

Gorinchem (237)

Maandag 04-04-2016

De piek in de maandelijkse grafiek van de gemiddelde wereldtemperatuur in de lagere atmosfeer is voorbij. Zie de update hiernaast. Was de plus in februari nog + 0,83o Celsius, in maart was het + 0,73o. Dat houdt in dat de recordsterke El Niño waarschijnlijk aan het afnemen is. Niettemin was het warmste maand maart sinds het begin van de satellietmetingen in 1979. De piek overtrof die van de vorige record-El Niño in 1998. Voor de rest van 2016 mag je verdere afkoeling verwachten, zeker als volgens de voorspelling aan het eind van de zomer of in de komende herfst een La Niña begint in de Stille Oceaan. Dat is de tegenhanger van een El Niño.

 

Nadere informatie in De Telegraaf over de Talagoa, het zeiljacht dat bij een eiland aan de oostkust van Nicaragua werd gevonden. De in het water aangetroffen lichamen waren inderdaad van Waldi & Ria Finke. Zeer ervaren zeilers. Het jacht was omgeslagen in slecht weer door een koufront dat over de Caribische Zee trok, met hoge golven en veel wind. Het schip vergimg bij een koraalrif.

 

Déja-vuHet zwijgcontract dat het VPRO-programma 'Argos' bekend maakte lijkt als twee druppels water op de vaststellingsovereenkomst die Medisch Spectrum Twente in 2001 sloot met de heer en mevrouw Damink. In Hilversum beloofde een familie in ruil voor geld te zwijgen over een ernstige medische fout en geen stappen te ondernemen tegen het ziekenhuis. Dat was het Tergooiziekenhuis. In 2014 overleed daar een 21-jarige man dertien uur na opname wegens pijn op de borst. Hij lag niet aan de monitor, er was geen dokter wezen kijken en er was geen diagnose. De calamiteit zou niet bij de Inspectie zijn gemeld. Het ziekenhuis liet in een verklaring weten 'dat het gebruikelijk is om in het geval van een calamiteit een vaststellingsovereenkomst te sluiten.' Dat is natuurlijk niet zo; ook in het geval in 2001 in MST wist ik dat het verkeerd was (Mijn collega regelde het buiten me om, maar ik deed er niets tegen toen ik erachter kwam). Je kunt natuurlijk zeggen dat die familie - net als het echtpaar Damink dat er thuis de keuken van liet verbouwen - het contract in alle vrijwilligheid afsluit, maar ik vind dat het niet juist is van het bestuur om mensen in zo'n positie te brengen. Het verstoppen van de waarheid is sjoemelen. En dan ging het in Twente nog om een onderzoek, waar geen toestemming voor gegeven was; hier is de zaak veel ernstiger: een overlijden dat mogelijk voorkomen had kunnen worden. Ik vermoed dat bestuursvoorzitter Ruurd Jan Roorda, die ik nog van vroeger ken, wel eens een zware pijp te roken kan krijgen.

 

De Panama-papers, een database van 11,5 miljoen documenten. Dat duizenden rijken, dictators en andere prominenten hun vermogens wegsluizen en buiten de greep van de fiscus brengen in talrijke obscure constructies, wekt geen verbazing. Dat democratisch gekozen politici dat ook doen, is zeer kwalijk, maar het is bemoedigend voor onze wereld dat zoiets uitlekt. Uiterst ongelukkig is het geval van de Oekraïense president Porosjenko, twee dagen voor het referendum. Ook andere Oekraïense tycoons en politici worden genoemd, zoals de flamboyante Joelia Timosjenko die inderdaad nooit heeft gedeugd. 'Gaat u zich hiermee associëren?', vragen tegenstanders her en der op Facebook het electoraat. Dat een land niet samenvalt met een altijd al van machinaties met zijn chocolade-imperium verdachte president, is een nuance die verloren gaat. Een land met een hoopvolle jonge generatie, die bij Europa horen wil en zich opmaakt de corruptie te bestrijden en daarvoor onze steun zoekt. 

 

Het is somber, regenachtig weer. Als het even droog is lopen we snel naar de maaandagochtendmarkt voor verse vis bij de Turkse visboer. Lezen: 'Beminde ongelovigen', een Atheïstisch Sermoen van de Vlaamse publiciste Anne Provoost (Querido, 2008). Daarin zet zij de religiometer uiteen, waarin je op een schaal van 1 - 10 de mate van je (on)gelovigheid kunt bepalen. Wat je positie op de religiometer ook is, 'allen zoeken we vooral een middel om niet waanzinnig te worden in de kosmos', schrijft ze. Buiten schijnt de zon inmiddels. Straks rijden we naar Hengelo voor een live-interview om vijf uur in het programma 'Overijssel Vandaag' op RTV Oost. Terug naar boven

Gorinchem (238)

Dinsdag 05-04-2016

Gisteren samen naar Twente. De route kan ik nog steeds dromen. In de studio van RTV Oost in Hengelo krijgen we koffie. Op een groot beeldscherm komt juist het nieuws voorbij dat de Inspectie de Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) een boete wil opleggen wegens het niet melden van een calamiteit. Het toeval regeert. We hebben een voorgesprekje met de Karen Eshuis, de presentatrice van 'Overijssel Vandaag'. Er kwamen veel reacties los, per telefoon en email, toen bekend was dat ik geïnterviewd zou worden, vertelt ze. Letselschadespecialist Yme Drost vroeg of hij ook aan tafel mocht zitten. Dat werd geweigerd. Ook het echtpaar Damink (van het zwijgcontract) wilde me een vraag stellen, namelijk waarom ik juist nu met het boek kwam. Er werd een opname gemaakt waarin Damink die vraag stelt. Eshuis vroeg netjes: mogen we die vraag tijdens het interview in beeld brengen en laten stellen? Daar heb ik geen enkel bezwaar tegen.

Vervolgens de studio in. Ik voelde me tegelijk alert en rustig. Het gesprek duurde ongeveer twaalf minuten en vloog voorbij. Ik geloof dat het wel goed ging, maar dat moet eenieder zelf beoordelen. RTV Oost heeft het op YouTube gezet, je kunt het hiernaast op terugzien. We blijven niet in Twente en rijden meteen terug. 's Avonds belt RTV Oost journalist Rob Vorkink me op. Hij had me willen spreken maar zat 's middags juist bij de tandarts. Waar blijft jullie boek?, vraag ik. Samen met Luciën Baard van TC/Tubantia zou hij een boek over de affaire JS uitbrengen. Dat komt na de uitspraak over de cassatie, zegt hij. Ik ben erg benieuwd.

 

Gisteravond ligt de tweede, herziene druk van de rondleidingsgids van de Poëzieroute in de bus. Een fraaie gids met alle gedichten erin, een routekaart en aanwijzingen hoe je moet lopen tussen de gedichten (foto hier). Binnenkort is hij voor vijf gulden te koop in de Gorcumse boekwinkels en het VVV-kantoor.

 

De dag begint met wat regen. We rijden naar Oost voor anderhalf uur sport. Daarna ligt thuis de nieuwe editie van De  Stad Gorinchem, waarin het interview over het JS-boek. Je kunt het hier lezen (met vergroting). We trekken oude kleren aan en beginnen aan een klus van meerdere dagen: de boot schoonmaken. Het is inmiddels droog, hoewel de zon niet door het wolkendek komt. Er komt een imposante hoeveelheid vuil van het dek. Na een paar uren hebben we de voorste helft gedaan en het teakdek (met auto-shampoo) tot aan het zijwant. Hier twee foto's. Ik probeer of de nieuwe dop past op de vulopening van de voorste watertank. Dat is het geval. Ook nemen we het achterste spoeltoilet weer in gebruik. Altijd gemakkelijk. Terug naar boven

Gorinchem (239)

Gorinchem (239)

Woensdag 06-04-2016

De dag van het mallotige referendum, waarmee Nederland zich onsterfelijk belachelijk gaat maken. De grote meerderheid van de kiezers snapt het niet of heeft geen interesse. Die gaat niet stemmen. De kans dat de voorstanders van het associatieverdrag met Oekraïne winnen is klein, aldus de peilingen. Dus denken veel voorstanders dat ze beter geen stem uit kunnen brengen, zodat de opkomst onder de vereiste 30% zal blijven. Dat is een gok.

Politici met ballen zouden nu al moeten zeggen dat ze geen enkele boodschap aan zo'n uitslag hebben. Leuk geprobeerd, zouden ze moeten zeggen, maar nu gaan we verder met belangrijker zaken, per slot hebben we destijds in de Kamer al vóór dat verdrag gestemd - en niet voor niks. Maar dat durven ze niet.

Alleen Halbe Zijlstra van de VVD stelt zich gereserveerd op. Als de opkomst voldoende is en de meerderheid stemt tegen het verdrag is een heroverweging nodig, zegt hij. Dat is juist, maar geen automatisme dus, zoals bij de andere partijen waaronder D66 en CDA; de laatste partij is zelfs principieel tegen referenda. Die houding begrijp ik niet; dan hoef je er toch geen boodschap aan te hebben? Buitendien: het referendum is raadgevend en ontslaat politici niet van hun verantwoordelijkheid om een eigen afweging te maken - in het belang van het land.

 

Omdat het vanmorgen droog is, schrobben we een aantal uren op de boot (foto hier) Het is kouder dan gisteren. Om half één is het teakdek klaar; het teak in de kuip ook. Ziet er weer mooi uit. Thuis kijk ik af en toe even hoe de opkomst voor het referendum is. Om 17.00 uur is de opkomst in Rotterdam 15,4%, in Almere 16% en in Eindhoven 16,49%. Volgens persbureau ANP ligt het opkomstpercentage in de meeste plaatsen lager dan bij het EU-referendum. Spannend, maar de stembureaus gaan pas om 21.00 uur dicht. We besluiten toch maar even te gaan stemmen; vóór uiteraard. Het regent inmiddels; waarschijnlijk niet bevorderlijk voor de opkomst.

Terug naar boven

Gorinchem (240)

Ik heb 'voor' gestemd. Het hielp niet. Hadden alle ja-stemmers nu maar niet gestemd. Niet voor herhaling vatbaar, zo'n raar referendum.
Ik heb 'voor' gestemd. Het hielp niet. Hadden alle ja-stemmers nu maar niet gestemd. Niet voor herhaling vatbaar, zo'n raar referendum.

Donderdag 07-04-2016

Gisteravond werd het weer eens goed duidelijk: sinds een aantal jaren regeert de dwaasheid in Nederland. Toen de eerste exit-poll gisteravond om negen uur op het scherm kwam en een opkomst van 29% liet zien, had ik even de hoop dat het goed zou komen. Helaas, de 'politieke belletjestrekkers' (dixit Juul Paradijs) van Geen Peil kregen het voor elkaar het referendum te winnen. Belhamels die zelf zeggen dat de Oekraïne ze niks interesseert; een minderheid van minder dan 20% (de tegenstemmers) die het heerlijk vindt om 'Den Haag' een hak te zetten. Je moet het belang van de uitslag niet overdrijven; per slot hebben 14,8 miljoen Nederlanders - een grote meerderheid van voorstemmers en niet-stemmers! - geen bezwaar tegen het associatieverdrag.

 

Nu moet Rutte - dit halfjaar EU-voorzitter - met de beschamende  uitslag naar Brussel. Zevenentwintig EU-landen zien hem aankomen, maar het is mogelijk dat hij een even elegante als nietszeggende oplossing zal vinden. Hij zegt nu al dat het weken zal duren. Een echte oplossing is het niet, terwijl dat andere onzalige referendum over een BREXIT eraan zit te komen. En dat alles in een tijd dat Europa meer dan ooit een krachtige eenheid moet zijn om de enorme problemen aan ta pakken, het vluchtelingenvraagstuk, de onbeheerste buitengrenzen, het deficit van de Grieken, het wankelende Spanje, de veiligheidsproblemen en het jihadistisch terrorisme, de deflatie en de haperende groei - als het niet zo dieptreurig was, zou je in lachen uitbarsten. Het liefst pak ik mijn boot en vaar zo snel mogelijk dit land weer uit!

 

Vanmorgen wakker met een katergevoel; niet van de drank maar van de referendumuitslag. Het is duidelijk: als je het land overlaat aan de eurokritische minderheid, maken ze er uit balorigheid een rotzooi van. Bovendien ben ik sinds het poetsen op de boot in de kou van gisteren flink neusverkouden. Toch stiefelen we er na het ontbijt weer heen. Het is zowaar nog kouder dan gisteren, niet eens 10 graden. Ans gaat de kuip schoonmaken en ik haal de klep van de achterkist weer uit de hengsels en vervang het kapotte slot door het nieuwe. Na een paar uur scheiden we ermee uit als het gaat regenen. De rest van de dag voel ik me vervelend en blijf op mijn kamer. Ik vang aan in een boek waar ik al een paar maanden op wachtte en dat vandaag arriveerde: 'The Vital Question' van de biochemicus Nick Lane (Profile Books, 2015/16). Nieuwe inzichten in het ontstaan van leven. Belangrijker dan een referendum en een troost in ongemakkelijke tijden. Terug naar boven

Gorinchem (241)

Afbeelding uit: 'The Vital Question', Nick Lane (Profile Books, 2015/16)
Afbeelding uit: 'The Vital Question', Nick Lane (Profile Books, 2015/16)

Vrijdag 08-04-2016

Vanmorgen blijft het lang mistig. Het M-M-M fenomeen. Mist Maakt Melancholiek. De mist der tijden, en zo. Alles is er wel, maar verhuld, zoals de oorsprong van het leven ook verhuld is. Zie het plaatje hiernaast. Volgens de laatste inzichten in de wetenschap zijn archaea en bacteriën de oudste en simpelste levensvormen op aarde. Archaea zijn rare eencellige organismen: ze zijn wijd verbreid en eigenlijk nooit veranderd sinds ze 4 miljard jaar geleden ontstonden. Daarnaast zouden bacteriën zijn ontstaan, eveneens eencellig en zonder celkern. Ooit ontstonden ze- neemt men aan - uit een gemeenschappelijke voorganger. Die is tot dusver nooit gevonden.

De stamboom hiernaast toont dat de archaea op zeker tijdstip bacteriën in zich opnamen, waar ze zich ontwikkelden tot organellen zoals celkernen (voor de opslag van DNA), mitochondriën (energiefabriekjes), ribosomen (eiwitsynthesefabriekjes) en chloroplasten (fabriekjes die zonlicht in energie omzetten). Die vormen via een proces dat endosymbiose heet de basis van de duizelingwekkend ingewikkelde stofwisseling in een levende cel. Vervolgens komt de evolutie pas goed op gang.

 

Buiten is de mist opgetrokken. We rijden naar Oost voor anderhalf uur fitness. Als je snotverkouden bent, valt dat niet mee. Bij terugkeer staat het verkeer in de binnenstad vast. Je kunt niet door de Molenstraat, dus omkeren en via de bovenstad. Een auto van de parkeerwacht blokkeert de Peterbrug. We parkeren op het Nonnenveld en lopen naar huis. Er is enige opschudding op het Eind. Nu wordt de oorzaak duidelijk: er zit een lange vrachtwagen klem op de hoek van Tolsteeg en Eind. Vrijwel terstond verschijnen er foto's van op Facebook (bijvoorbeeld foto hier). Je vraagt je af wanneer de gemeente, na het jammerlijk afspringen van de proefsluiting van de Tolsteeg, nu eindelijk wat aan het probleem gaat doen. Waar is de daadkracht? Wat doet verantwoordelijk wethouder Hans Freije (ChristenUnie)? Zoals zoveel in Gorcum lijkt het in een wijde baan om de zon terechtgekomen.

 

Verder met de aanvang van het leven. Volgens sommige wetenschappers zijn de moleculaire bouwstenen voor dat leven op de aarde afgeleverd door kometen en planetoïden. Al veel eerder heeft men diverse aminozuren en nucleobasen in meteorieten gevonden. Nu heeft een groep Franse onderzoekers ook ribose, een suiker die een belangrijk bestanddeel van RNA is, in kunstmatig gemaakt kometenijs aangetroffen. Het ijs werd blootgesteld aan de omstandigheden van moleculaire wolken in de ruimte, zoals ultraviolette straling en temperaturen van 200 graden onder het vriespunt.

 

Zwijgcontracten in de zorg zijn opeens weer actueel, naar aanleiding van de treurige casus in het Tergooiziekenhuis, waar ik deze week over schreef. In mijn boek over de affaire Jansen Steur komt er ook eentje voor waar ikzelf bij betrokken was. Minister Schippers wil ze nu expliciet verbieden en heeft gevraagd ze alvast te melden bij de Inspectie. Vandaag werden er al vier gemeld. Het zwijgcontract in de Hilversumse casus begrijp ik veel minder dan dat in de JS-casus. Dat je geld wil vangen voor een verkeerde diagnose en behandeling heeft een zeker aspect van genoegdoening, maar als je eigen kind het slachtoffer is, hoe kun je dan voor geld ermee instemmen om erover te zwijgen? Mij komt dat als onmogelijk voor, maar het is toch gebeurd. En hoe komt het bij de leiding van een ziekenhuis op om het aan te bieden? Om voor alles een netelige tuchtzaak en negatieve publiciteit te vermijden? Merkwaardig, hoogst merkwaardig. Terug naar boven

Gorinchem (242)

De kabouterlampen uit Malta - dit is die aan bakboord - zitten weer op hun plek.
De kabouterlampen uit Malta - dit is die aan bakboord - zitten weer op hun plek.

Zaterdag 09-04-2016

Frisse dag, droog en met zon, wind zuid. Na het ontbijt naar de boot. We bekijken de lijnen die bijeen hangen op de giek, na het keukenzeiltje eraf te hebben genomen. Minder groen dan we dachten; laat ze eerst maar eens wat bleken in de zon. Eerst de motor maar eens aan. Afsluiter open. De eerste keer sinds het najaar. Hij start meteen. Kijken naar de uitlaat: na een korte pauze splatst er groen water uit. Anti-vries. Zuigt de motor koelwater van buiten aan? Na een minuut of wat wordt het uitlaatwater helder. In orde. Ik laat de motor een halfuur rustig warm draaien, check de koppeling voor en achteruit, en geef meer toeren. Alles in orde. Weinig lekwater in de bilge.

 

Daarna leg ik de waterslang aan de kraan van het voorzieningengebouwtje en vul de grote watertank onder de kajuitvloer. Na een tijdje kan de pomp aan en al snel is er voldoende druk. Nu alle andere afsluiters open. De beide toiletjes doen het prima, maar na een tijdje laat het achterste toilet het afweten. Je pompt alleen maar lucht. Nu komt wel een enkele keer voor, maar deze keer krijg ik hem niet aan de gang. Misschien weet Fons binnenkort raad. Ans ruimt het kleine zijhutje op. Een grote stapel Zeilens gaat weg; die hebben we al die jaren met ons meegesleept. Terwijl Ans de grote Egyptische bolfenders schoonmaakt (foto hier), maak ik het vak in de kuiptafel schoon en schroef daarna onze kabouterlampen op hun plek (foto hierboven) Ja, iedereen is op zijn eigen manier een beetje gek en mijn gekte is tuinkabouterlampjes met zonnecellen als ankerlicht 's nachts. Ik kocht ze in 2008 op Malta in een tuincentrum, waar het de enige soort lamp was met zonnecellen. Nou, en wat dan nog? Een paar maanden geleden hebben we ze keurig opgeschilderd en voor mij hebben ze soort iconische waarde gekregen, te vergelijken met kabouter Buttplug van Paul McCarthy.

De (rode) stuurboord kabouterlamp werkt niet mee. Ik weet ternauwernood te verhinderen dat hij in het water dondert. De schroeven draaien zich niet vast en grotere schroeven passen niet door de gaatjes in de beugel waarmee hij vastzit op het frame. Na enig peinzen bedenk ik dat ik iets op de onderkant van de kabouter moet lijmen. Ik denk aan een plat latje, maar in onze kelder thuis vind ik een strip van kunststof, een staal voor kunst-teak. Ideaal. Met secondelijm zit hij muurvast en kan ik de schroeven weer vastdraaien.

Ondertussen valt het niet mee als je zwaarverkouden bent. Tegen twee uur ben ik vrijwel uitgeput; we kappen ermee.

 

Middagdutje. Als ik weer wakker ben, lees ik dat advocaat Spong een rechtszaak overweegt tegen het Burgercomité EU. Ze zouden onder valse voorwendselen handtekeningen hebben verzameld voor het referendum over het EU-associatieverdrag met Oekraïne. Want vorige week zei voorzitter Arjan van Dixhoorn van dat comité: 'Oekraïne kan ons niets schelen, dat moet u begrijpen' tegen de NRC. Spong heeft ontdekt dat volgens artikel 98 van de referendumwet het strafbaar is om onder valse voorwendselen ondersteuningsverklaringen (handtekeningen) in te zamelen. Vindingrijk! Mijn zegen heeft hij.

De zeilmaker belt om te melden dat onze zeilen klaar zijn. Die zullen we maandag meteen ophalen. Straks even bij Inge in Heukelum langs voor een doosje wijn. Terug naar boven 

page loading