sailing-dulce.nl

Logboek 2012/1 (Egypte+Gorcum III)

Kadastrale minuut van Gorinchem, 1821. Bij de rode pijl is ons appartementje
Kadastrale minuut van Gorinchem, 1821. Bij de rode pijl is ons appartementje

Direct naar

het laatste

bericht

 

In tegenstelling tot andere pagina's in dit logboek nu eens niet een oude kaart van een gebied, waar we heen hopen te zeilen, maar eentje van de plek waar we wonen. Het is een detail van de kadastrale minuut van Gorinchem uit 1821. Bij de rode pijl wonen we. Op deze kaart zie je dat de Kalkhaven toen nog niet gedempt was. Dat gebeurde pas in 1870.

 

Dat ik deze illustratie plaats en niet een stuk zeekaart, betekent niet dat we niet gaan varen. Integendeel! Aan het eind van de periode van de eerste vier maanden van 2012, die deze pagina beslaat, hopen we met onze Dulce Egypte uit te zijn geraakt en ergens op Cyprus of Turkije te liggen. Tegen die tijd willen we weer even naar Nederland in verband met de verwachte blijde gebeurtenissen bij twee dochters, Tessa en Floor.

De jaarlijkse kerst- en nieuwjaarskaart van lezer Wim van Heel toont dit keer SAIL Amsterdam 2010
De jaarlijkse kerst- en nieuwjaarskaart van lezer Wim van Heel toont dit keer SAIL Amsterdam 2010

Gorinchem (84)

Vannacht om 12 uur. Gelukkig Nieuwjaar!
Vannacht om 12 uur. Gelukkig Nieuwjaar!

Zondag 01-10-2012, Nieuwjaarsdag

(Beknopt verslag)

Ochtend:

Ans & Tom → 04.00 uur naar bed na uitbundig vrolijke jaarwisseling bij Wiger & Arina.

Ans & Tom → 11.00 uur uit bed

Ans & Tom → beetje brak

Ans           → hoofdpijn

Tom          → dom hoofd

Ans & Tom ↓  doen niet veel

Ans & Tom

 

Middag:

Tom      → uur in bad

Ans       → met Tessa naar haar moeder

Tom      → schrijft klein beetje. Stand: 69.600 woorden over 158 bladzijden

Ans       → met Tessa terug

Kate      → met Liam en Caelan op bezoek

Barbara → met Michel, Jordin, Nikta en Esri op bezoek

Jeffrey   → komt ook langs

Huis       → vol

 

 

Ans & Tom

 

Terug naar boven

Gorinchem (85)

Zeiljacht Fleur keert terug in de Lingehaven
Zeiljacht Fleur keert terug in de Lingehaven

Maandag 02-01-2012

Gisteravond per SMS een nieuwjaarsgroet uit Suez van onze vriend Karkar, de havenboy. Groet teruggestuurd. Als alles goed loopt zien we hem ongeveer eind maart terug, na bijna een jaar.

Vandaag een mooie zonnige dag met een nijdige wind uit het zuidwesten. Vanmorgen ruimen we als eerste de beide kerstboompjes op en het lichtjeslint in de serre. Later zien we een mast in de sluis, er schuift een zeiljacht naar binnen. Het is de Fleur met als thuishaven Gorinchem, die al eerder bij het voorzieningengebouw in de Lingehaven lag. Kennelijk weg geweest met de feestdagen, of de boot uit vrees voor uitwassen even voor de jaarwisseling op een veiliger plekje gelegd? De schipper is alleen aan boord en schuift de boot netjes terug op zijn ligplaats in het kommetje aan stuurboord (foto hiernaast) Oef! Mijn handen jeuken als ik zoiets zie.

 

Aan het werk gegaan. Aardig opgeschoten. 's Middags een halve wallenloop gemaakt. Zon en wind over de rivier bij de kanonnen op het bolwerk van molen "De Hoop"  (zie foto hier) Stand eind van de middag: 70.400 woorden over 160 bladzijden. Terug naar boven

Gorinchem (86)

Achter de geraniums, pardon, de orchideeŽn. Het is vandaag hondenweer.
Achter de geraniums, pardon, de orchideeŽn. Het is vandaag hondenweer.

Dinsdag 03-01-2012

Gisteravond twee retourvluchten naar/van Hurghada geboekt. Op 19 januari en op 15 maart. Niet naar Amsterdam maar naar Düsseldorf want iemand had ons verteld dat je dan een directe vlucht hebt en niet in Caïro hoeft over te stappen. Dat blijkt te kloppen. Op de 19e deze maand zullen Wiger & Arina ons uit Düsseldorf halen. Dat is buitengewoon geschikt van ze. En op 15 maart vliegen we nog een keer vanaf Düsseldorf rechtstreeks terug naar Hurghada, hopelijk voor de laatste keer.

 

Vannacht is het stil buiten maar in de loop van de ochtend steekt er een harde zuidwestenwind op, gepaard met veel striemende regen. Hondenweer. Het KNMI geeft zelfs een alarm af voor extreem weer in de noordelijke provincies. Tegelijk is het met 11o Celsius aan de warme kant. Er is nauwelijks een mens op straat maar Ans trotseert het barre weer en gaat met het autootje bij haar moeder en op de Weverstraat langs. Ze zal ook boodschappen doen in het Piazza Center. Ik blijf vandaag lekker achter de geraniums, pardon, de orchideeën (foto hiernaast) met klassieke muziek op de radio. Na enig noodzakelijk getalm raak ik aan het werk. Op dreef, zelfs.

 

Om vijf uur is het donker. Ans komt terug met haar dochter Barbara en haar drie kinderen. Die komen hier eten omdat echtgenoot Michel vanavond moet werken. Ja, waarom niet? Stand eind van de middag: 71.500 woorden over 162 bladzijden. Toch ben ik niet helemaal gerust; op een of andere manier lijkt de vaart uit het verhaal. Daar moet ik eens goed over peinzen. Terug naar boven

Gorinchem (87)

Gorinchem (87)

Woensdag 04-01-2012

De maandelijkse update van de gemiddelde wereldtemperatuur in de lagere troposfeer is er al. Geen problemen met een gebroken datakabel dit keer. Met + 0,13o Celsius wijkt hij nauwelijks af van de waarden in oktober en november. Of de huidige, zeer zachte winter op het noordelijk halfrond daar mede voor verantwoordelijk is, weet ik niet. Er zijn ook berichten over recordhoge zomertemperaturen in Australië.

 

Het is vandaag een stuk rustiger dan gisteren. Ik zet me aan de arbeid en Ans gaat bij haar moeder langs. Na een paar uur komt ze met een zorgelijk gezicht terug. Haar moeder ligt in bed, ze geeft over en ze heeft koorts. Straks komt de dokter kijken. De vraag is natuurlijk of we aanstaande zondag wel naar Egypte kunnen. 's Middags belt de dokter: moeder heeft griep. Dat is niet volledig geruststellend bij iemand die in de negentig is. Ans gaat nog eens in het verzorgingshuis langs en keert kort na vijf uur terug. Haar moeder is helder en goed aanspreekbaar maar ze heeft geen trek in voedsel. Afwachten dus.

 

Ondertussen loop ik langs Rijk voor het zetten van wat handtekeningen voor de bankrekening die hij geopend heeft voor de Stichting Poëzieroute Gorinchem. Vanzelfsprekend schenkt hij ook een kopje thee. Vanavond komt mijn oudste zoon Rommert bij ons eten, morgen ga ik in Amsterdam bij Floor langs. Van Bas hebben we al tijden niets gehoord. Stand van boek: 73.100 woorden over 165 bladzijden. Terug naar boven

Gorinchem (88)

Met kleinzoon Thijs aan de wandel in Amsterdam
Met kleinzoon Thijs aan de wandel in Amsterdam

Donderdag 05-01-2012

Een fijne avond met Rommert, gister. Het gaat goed met hem. Over een jaar verwacht hij klaar te zijn met zijn masterstudie, met zijn bedrijfje ThinkBright gaat het goed en hij ontwikkelt zich nog steeds als singer/songwriter.

We praten heel wat af (foto hier)

 

Vannacht en vandaag storm langs de kust, NW windkracht 9 met felle regen-, hagel- en onweersbuien. Het KNMI gaf een weeralarm voor de noordelijke provincies, waar zich windstoten van boven 100 km/uur kunnen voordoen. De wind stuwt de Waddenzee omhoog tegen de kust, zodat al het overtollige regenwater niet geloosd kan worden. Op een paar plaatsen in Groningen lijkt de situatie kritiek, men zet polders onder water om het water kwijt te raken. Kades in Dordrecht, Vlaardingen en Maassluis dreigen onder water te lopen.

 

Ans gaat vanmorgen bij haar moeder kijken en ik stap in de auto om naar Floor in Amsterdam te rijden. Even gezellig op de koffie bij haar en kleinzoon Thijs. Onderweg heb ik behoorlijk last van de harde wind in het kleine autootje, maar het gaat beter als ik op de A2 ben. Recht in de wind. 

Uiterst goed gehumeurd, die Thijs! Hij is nu ruim 20 maanden, loopt nu goed en begint te praten, maar haast heeft hij er niet mee. Heel graag geeft hij kusjes aan opa. het houten circustreintje dat ik had meegebracht, viel in de smaak. Met Floor gaat het ook goed, ze is nu 18 weken zwanger en ziet er blakend uit met een mooi buikje. Volgende week krijgt ze het echo-onderzoek, waarop haar baby tot in details te zien zal zijn. Met zijn drieën drinken we koffie op een hoekje bij haar en lopen met Thijs aan het handje (foto hierboven) naar de winkels in de 1e Constantijn Huygensstraat.

 

Tegen één uur ben ik weer in Gorcum. Ans is er al en meldt dat haar moeder veel beter is. Gelukkig! Dan kunnen we a.s. zondag gewoon naar Egypte vliegen. Daar is overigens tegen de verwachting in de doodstraf (door ophanging) geëist tegen ex-dictator Mubarak. “Het is meer dan de meeste mensen hadden gedacht. Nog altijd zijn immers veel van zijn generaals aan de macht. Kennelijk is de huidige legerleiding dus toch bereid hem op te offeren.”, schrijft de NRC-correspondent. Dezelfde eis werd gesteld voor de twee zonen van Mubarak (wegens corrputie), zijn veiligheidschef en zes politiecommandanten.

 

Na een middagdutje ga ik aan het werk. Om 16.00 uur belt Bas op. Zeker een aansporing van zijn broer gehad. "Gelukkig Nieuwjaar, pap!" "Gelukkig Nieuwjaar, jongen" Enfin, hij was het helemaal vergeten, griepje gehad, en zo. Toch ben ik gewoon heel erg blij dat hij belt. Hoe het ermee gaat? Hij heeft zich schriftelijk aangemeld bij een aantal conservatoria, in New York, Parijs, Berlijn en Den Haag. Ook in Londen wil hij zich aanmelden. Nu wacht hij op bericht over de verdere toelatingsprocedures, inclusief in te sturen composities. Vorige maand heeft hij zijn compositie voor harp ingezonden naar een wedstrijd van het Dutch Harp Festival; in februari hoort hij de uitslag. "The reward is the chance to have your work performed by renown harpists during the upcoming Dutch Harp Festival, as well as a shot at three prizes of up to € 2 000, publication of the piece and many performances on important festivals and stages", staat op de website van het festival. Tja, wat zou het leuk voor hem zijn als hij in de prijzen valt! Dat kan hij wel gebruiken, want verder is hij nog steeds postbesteller maar daar krijgt hij onderhand genoeg van. Hij zoekt iets anders, bij voorkeur nachtwerk, dat verdient beter en bovendien hoeft hij dan niet zo vroeg uit bed. Wie weet toevallig iets in Utrecht?

 

In de loop van de middag neemt de stormachtige wind langzaam af. Stand van mijn boek: 73.700 woorden over 167 bladzijden. Ik moet aan hoofdstuk 15 beginnen. Terug naar boven

Gorinchem (89)

De eerste vergadering van het bestuur van de Stichting PoŽzieroute Gorinchem in Antiquariaat Gorinchem. Vrnl. Liesbet Klop, Rijk van Kooij (secretaris), Bert van't Land, Paul van Rooijen (penningmeester) en ikzelf (voorzitter)
De eerste vergadering van het bestuur van de Stichting PoŽzieroute Gorinchem in Antiquariaat Gorinchem. Vrnl. Liesbet Klop, Rijk van Kooij (secretaris), Bert van't Land, Paul van Rooijen (penningmeester) en ikzelf (voorzitter)

Vrijdag 06-01-2012

Gister aan het eind van de middag wakkerde de wind weer aan tot een noordwesterstorm Bf 8 - 9 aan de kust. Verschillende penibele situaties met doorweekte dijken in Groningen en Friesland, omdat er niet gespuid kan worden naar de Waddenzee. Hier is er ook versterkte dijkbewaking langs de Boven-Merwede, dus westelijk van Gorcum. Af en toe horen we vannacht wat onweerklappen maar vaak is dat niet. Vanmorgen gaat Ans in alle vroegte met Kate en haar kinderen mee naar het ErasmusMC-Sophia in Rotterdam, waar ze de port-a-cath van Liam zullen verwijderen. Nu hij genezen is van zijn leukemie is die niet meer nodig. Het is natuurlijk dieptragisch dat hij dat ellendige sliktrauma met de ernstige hersenanoxie kreeg; anders zou het ongelukkig joch nu volledig genezen zijn geweest. De problemen met hoogwater zijn vandaag nog niet voorbij. In Limburg bereidt men zich voor op problemen met de Maas. Op de grote rivieren wordt maandag de hoogste waterstand verwacht. Het waterpeil in de Rijn bij Lobith stijgt vermoedelijk ook maandag naar het hoogste punt. De peilstokken geven dan naar verwachting veertien meter boven NAP aan. Dat is nog ruim een meter lager dan de hoogste stand van vorig jaar.

 

Weer opwinding over de pensioenen. Volgens Klaas Knot van DNB moeten 125 pensioenfondsen de pensioenen in 2013 gaan afstempelen. Tegelijk versoepelt DNB de rekenregels voor de dekkingsgraad. Die valt daardoor hoger uit. Peter Borgdorff, de directeur van ons pensioenfonds PFZW, schrijft vandaag op zijn weblog: "En dat kan, zo verwacht ik, net genoeg zijn om geen harde maatregelen te moeten nemen. Ik verwacht dus dat de pensioenen bij PFZW niet omlaag hoeven". Maar dat weet hij niet zeker. Op 19 januari wel, schrijft hij.

 

Vanmorgen is de eerste vergadering van het bestuur van de Stichting Poëzieroute Gorinchem in het Antiquariaat Gorinchem (foto hiernaast) De stichting streeft naar een route langs 35 gedichten door de binnenstad van Gorcum. Eentje komt er op ons huis, een dichtfragment van de dichter Jozef Eijckmans, die hier in de stad geboren is. Het is niet de bedoeling dat het bestuur veel doet; wij zijn alleen maar het bestuurlijk vehikel voor een rechtspersoon met een bankrekening, de daadwerkelijke uitvoering ligt bij een werkgroep die wordt gevormd door Bert, Liesbet en Rijk. Als ik langs de haven terugloop gluurt er een aarzelend zonnetje tussen de flardige wolken door.

 

Thuis ga ik aan het werk. Heel veel uiterst nuttig uitzoekwerk, maar ook schrijven, al is het moeilijk om in het nieuwe hoofdstuk van start te geraken. Het lukt uiteindelijk wel. Ik weet alleen niet of het goed is. Stand: 74.800 woorden over 169 bladzijden. Ans is nog niet thuis als ik afsluit om even langs Heukelum te rijden. Man van vaste gewoontes, nietwaar? Kwart over zes terug. Ans is er inmiddels. Het wegnemen van de port-a-cath, een simpele dagingreep, kost in Rotterdam een hele dag. Academisch ziekenhuis. Het is ook niet zo dat nu de hele cytostaticakuur bij Liam is gestopt, anders dan we dachten. Die stopt over een maand, in februari. Vanavond komen Wiger & Arina op het eten. Terug naar boven 

Gorinchem (90)

De Sembach 24-uursprognose. Er is morgen kans op turbulentie boven de Alpen en het oostelijk bekken van de Middellandse Zee
De Sembach 24-uursprognose. Er is morgen kans op turbulentie boven de Alpen en het oostelijk bekken van de Middellandse Zee

Zaterdag 07-01-2012

Gezellige avond met Wiger & Arina. Ans had heerlijk gekookt: vissoep en een lekkere pastaschotel. Aantal passages uit mijn boek voorgelezen. Viel geloof ik wel in goede aarde.

 

Vanmorgen beetje uitgeslapen. Alvast wat spullen bijeen gezocht die morgen mee moeten naar Egypte. Ans nog even bij haar moeder langs; zag er redelijk goed uit. "Ga de komende tien dagen nog maar niet dood', zegt ze tegen haar. In de stad haal ik wat zaken die mee moeten: 3 magere rookworsten, 3 zakjes dropjes zonder suiker en een doosje Lapsang Souchong theezakjes. Ik schrijf nog wat. Stand: 75.100 woorden over 170 bladzijden. Bij Sembach kijk ik eens naar de 24-uursprognose. Boven de Alpen en het oostelijk Middellandse Zeebekken hebben we kans op turbulentie (zie hiernaast) Het weer in Holland zal overigens wat stabieler gaan worden, als het hogedrukgebied, dat je bij noordoostelijk van de Azoren ziet, naar het continent opschuift. Of na al het ongewoon zachte weer dan eindelijk de winter gaat beginnen, staat niet vast.

 

Ans is nog even met haar jongste dochter Tessa de stad in. Ik zet de 170 bladzijden van mijn manuscript op een harde schijf, die ik hier laat. Ik hoop dat er straks tijd en inspiratie is om, naast de werkzaamheden aan boord, verder te schrijven. Daarvoor pak ik wat materiaal bij elkaar dat ik erbij nodig kan hebben. Morgen brengt schoonzoon Michel ons naar Schiphol. Om drie uur vertrekken we naar Caïro. Terug naar boven

Hurghada (66)

Aan boord eten we een cup-a-soupje
Aan boord eten we een cup-a-soupje

Zondag 08-01-2012

Op Schiphol slaan we oude kaas, vleeswaren, tijdschriften en twee boeken in. Welke? 'Vladimir Poetin. Het Koningsdrama' van Peter d'Hamecourt (Conserve, 2011) en 'Hoed u voor mensen die iets zeker weten', de memoires van Jan Terlouw (Lemniscaat, 2011) Prima boeken maar niet het soort of type dat me van mijn eigen boek zal afleiden. De vlucht van Egypt Air met een volle Airbus 321 vertrekt exact op tijd. Vliegtijd 4,10 uur. Zoals verwacht turbulentie boven de Alpen. Over een lichtbesneeuwde Balkan komt een volle maan op. Ook turbulentie boven de depressie die in de buurt van Kreta zit. Om 20.10 uur - Egyptische tijd is een uur later dan bij ons - landen we in Caïro. Hier zouden we volgens ons vluchtschema acht uur moeten wachten op de vlucht naar Hurghada. We staan het bord met vluchten te bestuderen. Een behulpzaam mannetje komt op ons toe. "What is your problem, sir?" (Hij spreekt uiteraard alleen mij aan) Ik vraag of er niet eerdere vluchten naar Hurghada zijn en hij wenkt ons hem te volgen. In geweldige haast regelt hij dat we over een uur al kunnen vliegen, dat we toeristenvisa hebben en de douane zonder problemen passeren, uiteraard voor een geringe fooi (€ 7,50) We maken de vlucht in een klein vliegtuig dat ik niet ken, een Embraer 170, een Braziliaans vliegtuig voor 70 passagiers. Zit ook vol.

 

Om 22.50 uur (Egyptische tijd) landen we in Hurghada. Zelfs onze koffer is er! Alle lof voor Egypt Air. Taxichauffeurs dringen zich zoals gewoonlijk op. We kiezen er een voor 70 Egyptische pond, die ons met hoge snelheid naar de marina vervoert. Op Sheraton Road, het uitgaanscentrum, is het onverwacht behoorlijk druk met toeristen. In de haven ook. Het toerisme in Egypte zou volgens de reisbranche met 30% zijn teruggelopen, maar het valt ons mee. We geven onze chauffeur 80 pond (een tientje in euro's) en lopen met de koffers langs de bewakers. Die zijn er dus nog. De restaurants langs de boulevard zijn allemaal open al zitten er niet meer veel mensen. In de verte zien - o eindelijk! - we het vertrouwde beeld van ons scheepje aan de D-steiger. De Duitse tweemaster Second Life ligt ernaast. Die zijn dus in oktober ook niet weggegaan. Op het eerste oog is op onze Dulce alles in orde. Het lijkt zelfs wel of ze de boot pas hebben afgespoten. Het bakboord vlaggenlijntje is gebroken. We hijsen de bagage over de preekstoel aan dek. Het is kil, niet meer dan een graad of 14, schatten we. Kajuitdeurtjes van het slot. Kajuittrap af, zaklamp pakken, hoofdschakelaars aan, licht. Een blik op de accubewaker leert dat de accu's 100% vol zijn; dat hebben de zonnepanelen dus goed bij kunnen houden, want de boot lag niet op de walstroom.

 

Afsluiters open, walstroom erop, hoofdwatertank gevuld, bagage uitgepakt, bed opgemaakt, gordijntjes open, warmwaterboiler aan, acht wat een genot, alles werkt. We nemen een cup-a-soupje (foto hierboven) en ik sluit de laptop aan en steek de dongel met het MobiNil-SIMkaartje erin: verbinding! Bij een glas Grand Marquis Red schrijf ik dit verslagje, terwijl Ans naar bed gaat. Proost! Het is 01.20 uur (Egyptische tijd) In de verte golft plik-plok muziek uit een disco op ons af, niet luid en gelukkig ook geen boenke-boenke. Want dat is wel erg. Terug naar boven

page loading