sailing-dulce.nl

Logboek 2016/3 Verder door Nederland

Noordelijk deel van de staandemastroute: IJsselmeer, Friesland en Groningen.
Noordelijk deel van de staandemastroute: IJsselmeer, Friesland en Groningen.

   Direct naar

   het laatste

   verslag

 

Het vorig seizoen varen door Nederland leverde flinke contrasten op met de voorafgaande acht jaren. De talrijke bruggen en sluizen, de doorgaans geringe diepten en natuurlijk het wisselvallige weer. In de voorgaande jaren waren de wateren diep en zonder veel belemmeringen in de doorvaart, zelfs in het Suezkanaal. En het was eigenlijk altijd mooi weer, dat is nu wel anders! Extra opvallend zijn de vaak profuse regenbuien die veel wateroverlast aan wal veroorzaken.

De komende periode willen we het noordelijk deel van vastemastroute verkennen en ondermeer familie in Friesland bezoeken. De maand augustus leggen we de boot ergens neer om naar huis te gaan. In  die maand zal het jongste kleinkind van Ans ter wereld komen, als alles goed gaat en daar lijkt het gelukkig op. Bovendien is die maand veel te druk op het water en heerst er teveel hufterigheid. Daar hebben we geen zin. Eind augustus nemen we de draad weer op.

Gorinchem (3)

Gorinchem (3)

Vrijdag 01-07-2016

Het was een kletsnatte en warme junimaand, meldt Weeronline, met wateroverlast door zware onweers- en regenbuien. De gemiddelde temperatuur (16,8) was ruim een graad hoger dan het langjarig gemiddelde (15,6). Daarmee komt juni 2016 in de tien warmste junimaanden. De eerste helft van 2016 was extreem nat en warm. Het hele jaar 2016 kan wel eens het natste jaar sinds het begin van de metingen worden. De kans op een nat voorjaar is altijd groter vlak na een El Niño en in 2015/2016 was dat een recordsterke. Voorlopig komt er nog geen eind aan het (licht) wisselvallige weer,maar het komend weekeinde lijkt een fractie droger te worden. Het Gorcumse Hippiefestival valt misschien toch niet helemaal in het water.

 

Vandaag regent het af en toe. Ik verwonder me over 'Onderworpen'  van Michel Houellebecq (Arbeiderspers, 2015). Hij beschrijft ook nu weer het van hem bekende beeld van de verlopen academicus met zijn kleurloze, verlepte hedonisme. Ondertussen komt in 2022 in Frankrijk, uit angst voor Marie Le Pen, een gematigde moslimpartij aan de macht, die geleidelijk aan de samenleving islamiseert. Als religieus geïnspireerde partij de opvolger van de christendemocraten. vrouwen zijn gesluierd, ze verliezen hun werk en blijven thuis. De meeste intellectuelen leggen er zich bij neer, passen zich aan, houden er thuis meerdere piepjonge echtgenotes op na en alles wordt ruim gefinancierd door de Saoedi's. Het valt eigenlijk allemaal best mee: straatgeweld verdwijnt, alkohol mag en de werkeloosheid neemt af. Sharia-light.

Het boek kan worden opgevat als satire, als een kritiek op wat wel de sluipende islamisering van onze maatschappij wordt genoemd. De islam als Paard van Troje. Het toeval wilde dat het boek op de dag uitkwam van de jihadistische aanslag op het blad Charlie Hebdo. Dat bracht er een cartoon over (hierboven). De boodschap van Houellebecq lijkt te zijn dat we niet zozeer het jihadisme moeten vrezen, maar vooral de gematigde islam. omdat die langs electorale weg veel meer macht en invloed kan vergaren. Een terechte waarschuwing? Ik vraag het me af, maar het is niet slecht om de zaak scherp in de gaten te houden. Zo eenvoudig is dat overigens nog niet: ik herinner me dat Tweede Kamerlid Tunahan Kuzu van de beweging DENK voorstelde aan staatssecretaris Dekker om in de examenperiode dit jaar rekening te houden met de Ramadan. Dekker wilde het niet, maar is het verzoek onredelijk? Mij dunkt - met lichte aarzeling - van niet, in Vlaanderen en Engeland gebeurt het al. Maar ergens ligt een grens. Terug naar boven

Gorinchem (4)

Het Gorcums Hippiefestival op Buiten de Waterpoort. Steeds dreigt een bui boven de Merwede.
Het Gorcums Hippiefestival op Buiten de Waterpoort. Steeds dreigt een bui boven de Merwede.

Zaterdag 02-07-2016

Gezellige verjaardag gisteravond bij Ans' kleindochter Nikita gevierd. Ze werd 17 en als ze nu overgaat moet ze volgend jaar eindexamen VWO doen. Ze liet zich het hoofd niet op hol brengen door haar deelname aan The Voice of Holland.

 

Vandaag een wisselvallige dag. We nemen 's middags even een kijkje op het Hippiefestival. Langs de vele VW-busjes lopen en de vele snuisterijenkraampjes. Een Vietnamese loempia. Het weer houdt zich heel redelijk, al dreigt steeds een donkere regenwolk boven de zuidelijke oever van de Merwede (foto hierboven). De drassigheid van het terrein valt mee; de gemeente had ijlings voor het podium zand aangebracht. Kinderen van de Gorcumse Zangwerkplaats van powervrouw Helga Buitelaar beten vandaag het spits af. Bij de vertolking van Melanie's 'Lay down' kunnen we niet stil blijven staan. We zijn niet de enigen. Ook de iconische oude rocker met de grote zonnebril en de sjaals aan zijn polsen is er dit jaar weer. Hij loopt echter met een stok en erg soepel beweegt hij niet meer (foto hier). We lopen door het woud van VW-campers, verbouwde Citroën Type H busjes en dergelijke. Hier 2 foto's. Het veld staat ermee vol tot aan het Merwedestrandje. Veel belegen ouderen in hippie-kledij. De Zangwerkgroep is inmiddels klaar. We verlaten het terrein; de changementen duren nogal lang.

 

De middelpuntviegende krachten in Europa krijgen onverwacht helaas een nieuwe kans door de uitspraak van het Grondwettelijk Hof in Oostenrijk. Dat verklaarde de presidentsverkiezingen van 22 mei jl. ongeldig omdat er iets mis ging met het tellen van de poststemmen. De populist Hofer werd toen nipt verslagen door een linkse kandidaat. De verkiezingen moeten overgedaan worden en Hofer grijpt zijn kans om er een referendum over een Öxit van te maken. Er is een gerede kans dat hij na de BREXIT-uitspraak van de Britten ditmaal wint.

 

Later in de middag, na een fikse bui, ga ik nog een keer kijken. Tot mijn verbazing blijkeen de Peterbrug en de Tolsteeg te zijn afgesloten, waarschijnlijk omdat er geen verkeer naar het festivalterrein op Buiten de Waterpoort mag. 'Proef afsluiten Tolsteeg al gestart!', grapt de betreffende wethouder op Facebook. De zon schijnt lekker, er zijn veel meer mensen en ook meer modder. Op het podium komt snoeiharde hardrock van een groep die covers van Hawkwind uitvoert, een spacerockband uit de jaren 70. De bassen dreunen diep door in je buik. Op een opzwepend ritme van drums en gitaren brullen de bandleden alsmaar 'Hashish!...Haschish!...Hashish!', een boodschap die wel begrepen wordt door het publiek. Er worden Mars-repen uitgedeeld uit een doos, waar 'spacecakes' op staat. Volgens mij zijn ze niet echt maar ik heb het niet onderzocht. Vak voor het podium swingt een kleine groep, waaronder onze hardrock-icoon met de sjaals aan zijn polsen. Hij kan toch nog dansen, constateer ik (foto hier).

 

Morgenmiddag gaan we zeker nog een terug. Dan treden (om vijf uur) Barbara, Nikita en verdere aanhang op met nummers van Joe Cocker, in een gelegenheidsband met de lokale bluescoryfee Ron 'El Kroppo' Krop. Dat kan leuk worden. Terug naar boven

Gorinchem (5)

Gorinchem (5)

Zondag 03-07-2016

De dag vangt zonnig aan; veelbelovend voor de laatste dag van het Gorcums Hippiefestival. Aan het eind van de middag zullen veel familieleden van Ans (Barbara, Michel, Jordin, Nikita, opa Dirk-Jan en Jeff) optreden samen met bluesartiest Ron Krop. Ze zullen nummers brengen van Joe Cocker. En verder wordt mijn jongste zoon Bas vandaag 26 jaar. Op Facebook heet hij tegenwoordig Kornuit Horsehead Zijlstra. Daar publiceert hij zijn muziek en zijn glitches. Dat zijn bewust verstoorde afbeeldingen. Ik bel hem op om hem te feliciteren.

Eén fikse regenbui met een donderklap en dat is alles tot dusver. Het is daarna weer zonnig met oer-Hollandse wolkengevaarten. Wiger & Arina, onze buren, zijn ook weer thuis en komen op de koffie. Ze brachten in de afgelopen periode hun boot van Schotland via Ierland naar de Spaanse ria's. Daar ligt hij nu in de veilige marina van Villagarcia. We bezochten die haven in de zomer van 2006. In augustus willen ze zich weer inschepen om nog vijf weken door dat prachtige gebied te varen.

 

De gemiddelde wereldtemperatuur in de lagere atmosfeer was over de afgelopen maand nog steeds flink in de plus (hiernaast), maar dalend. Plus 0,34 graden Celsius. Dat komt door de afname van de record El Niño en de aanvang van zijn tegenhander, de koelende La Niña. Er zijn speculaties dat 2016 op weg is het warmste jaar ooit (sinds de start van de metingen) te worden. Dan moeten de satellietmetingen in de komende maanden niet teveel dalen.

 

Een wijs woord voor mensen die nu voor een NEXIT ijveren. Men vergeet dat Europa het rijkste en meest humane continent in de wereld is geworden. Dat zegt Helle Thorning-Schmidt, ex-premier van Denemarken, in een artikel in de NRC. Een waar woord; zoiets zet je niet op het spel.

 

Half vier, we maken ons op om naar Buiten de Waterpoort te lopen. Terug naar boven

Gorinchem (6)

Veel succes voor Ron 'El Kroppo' Krop op het Hippiefestival. Helemaal rechts op het podium Michel en Barbara. Het jongetje op de voorgrond is de kleinzoon van Ron Krop.
Veel succes voor Ron 'El Kroppo' Krop op het Hippiefestival. Helemaal rechts op het podium Michel en Barbara. Het jongetje op de voorgrond is de kleinzoon van Ron Krop.

Maandag 04-07-2016

Gistermiddag genoten we op het Hippiefestival van de muziek en van elkaar. De ambiance was volledig in orde: zonnig weer en aanstekelijke muziek op het podium. Voor Ans was het niet minder dan een familiereünie. Haar zoon Derrick en zijn vriendin Nicky waren er, haar dochters Barbara en Tessa met aanhang en bovenal was Katharina er, de Tsjechische ex van Derrick, met hun kinderen Liam en Caelan (foto hier). Mijn oude vriend Herman U. dook ook nog op. Samen struinden we het festivalterrein rond langs de kraampjes met esoterische meuk, de modderplassen met besmeurde kleuters erin, de dekens op de grond met groepen met vrolijk uitgedoste mensen en belegen hippies, en genoten - glas in de hand - van de verschillende optredens, onder andere van Helga Buitelaar die een geloofwaardige vertolking van Janis Joplinnummers gaf. Het liep allemaal flink uit, maar wat was daar erg aan? Het optreden van de gelegenheidsband van de Gorcumse bluescoryfee Ron Krop kwam bijna een uur later. Daarin traden ondermeer wethouder Arjen Rijsdijk (basgitaar) op en nogal wat leden van Ans' familie: Jeffrey (drums), opa Dirk-Jan (gitaar) en Barbara en Michel. De laatste was als leadzanger in 'Bird on a wire' uit het tweede album van Leonard Cohen voor mij een verrassing. Nooit eerder hoorde ik hem zingen en voorwaar, hij deed het bepaald verdienstelijk. We stonden bijeen aan een tafeltje dichtbij het podium en ik danste en zong met kleine Caelan op mijn schouders (foto hier). Mijn persoonlijk hoogtepunt was de Gorcummer Hans Veen, die solo met zijn gitaar een aantal dierbare nummers van de Amerikaanse folkzanger Tim Hardin bracht (foto hier). Hardin is al bijna veertig jaar dood. Nostalgie van de bovenste rang:

 

What can I say, she's walking away
From what we've seen.
What can I do, still loving you?
It's all a dream.

 

How can we hang on to a dream?
How can it ever be the way it seems?

 

(Uit: 'How can we hang on to a dream', 1966)

Die prachtige song werd pas in 1987 een hit in ons land, toen de ballad gebruikt werd in de film 'Zoeken naar Eileen' op basis van het gelijknamige boek van Leon de Winter.

 

Vandaag is het een dag met wolken en veel zon. We maken een halve wallenloop, kopen verse kabeljauw op de maandagmarkt en drinken koffie op het terras van Tax ('eat, drink, love'). Bij buurman Datema koop ik de waterkaarten van Noord-Holland en Friesland. 'Wat hebben jullie toch een zwaar leven', zeggen Joop en Marja.

 

Na Boris Johnson vlucht opnieuw een BREXIT-leider voor wat hij heeft aangericht: Nigel Farage stapt uit de politiek. Hij wil zijn leven terug. Dat is uiteraard zijn goed recht, maar het typeert veel populistische leiders dat ze niet weten wat ze met electorale zeges aan moeten, ze hebben geen programma en nemen dan maar snel de kuierlatten, de natie achterlatend met de rotzooi. Dezelfde eigenschap hebben mensen als Wilders, Baudet en Jan Roos, vergis je daar niet in. Een hoop rumoer maken, maar als ze winnen dan weten ze niet hoe het verder moet en lopen weg. Terug naar boven

Gorinchem (7)

Artist's impression van de positie van de ruimtesonde Juno op 4 juli 2016 (bron: NASA)
Artist's impression van de positie van de ruimtesonde Juno op 4 juli 2016 (bron: NASA)

Dinsdag 05-07-2016

Op 5 augustus 2011 werd hij gelanceerd. Sindsdien legde hij 3 miljard kilometer af, de NASA ruimtesonde Juno. Gisteren arriveerde hij bij de grote gasplaneet Jupiter en voerde zijn voorgeprogrammeerde rem-manoeuvre feilloos uit. Daardoor viel hij in Jupiters zwaarterachtput. Na de manoeuvre richtte de sonde zijn drie zonnepanelen naar de zon en ook dat lukte. Een fraaie technische prestatie van NASA! In de komende 20 maanden beschrijft de sonde 37 langerekte ellipsvormige banen om de planeet. Dan verzamelt hij gegevens over de inwendige structuur, de dampkring en het magnetisch veld van de grote gasplaneet. Materiaal dat de onderzoekers meer  moet leren over het ontstaan van het zonnestelsel.

Deze week werd ook de knoop doorgehakt over het vervolg van de succesvolle New Horizons missie naar de dwergplaneet Pluto. Die wordt naar de Kuipergordel doorgestuurd om daar het object 2014 MU69 te bezoeken. Op 1 januari 2019 zal hij dat kleine ijsachtige object (30 kilometer doorsnede) op 3000 kilometer passeren. Daarmee hoopt men ook meer inzicht te krijgen in het ontstaan van ons zonnestelsel.

Tot slot besloot NASA dat de eveneens succesvolle sonde Dawn bij de dwergpaneet Ceres zal blijven om er verder onderzoek te doen. Een voorgestelde vervolgmissie naar de 150 kilometer grote planetoïde Adeona werd afgestemd. Dawn heeft nog voldoende brandstof tot begin 2017. In die periode warmt Ceres op omdat hij dichter bij de zon komt en zouden delen van de ijskorst kunnen smelten. Misschien levert dat meer informatie op over de oceaan van vloeibaar water, die eronder zou zitten.

Wat schieten we ermee op als we straks snappen waardoor de zon en de planeten ontstonden? Ja zeg! 'Wetenschap is de titanische poging van het menselijk intellect zich uit zijn kosmische isolement te verlossen door te begrijpen', aldus Professor Nummedal in 'Nooit meer slapen' (1966) van W.F. Hermans.

 

In verband met de Brexit (die maar niet op wil schieten) lees ik de nieuwe studie van de historicus Brendan Simms 'Britain's Europe. A Thousand Years of Conflict and Cooperation' (Allen Lane, 2016). Als er iets uit blijkt dan is het wel dat de Engelsen, behalve zonder de Schotten en de Ieren, in die duizend jaar vooral nooit zonder Europa konden. Een stabiel Europa, wel te verstaan. Dat hele millennium was vergeven van oorlog en ellende. Je kunt er onder andere bij Shakespeare over lezen. Henry Pelham, eerste minister, zei halverwege de 18e eeuw: 'The [Holy Roman] Empire may be considered as the bulwark of Great Britain, which if it be thrown down, leaves us naked and defenseles.' Voor dat Empire kun je nu de EU lezen. De afhankelijkheid van ons eigen land van de stabiliteit in Europa is de facto nog groter. Het verlangen van populisten om uit de Unie te treden en die te dereguleren is dan ook van een onbegrijpelijke suïcidialiteit.

 

Een dag met nogal wat regenbuien, ook vanmiddag nog. Het Britse pond gaat vandaag verder onderuit, hoewel de beurskoersen zich wat herstellen. De regering in Londen vertoont enige paniekreacties: men wil de vennootschapsbelasting drastisch verlagen om de vlucht van bedrijven en investeerders tegen te gaan. Door die vlucht dreigt een forse waardedaling van het vastgoed. En verder hoeven de banken opeens lagere buffers aan te houden, zodat ze meer geld kunnen uitlenen. Dat is niet zonder risico, dunkt me, kijk naar de verziekte banken in Italië. Die politici spelen roulette met de economie.

Tessa komt met Vajèn op de thee. Terug naar boven

Gorinchem (8)

Woensdag 06-07-2016

Van de week hoorde Ans' kleindochter Nikita dat ze over is. Volgend jaar dus eindexamen VWO. Prachtig, zo'n beginnend leven, oma is trots. Mijn eigen kleinzoon Thijs gaat over naar groep 3. Ondertussen zitten we de tijd uit en slijten onze dagen in irrelevantie. Daar is weinig aan te doen, het is een gegeven bij ouder worden. Gelukkig levert het tijd op voor mooie dingen. De laatste dagen speel ik nu en dan het Allegro cantabile af van de 5e Orgelsymfonie (1879) van de Franse componist Charles-Marie Widor af. Op mijn studeerkamer, want mijn geliefde heeft een hekel aan orgelmuziek. Het is een verrukkelijk stukje muziek met guirlandes van arpeggio's die een lichtvoetige dans vormen van een minuut of zeven die je weer met het leven verzoent. Beluister hetzelf via de link hiernaast. Ik zou wel eens willen weten waar die melodie vandaan komt.

 

Vandaag een mooie zomerdag. Terwijl de beurzen verder zakken en het Britse pond opnieuw lager is, probeert de Britse regering uit alle macht tegengas te geven. Gisteren schreef ik daar al over. Vandaag zegt een kabinetsminister dat de belastingen omlaag moeten om de economie een impuls te geven. Niet alleen de vennootschapsbelasting, maar ook het belastingvrije deel van de lonen zou met zeker duizend pond per jaar omhoog moeten. Alsjeblieft! Het begrotingstekort doet er niet meer toe, zegt hij letterlijk, waarmee hij de jongere generaties - toch al gefrustreerd door de BREXIT - nog erger opzadelt met torenhoge schulden in de toekomst. Op de pof leven, heet dat. NB: omdat de UK geen euroland is, valt het niet onder het stabiliteitspact.

 

De 2e Golfoorlog (maart 2003). Zoals veel mensen ben ik destijds er ook ingetuind door de misleidende berichten van de CIA over de massavernietigingwapens van Saddam Hoessein. Die bleken er niet te zijn, maar toen hadden George W. Bush en Tony Blair met hun Coalition of the Willing zich al hopeloos in de moeilijkheden gewerkt. Ook Nederland nam daaraan deel; onze bijdrage werd doorgedramd door toenmalig premier Balkenende. Nu is er dan het eindrapport van de Britse onderzoekscommisie onder leiding van Sir John Chilcot. Het is vernietigend: in 2003 vormde het bewind in Irak geen enkele miltaire bedreiging en er waren nog genoeg vreedzame mogelijkheden om het conflict vreedzaam op te lossen. Of dat de bloedige conflicten tussen shiiten en soennieten en de opkomst van Islamitische Staat had kunnen voorkomen, is voor mij echter de vraag. Terug naar boven

Gorinchem (9)

Gorinchem (9)

Donderdag 07-07-2016

Nadat Gorcum al zijn schouwburg De Nieuwe Doelen verspeelde slaagt het gemeentelijk bestuur erin om een nieuwe miskleun te maken: de bouw van een afzichtelijke pisgele hoteldoos in het kwetsbare gebied van Buiten de Waterpoort. Daar staat het Gorcumse rock-café Genesis van Willem Hak. Hak had de grond in erfpacht gekregen van de gemeente. Omdat het café langzaam aan in de achterliggende Duveltjesgracht dreigde te zakken, vroeg Hak in 2007 aan de gemeente of nieuwbouw mogelijk was. Omdat hij daar geen geld voor had, ging hij een samenwerking aan met ondernemer Berry Voet van Le Bon'Apart, het succesvolle hotel/restaurant bij ons op het Eind. Voet wilde in samenspraak met Hak een hotel bouwen waar een nieuw café Genesis onderdeel van zou worden met Hak als exploitant. Er kwam een plan voor de bouw van een foeilelijke pisgele hoteldoos; een plan dat de gemeente in de zomer van 2014 met een nogal stiekeme procedure schielijk goedkeurde. Dat ontwerp is een aanfluiting voor de historisch kwetsbare omgeving. Het staat vrijwel voor het schitterende Tolkasteel. Op deze plaats foeterde ik er regelmatig over (lees o.a. hier, met foto). Men zegt dat achter Voet de Oosterhoutse investeerder Roel den Braven schuilgaat. Die verstrekte ook het geld voor Le Bon'Apart en het kwijnende Hamelhuis. Er zou achter alles een vastgoed-kongsi annex borrelclub zitten, bestaande uit Den Braven, Voet, Dick van Zanten (van de lokale partij Stadsbelangen) en oud-burgemeester Piet IJssels.

 

Maar Hak en Voet kregen naar het schijnt ruzie; waarover weet ik niet, maar gelet op hun karakterverschillen verwondert me dat niet. Misschien paste een hard-rock café toch minder de chique ambiance van het hotel? Ondertussen verliep eind april de erfpacht van Hak. Volgens De Stad Gorinchem heeft het tweetal al maanden niet meer met elkaar gesproken. Hak zou nog tot november verlenging van de erfpacht hebben gevraagd en gekregen. Je verwacht dat de gemeente zou pogen te bemiddelen; in plaats daarvan gaf men buiten Hak om de erfpacht aan Voet. Het heeft er alle schijn van dat de gemeente Hak liet struikelen ten faveure van Voet. Die kan nu dus gaan bouwen. Volgens DSG zijn de voorbereidingen al begonnen: 'Bomen zijn al verwijderd en deze week wordt ook de bestrating opgeschoven.' De cultuurslopende VVD-wethouder Doodkorte wast ijverig zijn handen in onschuld; hij vindt dat Voet en Hak er zelf maar moeten uitkomen; de gemeente is geen partij. Hak is woest. 'We gaan op alle fronten actie voeren, tot aan de rechter aan toe', zegt hij. Ook de Genesis-aanhang maakt zich op voor een harde strijd (afbeelding hierboven).

Hoe is dat allemaal mogelijk in een College met een Groen Links-wethouder? Arjen Rijsdijk zei onlangs dat de pisgele hoteldoos inderdaad niet past in de historische context, maar 'dat het er daarom juist een duidelijk contrast mee vormt'. Absurde krompraat.

 

Ach, doet het er nog toe? In dezelfde periode verleent het gemeentebestuur het Van der Valk-concern toestemming voor de bouw van een mega-hotel (125 kamers) met vergaderzalen, zes bioscoopzalen, restaurants, bars, een spa, wellness- en fitnessruimtes en gokhallen, een 'amusino' in Gorcum Oost bij de A15. Hoe kun je zo stom zijn? Met zijn all-in arrangementen probeert het de klanten vooral binnen de eigen muren te houden. Dat gaat ten koste van de bezoekersstroom naar de binnenstad, schreef ik hier eerder. Ik denk dat met de komst van Van der Valk het aanbod aan hotelkamers nogal fors is voor een klein stadje, en ik voorspel dat de pisgele hoteldoos van Voet en Den Braven straks niet levensvatbaar zal blijken te zijn. Metterdaad zoveelste miskleun van dit gemeentebestuur.

 

Mijn idee over de kandidatuur van Donald Trump was steeds dat Hillary Clinton goed uit was met zo'n omstreden tegenstander. Een flink deel van de Republikeinen moet niets van hem hebben. Dat bleek ook de meest recente peilingen, waarin ze een forse voorsprong had. Een nieuwe peiling van NBC-News bevestigt dat beeld: Clinton zou het veel moeilijker hebben tegen andere Republikeinen, of zelfs van ze verliezen, zoals van de afgeschreven John Kasich. Je moet voor Clinton hopen dat de komende Republikeinse conventie geen andere presidentskandidaat nomineert dan Trump.

 

We hebben vandaag een wat omfloerste maar droge dag. Door de sluis komen veel jachten en de haven stroomt geleidelijk vol passanten. Morgen gaan wij ook weer aan boord, maar eerst gaan we vanmiddag naar het ziekenhuis voor de afscheidsreceptie van mijn opvolger als voorzitter van de Rivas Zorggroep, Pieter de Kort. Lees hier zijn afscheidsinterview. Hij zat er langer dan ik, liefst 16 jaar (en ik bijna 13). Bijna dertig jaar lang stabiel bestuur is relatief zeldzaam, zelfs in de zorg. Terug naar boven

Hoorn (5)

Hoorn. Naast onze boot zit de fuut nog rustig op zijn nestje. De idylle wordt wat verstoord door de dode vis die er links naast drijft.
Hoorn. Naast onze boot zit de fuut nog rustig op zijn nestje. De idylle wordt wat verstoord door de dode vis die er links naast drijft.

Vrijdag 08-07-2016

Vanmorgen vroeg een flinke regenbui, maar het is droog als we de koffers en Sir Geldof in het autootje laden. Overigens is de Sir nu echt in de rui geraakt, hij zingt weinig meer en zijn staatveren zijn op één na verdwenen. Een dwaas gezicht, goed dat er niemand komt kijken. Nu we met de auto naar Hoorn gaan, kunnen we alvast veel boodschappen meenemen bij Plus Jan Sterk op Oost. Het is twaalf uur als we de A27 oprijden. Bij Amsterdam wordt het donker en even later krijgen we fikse regen over ons heen, bij Hoorn is het weer droog maar grijs. We karren alles over de steigers naar onze Dulce, die er wat vuilgroen bij ligt. Morgen een wasbeurt, nu richten we eerst alles in. De broedende fuut zit nog op zijn nestje naast onze steiger (foto hierboven). Aan het eind van de middag komt de zon zelfs nog door de wolken. Het plan is om morgenochtend water in te nemen en naar Enkhuizen te varen. Zondag zal ik met de trein teruggaan om het autootje op te halen. Maandag willen we oversteken naar Friesland.

 

Onderweg in de auto hoor ik in de actualiteitenrubrieken weer misverstanden uiten naar aanleiding van de NAVO-top in Warschau. In kringen van populisten hoor je die ook vaak: met de uitbreiding naar de oostbloklanden en met name de Baltische staten zou de NAVO de accoorden uit de jaren 90 met Rusland hebben geschonden. Begrijpelijk dat Poetin zich bedreigd voelt. Niets is minder waar, Poetin voelt zich helemaal niet bedreigd, hij is vooral hondsbrutaal. Het gaat om de NATO/Russia Founding Act die in 1997 in Parijs overeengekomen werd met de toenmalige president Jeltsin. De gewraakte bepaling luidt: 'NATO reïterates that in the current and foreseeable security environment, the Alliance will carry out its collective defence and other missions by ensuring the necessary interoperability, integration, and capability for reinforcement rather than by additional permanent stationing of substantial combat forces.' Dus zolang er geen nieuwe dreiging in Oost-Europa ontstaat zal de NAVO er geen permanente troepen stationeren. Daar heeft de NAVO zich keurig aan gehouden, maar inmiddels is die dreiging er wel gekomen met de wederrechtelijke annexatie van De Krim en het Russische gestook aan de oostgrens van Oekraïne, als ook door de dreigementen die Poetin de laatste jaren uit tegen de Baltische staten en Finland. In hetzelfde document van 1997 beloven de partijen 'respect for sovereignty, independence and territorial integrity of all states and their inherent right to choose the means to ensure their own security, the inviolability of borders and peoples' right of self-determination as enshrined in the Helsinki Final Act and other OSCE documents.' Juist dat beginsel werd flagrant door het regime van Poetin geschonden. De NAVO heeft dus alle recht om permanente troepen in de Baltische staten te stationeren. Overigens doet het dat met slechts 4000 man, die ook nog wisselen, een wat lachwekkende manier om het 'niet permanent' te doen lijken. De Russen hebben nu zoveel troepen geconcentreerd aan hun grenzen dat ze, als ze het willen, die 4000 man moeiteloos kunnen wegvagen en oprukken naar de grens Van Duitsland.

 

Staatsecretaris Dijkstra is blij dat het aantal vrijwillige terugkeerders onder de asielzoekers toeneemt. Hij doelt op de 'gelukszoekers', mensen die uit veilige landen komen en geen recht op de vluchtelingenstatus hebben. Maar onder de terugkeerders zitten ook erkende vluchtelingen die tergend lang moeten wachten om hun gezinnen te laten overkomen. Doorgaans kwamen ze alleen om hun gezin de gevaren en de ellende van de vluchtelingenroutes te besparen. Gezinshereniging is een recht, maar het kabinet heeft vorig jaar de schandalige maatregel genomen om de procedure te verlengen van 6 naar 9 maanden en langer. Een traineertactiek? De IND ontkent, maar uit ambtelijke stukken die De Volkskrant heeft ingezien rijst het beeld dat het aantal nareizigers wel degelijk wordt gezien als een kraan die meer of minder kan worden opengedraaid. Ik snap niet hoe weldenkende mensen daartoe in staat zijn, maar helaas - kijk naar de uitslag van een enquète die de krant vandaag hield. Met de stelling: 'Het is terecht dat de overheid gezinshereniging voor asielzoekers vertraagt om de asielstroom in te perken' is liefst 68% van de respondenten het eens. Ongelooflijk hoe laag en schandalig dat is! Hoe kun je zoiets voor je geweten verantwoorden? Je schaamt je dood voor je eigen volk. Zulke mensen verdienen het om zélf in een situatie te raken waarin de overkomst van hun eigen gezinnen uit een oorlog bewust getraineerd wordt. Terug naar boven

Stavoren

Het zuidwestenwindje stuwt ons rustig noordelijk over kabbelende golven van het IJsselmeer.
Het zuidwestenwindje stuwt ons rustig noordelijk over kabbelende golven van het IJsselmeer.

Zaterdag 09-07-2016

Afvaart om negen uur. In de Binnenhaven nemen we water in (foto hier).In de buitenhaven is men bezig tribunes op te bouwen voor de Europese Kampioenschappen Open Water zwemmen 2016. Op tijd weg dus. Buitengaats is het uitermate kalm. Voor het lapje zeilen we op ons dooie gemak naar de sluis bij het Enkhuizerzand. Die schut vlot (foto hier). Het hoogteverschil voor en na schutten is dermate miniem, enkele centimeters, dat je je afvraagt waar het eigelijk voor nodig is. We varen langs de historische stad Enkhuizen, het is net twaalf uur. Omdat het zo vroeg is besluiten we gelijk door te gaan naar Stavoren. Morgen kunnen we dan met veerboot en trein terug naar Hoorn om het autootje op te halen.

Nu komen we op het noordelijk deel van het IJsselmeer, met een betonde route naar Stavoren. Het zuidwestenwindje stuwt ons rustig noordelijk over kabbelende golven (foto hierboven). Rustig peinzen en mijmeren is er echter niet bij, het is weekend en verdraaide druk op het water. Uitkijken! Op zeker moment zien we midden in de vaargeul een object, omringd door vier kardinale tonnen. Het lijkt wel de brug van een schip. het IJsselmeer is niet diep; later horen we dat daar inderdaad een gezonken vrachtschip ligt (foto hier). Allengs komt de Friese kust in zicht, de lage heuvels van Gaasterland. Daar ligt een belangrijk deel van mijn vroege jeugd. De zon gaat steeds meer schuil achter hoge sluierbewolking en uit het westen naderen wolkenbanken; er is een warmtefront op komst met regen en harde wind. Ik schat in dat we echter ruim op tijd in de haven zijn en dat is ook zo.

 

Om kwart over één varen we binnen en vergeten op het beeld van het Vrouwtje van Stavoren te letten. We zijn vroeg;er is nog een mooie box voor ons aan een binnensteiger. Afmeren met de neus naar de steiger en de boeg in de wind, zodat de buiskap ons luwte geeft tegen het komend warmtefront. Uit het kleine hutje haal ik het neustrapje tevoorschijn, dat we voor het laatst gebruikten in het Egyptische Hurghada.

 

Met een kop thee kijken we genoeglijk hoe de haven allengs vol stroomt met boten (foto hier). Aan de stadskade komen ze straks vierdik te liggen; dat heb je niet in een box. Ondertussen wordt de bewolking dikker en donkerder, de wind trekt aan. We slaan de bimini over de kuip. Om half vier roffelt de regen op het doek en zie ik op de windmeter ZW Bf 5 - 6. Nog steeds komen er boten binnen, waaronder een Duits jachtje met motorpech. Hij vaart op een puntje genua maar verzuimt helaas om tegen de wind in te draaien voor het afmeren langs een ander jacht. In plaats daarvan knalt hij met de wind achter ertegenaan. Pff.. (de beste stuurlui staan aan wal). Even voor vijf uur stoppen wind en regen snel; een warme zwoelte blijft achter, het warmtefront is voorbij. Morgen dus terug naar Hoorn om het autootje op te halen. Terug naar boven

page loading