sailing-dulce.nl

Logboek vooraf 2007 (Andel>Willemstad)

Het jaar van vertrek is aangebroken!

Eerste blad op de nieuwe scheurkalender
Eerste blad op de nieuwe scheurkalender

Direct naar

het laatste

verslag

 

Maandag 01-01-2007, nieuwjaarsdag

Gisteren oudjaarsdag. Het weer is herfstachtig, veel wind, veel regen en overdag temperaturen rond 10 graden Celsius. Het jaar 2006 is het warmste jaar sedert 1706. De laatste dagen beluisteren we afwisselend de Top 2000 van Radio 2 of de Radio4daagse van Radio 4. Moeilijk kiezen als je zowel van pop als klassiek houdt. De rest van de flat is leeg, de buren zijn weg lijkt het, we zijn samen en dat vinden we prima. We dompelen ons onder in spannende lectuur met een hoog escapistisch gehalte, Ans is begonnen aan de cyclus De Aardkinderen van Jean Auel, ze kan niet stoppen met lezen (foto hier) en ik herlees The First Chronicles of Thomas Covenant van Stephen Donaldson. We eten een voortreffelijke kaasfondue. Tegenwoordig dopen we daar ook broccoliroosjes en cherrytomaatjes in, heerlijk. Met nog drie flessen champagne over van vorig jaar komen we de avond gemakkelijk door.

Om 12 uur toasten we op het nieuwe jaar. Kijken elkaar diep in de ogen. In Poederoijen aan de overkant van de rivier barst het vuurwerk los. Het water verdubbelt het. Vanaf het balkon kijken we er een tijdje naar. Ook aan de voorkant van de flat, de Andelse kant, horen we forse knallen. Ik probeer met weinig succes een foto van het vuurwerk te maken (klik hier) Onze ogen vinden elkaar weer. 2007! Dit is het jaar van ons vertrek. Eindelijk! Ik vervang de oude scheurkalender (met recepten) door de nieuwe (zie foto hierboven) Deze gaat over het weer en meteorologie. We zullen hem over 5 maanden meenemen en aan boord ophangen. Dan scheuren we dagelijks verder en bij het laatste blad is er weer een jaar voorbij. Vreemd en mooi, we weten niet waar we dan zullen zijn. Even later genieten we samen van een live optreden van de zangeres Anouk op RTL5. Wat een meid en wat een enorm talent!

Het warmste jaar sedert 1706

Het recordwarme jaar 2006
Het recordwarme jaar 2006

Woensdag 03-01-2007

Winderig en grijs weer, wolkenpartijen jagen over de rivier, het regent in vlagen en het is een graad of 10. Niet koud dus. Het jaar 2006 was het warmste jaar dat ooit in Nederland is gemeten, meldt het KNMI, met een gemiddelde temperatuur van 11,2 °C.  Ik schreef er een kort stukje over in de rubriek Beschouwingen > 03/01/2007.

Geen nieuws over de kiel. Met de verzekering gebeld en afgesproken dat we Krijgsman c.q. Jeanneau nog tot begin volgende week de tijd gunnen (omdat Jeanneau tot 8 januari op kerstreces is) Is er dan geen zekerheid op tijdige reparatie, dan moeten we juridische actie ondernemen om geen tempo te verliezen. Er was wel een berichtje in het Gastenboek van zeiler Jan van Aalst. De bodem van zijn Breehorn 37 is 20 - 24 cm bij de kiel. Dat is dubbel zoveel als bij Dulce, maar ook het aantal wrangen of spanten telt. Hem een bedankje gestuurd. Ik heb een gratis Siteadvisor van McAfee gedownload en versie 7.0 van Windows Internet Explorer. Begonnen met een lijst van abonnementen, verzekeringen, e.d. die we tijdig moeten opzeggen.

Abrupte klimaatverandering

Abrupte klimaatverandering

Donderdag 04-01-2007

Eerst even de kiel: de laatste week krijg ik af en toe steunbetuigingen van medezeilers. Die zijn welkom! Ook het artikel van Henk Bezemer in Zeilen trekt de aandacht, merk ik. Eén zeiler vond het moedig dat hij het probleem aan de orde stelt. Verder bereikte me een gerucht over een nieuw schip, twee jaar oud, waar de kiel vanaf gescheurd was. Toestanden met de importeur over aansprakelijkheid, advocaten, e.d. Ik ga erachteraan.

Gisteren schreef ik dat ik er niet gerust op was, op de opwarming van de aarde die in gang is en de mogelijke gevolgen voor het klimaat op aarde. Bijgaande grafiek toont dat hele abrupte klimaatomslagen mogelijk zijn. In de rubriek Beschouwingen > 04-01-2007 ga ik er dieper op in.

Ugrib software voor windvoorspellingen

Screenshot van een Ugrib-file
Screenshot van een Ugrib-file

Vrijdag 05-01-2007

Vandaag via de website van Zeilen nieuwe (gratis!) software gevonden voor het ophalen en tonen van gribfiles bij Ugrib Gribfiles zijn kaartjes met windgegevens en prognoses. Ze zijn heel erg handig voor het plannen van tochten en m.n. van langere oversteken zoals b.v. de Golf van Biscaje. Ze worden gemaakt door het weerbureau van de VS en elke drie uur ververst. Omdat het bureau uit belastinggeld betaald wordt, vinden de VS dat het daarom gratis voor iedereen beschikbaar is. Net als het GPS-systeem bijvoorbeeld. Je kunt ze vinden op Internet maar ook opvragen per e-mail via je SSB-radio en Sailmail. Midden op de oceaan, dus. Je hebt alleen een goede viewer nodig. Ik gebruik zelf Viewfax maar ik moet zeggen dat dit op het eerste oog erg mooi is. Het plaatje hiernaast laat er iets van zien.

Verder heb ik de BTW-opgave voor de aangifte Omzetbelasting van mijn bedrijfje Tychè Consult (genoemd naar mijn vorige schip) opgesteld en naar mijn accountant gemaild, de flat gestofzuigd en andere h.h.werkzaamheden verricht (ik ben immers huisman) En even met Patrick van Krijgsman Watersport gebeld. Er was nieuws! Hij zij dat de mensen van Jeanneau in week 6 én 7 willen komen om de kielversterking uit te voeren. Twee weken dus! Patrick had al aan Numansdorp gevraagd of ze de verwarmde loods twee weken kunnen krijgen. Volgende week is dat bekend. Nu maar hopen dat dat lukt! Komende maandag ga ik even bij Lowy langs.

Het Deilse Wijnhuis

Logo van Wijnhuis Heukelum
Logo van Wijnhuis Heukelum

Zaterdag 06-01-2007

Een ontspannen dag met zelfs warm weer, 12 °C. Vanaf de middag valt er een gestage regen. Benieuwd hoe hoog de rivier morgen staat. We deden de boodschappen en reden daarna naar Heusden. Daar hadden we een restaurant op het oog voor het komende Captains´Dinner met alle opstappers van afgelopen zomer en hun partners, acht personen inclusief onszelf. Het gaat om VanDijk Kunst/Antiek&Lunch/Diner op de Stadshaven 24. Niet direct een naam voor een restaurant maar het ziet er echt prima uit. We ontmoetten er Marianne van Dijk en spraken af voor zaterdag 27 januari a.s. We zien ernaar uit de crew terug te zien!

Daarna reden we naar Brakel, staken met het pontveer de Waal over en reden naar Heukelum. Naar Wijnhuis Heukelum om precies te zijn, midden in het pittoresque binnenstadje. Dat is onderdeel van het Deilse Wijnhuis, van mijn oude (jonge) vriend Inge Hogerdijk. Inge en zijn ouders werden in 1979 mijn buren aan de Deilsedijk in Deil. Geen betere buurman dan een wijnhandelaar, nietwaar? We sloegen een doos in van een prachtige rode wijn uit Argentinië: Numina 2003 van Bodega Salentein uit de Valle de Uco, Mendoza, een zeer geurige en krachtige wijn van 66% Malbec druiven en 34% Merlot. De laatste druif geeft - vind ik - altijd een donkere en vooral melancholieke smaak aan wijn. Proost!

Second Life

Second Life

Zondag 07-01-2007

Vannacht een aantal uren doorgebracht in Second Life. Dat is een volledig virtuele wereld op Internet, waar je gratis de benodigde software kunt downloaden. Het aardige is dat je je eigen personage kunt maakt en daarmee on line die wereld kunt verkennen, spelen en geld verdienen en uitgeven (er wordt veel gegokt en er is ook nogal wat sex) Tegelijk met jou spelen heel veel andere mensen in de hele wereld het, vaak zijn er tienduizenden op weg. Die kom je dan tegen en je kunt met ze praten (chatten) Niemand weet wie je werkelijk bent, vandaar de naam "Second Life". Je kunt zelfs een vrouw zijn, of een dier. Ik houd natuurlijk geheim wie ik ben.

Vannacht kwam ik op een plek waar mensen om een vuurtje zaten en gedichten uitwisselden. Tenminste, dat probeerden ze. Niet iedereen was serieus en sommigen uitten onbegrijpelijke taal. Zouden dat Chinezen of Japanners geweest zijn?
Hm... Merkwaardig en fascinerend. Alsof de echte wereld niet boeiend genoeg is? Vanmiddag ben ik nog even terug geweest. Je kunt zo weer verder waar je gebleven was. Het kost wel erg veel tijd! Enfin, het is toch een verregende zondag. Mijn kinderen zullen me uitlachen, vrees ik. Ans doet dat al.

Toch is het niet helemaal onschuldig. Net als de echte wereld. De bedenkers van Second Life willen er natuurlijk geld mee verdienen. Je kunt er dus geld insteken (met je creditcard) en z.g. Linden-dollars kopen. Daarmee kun je gokken, kleren kopen, je personage verfraaiien, films bekijken (vaak sex), enzovoorts. Spelers kunnen zélf ook geld verdienen door handeltjes op te zetten. In China schijnt men zelfs hele werkplaatsen te hebben opgezet. De employé´s ervan verwerven door intensief on line spelen allerlei zaken die door hun baas - eveneens in het spel zélf - weer verkocht worden aan luie, rijke of zwakke spelers die al die moeite niet willen doen.
Ik zou dat niet doen - als ik mag adviseren - maar ieder moet het natuurlijk zelf weten.

Planning (2)

Dulce achter de loods in Numansdorp zonder mast
Dulce achter de loods in Numansdorp zonder mast

Maandag 08-01-2007

In de loop van de morgen houdt de regen op en komt er een bleke zon door. Tegen half één ben ik in Numansdorp en klim aan boord. Binnen zit ik wat verweesd te staren naar het gat in de scheepsbodem, de opgebroken kajuitvloer. Ik heb een schip gekocht waarvan de deskundigen zeggen dat het niet verantwoord is ermee te varen. Eigenlijk heb ik dus geen schip. Aan dek maak ik een foto (zie hiernaast en hier) Dulce ontmast en onttakeld.

In het kantoor van de werf spreek ik Lowy. Dat beurt me wat op. Hij had ´s ochtends met Patrick van Krijgsman Watersport gesproken: de mensen van Jeanneau Frankrijk willen op dinsdag 6 februari beginnen en werken dan door tot zaterdag 17 februari. Niet alle afstemmingen zijn duidelijk, b.v. of ze ook de kiel er weer aanzetten of dat Lowy dat moet doen. Enfin, het begint er nu op te lijken. Binnenkort gaan we de lijst met de overige klussen nog een keer goed doornemen (zie Logboek 26-10-2006)
Verder heb ik me gemeld bij het Digitale Loket van de Gemeente Papendrecht voor een briefadres bij mijn zwager Cees, die daar woont.

Nog een keer naar het MST

Nog een keer naar het MST

Dinsdag 09-01-2007

Harde, vlagerige wind. De rivier staat hoog, het strekdammetje naast onze flat staat helemaal onder water. Het is 13 °C.
´s Middags rijd ik naar mijn oude ziekenhuis in Enschede, het Medisch Spectrum Twente. Het zal zowat de laatste keer zijn, denk ik. Ik kom voor de afscheidsreceptie van Robert van Vlijmen, hoofd van het Facilitair Bedrijf. Robert was één van mijn "pupillen" (hoewel hij er al was toen ik kwam) en samen deden we destijds mooie dingen, o.a. Fundament, de inhaalslag in de ICT van het ziekenhuis. Nu gaat hij de consultancy in, zoals velen. Het was aangenaam druk op zijn afscheidsreceptie. Met plezier zie ik de mensen terug, aan velen bewaar ik warme herinneringen.
De terugrit is lang, Tegen 9 uur ´s avonds ben ik thuis. Ongelooflijk dat ik destijds, jaar in jaar uit, die afstand vrijwel dagelijks reed. Twee uur heen, twee uur terug, vier uur per dag in de auto! Terug naar boven

Klusjes

Klusjes

Donderdag 11-01-2007

Storm uit ZW kracht 9 aan zee en op het IJsselmeer. Ook hier behoorlijke windstoten met harde regenbuien. Een stoel op het balkon schuift in een vlaag opeens van de ene naar de andere kant. Het water in de rivier staat weer wat hoger dan gisteren. Ik wilde foto's maken van vrachtschepen die in storm en regen naar de Andelse sluis varen, maar na het eerste shot waren de batterijen op. Zoeken, zoeken, geen batterijen meer. Schepen ook al voorbij.

Vandaag een dag van kleine klusjes, waar ook de helft van mislukt. Opeens heb ik geen verbinding met mijn draadloos netwerk. Hoe kan dat nou? Geen verklaring gevonden. Dus verder via een trage, analoge telefoonverbinding. Voor mijn mobiel telefoontje had ik eergister een USB-datakabel gekocht. Laat ik die dan maar gaan installeren, dacht ik. Blijkt dat ik mij bij Primafoon de verkeerde kabel in handen heb laten stoppen. Wat wel lukt is het afwikkelen van bankzaken via Internetbankieren en het afhalen van de verlenging van mijn wapenvergunning en Europese Vuurwapenpas (voor mijn seinpistool) op het politiebureau van Nieuwendijk. Daarna begonnen met ruimen en (liefst) weggooien, allereerst de inhoud van mijn werkkoffertje. Allemaal papier, allemaal weg, koffertje leeg.

Enfin, gelukkig bracht de post twee nieuwe Imray-pilots die ik bij Vrolijk Watersport had besteld: de Italian Waters Pilot van Rod Heikel en Islas Baleares van Graham Hutt (eerder ontving ik de nieuwe druk van Atlantic Spain and Portugal van Martin Walker en Anne Hammick) Uren heerlijk grasduinen! Tenslotte lees ik het Logboek bij van de Zwit van mensen die we afgelopen zomer kort spraken in Viana do Castelo, Portugal. Vorige maand hadden ze een nogal ongerieflijke oversteek naar Barbados, geen mooie trade wind maar erg wisselvallig weer. Petje af!

O ja, voor ik het vergeet. Gisteravond heb ik een nieuwe enquête opgesteld om erachter te komen wat voor soort bezoekers we op onze site krijgen. Dan kunnen we proberen daar rekening mee te houden. De eerdere peiling (Sailing into a dying world?) loopt door.

Planning (3)

Schip in de storm op weg naar de Andelse sluis
Schip in de storm op weg naar de Andelse sluis

Vrijdag 12-01-2007

Hiernaast dan toch de foto van gisteren, schip in storm en regen op weg naar de Andelse sluis. Zie ook hier 

Vandaag batterijtjes voor de camera gekocht, het verkeerde datakabeltje geruild voor het goede en mijn Nokia 6233 op de laptop geïnstalleerd. Het werkt. Hiermee kan ik op ankerplaatsen of in havens waar je geen draadloos netwerk en geen Internetcafé vindt toch weerinfo van het Internet halen. En e-mailen. Vorig jaar deed ik het draadloos m.b.v. Bluetooth, maar dat nam nogal veel energie van het mobieltje (Wat zijn we toch behept met bereikbaarheid!) Het is weliswaar een dure methode, maar je e-mail kun je tevoren off-line klaarmaken en weerkaarten ophalen gaat m.b.v. het programma Meteomanager tamelijk snel. Daarnaast kun je in elk land een lokaal inbelnummer kiezen. 
Verder kocht ik een grammatica Portugees. Sinds mijn tijd als tropenarts in Angola, midden jaren '70, spreek ik die taal. Deze zomer bleek het toch aardig weggezakt. Omdat we de komende tocht veel tijd in Portugal willen doorbrengen ("A mea patria immortal") ga ik het eens goed bijspijkeren.

Gebeld met Lowy, met de verzekering en met Patrick  van Krijgsman Watersport. Laatstgenoemde meldde dat de mensen van Jeanneau behalve het versterken van de kiel ook zélf de kiel eraf willen halen (en later er weer opzetten) en de beide tanks willen terugplaatsen. Of ze de mast en de windgenerator er ook willen opzetten is nog onbekend. Volgende week dinsdag ga ik naar Numansdorp om met Lowy alle overige projecten door te nemen. Terug naar boven

page loading