sailing-dulce.nl

Logboek 2017/4 Herfst in Gorcum

 

Direct naar

het laatste

verslag

 

Onze Dulce ligt weer in de Lingehaven, voor onze deur, na een mooi vaarseizoen langs de Belgische kust, naar Londen en in de monding van de Thames. Het laatste kwartaal van 2017 is aangebroken. Het lijkt steeds sneller te gaan en het kostte me moeite om weer thuis te wennen, hoewel ik toch een mooi hol heb vol boeken, muziek, fimls en games. Daar moet ik de winter mee door kunnen komen.

Gorinchem (31)

Voor- en tegenstanders lopen samen op in Barcelona (fot De Volkskrant)
Voor- en tegenstanders lopen samen op in Barcelona (fot De Volkskrant)

Zondag 01-10-2017

De hele zondag volg ik op de live-feed van de NRC de gebeurtenissen rond het illegale, 'bindende' referendum in Catalonië. Ook de NOS heeft een live-blog. Rond het middaguur laat het zich aanzien dat de Spaanse politiemacht er niet volledig in slaagt om het stemmen van voorstanders te verhinderen. Ik vermoed dat de Spaanse regering er slechts naar streeft de waarde van opkomst en uitslag dubieus te laten zijn, een opzet die wel zal slagen. Niet alle stembureaus zijn open, niet alle kiezers hebben geldige stembiljetten, de meeste tegenstanders (bijna de helft van de Catalanen) boycotten het referendum. Kortom, ook zal de 'uitslag' ongetwijfeld vóór luiden, de strijd is nog lang niet ten einde. Natuurlijk zullen de Catalanen geen eigen staat krijgen (evenmin als Taiwan ooit een onafhankelijke staat zal zijn). De Spaanse regering spant zich in om het hele proces zolang te rekken tot het op termijn vanzelf uitdooft. Europa houdt zich angstvallig stil. Je moet nu vooral hopen dat er geen dodelijke slachtoffers zullen vallen.

 

De rest van de zondag speel ik afwisselend Skyrim en volg de live-blogs. Aan het eind van de middag is de situatie niet wezenlijk anders dan vanochtend. Er zijn 5,3 miljoen stemgerechtigde Catalanen. De separatisten zijn blij als en 2 miljoen stemmen kunnen worden uitgebracht. Een deel van de bevolking weet te stemmen, de politie probeert het te verhinderen, een deel stemt niet. Volgens het Catalaanse ministerie van gezondheid zijn er 337 gewonden. Later zegt de burgemeester van Barcelona dat er 460 gewonden zijn. Ook 12 politiemannen zijn gewond. Human Rights Watch en de Britse Labourleider Jeremy Corbyn veroordelen het politiegeweld. De Spaanse vice-premier prijst de politie voor hun optreden. De separatisten vinden het nu een succes als er 1 miljoen stemmen worden uitgebracht. Stalemate. De dag gaat voorbij, het probleem blijft bestaan. Het komt me allemaal verschrikkelijk zinloos voor. Terug naar boven

Gorinchem (32)

Ans spuit anti-ontgroeningsmiddel op het muurtje van de schuifpui. Achter haar is men bezig met onderhoud op de sluis.
Ans spuit anti-ontgroeningsmiddel op het muurtje van de schuifpui. Achter haar is men bezig met onderhoud op de sluis.

Maandag 02-10-2017

Spanje en de rest van Europa worden met buikpijn wakker. Van de 5,3 stemgerechtigde Catalanen heeft 42% zijn stem uitgebracht; 90% van hen stemde voor onafhankelijkheid. Een minderheid van niet eens 38% van de volwassen bevolking. Natuurlijk heeft door de acties van de landelijke politie niet iedereen kunnen stemmen, die dat wilde; zowel voor- als tegenstanders. Mensen die het referendum illegaal vonden, hebben ook niet gestemd. Enzovoorts. Op internet wemelt het van foto's en filmpjes van het gewelddadig optreden van de Spaanse oproerpolitie. Waarom dat geweld nodig was voor een toch al illegaal verklaard referendum? De uitkomst is dus onbruikbaar, maar dat vindt de doordrammende regering van Catalonië niet. Premier Puigdemont noemt vanmorgen de uitslag 'indrukwekkend'. Hij wil dat het regioparlement over twee dagen de onafhankelijkheid uitroept. Zijn federale tegenstander premier Rajoy, wiens corrupte streken even vergeten lijken, doet alsof er niets aan de hand is: 'Er heeft vandaag geen referendum plaatsgevonden in Catalonië, de wet blijft in al haar macht van kracht.' Rajoy geniet nu brede steun in de rest van Spanje. Als de Catalanen zich onafhankelijk verklaren, wil hij de regioregering arresteren. 'Mijn arrestatie zal kolossale gevolgen hebben', zegt Puigdemont. Ik denk het. En dan? Velen kijken naar Europa. Maar Europa heeft geen macht. Verdere escalatie is heilloos en belachelijk; je kunt je niet voorstellen dat er als gevolg van deze ridicule identiteitspolitiek een oorlog als op de Balkan in de jaren 90 uitbreekt. Straks leeft het gewelddadig Baskisch nationalisme ook nog op. Er zit niets anders op, de kemphanen zullen zelf de weg naar een redelijk compromis moeten opgaan. Bijvoorbeeld een federale staat, zoals Duitsland. Daar kunnen Merkel en/of een vaardige moderator uit Brussel bij helpen. Dat lijkt me het maximum, alles dat verder gaat is onverantwoordelijk.

 

Waarom ik zo tegen een onafhankelijkheid van Catalonië ben? Het levert versnippering van Europa op. Versnippering betekent Balkanisering, verdeeldheid en verzwakking in een wereld die gevaarlijker wordt. Dus ben ik ook tegen een zelfstandig Schotland, enzovoorts. Het regio-nationalisme is deel van wat tegenwoordig identiteitspolitiek heet, het tot in het onredelijke vasthouden aan nationale, ideële of religieuze sentimenten. Eigenheid is prima, wat mij betreft, maar niet ten koste van anderen. Politiek is altijd een compromis, een afweging van belangen. Daarbij geweld gebruiken is taboe. Dat in het Catalaanse geval er ook sprake is van een rijke regio, die weigert met de rest van Spanje te delen, maakt het nog kwalijker. Net als in Spanje zal Europese eenheid het van solidariteit tussen de rijke en de armere lidstaten moeten hebben. Daarvan weglopen is er niet bij.

 

Er breekt een grijze en winderige ochtend aan. Herfst. De bomen op het Eind hebben al de helft van hun blad verloren. Naast ons wordt de sluis afgesloten, zowel voor schepen als voor wandelaars. Onderhoud. De binnenste sluisdeur staat open. Men laat een duiker in de kolk zakken. Buiten spuit Anna een anti-vergroeningingsmiddel op onze kozijnen en het muurtje van de schuifpui (foto hierboven). Ondertussen komt er een bleek zonnetje door de wolken. Maandag de 1e van de maand, het naargeestige loeien van alarmsirenes klinkt over de stad.

     Anna gaat vanmiddag als iedere week op kleine Lina-Mae passen, terwijl Tessa met Vajèn naar zwemles gaat. Ik lees het boekje 'Wereldverbeteraars' (Prometeus, 2017) van Bas Heijne over de erfenis van Gandhi, King en Mandela en noteer met instemming: 'Tegelijk is er een wereldwijde, hartgrondige afkeer ontstaan van bestuurlijke elites die de idealen van de Verlichting uitdragen, maar tegelijk ongelijkheid in stand houden.' Opeens moet ik heel sterk aan VVD en CDA denken. Terug naar boven

Gorinchem (33)

Het Gorcums Museum - het vroegere stadhuis - in herfsttooi.
Het Gorcums Museum - het vroegere stadhuis - in herfsttooi.

Dinsdag 03-10-2017

Wolken en zon wisselen elkaar vanochtend af. Er is tamelijk veel wind uit het zuiden. Anna gaat vroeg op pad voor haar wekelijkse oppasdag bij Tessa en ik heb het rijk alleen. Loop even naar de stad om een van de lokale bladen op te halen. Het Gorcums Museum staat er in herfsttooi kleurig bij (foto hierboven).

     Wat een heerlijk boek, 'Kafka op Norderney' van Sipko Melissen (Van Oorschot, 2017)! Drie boeiende essays over de een van de meest intrigerende auteurs uit de wereldliteratuur. Al lezend merk ik hoe wezenlijk Kafka in mijn eigen ontwikkeling is geweest, al las ik hem later zelden. Veel van zijn onbehaaglijke, vreemde en angstaanjagende evocaties zijn ook in de bodem van mijn ziel belandt. Maar een buitenstaander zoals hij was, ben ik nooit geweest. Ik wierp me in het volle leven, engageerde me politiek, stichtte een gezin, maakte carrière, terwijl hij afstand hield en aan de rand bleef staan. En toch die onmiskenbare verwantschap... Melissen begint voorin zijn boek met een treffend citaat, waar je alleen al een tijd over kunt nadenken:

 

'Hoe armzalig steekt mijn zelfkennis af bij wat ik bijvoorbeeld van mijn kamer weet.'

 

Waar in zijn werk die zin staat, weet ik niet.

 

Middag. Er valt af en toelichte miezer. Vandaag begin aan de oude novelle. Ik schrap een tiental bladzijden en herschrijf de eerste paar. Een nieuwe opzet.

     Rest van de middag kijken naar het kamerdebat met minister Hennis. Terug naar boven

Gorinchem (34)

Woensdag 04-10-2017

Hoog. De maandelijkse update van de gemiddelde wereldtemperatuur in de hogere atmosfeer, gemeten door satellieten, stond in september op + 0,54 graden Celsius. Meer dan een halve graad boven het langjarig gemiddelde over 1981 - 2010 (zie boven). Ik geef geen commentaar.

     September was een kletsnatte maand. Er viel gemiddeld 130 mm regen in ons land, terwijl 78 mm het langjarig gemiddelde is. In de kustprovincies viel zelfs 150 - 200 mm. Morgen brengen de resten van de orkaan Maria, die op Puerto Rico grote vernielingen aanrichtte en daarna boven de oceaan afzwakte, in ons land storm en regen. In het noordwesten van het land kan rond de middag een noordwesterstorm van Bf 9 komen te staan. Zelfs een tijdelijke zware storm (10 Bf) is niet uitgesloten. Er zal veel bladval zijn. Dat kan op het spoor vertragingen geven door de fameuze 'vierkante wielen'.

 

Vandaag een overwegend grijze dag. Op de sluis werken mannen verder aan het onderhoud. De hekken worden schoongamaakt en geverfd. De sluis is dicht, er staat een steiger in. We hadden hier deze week met onze boot dus helemaal niet door gekund. Onder buurtbewoners is opwinding. De gemeente wil onder aanvoering van onze Groen Linkswethouder  zonnepanelen plaatsen op gemeentelijke gebouwen. Dus ook op het voorzieningengebouw voor passanten. Het van vakwerk voorziene witte gebouwtje was ooit de sluiswachterswoning. Zonnepanelen misstaan daarop, vinden sommigen. Het doet afbreuk aan het stadsgezicht. Voor mijn gevoel is dat overdreven.

     Vanochten doen we boodschappen op Oost. Ook gaan we langs bij het fitnesscentrum Living Well, dat ook wel eens 'Living Hell' wordt genoemd. We willen de draad van twee keer in de week sporten weer oppakken en beginnen er volgende week donderdag mee. Dan krijgen we een intake voor de zogenaamde Milon Circle. Ik ga niet uitleggen wat dat is, maar als ik er na een aantal maanden als een jonge god uitzie, dan komt het daarvan.

 

Nobelprijzen 2017. Die voor natuurkunde gaat terecht naar Rainer Weiss, Kip Thorne en Barry Barish voor hun rol in het vinden in 2015 van zwaartekrachtgolven met de LIGO-detectoren. Het leverde een nieuwe bevestiging voor de relativiteitstheorie van Einstein. Thorne was adviseur bij de vormgeving van ondermeer zwarte gaten in de bekende SF- film Interstellar (2014). Over gravitatiegolven en LIGO schreef ik vaak; voor het eerst in begin 2011 in Israël. Toevallig begon ik dezer dagen aan het nieuwe boek van wetenschapsjournalist Govert Schilling ('Deining in de tijd', Fontaine, 2017), dat erover gaat. Terug naar boven

Gorinchem (35)

Herfst op het Eind.
Herfst op het Eind.

Donderdag 05-10-2017

Regen en harde wind vanochtend. De tweede herfststorm. Het voorbijtrekken van een venijnig lagedrukgebiedje veroorzaakt een kort, diep dal op de barograaf. Het KNMI kondigde voor het noordwesten code oranje af, wegens hard windstoten. Om half acht staan er files in den lande van bijna 800 kilometer; het is de drukste ochtendspits van het jaar. Beroerd weer voor de grote staking en demonstratie van de basisschoolleraren, die in de kabinetsformatie al aardig bediend worden met een salarisstijging van 3% en een half miljard voor vermindering van hun werkdruk. In de beschut liggende Lingehaven merk je niet veel van de storm (foto hierboven). Anna gaat in elk geval snert maken voor vanavond.

 

Vaak hoor je van rechts-populistische zijde zeggen dat de euro ons alleen maar ellende heeft gebracht. Het economenblad Economische Statistische Berichten (ESB) brengt deze week een interessante Europa Special uit, waarin economen uit Tilburg becijferen dat het tegendeel het geval is. Ik citeer uit een commentaar van Peter de Waard in De Volkskrant'Het bbp van Nederland is een slordige 700 miljard euro. Als Nederland in 1997 had besloten de gulden te houden - wat Frits Bolkestein en Jan Marijnissen toen wilden - was dat 5,5 procent lager geweest. (...) De Nederlandse economie zou 85 miljard oude guldens of 38,5 miljard euro zijn misgelopen. Dat is ruim 2.000 euro per Nederlander. En dat is de meest conservatieve schatting. Het zou zelfs het dubbele kunnen zijn. (...) Wilders, die nog altijd de gulden terug wil, zal het in een tweet wel afdoen als nepnieuws. (...) Maar Nederland heeft niets te klagen.' Goed dat het eens berekend en gezegd wordt.

 

Middag. De wind en de regen nemen af en zonnige perioden krijgen de overhand. We kijken even aan boord. Alles in orde. Ik span de lijnen wat strakker. Heerlijk dat hij zo dichtbij ligt.

     Met veel waardering lees ik verder in 'Deining in de ruimtetijd' (Fontaine, 2017), het nieuwe boek van wetenschapsjournalist Govert Schilling over zwaartekrachtgolven. Circa 330 bladzijden, ik ben op een kwart.

     Veel peinzen: zal ik een nieuwe game-console kopen, de Playstation 4 1000Mb? De Pro of de goedkopere Slim? Ik ben verloren als ik dat doe. Terug naar boven

Gorinchem (36)

Vrijdag 06-10-2017

 

Zon en regen wisselen elkaar af vandaag,

verder niets te melden.

 

Het heelal is oneindig.

Niemand weet welk deel we zien.

De oerknal was overal

in de oneindige ruimtetijd,

die sneller dan het licht

uitdijt tot altijd weer oneindigheid,

maar elke keer een andere.

Er zijn oneindig veel universa

in een oneindig multiversum.

 

Ik vind zo langzamerhand

dat wij ook maar oneindig

moeten duren.

Hebben we daar onderhand

geen recht op?

We wachten al zo lang.

Hoeveel tijd is nog nodig

voor ze die ontdekking doen?

 

Terug naar boven

Gorinchem (37)

Zaterdag 07-10-2017

De ochtend is loodgrijs - doodgrijs - doch droog. Dat zal niet lang duren. Er komt veel regen aan en de noordwestenwind maakt het koud. In de Mexicaanse Golf trekt een tropische storm over het schiereiland Yucatan. De storm zal boven het recordwarme water van de Golf uitgroeien tot de zoveelste orkaan. De naam is Nate. Waarschijnlijk zal hij de Amerikaanse staat Louisiana treffen (zie hierboven). Het lijkt wel of Trump orkanen aantrekt.

     Gisteravond keken we op DVD naar een oudere film van de Deense regisseur Lars von Trier, 'Breaking te Waves' uit 1996. Een ietwat ongeloofwaardig verhaal over een nogal gestoorde jonge vrouw. Het knappe van de film is dat die gestoordheid erger wordt en toch gaandeweg minder vreemd aan doet. There is system in (her) madness. Ze wordt er wel het slachtoffer van, maar redt ogenschijnlijk het leven van haar man. De film is opvallend sober gemaakt. De actrice in de hoofdrol lijkt overigens sprekend op een vroeger vriendinnetje van me; degene die in in mijn boeken 'Mireille' heet.

 

Waarschijnlijk hebben we volgende week een nieuw kabinet. Het regent de laatste dagen uitgelekte maatregelen. Men mikt op de middengroepen maar zegt voor iedereen de koopkracht te gaan verbeteren. De versnelde afschaffing van de aftrek van de hypotheekrente lijkt me verstandig. Men verlaagt de winstbelasting voor bedrijven en verhoogt tegelijk de BTW met 50%. Het laatste treft vooral de lagere inkomens. Schande dat met twee christelijke partijen in de coalitie het kinderpardon niet uitgebreid wordt. Ook erg: men maakt de weg vrij voor de gekozen burgemeester. Een sterk belegen wens van D66. Dus we mogen ons voorbereiden op types als Henk Westbroek als burgervader. Hier in de stad lopen ook genoeg van dergelijke popie-jopies rond. Heeft men niets van het echec van het raadgevend referendum geleerd? Verlammende conflicten tussen raad en burgemeester, beide gekozen instanties met ieder een apart mandaat, zijn voorspelbaar.

 

Vanaf het middaguur valt er ragdunne miezer. Net daarvoor deed ik even wat boodschappen in de stad en haalde de Wetenschappelijke Scheurkalender 2018 op bij De Mandarijn. Het jaar is nog niet om, maar er ligt al een heel nieuw jaar dagelijks scheuren en lezen gereed. Ik blijf een optimist. De kalender gaat ook steeds mee aan boord, ik kan geen dag zonder.

     Een mooie muzikale (her)ontdekking bij Brahms: de twee sonates voor klarinet en piano opus 120. Geschreven in 1894, de laatste kamermuziek die hij schreef. In 1897 overleed hij. Ik speel ze zelden af, maar vanmorgen hoorde ik iets bekends op de radio, dat ik eerst niet thuis kon brengen. Het bleek de versie voor altviool en piano te zijn, een transcriptie die Brahms zelf nog maakte. Erg mooi! Bol.com heeft hem niet, maar bij Amazon Duitsland kon ik hem bestellen. Natuurlijk kun je diverse uitvoeringen ervan op YouTube besluisteren (een mooie is deze), maar ik ben nog zo ouderwets dat ik hem zelf in de kast wil hebben. (Internet is geen bezit).

     De miezer gaat over in steeds heftiger vlagende regenbuien. Binnen de kachel en de lampen aan in herfstige knusheid. Met plezier verder lezen in het nieuwe boek van Govert Schilling. Ik ontdek een foutje op blz. 245, begin van regel 13 van onder ('periode van 1 nanohertz' moet zijn 'frequentie van 1 nanohertz'). Ik tweet het aan hem door t.b.v. een volgende druk.

     Morgen is het beter weer. We gaan met het autootje op en neer naar Veenwouden, Friesland, voor familiebezoek. het verslag kan dus verlaat zijn. Terug naar boven

Gorinchem (38)

Met Klaas voor het huis in Veenwouden. Let op de Friese naam van het huis.
Met Klaas voor het huis in Veenwouden. Let op de Friese naam van het huis.

Zondag 08-10-2017

De stand van vanochtend. Het is droog en overwegend bewolkt. De tropische storm Nate groeide boven het recordwarme water van de Golf van Mexico uit tot een orkaan van de eerste categorie. Hij heeft inmiddels de Amerikaanse kust bereikt bij de monding van de Mississipi-rivier. In de staten Louisiana, Mississippi en Alabama heeft men de noodtoestand uitgeroepen. Hoewel Nate de orkaan de stad New Orleans lijkt te gaan missen, zijn er uit voorzorg 2000 mensen geëvacueerd.

     Op Twitter een bedankje van Govert Schilling. 'Voor de volgende druk!', schrijft hij. Om half tien rijden we weg uit Gorcum. Op de A27 lichte regen. We kozen voor de zondag in de veronderstelling dat er dan weinig werkverkeer en derhalve weinig files zijn. Maar dat gaat direct voorbij Utrecht niet op: we verzeilen in een file omdat de weg verderop is afgesloten. Het kost ongeveer een uur om op de A28 te komen. Het is inmiddels wel droog. Vanaf Harderwijk door de Flevopolder naar Lelystad, daarna de gebruikelijke weg via de Ketelbrug, de Noordoostpolder en langs Lemmer en Leeuwarden naar Veenwouden. Het huis van Klaas & Hinke aan de rand van het dorp vinden we snel. Eigenlijk zijn ze oom & tante van me, maar zo heb ik ze van kindsaf aan nooit genoemd. Daarvoor waren ze te jong, Hinke - nu 80 - is slechts tien jaar ouder dan ik. Een lief nakomertje van Pake Wiebe en Beppe Jitske. Maar Hinke woont nu niet meer thuis bij Klaas. Vasculaire dementie deed haar in een naburig verpleeghuis belanden, net als destijds haar beide oudere zussen (mijn moeder en het middelste zusje).

     Klaas ontvangt ons met koffie en zelfgebakken Friese cake en nog later een rijke lunch aan de keukentafel. Verhalen over en weer, uitkijkend over de weilanden en de verre bossen. Een mooie plek om te wonen. Voor het laatst waren we hier vorige zomer, toen we met de boot in Leeuwarden lagen. Hinke was toen nog thuis. Erg verdrietig, alle drie zussen belandden aan het eind van hun leven wegens dementie in een verpleeghuis. Eerst mijn moeder, toen Marie, nu Hinke. Hun broer Jan kreeg het niet; hij stierf aan kanker.

     Maar we hebben ook plezier in het weerzien. Het is leuk praten met Klaas, die vroeger leraar geschiedenis was en nog steeds veel leest. We wisselen de laatste titels uit die we lazen en praten over politiek en media. Dat volgt hij nog altijd nauwgezet, een newsfreak als ik.

     'Schrijf je nog aan een boek?', vraagt hij. Mijn romantrilogie lazen hij en Hinke destijds met veel plezier.

     'Nou eh, ik heb juist weer een oude novelle opgepakt. En mijn dagelijks weblog, natuurlijk. Maar soms denk ik, waarom moet ik eigenlijk zo nodig?', antwoord ik.

     Dat begrijpt Klaas wel. Maar hij is ruim 80 en ik 70. Hij haalt het voorbeeld aan van een Friese schrijver, Durk van der Ploeg.

     'Die is 86 en hij schrijft nog elke dag.'

     'Nou', zegt Anna, 'dat zie ik Tom ook nog wel doen.'

      Je kunt het slechter treffen, denk ik bij mezelf. Je moet alleen niet dement worden.

     Om kwart over drie rijden we - zonder Klaas - naar het verpleeghuis in Hardegarijp. Zijn aanwezigheid zou teveel tegelijk zijn. Het bezoek is aangrijpend. ik wil er liever niet over vertellen. Een uur later aanvaarden we de terugtocht. Friesland, Noordoostpolder, Flevoland, enzovoorts. Bij de sloten door de weilanden naast de weg zien we talrijke witte reigers staan en slechts een enkele grijze. Er is zelfs een weide waar we er ruim veertig tellen. De witte reigers schijnen de boel overgenomen te hebben. Bij Nieuwegein een korte regenbui. Om half zeven zijn we thuis. Onze kanarie, die een lichte rui-periode doormaakt, begroet ons mokkend.

 

De orkaan Nate is vandaag tijdens zijn landfall in Louisiana sterk afgezwakt. Het is zelfs geen tropische storm meer. Heftige regenval veroorzaakt er wel overstromingen. Terug naar boven

Gorinchem (39)

Maandag 09-10-2017

Dat Trump ondanks zijn grilligheid een spijkerharde en gewetenloze onderhandelaar is, mag geen verbazing wekken. Zo heeft hij zijn imperium opgebouwd en de slachtoffers liggen langs de weg. Ze spelen ook geen rol in de smerige deal die hij het Congres voorlegt over de zogenaamde 'dreamers', de circa 700.000 jonge volwassenen die als kind met hun ouders zijn meegekomen toen deze illegaal de grens met Mexico overstaken. Velen voelen sympathie voor hen, want ze zijn vaak goed geïntegreerd, studeren nog of hebben al een baan. Trump gaf het Congres een halfjaar voor initiatieven om hun uitzetting te schrappen. De omstreden grensmuur met Mexico, waarvoor hij geen financiëring weet te vinden, zou geen onderdeel van zo'n afspraak mogen zijn, beloofde hij. Nu blijkt welke deal hij voorstelt: de Democraten moeten akkoord gaan met geld voor de muur en een fors aantal andere maatregelen die immigratie bemoeilijken. Zo niet, worden de dreamers uitgezet. Behalve dat Trump zijn belofte breekt, speelt hij een doortrapt en cynisch spel met mensen. Gaan de Democraten niet akkoord, dan wast Trump zijn handen in onschuld. De Democraten hebben het voorstel onmiddelijk al afgewezen; het is uiteraard hun schuld (aldus Trump) dat de dreamers teruggestuurd worden naar landen die ze niet eens kennen.

 

We krijgen dus een nieuw raadgevend referendum, waarschijnlijk in maart, tegelijk met de verkiezingen voor de gemeenteraad. Vandaag wordt de 300.00oste handtekening geplaatst onder het initiatief van vijf studenten van de Amsterdamse universiteit. De zogenaamde 'Sleepwet'. Net als bij het Oekraïne-referendum is de vraagstelling veel te ingewikkeld voor een simpel ja of nee. In elk geval zal ik zelf vóór de nieuwe wet stemmen. Die beoogt een hoogstnodige uitbreiding van de bevoegdheden van de Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Hoogstnodig indien men de terreur en jihadisme effectief kunnen opsporen. Communicatie via de kabel kan nu niet onderschept worden. Het gaat de tegenstanders vooral om het 'bulktoezicht', ongericht zoeken in bijeen geviste big data.. Maar ongericht zoeken mag niet eens in deze wet. Er zitten ook behoorlijk wat regels voor toezicht en gericht zoeken in. Wie de terrorismebestrijding serieus wil bevorderen, stemt vóór.

 

Zou de VVD struikelen over het invoeren van het eigen woningforfait voor mensen, die hun hypotheken volledig hebben afgelost? Er is een gerede kans dat Rutte bakzeil moet halen op dit punt, nu partij-coryfeeën als Wiegel en Weisglas zich ertegen verklaren en één dissident in de Kamer voldoende is. 'Straf op spaarzaamheid', zegt Wiegel in De Telegraaf. Ik hoorde ook al de term 'aflosboete'. De extra belasting treft vooral ouderen, dus ook Henk Krol slaat op de trom. Hij spreekt van 'een regelrechte ramp'. Dat valt wel mee, de invoering van de 'ramp' strekt zich namelijk over 20 jaar uit.

 

Vanmorgen droog en grijs, vanmiddag vieze miezerregen. Anna gaat getrouw aan het weekritme op Lina-Mae passen terwijl Tessa met haar oudste dochter naar zwemles is. Ik lees Schilling uit; nu verder met DeutschTerug naar boven

Gorinchem (40)

Quantum Roulette Machine. Bron: Lesswrong.com
Quantum Roulette Machine. Bron: Lesswrong.com

Dinsdag 10-10-2017

De Historische Vereniging Oud-Gorcum (HVOG) hield gisteravond een debatavond in De Peeriscoop. Laatste nieuws inzake de bouw van het abjecte hotel op de Duveltjesgracht, bovenop de historische resten van 14e eeuwse kasteel- en stadsmuren. Die zullen beschadigd worden. Er wordt zelfs 35 centimeter afgezaagd (erkent de Groen Linkswethouder op Facebook). De gemeente heeft de eisen uit de brief die een advocaat namens de HVOG jongstleden juni stuurde (zie hier) op alle punten afgewezen. De gemeenteraad zette zichzelf buiten spel, zodat B&W op zijn eentje kan besluiten over de aanpassing van het plan. Die is er nog niet. De HVOG onderzoekt verdere juridische stappen.

     Daarna het eerste debat-onderwerp. Moet de HVOG de plaatsing van Stolpersteine in de stad financieel ondersteunen? Die worden in heel Europa geplaatst voor huizen waaruit in WO II Joodse inwoners werden afgevoerd; een initiatief van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Uit Gorcum, de stad van Esther van Vriesland, werden 70 Joden afgevoerd. Niemand kwam terug uit de vernietigingskampen. In de discussie voerde een raadslid aan dat we dan ook Stolpersteine zouden moeten plaatsen voor de huizen van op VN-missies omgekomen Nederlandse militairen, alsof die vergelijkbaar zijn met de slachtoffers van de Holocaust. Zulk wanbegrip is tergend en vermoedelijk representatief voor het hedendaags vergeten dat de moord op 6 miljoen Joden een absoluut dieptepunt was van massavernietiging in de vorige eeuw. Denk aan het rationeel ontwerp van uiteindelijk industrieel opgezette doodsfabrieken. Anus mundi. Snapt zo iemand, nota bene een journaliste, het verschil niet? Soldaten kiezen zelf voor hun beroep, ze zijn bovendien bewapend, terwijl de weerloze slachtoffers van de Duitse nazi-zwijnen geen enkele keus hadden toen ze uit hun huizen werden gesleept. Gevechtservaringen van militairen staan mijlenver af van genocide. De meerderheid van de aanwezigen stemde gisteravond gelukkig voor de ondersteuning van Stolpersteine in Gorcum.

 

In 'The Beginning of Infinity' (Penguin, 2012) haalt David Deutsch op pagina 453 met een aardig voorbeeld uit naar aanhangers van het antropisch beginsel. Dat betoogt dat we speciaal zijn in de kosmos omdat we anders niet zouden bestaan om dat vast te kunnen stellen (bij andere waarden van de natuurconstanten). Voor een ruimtelijk oneindig universum (c.q. multiversum) kun je dat niet zeggen, want alles wat mogelijk is komt er immers in voor. Hij formuleert daartoe het 'quantum suïcide argument'. Stel dat je graag een keer de hoofdprijs in de staatsloterij wilt winnen. Je koopt een lot en bouwt een machine die je automatisch in je slaap doodt, als je verliest. Je merkt daar niets van. Je ontwaakt alleen in universa waarin je wint. Ideaal voor mensen zonder naaste familie en succes is gegarandeerd. Het antropisch principe redeneert precies hetzelfde. Het argument is een variant op de beroemde Kat van Schrödinger. De variant op het plaatje hierboven is een Quantum Roulette Machine, waarin je altijd wint.

 

Een overwegend droge dag, vandaag. Oppasdag voor Ans. De nog niet-gelekte kabinetsplannen worden uit de doeken gedaan. Men ziet het klimaatverdrag van Parijs als minimumpakket en wil in 2030 meer reductie van broeikasgassen dan de Europese Unie: geen 40% maar 49% vermindering ten opzichte van 1990. We hebben in de voorbije jaren slechts 11% gereduceerd t.o.v. 1990. Is 49% haalbaar en is het genoeg? Ik betwijfel het. Om het te halen moet de jaarlijkse uitstoot met 56 megaton omlaag. Van de vijf thans resterende kolencentrales wordt er voor 2030 slechts één gesloten. De kolencentrales stoten jaarlijks 12 megaton CO2 uit, 6% van de totale landelijke uitstoot. Het kabinet stopt vooral CO2 onder de grond, tenslotte in 2030 jaarlijks 18 megaton; het is iets waarmee in ons land nog geen enkele ervaring is. Dat is samen een reductie met 30 megaton (in 2030). (Wereldwijd neemt de uitstoot nog steeds niet af). De rest zou moeten komen uit het duurder maken van CO2-uitstoot en dat kan alleen in Europees verband. Alles moet geregeld worden in een nieuwe Klimaatwet.

     Alle inkomensmaatregelen bij elkaar, zo beweert de coalitie, maken dat iedereen erop vooruit gaat. Over de aflosboete bij hypotheken heeft Rutte inderdaad bakzeil gehaald; die blijkt te zijn uitgesmeerd: niet over 20 maar over 30 jaar. Dan is het 2047 en ben ik 100. Terug naar boven

Gorinchem (41)

Woensdag 11-10-2017

Het orkaanseizoen is nog niet voorbij. Op de warme Atlantische Oceaan is een nieuwe tropische storm in de maak, zuidwestelijk van de Azoren, die zich tot een orkaan kan ontwikkelen op donderdag (morgen). Men gaf er de naam Ophelia aan (de volgorde - na Maria en Nate - is alfabetisch). Bijzonder: de berekende koers voert ditmaal naar het oosten, in onze richting, naar de Iberisch-Atlantische kust (zie boven). Het zegt nog niet zoveel. De storm kan inzakken en/of de koers kan zich radicaal wijzigen.

 

De kopregel 'Aarde weigert halsstarrig op te warmen' trekt mijn aandacht. Hij staat boven een stukje op de notoire, Belgische fake-news website Doorbraak.be. Het stukje citeert een recente wetenschapellijke publicatie 'Emission budgets and pathways consistent with limiting warming to 1.5°C' uit het gezaghebbend tijdschrift Nature Geoscience. Het artikel van de grotendeels Britse onderzoekers staat hier en het werd op grote schaal gebruikt in tal van klimaatsceptische media, zozeer dat de auteurs erop reageerden met een ingezonden brief in The Guardian van 21 september jl. met de duidelijke titel 'When media sceptics misrepresent our climate research we must speak out.' Misbruik dus door klimaat-ontkenners. Het is noodzakelijk om dergelijke misleiding aan de kaak te blijven stellen. Voor wie meer achtergronden wil: kijk hier op het meteorologisch weblog Klimaatverandering.

 

Weer een grijsbewolkte dag, maar er is beter weer op komst. Op de sluis zijn medewerkers van de Groenvoorziening bezig de geraniums uit de bakken te halen. Later plaatsen ze de winterviolen erin. De sluis zelf is vandaag weer gesloten voor schilderonderhoud. We ruimen de box in de kamer op; Ans' jongste kleinkind Lina-Mae is er alweer te groot voor, klimt er steeds uit en dreigt zich te bezeren.

     Ik bel naar het Nationaal Archief in Den Haag om een afspraak te maken voor het inzien van het dossier van mijn grootvader (pake Wiebe). Al jl. mei kreeg ik bericht dat er inderdaad een dossier over hem is uit de tijd van de Bijzondere Rechtspleging na WO II. Maar het afsprakennummer reageert na twintig minuten wachten nog niet. Via het hoofdnummer bereik ik toch het afsprakenbureau. Een vriendelijke man zegt dat hij vandaag alles alleen moet doen. We maken een afspraak voor half november. Op die dag maak ik voor de jaarafrekening van de royalties ook een dinerafspraak met de uitgever van mijn romantrilogie.

 

De rest van de dag is ook grijs. De tropische storm Ophelia trekt verder naar het noordoosten en lijkt langs Kaap Finisterre op het Iberisch schiereiland te schampen. Ik vervang de eerdere baanprognose door de laatste van vanmiddag (hierboven). In noordelijker wateren is het over het algemeen kouder, zodat de storm er minder energie opdoet en de kans groter is dat hij in elkaar zakt.

     Ik lees een goed boekje van Femke Halsema over het migrantenvraagstuk, zojuist uitgekomen, 'Nergensland. Nieuw licht op migratie' (Ambo/Anthos, 2017). Ze formuleert treffend het onbehagen dat ik ook ervaar met de bedenkelijke politieke praktijken in het westen rond het migratievraagstuk, een onbehagen dat een auteur als Paul Scheffer (in 'De vrijheid van de grens', 2016) niet bij me wegnam (lees hier en hier (in 2015, dus al voor de publicatie). Terug naar boven

Gorinchem (42)

Donderdag 12-10-2017

Het hogedrukgebied dat ons land en de rest van West Europa de komende dagen een onverwachte nazomer gaat bezorgen, dwingt de tropische storm Ophelia een noordelijker koers te volgen. Volgens de prognose van vanmorgen komt ze daardoor iets ten westen van Ierland terecht. Ze kan morgen nog tot een orkaan uitgroeien maar zal het Iberisch schiereiland dus missen. Het is ondertussen zeer bijzonder dat het zo laat in de herfst nog zo warm wordt. In het zuiden kan het in het komend weekeinde zelfs 25 graden worden.

     De dag vangt aan met minder bewolking dan gisteren. Op de sluis wordt hard verder gewerkt aan het onderhoud. Het nieuws van vanmorgen. De dagelijkse dosis kommer en kwel. De euforie over de nieuwe regeringscoalitie ebt af. De Rabobank brengt een studie uit naar de effecten van de dwaze Brexit, zowel een harde als een zachte. Het blijkt veel schadelijker voor Nederland te zijn dan men eerder dacht. Nu is met veel meer factoren gerekend dan eerder. Zelfs als er een handelsverdrag met de EU gesloten wordt, is de schade omvangrijk, naar schatting 25 miljard euro. 'Bij een harde Brexit zonder handelsverdrag met de Europese Unie kan de economische schade oplopen tot 35 miljard euro, denken economen van de Rabobank. Het kan de Nederlandse economie tot 2030 meer dan vier procent groei schelen. Per werkende Nederlander komt dat neer op 4000 euro.' Van de belofte van de nieuwe regeringscoalitie, dat iedereen erop vooruit zal gaan, komt dus niets terecht. Bij de huidige stagnatie van de onderhandelingen met de Britten is een harde Brexit steeds waarschijnlijker. Typerende reactie van twee geheide populisten onder mijn FB-contacten: 'Voorlopig gaan we er gigantisch op vooruit de komende vier jaar, dus why worry..'(1) en ' Nou, berichten van een bank geloof ik zowiezo al niet, de oplichters!' (2). Die gemakzuchtige zorgeloosheid is voor ten ene male mij onbegrijpelijk.

 

Overigens blijkt ook de verrassende verhoging van het budget voor ontwikkelingshulp fake, schrijft De Volkskrant. opportunistische hulp, die er vooral voor zou moeten zorgen dat er minder migranten onze kant op komen. De verwarring komt door het onduidelijk opschrijven van het bedrag dat op dit moment en over vier jaar precies beschikbaar is voor ontwikkelingshulp. Terecht spreekt SP-Kamerlid Sadet Karabulut van 'een getallenbrij, ee behoorlijk effectief rookgordijn. (...) Er komt structureel nul extra geld voor hulp aan de allerarmsten, terwijl de nood groeit en Europa doorgaat met het bouwen aan een fort.'

     Het ernstigst zijn de uitspraken van Trump in een sessie met de top van het Amerikaanse leger deze zomer. Daar lekt steeds meer van uit. NBC News bracht gisteren de laatste onthullingen over de bijeenkomst op 20 juli jl. Trump kreeg een briefing van de stand van zaken van het VS-leger wereldwijd en zou gezegd hebben dat hij een 10-voudige uitbreiding wilde van de nucleaire arsenalen - ondanks het feit dat de huidige Amerikaanse nucleaire slagkracht groter is dan ooit. Het was direct na die meeting dat achterblijvers Rex Tllerson, de minister van buitenlandse zaken, hoorden zeggen dat Trump 'een mongool' was. Sindsdien escaleerden de situaties rond Noord-Korea en Iran, de ene staat bezit atoomwapens en de andere kan ze in een halfjaar ontwikkelen. NBC meldt dat er ondertussen niets is gedaan aan uitbreiding van het Amerikaans arsenaal. Het zou in strijd zijn met alle internationale ontwapeningsverdragen sinds Ronald Reagan. Het toont op zijn minst de gevaarlijke impulsiviteit van de VS-president. Trump ontkent alles vandaag in een karakteristieke tweet: 'Fake @NBCNews made up a story that I wanted a "tenfold" increase in our U.S. nuclear arsenal. Pure fiction, made up to demean. NBC = CNN!'

          (Factcheck: reeds in februari van dit jaar bleek Trump een tegenstander van het START-verdrag, dat een forse reductie van kernwapens beoogt in 2018. Toen wilde hij al dat Amerika weer koploper zou worden. Al eerder zei Poetin dat de Russen zich niet aan het verdrag zouden houden. In zoverre geen nieuws).

 

Om half één gaan we voor een instructieles op de Milon Circle naar het fitnesscentrum Living Well op Oost. Die circle bestaat uit 8 toestellen, waarmee je al je spieren een goede beurt geeft. De zwaarte wordt op jou persoonlijk afgesteld en hij dient tweemaal afgewerkt te worden. Pff... ik zwoegde me in het zweet ('Living Hell') en vooral de z.g. crosstrainer (4.05 minuten hardlopen met weerstand op de de trappers) valt tegen. Goed dat we de draad weer oppakken. Na afloop boodschappen bij Plus Jan Sterk. Anna koopt bij de bloemenzaak ernaast een mooie bos diepdonkerrode gladiolen voor in de serre..

     Om 16.00 uur toont de update van Ophelia's stormtrack dat de tropische storm dit weekeinde niet alleen Ierland zal aandoen, maar ook Schotland (zie hierboven).

     Het is een zonnige middag. Bijna windstil. Op mijn kamer vind ik een klein boekje bij het opruimen van mijn bureau. Ik was het vergeten, een droevig essay dat ik ontroerd lees, George Steiner 'Waarom denken treurig maakt' (Klement, 2009). Hij geeft daar tien redenen voor.  Zelden las ik zo'n beknopt en glashelder vertoog over het fundamentele tekortschieten van de rede. Ik moet vaker mijn bureau opruimen. Terug naar boven

     

Gorinchem (43)

Vrijdag 13-10-2017

De tropische storm Ophelia heeft zich daadwerkelijk boven het warme oceaanwater opgewerkt tot orkaan. Het is de eerste keer sinds 1893 dat 10 tropische stormen zich in één seizoen tot orkanen ontwikkelden. De 'kegel van waarschijnlijkheid' loopt nog steeds over Ierland en Schotland en de migratiesnelheid neemt toe. De NOAA National Hurricane Center waarschuwde vannacht dat 'Ophelia is expected to transition to a hurricane-force post-tropical cyclone by Monday when it moves near Ireland and the United Kingdom (...) Residents schould monitor the progress of Ophelia for the next several days.' Ik sprak eerder de verwachting uit dat het stormcomplex in de komende dagen boven kouder noordelijke wateren aan kracht zal verliezen, maar de meteoroloog Marshall Shepherd schrijft in Forbes dat het stormcomplex verandert. Aanvankelijk was het een tropisch systeem maar nu lijkt het meer op een typische storm van de middelbare breedtes, die zijn energie vooral ontleent aan verschillen tussen luchtmassa's dan aan verdampend oceaanwater. Net als superstorm Sandy in 2012, zegt Shepherd. Dat was na orkaan Katerina de orkaan die de meeste schade aan de Amerikaanse zuidoostkust veroorzaakte. Ophelia is een bijzondere storm. Vrijwel altijd trekken tropische stormen van oost naar west over de noordelijke Atlantische Oceaan, richting Caribisch gebied of de VS. Shepherd refereert aan een artikel in Geophysical Research Letters uit 2013 van Nederlandse onderzoekers van het KNMI. Daarin verwachten ze dat door de opwarming van de aarde meer orkanen Europa zullen gaan treffen. Dat is ook de voorspelling van een artikel in Nature in 2014 van vooraanstaande orkaandeskundigen. Atlantische orkanen zullen in de toekomst verder noordelijk kunnen trekken.

 

Vanmorgen zonnig, vanmiddag meer wolken. Ik schroef onze beroemde kabouterzonnelampjes los, zet ze uit en berg ze voor de winter op. Alles is verder in orde. Lekker dat we deze winter zo gemakkelijk even naar het scheepje kunnen. Middag. Ik lees het boekje van George Steiner ('Waarom denken treurig maakt', Klement, 2009) nog eens door. Zo'n klein boekje en er staat zoveel in! Geloof in God lost geen enkel wereldraadsel op. Wetenschap en denken ook niet. Niemand zal ooit een ander kennen, noch zichzelf. Innerlijke tegenspraak en noodlottige ambiguïteit zijn inherent aan alle denkacten. 'Beluister de stroom der gedachten: in het nog ongeschonden centrum ervan hoor je niets dan twijfel en frustratie.' Denken maakt absoluut treurig. Ik zou het liefst het hele boekje citeren.

 

Wat ook treurig maakt is de vondst van het dode lichaam van de vermiste jonge vrouw Anne. De sluizen van woede en wraakzucht gaan wijd open in de sociale media. De stroom zal na een week weer afnemen tot eendere emoties over nieuwe, andere wandaden ze weer open wringen. Maar ik wilde het eigenlijk over Trump hebben. Alweer. Dat hij het nucleair akkoord met Iran op losse schroeven zet, was verwacht - en erg gevaarlijk. Iran hield zich verifieerbaar aan het akkoord (de overige partners waaronder Rusland en de EU blijven het steunen), maar Iran zal nu wel moeten reageren. Onbestaanbare barbarij is dat de president in zijn mislukte strijd tegen Obamacare nu de subsidies voor arme patiënten afschaft voor de ziektekostenverzekeraars. Daardoor dreigen de premies onbetaalbaar te worden voor miljoenen mensen met lage inkomens.

     Anna gaat vanmiddag op de kinderen van Tessa passen en ik rijd even naar Heukelum, naar mijn goede vriend Inge. Daar was ik na de zomer nog niet geweest. Terug naar boven

Gorinchem (44)

Zaterdag 14-10-2017

Terwijl hier een zonnige nazomerdag aanbreekt, schuift de orkaan Ophelia zuidelijk van de Azoren geleidelijk naar het oostnoordoosten. Het grote hogedrukgebied boven West Europa zal zondag een noordelijker koers forceren, nog steeds richting Ierland en Schotland (prognose hierboven). Bij ons veroorzaakt hij dan zuidelijke winden, die warme lucht aanvoeren en mogelijk zand uit de Sahara (volgens Weeronline). De circa 1000 ton aan zandkorrels die in de lucht wervelen kunnen bij ons mooie oranjerode zonsondergangen veroorzaken. Ophelia bereikt Ierland op maandag. Ze is dan boven het koudere oceaanwater afgezwakt, maar nog steeds een zeer zware storm met windsnelheden die dichtbij orkaankracht liggen.

 

Gisteravond keken we op DVD naar een film van François Ozon, die meedong in de competitie in Venetië in 2016: 'Frantz' (2016). Een ingettogen maar effectief romantisch drama uit de periode na WO I, grotendeels in zwart-wit gefilmd met een sterke rolbezetting. Verrassend door de onverwachte wendingen, mooi door het ingehouden acteren van de hoofdpersonen en vol melancholie.

 

Na weken van wikken en wegen gaat vandaag de kogel door de kerk: ik koop een nieuwe game-console, de PS4 Slim met 1Tb geheugen. Via internet bij Intertoys en het mooie is dat ik hem een uur later al kan ophalen bij de winkel in de Gsthuisstraat. Inclusief een game waar ik erg benieuwd naar ben: Horizon Zero Dawn - een ontwerp van Nederlanders. Een spel waarin de aarde een postapocalyptische wereld is, door de mens verlaten en bevolkt door gemechaniseerde wezens. Daarin moet je je je weg moet zien te vinden. Tja, ik kan nog mee met de game-generatie. Reiner Escapismus. Verrukkelijk! Wat kan het mij schelen, voorlopig ben ik van de straat, wie weet hoe lang ik nog te leven heb? De rest van de middag ben ik zalig bezig met de zaak te installeren. Om vier uur gaan we naar 's Hertogenbosch, op bezoek bij onze vrienden Herman & Marian U. in hun nieuwe appartement aan de rivier. Terug naar boven

Gorinchem (45)

Zondag 15-10-2017

Orkaan Ophelia is vannacht flink versterkt tot categorie 3. Ze is om de Azoren heen gezwaaid en aan haar opmars naar het noordnoordoosten begonnen met een snelheid van 44 km/uur. Maandagochtend rond 8 uur zal ze, enigermate boven het koudere oceaanwater afgezwakt, in het zuidwesten van Ierland met orkaankracht aan land komen, zoals je hierboven kunt zien. Windsnelheden van 119 km/uur zijn mogelijk. Men heeft daar code rood ingesteld. Bij ons zorgde het grote hogedrukgebied vannacht voor windstilte en mist. Dat merkten we toen we rond half één uit 's Hertogenbosch vertrokken na een leuke avond bij Herman & Marian U. Rustig gereden en goed uitgekeken, om één uur waren we thuis. Het Hoog gaat vandaag en morgen waarschijnlijk in ons land warmterecords breken. In het zuidoosten loopt de temperatuur mogelijk op naar 25 graden. Een temperatuur die eerder bij juli dan bij oktober hoort. Zulke hoge temperaturen zijn op 15 oktober nog nooit gemeten.

 

Het is een heerlijke zondag. Veel jachten in de haven en dpoor de sluis en veel wandelaars. Er is van alles te doen in de stad maar ik kom de deur niet oud. Horizon Zero Dawn spelen uiteraard op mij nieuwe PS4. De graphics zijn fantastisch het spel zit intelligent in elkaar en de spelwereld - een door de mens verlaten aarde - is boeiend. In de loop van de dag krijg ik het goed onder de knie. De Nederlandse makers hebben het goed opgezet. Al spelend leer je snel hoe het moet. Level 4 bereikt.

     's Middags komen Tessa & Jeff met hun kinderen op de thee. Daarna weer verder spelen. Orkaan Ophelia trekt onderwijl met groter snelheid naar noodnoordoost (zie hierboven). Ze bevindt zich nu tussen de Azoren en het Iberisch schiereiland. De kracht is afgenomen tot categorie 1 en nog steeds lijkt ze morgenochtend om acht uur met flinke stormkracht en veel regen de Ierse zuidwestkust te gaan treffen. Politie en leger zijn on alert in Kilkenny, Cork, Limerick and Galway. Terug naar boven

Gorinchem (46)

Landfall van Ophelia om 8.00 uur AST (Atlantic Standard Time) = 12.00 uur UTC.
Landfall van Ophelia om 8.00 uur AST (Atlantic Standard Time) = 12.00 uur UTC.

Maandag 16-10-2017

Het is een aangename, warme dag. Zon en zomerse temperaturen. Om tien uur gaan we naar Living Well voor de eerste Milon Circle training. Gaat prima, alleen vier minuten op de cardiotoestellen valt niet mee. Maar dat schijnt zo te moeten: tot je haast niet meer kan. Daarna boodschappen bij de Plus. Vervolgens naar de boot. Het is perfect weer om het teakdek in te smeren met de resterende Boracol tegen de groene alg (foto hier). In een uur zijn we klaar. Het is volkomen windstil; in Ierland is dat wel anders.

     Orkaan Ophelia is vannacht boven de koudere oceaanwateren afgenomen tot een zware tropische storm Bf 11 - 12. Rond het middaguur (12.00 uur UTC) trof zij de kust van zuidwest Ierland met zwaardere windstoten dan verwacht: liefst tot 180 km/uur. Zo'n 20.000 huishoudens hebben geen electriciteit. Een automobilist kwam om toen een boom op zijn auto viel. De Ierse meteorologische dienst waarschuwt voor levensgevaarlijke situaties en roept mensen op om binnen te blijven. Het dreigt de zwaarste storm te worden die Ierland de afgelopen vijftig jaar heeft getroffen.

     Weerrecords breken allerwegen. In De Bilt was het om 12.40 uur 21,5 graden Celsius. Daarmee is deze 16e oktober de warmste 16e oktober in De Bilt sinds het begin van de temperatuurmetingen in 1901. Na de hevige natuurbranden in Californië braken er dit weekeinde heftige bosbranden uit in Galicië, Spanje, en in Portugal (met nu 36 dodelijke slachtoffers). Veel branden werden aangestoken, per ongeluk of door gestoorde lieden. Door de record-droogte verspreidt het vuur zich razendsnel en raken veel mensen ingesloten.

  

De separatistische premier van Catalonië heeft vanochtend geen duidelijk antwoord gegeven op het ultimatieve verzoek van de Spaanse premier om duidelijkheid. Zoals verwacht laat hij in het midden of hij vorige week de onafhankelijkheid uitriep. De landsregering zei tevoren geen genoegen te nemen met een dubbelzinnig antwoord. Het Catalaanse deelstaatbestuur heeft nog tot donderdagochtend 10 uur om het antwoord aan Madrid te herzien en zo een ingreep van de Spaanse regering af te wenden.

     In een ander geval van separatisme - waar ik wel sympathie voor heb - zijn vandaag gevechten uitgebroken. Het Iraakse leger viel de stad Kirkoek aan, die in handen van de Irakese Koerden is. Na een referendum riepen zij onlangs een onafhankelijke staat uit (die door geen enkel land erkend wordt) en beschouwen de aanval als een oorlogsverklaring aan het Koerdische volk. De troepen uit Bagdad namen vanmorgen olievelden, een vliegveld en andere belangrijke doelen net buiten Kirkoek in. De Koerdische troepen boden betrekkelijk weinig verzet. Mogelijk is er een stilzwijgende afspraak en laat Irak de stad zelf in handen van de Koerden; beide partijen worden door de VS gesteund in hun strijd tegen IS.

 

Onze arme kanarie is sinds enkele dagen in zware rui gekomen. Een late rui. Grote en kleine veertjes dwarrelen alle kanten op en hij ziet er niet uit. Kaal en scharrig. Verrabbeld. Zingen en kwinkeleren is er even niet bij. Terug naar boven

Gorinchem (47)

Artists image van twee botsende neutronensterren (Foto: National Geographic).
Artists image van twee botsende neutronensterren (Foto: National Geographic).

Dinsdag 17-10-2017

Het is groot nieuws in de media: nieuwe zwaartekrachtgolven gemeten, ditmaal niet van botsende zwarte gaten (zoals de vorige vier keer) maar van botsende neutronensterren op 130 miljoen lichtjaren afstand. Zoals verwacht. De detectie was op 17 augustus jl. en kreeg de naam GW170817, maar er was tijd nodig om alle andere mogelijkheden uit te sluiten. De Fermi ruimtetelescoop registreerde als eerste die dag een gammaflits. Dus een electromagnetisch signaal. Dat signaal werd bevestigd door de Europese gamma-satelliet Integral en vlak daarop meldden de twee Amerikaanse LIGO-detectoren dat er zwaartekrachtgolven waren geregistreerd, twee seconden voor de gammaflits. Let wel: dat zijn geen electromagnetische signalen, maar rimpelingen van de ruimtetijd zélf. De Virgo-zwaartekrachtdetector in Pisa, Italië registreerde niets, maar dat was toch belangrijk voor de plaatsbepaling: het signaal moest wel van de 'blinde vlek' van Virgo komen.

     Het geweld van de botsende neutronensterren moet onvoorstelbaar geweest zijn. Botsende zwarte gaten geven een signaal van seconden, maar deze keer duurden de ruimterimpelingen liefst een minuut. Daaruit kon men berekenen dat de botsende sterren in het begin maar 300 kilometer van elkaar verwijderd waren. Men denkt dat er bij de botsing - 130 miljoen jaar geleden - een nieuw zwart gat ontstond.

     De snelle plaatsbepaling van de bron maakte het mogelijk dat binnen elf uren liefst 70 telescopen over de hele wereld erop gericht werden. Ze zagen een nieuwe bron van straling, ook in zichtbaar licht, in het sterrenstelsel NGC4993, die in de loop van de weken langzaam zwakker werd. Het nieuwe zwarte gat ('nieuw' is relatief, het ontstond 130 miljoen jaar geleden) heeft minder massa dan de beide neutronensterren samen. Waar is die verloren materie gebleven? Ze werd conform E = mc2 omgezet in energie. Vandaar de flits van gammastraling en straling op alle andere golflengtes. Ook de zwaartekrachtgolven ontstaan erdoor en verder dwingt de botsingsenergie atomen tot grote hoeveelheden goud en platina te fuseren, maar bijvoorbeeld ook radioactieve elementen als uranium en thorium en tot exotische elementen als neodymium en andere zware moleculen.

     De zware botsing bevestigde drie theoretische voorspellingen:

- Zwaartekrachtgolven hebben de snelheid van het licht.

- Botsende neutronensterren zijn een bron van gammaflitsen en

- In het universum produceren ze de elementen die zwaarder dan ijzer zijn.

Meer informatie op dit weblog over zwaartekrachtgolven, LIGO en Virgo vind je onder andere hier.

 

De hemel is de hele dag gesluierd. Een wazige lucht met een rare gele kleur. De zon is vaag zichtbaar als een geel-oranje schijf. Het komt allemaal door Saharazand en asdeeltjes in de atmosfeer van de grote bosbranden op het Iberisch schiereiland. Hier een foto voor het geval het je niet opviel. Het is een wat unheimisch gezicht.

     We waren vanochtend vroeg op vanwege de oppasdag van Anna. In de stad haal ik een splitter voor de internetkabel, zodat de laptop en de PS4 allebei eraan gekoppeld kunnen. Niet samen gebruiken uiteraard.

     Vandaag begonnen aan het nieuwe boek van de Leidse astrofysicus Vincent Icke, 'Reisbureau Einstein. Over buitenaardse buren' (Prometeus, 2017). 'De processen die een rol spelen bij het ontstaan en vergaan van sterren zijn universeel', schrijft hij. 'Het ligt dus voor de hand om te vermoeden dat de processen van het leven ook universeel zijn.'

 

Vandaag lijkt de IS-hoofdstad Raqqa definitef te zijn gevallen. Door de VS gesteunde Syrische Koerden hijsen de vlag. In de door IS verlaten gebieden voltrekken zich nieuwe arrangementen. De Irakees-Koerdische companen van de VS werden gisteren uit de oliestad Kirkoek verjaagd door troepen van Bagdad, zonder veel verzet te hebben geboden. Kennelijk toch een afspraak. Vandaag stonden ze tevens de stad Sinjar zonder slag of stoot af aan de Jezidi's. Alles om hun Koerdische rompstaat maar te kunnen behouden? Terug naar boven

 

Gorinchem (48)

Woensdag 18-10-2017

Een zonnige ochtend. Als de zon opkomt van achter de huizen op de Kriekenmarkt heeft hij nog een oranjegele gloed, maar die verdwijnt snel. Kennelijk zijn het Saharazand en de as- en rookdeeltjes van de Iberische bosbranden gedurende de nacht door de wind meegenomen naar het noorden. Omstreeks elf uur komt er een zeiljachtje door de sluis. Het legt twee boxen naast onze Dulce aan (foto hierboven). Jonge mensen, zo te zien, die er in de herfstvakantie nog een keertje met de boot op uit gaan. Met een beetje geluk blijft het nog een paar dagen mooi.

 

Morgenochtend om 10 uur loopt het tweede ultimatum af dat de Spaanse regering stelde aan de Catalaanse deelstaatregering. Premier Rajoy doet vanmorgen een beroep op het gezonde verstand van Puigdemont om het onafhankelijkstreven op te geven. Dat kan en zal de laatste natuurlijk niet doen. Hij zal weer iets dubbelzinnigs zeggen. Europa houdt zich afzijdig; het is een interne aangelegenheid van lidstaat Spanje. Het Spaanse Constitutionele Hof bepaalde gisteren dat het referendum over onafhankelijkheid in Catalonië op 1 oktober illegaal was. Rajoy kan dus volledig gelegitimeerd optreden, het Catalaanse parlement ontbinden en het bestuur in Catalonië overnemen. Vroeger of later moet de staat zijn poltionele en militaire macht inzetten. Je kunt voorspellen dat opgewonden separatisten zich ook gaan bewapenen. Zullen er tachtig jaar na de burgeroorlog weer doden vallen in de straten van Barcelona? Kan Rajoy nog anders? Hij moet de desintegratie van Spanje verhinderen. In Baskenland gaan ook stemmen op voor onafhankelijkheid. Winnaars zullen er niet zijn. Niemand benijdt Rajoy. Ik denk regelmatig: wat zou jij in zijn geval doen? Dat weet ik ook niet. Fate knocks on the door. Ik vermoed dat je jezelf tenslotte gedreven voelt door de onstuitbare ontwikkelingen om in te grijpen - in de wetenschap dat je de gevolgen niet kunt overzien. Zoals bij tal van conflicten en oorlogen.

 

Het is een prachtige, zonnige dag. We maken ons gereed om met de bus naar Utrecht te gaan. We hebben afgesproken met onze vrienden Paul & Tine A. Terug naar boven

Gorinchem (49)

Gisteren samen in de zon op de bank voor Graaf Floris op de Utrechtse Varkenmarkt.
Gisteren samen in de zon op de bank voor Graaf Floris op de Utrechtse Varkenmarkt.

Donderdag 19-10-2017

Gisteren omstreeks twee uur de bus gepakt. Om half drie stonden we op het Utrechts station, Jaarbeurszijde. Provinciale verbazing over de nieuwe vleugel van het schitterpaleis Hoog Catharijne. Oogverblindende tempel voor en van het consumentisme. En een drukte dat er heerste! Net als in de winkelstraten van de binnenstad. Op de werven aan de Oudegracht zaten de terrassen bomvol. We vonden een plekje in de zon op de Varkenmarkt, op de bank voor Graaf Floris (foto hierboven, hier nog een andere). De Varkenmarkt lijdt aan een permanente oorlog tussen voetgangers en fietsers, nu nog verergerd door gastjes op scooters die met gevaarlijke snelheid tussen alles door schichten. Na de thee lopen we naar rustiger oorden. Wat is Utrecht toch mooi! Achter de Dom (waar nieuw plaveisel wordt aangebracht), de Kloosterhof, de Nieuwegracht, de Hamburgerstraat. Opvallend hoe rustig, hoe autoluw de Lange Nieuwstraat was geworden. Vroeger was het een geasfalteerde racebaan, nu zag je maar een enkele auto. Zoiets helpt om zowel de schoonheid als de leefbaarheid sterk te verhogen.

     Tenslotte belandden we op onze omgang toch bij Boekhandel Broese op de Stadhuisbrug. Niet te vermijden. Anna nam plaats op een zitje in het midden van de zaak en ik kon erop uit. Er was een grote display met twee peperdure delen van Oswald Spenglers 'Ondergang van het avondland'. Liefst 89 euro. 'Je hoeft het niet eens te zijn met een boek om het te lezen', stond erbij geschreven. De eerste vertaling in het Nederlands van de sombere toekomstfilosofie uit 1918 - 1923, bijna honderd jaar geleden, is een cultboek geworden. In mijn leven heb ik er al zoveel over gelezen dat ik het nu niet kocht; trouwens veel te duur, dat boek. Over een paar jaar komt er een goedkope herdruk.

 

Natuurlijk, Spengler associeerde zich aanvankelijk met het opkomend nazisme in Duitsland, maar distantieerde zich er ook weer van - zij het niet erg luidruchtig. Hij trok zich terug in een zelfgekozen isolement en stierf in 1936. De ondergang van zijn land bleef hem bespaard, evenals de razendsnelle wederopbouw, het nooitverwachte Wirtschafstwunder. Zijn boek behandelt de opkomst en de ondergang van beschavingen. De westerse beschaving van wetenschap en Verlichting was volgens hem ook aan zijn einde gekomen. Je kunt je voorstellen dat het huidig cultuurpessimisme bij de opkomst van wereldwijde corruptie, klimaatdreiging, terroristen, populisten en extreem-rechts velen opnieuw naar dit boek doet grijpen. Persoonlijk heb ik daar minder last van; ik heb goede hoop dat het altijd minderheden zullen blijven.

 

In plaats van Spengler kocht ik 'De Nederlandse Burgeroorlog (1748 - 1815)' van de Utrechtse historicus Olaf van Nimwegen (Prometeus, 2017), een boeiende weergave van een periode die ik onvoldoende ken. Gorcum komt er ook in voor. De stad had partij gekozen voor de patriotten en tegen de afgezette stadhouder Willem V. Toen de Pruisen de Oranjes gingen steunen en in 1787 beleg sloegen voor de stad, waren er 400 soldaten en 800 bewapende burgers om Gorcum te verdedigen. Na de eerste schoten van de belegeraars gaf de bevelhebber de stad al over. Ook Dordrecht capituleerde zonder strijd. Ik kom er nog een keer op terug.

     We ontmoetten Paul & Tine A. om kwart voor vijf in Graaf Floris. Elkaar sinds februari niet meer gezien, dus er was heel wat bij te praten. Volgde de bekende trits voor mensen van onze leeftijd: intercurrente ziekten, kinderen met te drukke levens, opgroeien van kleinkinderen, meewarigheid over de politiek, herinneringen aan vroeger. Onderwerpen die niet snel uitgeput raken. We zetten ze voort in het Restaurant Se7en op de Mariaplaats, tegenover het gebouw van K & W. Onze favoriete eetgelegenheid met de altijd spannende menukaart. Erg lekker was de Bavette, een vergeten stuk rundvlees uit de vang van de koe,. We kenden het niet, maar Paul wel. Hij stamt uit een slagersgezin. Het is weer eens tijd voor een eetfoto en die staat hier.

     We slenterden terug naar het Neude en steken de betonnen busbaan naast het oude postkantoor over. Een busbaan als de snede van een mes dwars door de stad, waar we vroeger actie tegen voerden. Ach, een herinnering is geen gedachte. Nu stapten Paul & Tine er op de bus naar Nieuwegein. Anna en ik liepen terug over het Vredenburg en het nog steeds drukke spiegelpaleis. Op het Jaarbeursplein stond de Q-liner van Arriva al klaar. Grappig en gezellig, in de bus zit ook onze buurman Lourens. Even na tien uur waren we weer thuis.

 

Vanmorgen zouden we gaan sporten, maar dat gaat niet door. Anna moet met een kleinkind naar de huisarts, dus gaan we morgenochtend dan maar. Het is overigens opnieuw zonnig en zacht weer, waarschijnlijk de laatste dag. Vandaag is mijn dochter Floor jarig. Ze wordt 39. Haast niet te geloven. Vrijwel middelbare leeftijd, een wonder dat een kind zo groot kan worden en toch je kind blijft. Ik bel haar op haar werk om te feliciteren. Even de stad ingelopen en terug thuis een gedicht geschreven. Nog lang niet goed.

     In Spanje loopt om 10 uur het ultimatum aan de Catalaanse regering af. Het Spaanse kabinet besluit in een speciale vergadering om artikel 155 uit de grondwet in te roepen. Daarmee kan men de separatistische deelregering van Catalonië afzetten. Dat zou dit weekeinde al kunnen gebeuren. Als ze Puigdemont en zijn kabinet arresteren, dreigt de vlam in de pan te slaan.

     Nog een rotbericht: De Revolutionaire Garde, het elitekorps van het Iraanse leger, maakt vandaag via het persbureau Tasnim News bekend dat Iran zijn nucleaire raketprogramma gaat versnellen, na de dreigementen en de harde uitspraken van de Amerikaanse president Trump. De olifant bewoog zich in de porceleinkast. In een poging de zaak te bezweren maakte de Russische vice-minister van Buitenlandse Zaken Iran zojuist duidelijk dat Moskou toegewijd blijft aan de eerder gemaakte afspraken. Terug naar boven

Gorinchem (50)

Irak staat aan de grens van Iraaks Koerdistan. De strijd om de onafhankelijkeid lijkt los te barsten.
Irak staat aan de grens van Iraaks Koerdistan. De strijd om de onafhankelijkeid lijkt los te barsten.

Vrijdag 20-10-2017

Regen bij het opstaan; een uur later wordt het droog met wat zon. Maar de onverwachte nazomer is voorbij. Een diepe depressie zal dit weekeinde veel wind en regen brengen. We rijden naar Living Well voor tweemaal de Milon Circle en daarna boodschappen bij Plus Jan Sterk. Aan het begin van de middag begint het opnieuw te regenen. Vier gedichten herschreven, maar nog niet goed genoeg.

 

Anders dan ik verwachtte zijn Iraakse troepen na de verdrijving van de Koerden uit de oliestad Kirkoek verder noordelijk getrokken. Nu wordt er gevochten op de grens van de provincie Erbil (zie kaart hierboven), 50 kilometer van de hoofdstad van de onafhankelijke staat die de Koerden onlangs uitriepen. De grote vraag is of het bewind in Bagdad verder wil gaan of de Koerden hun eigen staat zal laten. Ik vrees van niet. De grensstad Pirde zou ook zojuist gevallen zijn. wanhopige Koerden demonstreren bij het Amerikaanse consulaat in Erbil. Ze begrijpen niet waarom het Westen hen niet te hulp komt. Maar de VS ontried de Irakese Koerden hun onafhankelijkheid. Voor het Westen is de integriteit van de Irakese eenheidstaat belangrijker, ook al is het een fictie. De economie van Iraaks Koerdistan staat op instorten door de boycot van de luchthavens en de blokkade van de grenzen, niet alleen door Irak, maar ook door Iran en Turkije. Een nieuw oorlogsdrama is in de maak. Lees hier een overzichtsartikel van journalist Harald Doornbos in De Tijd

 

Ik breek mijn brein op een moeizaam artikel dat bijna twee jaar geleden in Quanta Magazine stond, 'Quantum Weirdness Now A Matter Of Time'. Ik snap er geen bal van. Al vele keren schreef ik over quantumverstrengeling, de manier waarop elementaire deeltjes met elkaar verbonden kunnen blijven, zelfs over miljarden lichtjaren heen. Dat is al raar genoeg. Het speelt zich af in de ruimtetijd, dus lijkt die verstrengeling over enorme afstanden niet zo erg vreemd. Iets vreemder wordt het als de theoretici betogen dat verstrengeling zich ook in de tijd afspeelt. Nóg vreemder is dat sommigen denken dat bepaalde quantumverstrengelingen

(a) zelfs terug in de tijd kunnen gaan, en

(b) dat ze daarmee de causaliteit, de wet van oorzaak en gevolg, doorbreken, en

(c) daarmee de ruimtetijd zelf voort zouden brengen.

Dat staat dus in dat artikel. Ik ga er niets over zeggen en het eerst printen en nog een paar keren rustig doornemen.

 

Na een uur regen is het weer droog. Ik heb veel plezier over een tweet van Thierry Baudet (hieronder). Engels is duidelijk niet zijn beste taal.

 

                                        Baudet tweet - kopie

 

Terug naar boven

Gorinchem (51)

Dulce vandaag in de haven. De buurman is ook een overwinteraar, die gedeeltelijk aan boord verblijft.
Dulce vandaag in de haven. De buurman is ook een overwinteraar, die gedeeltelijk aan boord verblijft.

Zaterdag 21-10-2017

Gisteravond gezellig bezoek van Wiger & Arina, weer terug uit Spanje. Hun boot ligt in Mazagon op de wal, een haven die we ook aandeden. Niet ver van Cádiz. Volgend jaar willen ze verder, naar Gibraltar en Marokko.

     De grijze laag wolken breekt vanochtend al vroeg. Het wordt een frisse, halfbewolkte dag. Ik ga even aan boord kijken, waar geen lekkage is. Het zeiljacht dat van de week arriveerde, is ook een overwinteraar. De jonge eigenaar verblijft meestal aan boord. Omdat die boot van staal is, haal ik vandaag onze kabel van de walstroom weg. Strikt nodig is de walstroomverbinding niet en een stalen boot naast je geeft maar risico op electrolyse, als we allebei aan de walstroom liggen. Volgende week zal ik de generator weer eens laten draaien; dat moet af en toe en dan kan hij meteen de accu's bijladen. Overigens wilde de buurman eerst een box verder aanmeren, maar liep er met zijn kiel van 1.70 meter aan de grond.

 

Vanmiddag komt de verwachte aankodiging van de Spaanse premier Rajoy. De nationale regering grijpt ongekend hard in. De afvallige deelstaat Catalonië zal vanaf komende vrijdag door Spaanse ministers geregeerd worden. Dan zal de Spaanse senaat ermee instemmen, waar regeringspartijen en oppositie vereend achter de ingreep staan. Binnen zes maanden komen er nieuwe verkiezingen in Catalonië.

     Er is dus nog een week voor de separatisten om tot bezinning te komen. Per slot is de helft van de Catalanen tegen de afscheiding. 'Deze groep wordt grotendeels genegeerd door het politieke partijen vóór de onafhankelijkheid, die veel geoorloofd achten om de "wil van het Catalaanse volk" gestand te doen', schrijft De Volkskrant. Tal van bedrijven en banken zijn al begonnen zich terug te trekken uit de deelstaat en de economische groei loopt terug. Ik verwacht echter dat de separatisten nu zullen doorzetten en dat premier Puigdemont vanavond formeel Catalonië onafhankelijk zal verklaren. Hij spreekt al van 'een staatsgreep' door Spanje. Straks om 21.00 uur zal hij het Catalaans parlement toespreken. En dan? Wat een dwaasheid. Vooralsnog heeft het meer van een operette dan van een burgeroorlog - moge het zo blijven. Terug naar boven

Gorinchem (52)

Richard Dawkins (bron: De Volkskrant)
Richard Dawkins (bron: De Volkskrant)

Zondag 22-10-2017

In De Volkskrant staat dit weekeinde een kort interview met de vermaarde evolutie-bioloog Richard Dawkins, 'Het geloof is een systeem om mensen van prachtige inzichten af te houden'. Ik las zijn boeken graag, vooral het bekende 'The God Delusion' uit 2006. Ik nam het mee aan boord in 2007 en schreef er enige malen over. Dawkins is nu 76; hij kreeg onlangs een hersenbloeding. In het interview trekt hij opnieuw fors van leer: 'Geloven is lui en laf. Lui omdat je een verhaal voor waar aanneemt, zonder het te willen testen. Laf omdat je de twijfel uitsluit die bij nieuwsgierigheid hoort. Snap ik het wel goed? Wat is hier gaande? Dat zijn de belangrijkste vragen in de wetenschap.' Over een week geeft hij een lezing bij de opening van het Brainwash festival in Amsterdam.

 

Gisteravond om negen uur riep Puigdemont tegen mijn verwachting in niet de Catalaanse onafhankelijkheid uit. Hij sprak wel van 'een staatsgreep' en 'de ergste aanval op de democratie sinds dictator Franco'. Zwaar overdreven, want de helft van die bevolking wil helemaal niet los van Spanje. Een grote meerderheid (68%) in Catalonië wil nieuwe verkiezingen en de kans op een verstandiger regering is dan groot. Anders dan de vroegere caudillo beloofde Rajoy dat, en wel binnen zes maanden. Honderden bedrijven kozen intussen voor een officiële vestigingsplaats buiten Catalonië. Puigdemont heeft opeens veel minder haast; hij wil dat zijn parlement pas over twee maanden de onafhankelijkheid uitroept. Zo is er in elk geval tijd gewonnen.

     Intussen kondigen zich nieuwe dwazen aan. Gevaarlijke dwazen zoals Trump, maar met minder macht. In Italië probeert Silvio Berlusconi terug te keren in de politiek door middel van een referendum in de twee noordelijke regio's. Zijn partij Forza Italia en de anti-immigratiepartij Lega Nord eisen grotere zelfstandigheid voor het noorden en willen minder bijdragen aan de armere regio's in het zuiden. Hetzelfde thema als in Catalonië. De poltieke clown Beppe Grillo steunt het met zijn Vijfsterrenbeweging. Met de exploitatie van egoïsme, angst en irrationaliteit in de onderbuik van de samenleving proberen ze het steeds opnieuw.

     Ook in Tsjechië scoorde een populistische volksmenner. Multimiljardair Babis won ruim 30% van de stemmen in de parlementsverkiezingen, terwijl de rechts-populistische anti-islam partij SDP (Partij voor Vrijheid en Democratie) er 10% haalde. Babis is de op twee na rijkste man van Tsjechië. Hij is eigenaar van verschillende kranten en televisiestations, een mediatycoon à la Berlusconi. Hij voerde een succesvolle campagne waarin hij beloofde het land te zullen leiden als een onderneming. Hij wil de corruptie uitbannen, de belastingen verlagen en is tegen de komst van migranten naar en tegen de invoering van de euro in Tsjechië. Nota bene fraudeerde hij zelf met EU-subsidies voor zijn bedrijven.

 

Vandaag hebben we een vervelende regenzondag. Dreinende regen, waarschijnlijk de hele dag door. Straks ga ik weer naar Utrecht, naar een lezing van Salon Saffier in de Kargadoor op de Oudegracht over Sartre en De Beauvoir, door Hans van Stralen van de Universiteit Utrecht. Omdat Anna vanavond hier achter de Hema Asian Tapas gaat eten met haar dochters en kleindochter Nikita zal ik ergens in Utrecht eten. Jeugdsentiment in de regen, als vroeger. Terug naar boven