www.sailing-dulce.nl

Logboek 2015/1 Winter in Gorcum

Gorinchem (139)

Ontwerp voor een hotel aan de Duveltjesgracht op Buiten de Waterpoort
Ontwerp voor een hotel aan de Duveltjesgracht op Buiten de Waterpoort

Maandag 23-02-2015

Sinds jaar en dag staat op Buiten de Waterpoort op de wal langs de Duveltjesgracht Café Genesis. Een lokaal voor liefhebbers van Heavy Metal en een goede joint. Het gebouwtje schijnt langzaamaan de gracht in te zakken. Berry Voet, de eigenaar van Hotel/Restaurant le Bon 'Apart heeft het plan om Genesis te slopen en er een hotel te bouwen. Geen slecht idee, lijkt me, hoewel ik geen idee heb of er zoveel vraag naar hotelbedden in Gorcum is. In elk geval is het een mooie lokatie. Een historische plek bij de Merwede. (Nu nog herbouw van de Waterpoort en oliemolen De Eendracht!) Minder mooi vind ik het ontwerp dat het Sliedrechtse Architectenbureau Van Es voor het hotel heeft bedacht. Vernieuwend is het ook niet, een ordinaire knalgele doos op een glazen doos, die weer op een langwerpige grijze doos staat (zie hiernaast en meer op de website van Van Es) Zucht, hoe verzinnen ze het? Wat een wansmaak! Wat een aanfluiting op de oude stadswal, vlak voor het historische Tolkasteel! Deze kritiek kun je niet afdoen met de verzuchting over de tegenstanders die 'een ziekelijke liefde voor oude dingen' hebben - zoals het Gorcums gemeentebestuur in 1893 over de tegenstanders van sloop van de Waterpoort zei. Het ontwerp past qua karakter gewoon niet. Waarom heeft de architect zich niet laten inspireren door historische vormen, zoals het paviljoenachtige gebouw dat er vroeger stond? En waarom is het niet speelser en fantasierijker, dat verdient zo'n plek toch? Nee hoor, in vastgoedkringen bouwt men dozen. Snel geld, snel neergezet en snel verdiend. Overigens is er een niet te verwaarlozen kans dat men hier resten vindt van het historische stadskasteel De Blauwe Toren of de oude stadsomwalling. Kortom: een volledig verkeerde plek om een hotel neer te zetten.

 

Vannacht veel regen en wind. Vanmorgen is het eerst grijs, later wordt het zonnig. Ans gaat Barbara helpen met boodschappen en ik loop naar de maandagochtendmarkt. Een zak Vongole 1 kg voor 8 euro. Ook verstuur ik onze kapotte barograaf naar Swiss Tech Benelux in Warns. Aangetekend uiteraard en op hun verzoek na 20 februari. Het bedrijf beloofde zich in te spannen hem tijdig te repareren.

 

De strijd in het oosten van Oekraïne lijkt te zijn geluwd sinds de val van Debaltsevo. Nu weigeren beide partijen hun zware wapens terug te trekken, zoals overeengekomen in het Minsk 2 accoord. Nog geen nieuws over de waardering van het bezuinigingslijstje van de Grieken door de trojka. Terug naar boven