sailing-dulce.nl

Logboek 2015/3 Thuiskomst

Gorcum met tolhek over de Merwede, getekend door Georg Braun en Franz Hogenberg, Civitates Orbis Terrarum, 1576
Gorcum met tolhek over de Merwede, getekend door Georg Braun en Franz Hogenberg, Civitates Orbis Terrarum, 1576

 Direct naar

 het laatste

 verslag

 

Het derde kwartaal van 2015 moet, als alles goed gaat, de periode van onze thuiskomst in Gorcum bevatten. Dan komt er een einde aan onze zwerftocht die acht jaar geleden begon. Ondanks een paar zware tegenslagen waren we overwegend gelukkig in die acht jaren. Toen we vertrokken hadden we nog geen idee waar de tocht ons brengen zou. Misschien wel om de wereld, dachten we. Maar de wereld veranderde en we liepen dood in de Rode Zee vanwege de piraterij bij Aden en in de Indische Oceaan. We moesten terug en hadden geen zin meer om een wereldomzeiling langs de westelijke route aan te vangen en de Atlantische Oceaan over te steken. Op één of andere manier waren ook wij veranderd; het was genoeg geweest. Wel wilden we de boot terug naar huis brengen om er in Holland en misschien de Oostzee nog een aantal mee te varen.

 

Is dit het einde van het weblog? Dat valt nog te bezien. Ik ben het schrijven veel te leuk gaan vinden. Nulla dies sine linea.

We zullen zien. 

Camaret-sur-Mer (2)

Alle kenmerkende lokaties van Camaret bij elkaar: vlnr de kapel der zeelieden, de Tour Vauban en daarvoor de scheepswrakken
Alle kenmerkende lokaties van Camaret bij elkaar: vlnr de kapel der zeelieden, de Tour Vauban en daarvoor de scheepswrakken

Woensdag 01-07-2015

Gisteravond was de maan vrijwel vol. Mijn oude vriend Herman U. zegt dat het weer vaak veranderd bij volle maan. Inderdaad, de wind draait vannacht 180 graden en brengt een vervelende swell in de haven teweeg. De boot rukt aan de lijnen. Tegen de ochtend onweert het met korte, felle regenbuien. Op de weerkaartjes is te zien dat er een koufront overtrekt. Vanaf een uur of negen herstelt het weer zich, de wolken breken en de zon komt tevoorschijn. Buurman Piet stapt op de fiets om vers stokbrood te halen.

 

Griekenland: Tsipras deed gisteren op de valreep een nieuw voorstel op een A4tje, dat vroeg om uitstel en een derde steunprogramma. De eurogroep wees het direct af. Voor de betaling van 1,5 miljard euro aan het IMF vroeg hij uitstel. De verplichte betaling vond niet plaats. Voor de slechts duizend Griekse banken die open zijn, staan vanochtend lange rijen gepensioneerden. Ze mogen 120 euro opnemen. Van een deel zijn de pensioenen ondanks de belofte van Tsipras niet uitbetaald. De rating van Griekenland werd door Fitch verlaagd van CCC naar CC, de op één na laagste - alsof dat nog enige betekenis heeft. De AEX opent vanmorgen bijna een procent hoger.

 

Nieuwe onweersbuien verjagen de zon. Die heeft vandaag een bijrol. Als ze voorbij zijn, lopen we richting boulevard. De genua is nog te nat om te repareren. Ach, het weerzien van alles die bekende plekken in Camaret: de Tour Vauban, de kapel voor de zeelieden, de wrakken van vissersboten die tegen de wal liggen te vergaan! (zie foto hierboven) We reserveren een tafel voor vanavond bij Restaurant Le Langoustier, waar we destijds graag aten. Op de boulevard de talrijke plaatsen waar we gewend waren onze café au lait te drinken. Bij de Super U doen we inkopen, onder andere saucisson cuit à l'ail (knoflookworst) waar ik gek op ben.

 

Terug aan boord. De wind is wat aangetrokken; te hard om de genua uit te rollen. Het repareren van een klapperende genua is niet aan te bevelen. Morgen dan maar. Op het nieuws: Tsipras is met wéér een nieuw plan gekomen, dat meerdere majeure concessies bevat. Men beweert dat als de eurogroep het aanneemt, hij het referendum van aanstaande zondag zal schrappen. Maar ondertussen is de deadline voor het oude plan verlopen en Tsipras zegt op een persconferentie dat het referendum doorgaat. De eerste reacties uit de eurogroep op het jongste Griekse plan zijn sceptisch; de ministers van financiën komen vanavond bijeen om erover te praten. Merkel wees het nieuwe plan impliciet van de hand in de Bondsdag: 'We kunnen het referendum rustig afwachten. Europa is sterk genoeg. Veel sterker dan vijf jaar geleden.' Opvallend is inderdaad dat de beurzen sterk in de plus blijven. Zoals ik dezer dagen al schreef heeft de crisis inmiddels een dynamiek die onvoorspelbaar maakt. Gevoelens krijgen de overhand. In feite gaat de Griekse regering echter met het nieuwste voorstel door de knieën. Ik vrees echter dat de eurogroep het procesgroep - in het kielzog van Merkels uitspraak - het nieuwe plan zal afwijzen en dat het onzalige referendum inderdaad door zal gaan. Iemand zou moeten ingrijpen om de partijen tot rede te brengen.  

 

Héél ander nieuws: In Israël woont een dochter van Ella Hoffe, de minnares van Max Brod. Hij was de vriend en de biograaf van Franz Kafka. De dochter is in het bezit van duizenden onuitgegeven manuscripten van Brod en ook van enkele van Kafka. Er wordt al jarenlang juridisch over gestreden, maar nu heeft een Israëlisch gerechtshof besloten dat het materiaal aan de Nationale Bibliotheek moet worden gegeven. Die zal het online zetten. Stel je voor: nieuw werk van Kafka! Het zal je leven niet veranderen, dunkt me, maar het moet wel gepubliceerd worden.

 

Morgen willen we verder varen naar L'Aber Wrac'h, de eerste haven in Het Kanaal. Daarvoor moeten we door het Chenal du Four, een stroomgat als het Raz de Sein, maar dan wat langer en heftiger. We hebben uitgerekend dat als we er morgen om 13 uur zijn, we de tijstroom mee krijgen. Dat betekent om 12 uur vertrekken. Terug naar boven

L'Aber Wrac'h

Uitvergroting van de foto van de eenzame, pyramidevormige berg die ruimtesonde Dawn op 6 juni jl. van dwergplaneet Ceres maakte.
Uitvergroting van de foto van de eenzame, pyramidevormige berg die ruimtesonde Dawn op 6 juni jl. van dwergplaneet Ceres maakte.

Donderdag 02-07-2015

De dwergplaneten blijven verbazing wekken. Zo ontdekte men op de foto's die de ruimtesonde Dawn op 6 juni van Ceres maakte een merkwaardige, eenzame pyramidevormige berg van vijf kilometer hoog (foto hiernaast). De berg ligt in een vlak landschap tussen twee kraters, maar lijkt daar geen verband mee te hebben. Hij lijkt niet te zijn opgeworpen door de inslagen, die de kraters vormden. Het is niet duidelijk wat de berg dan wel heeft doen ontstaan. Eerder vondt men op Ceres de twee lichte plekken, die ook nog geen verklaring hebben. Op Pluto fotografeerde de ruimtesonde New Horizons een raadselachtige, kolossale krater, die bijna zo groot is als de halve diameter van de dwergplaneet. Die moet zijn ontstaan door een enorme inslag, die Pluto flink uit zijn vroegere baan moet hebben gestoten.

 

Uit de Zomer-nieuwsbrief van onze buurtvereniging Knake citeer ik een stukje over de voortgang van het Verkeersstructuurplan binnenstad.

 

'We hielden onze adem in toen de gemeente half juni het rapport van bureau Goudappel/Coffeng met hun beeldvorming en ideeën over de verkeerscirculatie presenteerde. Helaas, we kwamen teleurgesteld uit die sessie. Eén doel is zeker bereikt: de herinrichting van het Eind (‘misschien wel de mooiste locatie van Gorinchem’). Maar verder geen woord over de verkeersintensiteit, de onveilige kruising Buiten de Waterpoort/Eind/Tolsteeg en de lange vrachtwagens. Wat wil dit college nu eigenlijk? We zijn vele jaren van platforms, klankbordgroepen, gesprekken met ambtenaren en wethouders verder en weten nog steeds niet wat zij voor de komende - zeg - 8 jaren vóór hebben met ons mooie historische centrum. Nog meer rijdend blik?'

 

Je wordt er moedeloos van. De gemeente heeft goud geld betaald voor een rapport dat zulke essentiële omissies kent. Goeie genade, waarom krijgt Gorcum altijd weer zulke beroerde bestuurders?

 

Vanmorgen regent het pijpenstelen (foto hier) We blijven wat langer in bed liggen. Als het zo hard regent, is varen vandaag geen pretje. We wachten het maar af, per slot hoeven we niet eerder dan 12 uur te vertrekken. Ik erger me aan de ophef betreffende Srebrenica. 'Dutchbat is lafhartig verraden in Srebrenica', schreef iemand gisteren in De Volkskrant, alsof Dutchbat zelf niet laf was. Men doet alsof het een geheim was dat de VS, Groot Britannië en Frankrijk luchtsteun weigerden. Dat was helemaal geen geheim. Ik herinner me hoe kwaad ik twintig jaar geleden was dat die landen Dutchbat niet wilden helpen, omdat hun blauwhelmen door de Serviërs waren gegijzeld, vastgeketend aan lantaarnpalen. Ze zouden gedood worden, dreigden de Bosnische Serviërs onder leiding van Mladic en Karadžić, als Dutchbat luchtsteun zou krijgen. Joris Voorhoeve, destijds minister van defensie, doet nu alsof hij dat niet wist, waarschijnlijk om zijn paadje schoon te geven. Maar hij wist het donders goed. Iedereen wist dat de Nederlandse blauwhelmen in de steek werden gelaten. Op zijn beurt stak Dutchbat geen vinger uit om de onder zijn bescherming staande moslims te redden. Duizenden werden onder hun ogen vermoord. De lafheid van overste Karremans ('Don't shoot the pianoplayer') werd legendarisch. Beschamend, uiterst beschamend.

 

Om half twaalf overleggen we met Piet & Ineke. Nog steeds vallen er regenbuien en de wind is Oost 4. Tegen dus, als we uit het Chenal du Four komen. 'Morgen is er weer een dag', zegt Piet. Een halfuur later klaart als bij toverslag de hemel op. vanuit het westen komt er steeds meer blauwe hemel. Ik loop naar de Tartaan. 'Zullen we toch maar weggaan?' Een kwartier later varen we uit, we zijn nog op tijd voor de tijstroom door het Chenal du Four. Van de oostenwind uit de prognoses is geen sprake; het waait hooguit Bf 3 uit noordwest. We motoren in glorieuze zonneschijn de Rade de Brest door naar de rode Vieux Moines boei, de ingang van het Chenal (foto hier) Waarom de boei 'oude monniken' heet? De stroom pakt ons op en voert ons met 10,2 knopen naar binnen, 3,5 knopen stroom mee. Het beeld is hetzelfde als bij het Raz de Sein: rafelingen, kolken, verwarde golven en rare opborrelingen van water. We schieten erdoor heen. Aan de bakboordkant liggen zandige eilanden. We volgen de rode boeienlijn. Een uur later ligt alleen nog het grote eiland Ouessant aan bakboord. Eens heette het Westzand, een gevreesde naam omdat veel Hollandse handelsschepen er in de loop der eeuwen schipbreuk leden. Negen jaar geleden bracht ik er een bezoek en geloof me, het is een prachtig eiland.

 

Om 15.00 uur passeren we de beroemde vuurtoren Le Four (foto hier), bekend van de posters die je overal kunt kopen. Zelfs nu, geen spectaculaire dag, slaat de branding ertegenaan. Wat een plek! Nu zijn we het Chenal uit en lopen Het Kanaal in. Het tij en een lange oceaandeining voeren ons voort naar het noordoosten. Om 16.00 uur varen we de rivier bij L'Aberwrac'h in, om 16.30 leggen we aan de binnenkant van de bezoekerssteiger aan. Tartaan komt even later naast ons liggen. In de zon in de kuip beschouwen de wonderlijke tocht. We deden 4,5 uur over 39 mijl en op het log staat 29,5 mijl. Tien mijl cadeau gehad door de tijstroom! Behalve in het begin is de SOG niet onder 8 knopen geweest. Piet en ik checken in bij de capitainerie (36 euro) en nemen een biertje c.q wijntje bij de Bar/tabac aan de straat. Morgenochtend kun je daar vanaf zeven uur vers stokbrood kopen. We bekijken de getijdentafel. Morgen kunnen we om 13.00 uur verder bij de tijwisseling, op weg naar Roscoff. Nu ga ik op zoek naar het nieuws. Terug naar boven 

L'Aber Wrac'h (2)

L'Aber Wrac'h (2)

Vrijdag 03-07-2015

Feiten! De maandelijkse update van de gemiddelde wereldtemperatuur laat ook over juni een plus zien. Verder ondanks de recordhitte in Nederland geen commentaar, want de relaties tussen weer en klimaat zijn ingewikkeld en duister. Een enkele hittegolf zegt niet zoveel. Klimaatveranderingen spelen zich af over periodes van minimaal 30 jaar. Een team van klimaatwetenschappers van Oxford University, KNMI en Red Cross Red Crescent Climate Centre concluderen in een juist verschenen studie dat de kans op hittegolven met temperaturen boven 30 graden in Europa duidelijk is toegenomen. Die zouden nu zelfs eens in de drie jaar voorkomen.

 

Vanmorgen is er weinig wind. Kans om het voorzeil te repareren. We laten het zakken en Piet komt ons helpen met het plakken van nieuwe stukken over de zwakke en gescheurde plekken in het achterlijk (foto hier) Juist als we klaar zijn, trekt de oostenwind aan naar Bf 4; het zeil is dan alweer gehesen en ingerold. De aanvankelijk blauwe hemel betrekt steeds meer, maar later knapt het toch weer op. Vandaag is de verjaardag van mijn jongste zoon Bas. Hij wordt 25. Ik bel zijn mobiel maar krijg de voicemail. Ik feliciteer hem en hoop hem vandaag nog even aan de lijn te krijgen.

Ans en ik klimmen 1,5 kilometer omhoog naar het dorpje Landéda. We genieten van de landelijke stilte, de hoge bermen vol veldbloemen, de zang van talrijke vogels en de prachtige bloementuinen bij de villa's. Meestal zijn die verlaten, het zijn vakantiehuizen. In het dorpje is een supermarkt, waar we wat inkopen doen.

 

Zorgen op de Tartaan, bij terugkomst. De motor lekte al enige tijd kleine hoeveelheden koelwater. Extern koelwater. Niet van het waterlock, zoals bij ons, maar bij de verbinding van een koperen buisje met de motor. Daar zit fikse corrosie. Vandaag sprong er bij het draaien van de motor veel meer water uit. De lekkage is te groot om verder te varen en Piet ging op zoek naar een monteur. Het is zeer de vraag of het vandaag nog gerepareerd kan worden; misschien moet er een nieuw buisje besteld worden. Dan kan het wel tot dinsdag duren, want het weekend staat voor de deur. Overigens zijn ook de voorspellingen voor de komende dagen slecht: Bf 6 tot 7. We stellen ons in op een wat langer verblijf.

Hopeloos verdeeld over het referendum gaat de Griekse natie ten onder. Cartoon uit dagblad Kathimirini van vandaag.

's Middags arriveren diverse jachten die van de Azoren komen. Veel slecht weer gehad, zeggen ze. Nu liggen ze aan de buitenkant van de steiger steeds te dansen als er vissers langskomen. Een slecht plek, we zijn blij dat wij gisteren een plek binnenin vonden.

 

Nog twee dagen tot het Griekse referendum. De Grieken zijn volledig verdeeld in twee kampen van vrijwel dezelfde grootte(zie cartoon hiernaast) Tsipras houdt een toespraak waarin hij de mensen bezweert 'nee' te stemmen. Als hij wint denkt hij meer onderhandelingsruimte te krijgen van Europa. Varoufakis zegt vandaag dat er eigenlijk al een nieuw accoord is; het wordt door Dijsselbloem 'volstrekt onjuist' genoemd. Raar is dat het referendum gaat over ja of nee over een plan, dat niet meer op tafel ligt sinds de deadline afgelopen dinsdag overschreden werd. Je vraagt je af of de

Griekse regering nog op enige wijze de belangen van de Griekse bevolking dient, of die juist door hoog spel in de weg staat. Terug naar boven 

L'Aber Wrac'h (3)

Dulce (rode cirkel met Tartaan aan de bezoekerssteiger van L 'Aber Wrac'h
Dulce (rode cirkel met Tartaan aan de bezoekerssteiger van L 'Aber Wrac'h

Zaterdag 04-07-2015

Het gecorrodeerde koperen buisje van het buitenkoelwater van de Tartaan kan inderdaad niet meer gerepareerd worden. De monteur heeft een nieuw besteld, dat dinsdagochtend vroeg met de eerste postbestelling hier kan zijn (in Frankrijk hebben ze nog twee bestellingen per dag) Om tien uur kan de reparatie gereed zijn, zodat we - ijs en weder dienende - nog dezelfde dag kunnen vertrekken.

 

Gisteravond loopt een groepje Nederlanders over de steiger. Ze beginnen een praatje. Eén van hen blijkt Aad Twigt te zijn, wereldzeiler in hart en nieren sinds de jaren '70.  Jaren terug ontmoette ik hem eens op de HISWA. Hij schreef toen een aardige opdracht in een boek dat ik van hem kocht. Nu is hij hier met zijn vrouw Hella. Ze varen mee op een jacht dat verderop ligt en dat via de Azoren uit de Carieb kwam. Vandaag gaan ze verder, in één keer naar Hellevoetsluis. Dat soort zeilen is niks voor ons, zeg ik. Je ziet alleen maar water. Eigenlijk houden we helemaal niet meer zoveel van zeilen. Wij liggen 90 - 95% van de tijd in havens, zitten op terrassen of reizen door het binnenland. Twigt snapt het wel, geloof ik. We wisselen onze visitekaartjes uit.

 

We nemen het er dit weekend lekker van. Vanmorgen lopen we een eind langs de rivier, waar de ebstroom in gang is. Ook in de haven zakt het waterpeil snel (foto hier) Het is zonnig met een pittige wind uit het westen. Hadden we weg kunnen gaan, dan hadden we voor het lapje naar Roscoff kunnen zeilen. Erg is het niet, we hebben nog steeds alle tijd. We reserveren voor vanavond een tafel met zijn vieren bij Restaurant 'l'Abri du Canot', naast de haven.

 

Nederland heeft vandaag officieel een hittegolf. In Gorcum treffen ze het met het jaarlijks Hippiefestival. Het lukt om Bas aan de lijn te krijgen en hem te feliciteren met zijn 25e verjaardag. Het zijn spannende dagen, want volgende week hoort hij of hij naar het derde jaar van het conservatorium mag.

'Heb je ook last van de hitte?'

'Neuh...'

Terug naar boven

L'Aber Wrac'h (4)

L'Aber Wrac'h (4)

Zondag 05-07-2015

De dag van het Griekse referendum. History in the making. Hier is het een onstuimige dag met harde zuidwestenwind, een enkele regenbui en veel zon. Ans krijgt een aanval van schoonmaakwoede; de voorhut en het kleine hutje moeten helemaal leeggeruimd. We komen vier paraplu's tegen die we vergeten waren. Daarna moet alles weer worden ingeruimd.

 

De hele dag lezen we in de kuip. In de luwte van de buiskap is het wel uit te houden. Ik lees geboeid de herinneringen van de vertaalstster Thérèse Cornips 'Met een bevroren jas en een geleend tientje' (Van Oorschot, 2015), opgetekend door Guus Middag. De titel slaat op haar vlucht uit het ouderlijk huis in Maastricht. Cornips leefde lang samen met de dichter Chris van Geel, over wie ze interessante dingen weet te vertellen. Bijvoorbeeld over het raadselachtige proces van poëzie schrijven. 'Ineens is er iets dat opgeschreven moet worden', zei hij. Daarna volgt een zeer langdurig proces van schaven, schrappen en herschrijven. Elke dag ontstonden er varianten en die werden door van Geel allemaal bewaard op gekleurde papiertjes. Cornips moest daar intensief aan meedoen 'Tuttelen' noemden ze dat gezamenlijk herzieningsproces. De eerste bundel van Van Geel draagt dan ook haar naam, zij het andersom geschreven: 'Spinroc en andere verzen' uit 1958. Interessant zijn de verklaringen die Cornips voor sommige van die gedichten geeft. Soms zijn het liefdesgedichten. Van Geel dumpt zijn geliefde in 1962 voor een andere vrouw. Dat greep diep in Cornips' leven in. 'Ik heb het hem nooit vergeven.' Toch neemt ze hem niet terug als hij tenslotte met hangende pootjes wil terugkeren.

 

Op de kade langs de haven is vanaf twee uur een Bretons festival aan de gang, waar de hele dag volksdansen is in klederdracht. Voortdurend klinkt die eeuwig rond-en-ronddraaiende doedelzak muziek, temerig en na een tijd onuitstaanbaar. Eentonige pijperige pijpdeunen. Bij ons aan de steiger ligt de lokale reddingsboot. Hij maakt rondvaarten met belangstellenden. Wij hebben er geen zin en blijven lezen.

 

Halverwege de middag is het opkomstpercentage in Griekenland al hoog genoeg (40%) om het referendum geldig te maken. Ergens in de loop van de avond zal de uitslag bekend worden. Terug naar boven

L'Aber Wrac'h (5)

Le Café du Port, l'Aber Wrac'h.
Le Café du Port, l'Aber Wrac'h.

Maandag 06-07-2015

Tsipras heeft het referendum gewonnen. Ruim 61% procent van de Grieken denkt dat Europa gek is en dat de Europese volken graag blijven betalen voor het Griekse begrotingstekort, bankensteun en nieuwe leningen, zonder hervormingen. Zo werkt het natuurlijk niet. Tsipras loost in elk geval Varoufakis, die in de aanloop van het referendum de Eurolanden beschuldigde van 'terrorisme'. Een groot ego minder in het spel. 'Varoufexit' noemt iemand het op Twitter.

 

Zon en wolken wisselen elkaar af. De wind is opnieuw hard uit het westen tot zuidwesten. 's Ochtends maken we opnieuw de klim naar het dorpje Landéda voor boodschappen. We drinken op de terugweg onze café-au-lait bij Le Café au Port (foto hiernaast), de plek waar we 's ochtends vers stokbrood plegen te halen. 's Middags koop ik een vol Campinggaz-tankje en een nieuwe stootwil bij de coöperatieve winkel van de vissers. Er bleken van de week namelijk twee stootwillen lek te zijn. Ik zal nog een poging doen ze te repareren; ik heb wel eens gehoord dat je het lek met een aansteker dicht kunt schroeien.

 

Middag in de kuip Verderop legt een RIB aan met acht douaneambtenaren. Ze verspreiden zich over de bezoekerssteiger en kloppen aan bij een paar jachten; gelukkig niet bij ons. Wij zijn niet verdacht. Daarna kijken we naar de boten die met HW aankomen. Dat zijn de jachten die vandaag uit Camaret vertrokken. Iedere dag tweemaal, bij het keren van het tij, komen en gaan er jachten. Bij HW uit Camaret, bij LW uit het oosten (Roscoff of verder)

 

Wonderlijk bericht uit de wereld van het diabetesonderzoek. Bij diabetes type 2, wel te verstaan, ouderdomssuiker. In de kou - 14 à 15 graden - blijken de spieren van de patiënten veel beter op insuline te reageren dan onder normale omstandigheden. Daardoor nemen de spieren meer glucose op uit het bloed. De gevoeligheid voor insuline nam met maar liefst 43 procent toe! De onderzoekers spreken van 'een onverwacht, spectaculair en zeer gunstig resultaat.' Dat is uitermate grappig. Tja, zeg ik tegen Ans, dan zullen we de komende jaren toch naar Scandinavië moeten met de boot. Of naar Spitsbergen. Ze lacht wat schaapachtig. 'Ga jij van de winter lekker buiten lopen.'

 

Vandag verder geen ontwikkelingen in de Griekse schuldcrisis. Het lijkt of de partijen over en weer op elkaar wachten. Morgen is er een ingelaste Eurotop en ik lees dat Tsipras voor de zoveelste keer met een nieuw voorstel zal komen. De banken in Griekenland zijn op zijn minst nog een aantal dagen dicht. Ook deze week blijft het openbaar vervoer in Athene gratis. De beurzen in Europa zakten met 2% maar krabbelden in de loop van de dag weer wat op. Terug naar boven

L' Aber Wrac'h (6)

L'Aber Wrac'h. Zonsondergang boven zee, gisteravond
L'Aber Wrac'h. Zonsondergang boven zee, gisteravond

Dinsdag 07-07-2015

Wie doet de eerste zet, na het 'nee'-referendum in Griekenland? Het leek erop dat de Grieken vandaag met een nieuw voorstel naar Brussel zouden reizen, maar tot veler verbazing en ergernis had de nieuwe Griekse minister van financiën niets bij zich. Ook Tsipras zal vanavond geen nieuw plan inbrengen op de speciaal voor Griekenland ingelaste top van eurolanden. De irrititaie stijgt, er is weer een dag verloren. Morgen zal Tsipras het Europees parlement toespreken. Ondertussen ontstaan er problemen in het dagelijks leven bij de Grieken. Steeds minder ATM's hebben geld. Mensen kunnen hun ziekenhuisrekeningen niet betalen. Restaurants en winkels verliezen klandizie en omzet. De autoverkopen zijn volledig ingezakt. Moet het onderhandelingsspel op kosten van de bevolking gespeeld worden? Wie houdt het langst de rug recht? Waarom kwamen de Grieken niet met een voorstel?

 

Het weer is onrustig. Gisteravond toch een mooie zonsondergang (foto hiernaast) Vannacht enkele regenbuien. Vanmorgen is het zwaar bewolkt maar droog. Later klaart het op. De wind loeit hard uit het westen. Goede wind om verder Het Kanaal in te zeilen, maar het wachten is op het koperen buisje voor de motor van de Tartaan. Helaas wordt het vandaag niet afgeleverd, ondanks de twee dagelijkse postbestellingen die je hier nog hebt. De frustratie bij Piet & Ineke groeit.

 

We maken een mooie wandeling in de omgeving. Heuvelop in het begin, over holle wegen, wegen tussen hoge wanden van oude stenen, aarde, gras en bloemen. Tenslotte komen we weer uit bij het dorpje Landéda. langs een ander pad naar beneden en tenslotte langs de rivieroever weer terug. We plukken een veldboeket. Hier 2 foto's. Middag in de kuip. De wind is nu West Bf 5 - 6, gelukkig recht van voren, zodat de buiskap optimale luwte geeft. Ik hervat de lectuur van het boek over Poetin, dat ik maanden geleden 'even' weglegde: 'Mr. Putin. Operative in the Kremlin', (Brookings, new and expanded edition, 2015) van Fiona Hill en Clifford G. Gaddy. Aan het eind van de middag helpen de mensen van de haven alle jachten naar binnen, die aan de buitenkant van de bezoekerssteiger liggen. De wind staat vanaf zee recht de rvier in en geeft een rottige swell aan de buitenzijde. Er is een near gale op komst. Bij de Kanaaleilanden, niet ver hiervandaan, waait het Bf 8 - 9. Zometeen op de borrel bij Tartaan om het leed te delen. Terug naar boven

L' Aber Wrac'h (7)

Aan de wandel in L'Aber Wrac'h.
Aan de wandel in L'Aber Wrac'h.

Woensdag 08-07-2015

Onrustige nacht. Harde wind en een vervelende swell maken het oncomfortabel. Dan is het na twee uur ineens over, van het ene moment op het andere. Tegen de ochtend steekt de zuidwester opnieuw op, even hard als de dag tevoren. Ook vandaag komt het koperen buisje voor de motor van de Tartaan niet tevoorschijn uit het postcircuit van de Franse staat. Vrijdag verstuurd, woensdag nog niet gearriveerd.

 

We doden de tijd met een lange wandeling, ditmaal langs de baai ten westen van de haven (foto hiernaast) Jassen aan want het is koud, slechts 18 graden. Soms verlang je gewoon terug naar Zuid-Portugal. Langs de weg ligt een oude abdij, de Abbaye Notre-Dame des Anges die uit 1507 dateert. Je kunt er helaas niet in; bouwvakkers zijn bezig met de restauratie. We vinden een pad langs zee, dat in de luwte ligt (foto hier) De eb is in gang. Mooie wandeling; wat valt er nog meer van te zeggen?

 

Het is te koud om in de kuip te lezen. Dus zitten we binnen in de kajuit. Buiten is het grijs. Ik ga verder in 'Mr.Putin. Operative in the Kremlin'. Me nooit gerealiseerd hoezeer corruptie een constituerend element is in het Russische staatsbestel van Poetin. Dat wil zeggen dat het een noodzakelijke bestaansvoorwaarde is, het is de lijm die het systeem bijeen houdt. De weelde van iedere speler is verdacht en met reden. Het maakt dat iedereen zich ervan bewust is hoeveel hij te verliezen heeft en dat hij kwetsbaar is. 'There are rumors of corruption about everyone. (...) No one passes unschathed. Everyone must be vulnerable.' Poetin bezit al die informatie via een speciaal bureau, het GKU (vert. Algemeen Contrôle Directoraat) direct verbonden aan het presidentschap. Hij kan naar believen mensen laten vallen, door informatie over hun corruptie te publiceren. 'This binds the inner circle even more tightly and makes it impossible for anyone to leave or betray the system.' Corruptie mag, wordt zelfs gestimuleerd, als je de president maar trouw bent. Op die manier wist hij ook de machtige oligarchen aan zich te binden. Het doet denken aan Stalin, die ook alles wist van iedereen om hem heen en het naar gelieven gebruikte om mensen te verwijderen.

 

Griekenland. Tsipras debatteert in het Europees Parlement. Hij kondigt een aanvraag voor een nieuw steunprogramma aan en belooft serieuze hervormingen op het gebied van belastingen en pensioenen. Die horen we morgen en hij wil ze volgende week al implementeren. Het liberale lid Verhofstadt roept: 'Weg met de Griekse privileges!' Hij eist ook een einde aan de privileges voor reders en de Grieks-Orthodoxe Kerk. Tsipras moet er om lachen maar hij zou het er in zijn hart toch mee eens moeten zijn, dunkt me.

 

Aan het eind van de middag breekt de zon door. De wind neemt af. Ook meldt de monteur dat hij morgen om negen uur het buisje komt installeren op de Tartaan. Geen grote klus. Laat het dan juist HW zijn en het weer een heel stuk beter. Piet & Ineke zijn opgelucht en wij ook. We kunnen dus verder! Terug naar boven

Roscoff

Invaart Roscoff. De ferry is gereed om uit te varen, maar wacht even tot we voorbij zijn. Ans hangt net de stootwillen op.
Invaart Roscoff. De ferry is gereed om uit te varen, maar wacht even tot we voorbij zijn. Ans hangt net de stootwillen op.

Donderdag 09-07-2015

Soms ontmoet je bijzondere mensen. Gisteravond krijgen we bezoek van Wim van Dijk. Hij ligt met zijn boot Paladijn aan een andere steiger en zeilt met zijn partner Nelly de Jong. Meer dan 25 jaar geleden reageerde ze op een advertentie van Wim en sindsdien zeilen ze samen door het leven en over de zeeën. Wim - oud Utrechter - zit vol verhalen, want hij is al twee keer de wereld rond geweest en schreef in de jaren '80 regelmatig in het blad Zeilen. Dit jaar publiceerde hij het boek 'Eigenlijk kon het niet. Van Zeeland naar New Zealand op een 24 voeterje' (Free Musketeers, 2015) In ons exemplaar schrijft hij 'Gezellig ervaringen uitwisselen in L' Aber Wrac'h'. Dat deden we inderdaad.

Na het bezoek struikel ik op de kajuittrap met de kooi van Dom Viano in mijn handen. De kooi dondert op het aanrecht en stort alle bodemkorrels massaal uit. De kooi blijft gelukkig heel en de Dom maakt de indruk dat hij er totaal niet van geschrokken is. Opruimen geblazen.Mopperend haal ik stofzuiger uit het kleine hutje en daarbij breek ik de zuigslang. Zwak spul. Met ducktape poog ik het oz goed en kwaad mogelijk te repareren, maar de breuk zit bij het begin, dus waar de slang aan de stofzuiger zit. Het resterend stukje is nauwelijks breed genoeg voor een goede aanhechting, ach, je voelt het wel, het wordt niks. Toch lukt het door de einden tegen elkaar te drukken, het aanrecht schoon te zuigen. Ik heb het helemaal gehad. 

 

Rustig weer vanmorgen. Om negen uur zou de monteur voor de Tartaan komen net het koperen buisje, maar hij verschijnt niet. Om kwart voor tien houdt Piet het niet meer; hij gaat erheen. Ondertussen betalen we alvast het havengeld en halen vers stokbrood gehaald. Ook bel ik de verzekering (Unigarant) om onze dekking om te zetten van het zogenaamd 'groot vierkant' in het 'klein vierkant'. Zie hier het verschil daartussen (PDF) Het scheelt een stuk in de premie. Tien overtien, Piet komt terug. Over tien minuten zal de monteur er zijn. Het punt is dat je beter beleefd kunt blijven, anders gooit zo'n vent nog zijn kont tegen het blok. Gelukkig verschijnt de monteur nu wel. Piet had alles al voorbereid en het buisje zit er  met een paar minuten in. Motor starten en luisteren naar het gezond plonzen van het koelwater uit de uitlaat.

 

Om elf uur varen we af. In beginsel is er nog juist voldoende tijd tij mee tot bij Roscoff. Het is zonnig en er is vrijwel geen wind. Wel een hoge zeegang van bijna drie meter. Wiegelend zoeken we ons een weg naar het oosten. Het hijsen van het grootzeil als steunzeil heeft geen zin; er is geen wind en dan staat het alleen maar heen en weer te floppen. We volgen een de kardinale boeien die ongeveer vier mijlen uit elkaar liggen. Ze hebben mooie namen: Libenter, Lizen van Ouest, Aman ar Ross en liggen ver in zee. Het is hier een kust vol riffen en rotsbanken, dus je vaart ver uit de wal.

 

Er is geen wolkje aan de lucht, behalve in het verre noorden. Daar ligt Engeland waar het altijd regent. Meestal hebben we 2 tot 3 knopen stroom mee. Onderweg komen we veel jachten op tegenkoers tegen. De meeste mensen zwaaien even, behalve de Nederlanders. Die groeten niet. Vreemd, een andere generatie? Het is zo'n aardig gebruik en je weet meteen dat alles in orde is, daar aan boord. Rond drie uur 's middags komen we bij het Île de Batz, een groot eiland voor de Bretonse kust, met een karakteristieke vuurtoren, de Ar C'hein. Er ligt een ondiep kanaal tussen de kust en het eiland, het Canal de l'Île de Batz, dat bij vloed bevaarbaar zou zijn. Veel korter, maar het is geen vloed dus proberen we het niet. Nu krijgen we de tijstroom goed tegen, 2 à 3 knopen, en wild water, vooral boven de wat ondiepere plekken. Ik denk dat er hier brekers staan bij harde wind. Opeens schrikken we op. Met een oorverdovend en zeer angstaanjagend gebrul vliegt een straaljager vlak over ons heen. Wat een idioot.

 

Om half vijf varen we de ferryhaven en daarna de nieuwe marina van Roscoff binnen. Die was er acht jaar geleden nog niet. Er ligt een grote ferry klaar om uit te varen (foto hierboven), maar de kapitein wacht even tot we voorbij zijn. We meren af aan een bezoekerssteiger. Morgen verder naar het mooie Treguier.

 

Gauw naar het nieuws kijken. Het Griekse kabinet zit al uren te vergaderen over het nieuwe pakket aan maatregelen. Het lijkt er nu op aan te gaan komen, want de banken zijn al bijna twee weken gesloten. Vannacht of morgenochtend moeten de Griekse voorstellen ingeleverd worden. Ik vrees dat de regering van Syriza uiteen gescheurd zal woren en dan resulteert een impasse - een dramatische impasse waar niemand raad mee weet, terwijl het land failliet gaat. Regering die aftreedt? Verkiezingen? Die opnieuw een patstelling opleveren? Terug naar boven

page loading