www.sailing-dulce.nl

Logboek2020/4 Herfst en corona in Gorcum

Direct naar

het laatste

verslag

 

De tekening hierboven is circa 100 jaar oud. De tekenaar heet Dingemans en verder weet ik er niks vanaf, behalve dat hij hetzelfde uitzicht op de Lingehaven heeft als ons tegenwoordig woonkamerraam. Links het Eind - zonder auto's - met de trappen naar de kade. Op het drijvend platform ervoor meerden de zalmschouwen aan en in de bakken werd waarschijnlijk de vis schoongemaakt. De eerste kom van de haven fungeerde toen nog in zijn geheel als sluiskolk, aan de stadskant afgesloten door de sluisdeuren aan de 3e Waterkering. Die sluis werd gebouwd in de jaren 1872 - 1873, voor die tijd functioneerde de hele lange stadshaven tot aan de waaiersluis bij de noordelijke Korenbrug als sluiskolk. Die enorme waterverplaatsing naar de Linge was bezwaarlijk en het schutten duurde lang. Twee zalmschouwen varen de stad in, de Peterbrug is ook al opengedraaid.

     Rechts zie je het huisje in vakwerkstijl, uit 1910, waar destijds het kantoortje van Rijkswaterstaat in zat; nu is dat het passantengebouwtje van de jachthaven. Links ervan staat een donker, puntig bouwseltje. Dat zou de smalle en sierlijke  koepelvormige berging van bezems en strooizout voor de Peterbrug kunnen zijn. Het model van een glazen zoutvaatje. Op de tekening staat het voor mijn gevoel te dichtbij alsof het op de waterkering staat. Het is er in elk geval allang niet meer, maar er spelen al jaren plannen om het koepeltje te herbouwen, maar ik hoor er niks meer over. Linksachter op de achtergrond zie je tot slot het bekende pand met de luiken uit 1910, dat 'De Blowen Hoet' wordt genoemd. Daar woonde vanaf toen de brugwachter van de Peterbrug en een sluisknecht, die de sluis van de 3e Waterkering bediende. Iets verder naar links begint de Langendijk. Op het hoekje werd tien jaar nadat Dingemans de prent maakte het bij de toenmalige Gorcummers bekende café Corso geopend, 'het modernste café ter stede, eerste klas interieur, derde klas prijzen.' Dat is er allang niet meer.

     Honderd jaar is voor de lange geschiedenis van deze plek niet veel. Zalmvissers werden door bootjesmensen vervangen, op de rivier vist men niet meer; wel zijn er in het weekeinde viswedstrijden op de steigers. Die gooien hun vangst terug. Je zou er een betekenis in willen zien, maar die is er niet. Wat me wel verwonderd is dat de bomen zo hoog zijn; in feite net zo hoog als nu. Ooit gerooid, vervangen en weer groot gegroeid, neem ik aan. De signering van de tekenaar is slecht leesbaar. Het is - denk ik - Waalko Jans Dingemans (1873 - 1925), die vanaf 1911 in Gorcum woonde en er belastingontvanger en lid van de gemeenteraad was. De tekenaar heeft de prent donker gehouden, haast alsof het een houtsnede is. Er hangt een aangename melancholie. Het zal de komende maanden ook weer ons uitzicht zijn; vanwege de voortdurende corona-pandemie zullen we we niet veel anders zien. Ach, het uitzicht kon beroerder.

 

 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail

Gorinchem (39)

Numansdorp. Dulce hangt in het kraangat.
Numansdorp. Dulce hangt in het kraangat.

Donderdag 01-10-2020

Toen we gisteren na elf uur naar Numansdorp reden om Dulce op de wal te zetten, hadden we onderweg regenbuien. Dat ontlokte enig gefoeter, het is geen lolletje om een natte genua te strijken en op te vouwen. En waar moet je zo'n enorme lap laten drogen? We hadden juist deze dag uitgekozen omdat de weervoorspellingen al een week aangaven dat het vandaag droog zou zijn. Enfin, we stonden ingepland voor de kraan dus moesten we door. Bij het opruimen van de buiskap en de lijnen aan dek brak er een aarzelend zonnetje door. We voeren naar de bunkersteiger om de tanks af te toppen; in een volle tank ontstaat geen condens die zich met de brandstof kan mengen.

     Om half twee lagen we in het kraangat en werden na twee jaren varen uit het water gehesen met ons aan boord (foto hier en een andere hierboven). Hangend in het kraangat maakte Peter van de werf de motor en de generator winterklaar. Drinkwatersysteem en wasmachine zal hij later doen. Tijdens het afspuiten dronken we thee in de kantine. Uiteraard inspecteerden we daarna met enige spanning de scheepshuid: waren er ergens na twee jaar in het water sporen van osmose te zien? Nee, totaal niet. De lange slierten aangroei van de afgelopen zomer in zout water waren vrijwel geheel verdwenen, waarschijnlijk door de wisseling naar zoet water. Met verwondering stelden we vast dat de offeranodes nauwelijks waren aangevreten. Geen electrolyse, terwijl we toch vaak aan de walstroom lagen vlakbij stalen schepen.

     De mannen van de werf zetten Dulce stevig vast op een bok en reden haar naar de winterplek. Een plek waar ze met de neus naar het zuidwesten staat, de overheersende windrichting. Daar borgen we alles aan dek op in de kajuit, de fenders en de rest. Ondertussen was het gaan waaien en lieten we de genua - geheel droog - snel vallen en vouwden hem zorgvuldig volgens de zigzag-methode op tot een handzaam pakket, dat samen met de buiskap en de fenderhoezen achterin ons autootje paste en reden naar huis. Korte file op de A15 bij Sliedrecht. De genua en de buiskap brachten we naar de kelder en de fenderhoezen gingen in de wasmachine.

     Alles in één dag klaar, mooi werk! We waren wel bekaf en de vraag mag gesteld hoelang we dit nog kunnen volhouden? Dat zien we wel.

 

De voorspelling van veel regen voor vandaag klopt. Vanochtend is het donker, somber en kletsnat. De paar boodschappen die ik in de binnenstad doe, wekken ergernis. Anna en ik hebben in binnenruimtes besloten mondkapjes te dragen. In de winkels draagt geen 10 procent een mondkapje. In de Spar Supermarkt in de Arkelstraat doet zelfs de filiaalhouder dat niet. Ik zeg tegen hem dat het kabinet het dringend adviseert. Hij kijkt me bevreemd aan: 'Het is niet verplicht'. Bij de groenteboer staat op bordjes aan de ingang dat binnen mondkapjes verplicht zijn, maar niemand draagt er een. De jongen bij de kassa weet van niks. 'O ja?', zegt hij schaapachtig. Bij de bakken groente en fruit komt een jonge vrouw naast me staan. Te dicht, en ze draagt geen mondkapje. Ik voel me nijdig worden en zeg er beleefd wat van.

     "Wilt u zich alstublieft met uzelf bemoeien?', zegt ze.

     'Mevrouw, u kunt me besmetten, weet u dat wel?'

Strikt genomen is dat niet juist; het is vooral andersom. De kans dat een oudere klant in de winkel een ander besmet is groter. De jongedame loopt snel weg, weg van het gezeur van een oude man. Tja, zo jagen ze een deel van de klanten weg, zeker de ouderen. De animo om boodschappen te doen was bij ons toch al niet meer groot. Het zijn gouden tijden voor online winkels.

     's Middags krijgen we bezoek van Barbara, Michel en Nikita. Drie personen mag, op veilige afstand. In de haven zet men de ligplaatsen af met linten. Dezer dagen wordt de haven uitgebaggerd. Dat was uitgesteld in verband met de PFAS-crisis. Sindsdien werden de normen versoepeld en nu mag het wel.

 

Coronacijfers. Vandaag een fractie minder nieuwe besmettingen: 3263 bij 47 ziekenhuisopnames en 13 doden. Reproductiegetal en rioolwatermetingen te hoog, hetzelfde als gisteren. In Gorcum was er slechts 1 nieuwe besmetting. Naar het begin van dit kwartaal

 

 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail

Gorinchem (40)

Vrijdag 02-10-2020

De update over afgelopen september van de gemiddelde wereldtemperatuur in de lagere atmosfeer, gemeten door satellieten, toont een plus van 0,57 graden. Dat is ruim een halve graad Celsius hoger ten opzichte van het langjarig gemiddelde over de periode 1979 - 2010. De lineaire opwarmingstrend is vanaf 1979 iedere tien jaar +0,14 graden (+0,2 graden in de oceanen en +0,18 boven de landmassa's). Ondertussen is de La Niña boven de Pacific op gang gekomen. Die heeft een koelend effect op de troposfeer, dat gewoonlijk culmineert in lagere temperaturen met minima in de maanden februari, maart en april.

 

Zo, nou heeft hij het dus ook. Trump heeft corona. Enige uren voor de positieve test had hij nog op een verkiezingralley in New Jersey gezegt dat 'het einde van de pandemie in zicht is'. Hoewel je mensen geen ziekte moet toewensen en zeker geen dodelijke, kon ik vanmorgen bij het horen van het nieuws niet de gedachte onderdrukken dat gerechtigheid nog bestaat. Kom zeg, de man heeft het gewoon verdiend met zijn negeren van de pandemie, zijn weifelende aanpak en zijn massale verkiezingsbijeenkomsten zonder afstand en zonder mondkapjes. Het was niet de vraag of hij besmet zou raken, maar wanneer. Nu dus, 33 dagen voor de presidentsverkiezingen.

     Er wordt druk gespeculeerd over de effecten van Trumps' coronabesmetting op die verkiezingen. Dat laat zich lastig voorspellen. In elk geval zal tegen de wil van de president, die liever niet het focus op Covid-19 richt, de aandacht op de pandemie gevestigd blijven. Hij kan in elk geval geen massabijeenkomsten meer houden, maar voor twitteren heeft hij nu alle tijd. Het is afwachten of hij symptomen krijgt. Bolsonaro kwam er tamelijk gemakkelijk vanaf, Boris Johnson lag een tijd op de intensive care. Trump zei altijd dat het virus niets voorstelt en wil beslist niet als oude, zieke man in beeld gebracht worden, maar als hij de besmetting redelijk gemakkelijk doorstaat kun je erop rekenen dat hij er geweldig over zal opscheppen en het virus zal bagatelliseren. Zou dat helpen zijn achterstand in de peilingen in te lopen? Je zou haast wensen dat het virus hem flink en langdurig te grazen neemt.

 

Het is een droge dag en vrij koud. We doen de kachel aan. We hebben nu wasbare mondkapjes van bamboe. Die sluiten beter over je neusrug heen zodat je bril niet alsmaar beslaat. Zo doen we snel boodschappen. Er zijn weinig mensen op straat. De coronacijfers: het aantal nieuwe besmettingen steeg flink: 3831 bij 42 ziekenhuisopnames en 9 doden. Naar het begin van dit kwartaal

 

What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail

Gorinchem (41)

Een supersreading event. Trump presenteert zijn kandidaat voor het hooggerechtshof (foto AFP, annotatie NOS)
Een supersreading event. Trump presenteert zijn kandidaat voor het hooggerechtshof (foto AFP, annotatie NOS)

Zaterdag 03-10-2020

De eerste coronagolf in ons land kwam uit Noord-Italië en Oostenrijk, door mensen die terugkwamen van skivakantie, en dankzij het carnaval het virus in Nederland verspreidden. Volgens Jaap van Dissel waren het bij de huidige tweede golf met name de jongeren die in Zuid-Frankrijk en Spanje op vakantie zijn geweest die het virus meebrachten en dat via feesten en studentenhuizen verder verspreidden. Zo kregen ook oudere generaties het virus en kwam het weer in verpleeghuizen terecht. Het RIVM adviseerde geen mondkapjes. Het effect daarvan vond men gering en mensen die ze dragen dreigen de wél cruciale 1,5 meter afstand te verwaarlozen. Om die reden adviseerde het RIVM een avondklok om de horeca eerder te sluiten, zodat mensen niet kunnen doorgaan met feesten. Ze hadden in het buitenland gezien dat een avondklok leidt tot een vrij scherpe kanteling in het aantal besmettingen. Tja, dat durft men hier niet.

     In een interview met de NOS zeggen Van Dissel en Wallinga van het RIVM het vanmorgen duidelijk: als men eerder had ingegrepen waren veel besmettingen voorkomen. 'Daarvoor heeft het ministerie op het coronadashboard signaalwaardes afgegeven. (....) Het reproductiegetal-lampje brandt al heel lang rood, al vanaf 1 juli. We hadden toen ook al kunnen ingrijpen. (....) Maar voor deze vragen kun je het beste in Den Haag zijn.'

     Uit het verloop van de pandemie in ons land blijkt duidelijk dat vakanties een grote rol spelen. Op vakantie houden mensen te weinig afstand, raken besmet en verslepen het virus naar Nederland. In het vroege voorjaar tijdens de wintersprort, nu gedurende de zomervakantie. 'Misschien moeten we gaan nadenken over de vakanties', zegt een moedige Van Dissel, die er niet populairder op wordt. 'We hebben toch een paar keer gezien dat dat een reden is dat het weer opvlamt, daar zullen besluiten op genomen moeten worden.' Ook dát zie ik voorlopig niet gebeuren. Zachte heelmeesters. Wat weinig helpt (mondkapjes) doet men wel, wat wel helpt (avondklok) doet men niet.

 

President Trump werd gisteren naar het ziekenhuis gebracht. 'Uit voorzorg'. Dat zal wel. Overigens is statistisch gesproken de kans dat het goed met hem afloopt veruit het grootst. Zijn kans op overlijden ligt op circa 4,2%. De Volkskrant komt iets hoger uit: 'Omdat de Amerikaanse president meerdere nadelen tegelijk heeft, tellen die risico’s bij elkaar op. Man, overgewicht en in de zeventig, dat komt losjes doorberekend al snel op een overlijdensrisico van iets meer dan een op twintig.' Vijf procent dus.

     De presentatie van zijn ultraconservatieve rechter Amy Coney Barret als kandidaat voor het hooggerechtshof blijkt een superspreader event te zijn geweest. En een Grapperhaus-bruiloft tot de 10e macht. Behalve first lady Melania zijn er meer besmettingen ontstaan: oud-adviseur Kellyanne Conway, voorzitter Ronna McDaniel van de Republikeinse Partij en Trumps campagnemanager Bill Stepien. Ook de senatoren Thom Tillis (North Carolina) en Mike Lee (Utah) zijn besmet. (Later blijkt dat de voormalige gouverneur Chris Christie van New Jersey en een persoonlijk assistent van de president de besmetting er ook opdeden). Op de bijeenkomst waren meer dan 150 genodigden, die veel te dicht bij elkaar zaten en de meesten droegen geen mondkapje. Zie de geannoteerde foto hierboven. Een president die niet alleen de epidemie niet aankan, maar zijn eigen mensen niet eens beschermt.

     In de loop van de middag komt er bericht dat Trump het goed maakt. Hij wordt behandeld met antilichamen en de virusremmer Remdesivir.

 

Het is een druilerige regendag. Afgezien van corona is er geen enkele reden erop uit te gaan. We blijven binnen en krijgen 's middags Anna's beide dochters op bezoek (foto hier).

 

Coronacijfers. Stijgend aantal nieuwe besmettingen: 3972 bij 21 doden. Reproductiegetal en rioolwatermetingen zijn onveranderd hoog (1,27 en 456,63). Vijf nieuwe besmettingen in Gorcum.  Naar het begin van dit kwartaal

 

 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail

Gorinchem (42)

Corona in Europa, de stand per 3 oktober 2020 (bron: De Welt)
Corona in Europa, de stand per 3 oktober 2020 (bron: De Welt)

Zondag 04-10-2020

Het valt op hoe goed Duitsland het in deze fase van de corona-epidemie in Europa doet (zie hierboven). De Volkskrant vroeg het aan vier deskundigen, die zowel de Duitse als de Nederlandse situatie kennen. Volgens OMT-lid Andreas Voss zijn de Duitsers nu eenmaal gehoorzamer. Een ander zegt dat de Duitsers vanaf het begin van de pandemie beter in staat waren grootschalig te testen, ook preventief bij symptoomloze mensen. Hierdoor werden uitbraken sneller ontdekt en bleven ze beter beheersbaar. Er worden meer verklaringen gegeven, maar ik kan niet uitmaken  welke ervan hout snijden. In elk geval zou het fenomeen van onnozele 'influencers' op de televisie in Duitsland ondenkbaar zijn, beweert men.

     Ondertussen naderen de Nederlandse besmettingscijfers die van koploper Spanje (zie boven). In ons land ligt het groeitempo van de positieve testresultaten per week (36 procent) hoger dan in veel omliggende landen. Pas over een week kunnen we zien of de strengere maatregelen van het kabinet effect hebben.

 

Deze zomer ondertekenden circa tachtig artsen een 'brandbrief' aan de regering, waarin ze coronamaatregelen buiten proporties noemden. Die waren toen veel lichter dan nu. De NOS meldt dat er nu ruim duizend ondertekenaars zijn. Vreemd, want die duizend waren er op 1 juli al, schreef ik toen. Ons land telt ongeveer 75.000 artsen en er is er dus niemand bij gekomen. Terecht. Hoe kun je als medicus stellen dat het coronavirus niet gevaarlijker is dan de griep? Dat Covid-19 beduidend erger is, was dit voorjaar al duidelijk. Ik heb nu de lijst van ondertekenaars eens doorgenomen. Virologen,  infectiologen en epidemiologen zitten er niet bij. Wel psychiaters en veel artsen n.p. (niet-praktiserend). Een aantal mensen ken ik nog van vroeger; ze waren toen al geen lichten.

 

Het is bewolkt en winderig. Om in beweging te blijven maken we een halve wallenwandeling om de oost. Hand op de pet tegen afwaaien (foto hier). Op de uiterwaard staan de koeien nog in de wei. Het barst er van de ganzen en de eenden. De harde zuidenwind jaagt afgevallen bladeren voor ons uit. We zien deze zondagochtend weinig mensen. Op een van de bastions steken jongetjes knalvuurwerk af. 's Middags is er zon en heerst er drukte op de sluis.

 

Nog altijd is het stikstofprobleem voor geen meter opgelost. Wel doet men aan symptoombestrijding. Op de Veluwe strooit een helikopter gemalen gesteente uit over het Nationale Park De Hoge Veluwe. 'Steenmeel'. Het is van een treurigmakende armetierigheid; het steenmeel moet mineralen terugbrengen in de bodem en nieuw leven inblazen in een door veel te hoge stikstofuitstoot verschraald en verzuurd landschap. Men hoopt dat het een tijdlang helpt Waarschijnlijk zal men om de paar jaar moeten strooien. Symptoombestrijding, maar de boeren kunnen voort met vervuilen. Technofixes. Zo zal het ook gaan met de opwarming van het klimaat. Nee, ik ben vandaag niet vrolijk.

 

Coronacijfers. Weer hoog, ondanks dat er in het weekeinde minder gemeld wordt. Er kwamen 4002 nieuwe besmettingen bij; er waren 69 ziekenhuisopnames en 5 doden. Het reproductiegetal en de rioolwatermetingen zijn ongewijzigd hoog. In Gorcum waren er 3 nieuwe besmettingen. Naar het begin van dit kwartaal

 

 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail

Gorinchem (43)

Dood drijft de reiger, die hier al jaren woont, in de haven.
Dood drijft de reiger, die hier al jaren woont, in de haven.

Maandag 05-10-2020

Vanmorgen is er eerst regen; het blijft daarna grijs bewolkt. Net als gisteren worden buien verwacht. In de haven drijft een dode reiger. Het is de vogel die hier al een aantal jaren woont. Oud en der dagen zat? Anna zegt dat hij er al dagen dobbert. Een goede vriend werd hij nooit, meestal onaangedaan en roerloos loerend naar vishapjes op een ducdalf, stijf rechtop en vormelijk als een rechtzinnige dominee. Een solitair leven. Soms verhief hij zich vermoeid met een geërgerde kras als een van de dagelijkse vissers op de steiger te dichtbij kwam. Vergeef het hen, Heere, zij weten niet wat ze doen en bovendien gooien ze de ondermaatse bliekjes tenminste weer terug. Ik maak een foto van zijn slappe lijf (boven). Het is een beeld van koud en eenzaam vergaan. Waartoe is een reiger op aarde? Niemand beschreef ooit zijn kille bestaan in de Hollandse polder indringender dan Anton Koolhaas - ook alweer bijna dertig jaar dood - in zijn boekje 'Mijn vader inspecteerde iedere avond de Nijl!' (Van Oorschot, 1970).

 

De aan aandacht verslaafde president laat zich ziek rond het ziekenhuis rijden om naar zijn aanhangers te zwaaien. 'Niets kan hem tegenhouden', schrijft De Volkskrant in een artikel waarin de krant een mooi scenario ontvouwd. Op de superspreader bijeenkomst in de Rozentuin van het Witte Huis bij de nominatie van zijn ultra-katholieke kandidaat voor het hooggerechtshof werden ondermeer drie republikeinse senatoren besmet met het coronavirus (Mike Lee, Tom Tillis en Ron Johnson). Zolang ze in quarantaine zijn kunnen ze niet meestemmen in de senaat en heeft die kandidaat dus geen meerderheid. Online meestemmen mag niet. Op 12 oktober is de eerste hoorzitting met kandidaat Barrett. Het komt zeldzaam voor dat je hoopt dat mensen goed lang ziek worden en bovendien worden dat soort wensen even zelden gehonoreerd.

 

Anna haalt wat boodschappen. De middag brengt wat zonniger uren, maar na vieren komen de nieuwe buien. Voordien breng ik de vuiniszakken weg. Verder komen we de deur niet uit. De dode reiger drijft er nog, hij is zijn Styx nog niet afgedreven of door de sluis op de Merwede geloosd om naar zee te drijven.

 

Coronacijfers. Vandaag 4581 nieuwe besmettingen, 59 ziekenhuisopnames en 7 doden. Naar het begin van dit kwartaal

 

 

 

 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail

Gorinchem (44)

Dinsdag 06-10-2020

Trump verliet met veel poeha en opschepperij het ziekenhuis. Hij is 'misschien wel de immuunste man ter wereld', las ik in een tweet. Precies. De president was nog niet eens volledig hersteld, maar ging toch weg. Bij aankomst op Het Witte Huis trok hij meteen zijn mondkapje af. Op de beelden zag je dat hij kortademig was en hees klonk, maar zijn achterban vindt het geweldig. Het is alleen vervelend voor personeel en medewerkers in zijn omgeving, want de president is nog steeds besmettelijk. Trump werd behandeld met middelen (dexamethason, remdesivir) die men alleen aan ernstige coronapatiënten op de intensive care geeft. De effectiviteit van de virusremmer remdesivir is nog steeds niet duidelijk; in de helft van de studies doet het niets. Toch werd het al in mei goedgekeurd door de FDA in de VS. De Amerikanen kochten twee maanden later zo'n 500.000 doses op, waardoor het middel in de rest van de wereld schaars werd. In ons land is het mede daardoor beperkt voorhanden.

 

Wie dacht dat de alsmaar verder oplopende besmettingscijfers overal in Nederland zouden leiden tot verdere maatregelen zoals met name een avondklok, werd gisteravond teleurgesteld. In andere Europese landen bleek een avondklok een effectieve maatregel, aldus het RIVM. Effectiever dan mondkapjes. Maar in het veiligheidsberaad van de 25 burgemeesters is gisteravond een avondklok niet eens aan de orde geweest. Ze besloten zelfs helemaal niets en willen eerst het effect van de maatregelen van vorige week dinsdag afwachten. De besmettingen zullen dus gewoon scherp blijven oplopen. Ondertussen schalen alle ziekenhuizen in Noord-Holland en Flevoland als eersten noodgedwongen hun reguliere zorg met 20 procent af. Binnen blijven blijft voor ons het devies.

     Je krijgt onwillekeurig de indruk dat de autoriteiten onuitgesproken er steeds meer voor kiezen om de pandemie uit te laten woeden zodat er groepsimmuniteit bereikt wordt. Op die manier lijdt de economie het minst schade. De grote aantallen slachtoffers onder de ouderen neemt men op de koop toe. Het 'dor hout scenario'. Ondanks het aarzelend beleid van de overheid geloof ik dat echter nog steeds niet. De waarheid zal een keer aan het licht komen. Iedereen op het Binnenhof gaat er vanuit dat er op termijn een parlementaire enquête komt over de aanpak van de coronapandemie.

 

Van de vele regenbuien die voor vandaag werden voorspeld komt niks. Na het middaguur is er zelfs zon, maar een paar uur later striemt een snelle regenbui de haven. Op de buienradar zie ik dat het deel van het lagedrukgebied met de meeste buien net even iets boven ons langs trekt. Even later schijnt de zon weer.

     Rond het middaguur wordt bekend dat de Nobelprijs voor de natuurkunde dit jaar wordt toegekend aan Roger PenroseReinhard Genzel (Duitsland) en Andrea Ghez (VS) voor hun baanbrekend onderzoek naar zwarte gaten. Penrose! Ik herinner me hoe ik zo'n tien jaar geleden in het Egypische Hurghada worstelde met zijn boeken. Ik droomde er 's nachts zelfs van. Deze Nobelprijs vind ik zeer verdiend en wat mooi dat Penrose (bijna 90) lang genoeg leefde om hem te krijgen. Hij was een gedreven wetenschapper, die ondermeer het concept ontwikkelde van een cyclisch universum, een nogal maffe theorie van een quantumbewustzijn opstelde, sceptisch was over Arteficial Intelligence (AI) en een onmogelijke driehoek bedacht met drie hoeken van 90 graden (de Penrose-driehoek) nadat hij 1954 in Amsterdam een tenoonstelling met werk van de graficus M.C. Escher had gezien. Zijn belangrijke werk over zwarte gaten deed hij in de jaren 60 tot en met 90 met onder andere Stephen Hawking. In 2010 meende hij dat je uit concentrische cirkels op de fameuze WMAP-opnames van de kosmische achterondstraling kon afleiden dat er een eerder universum geweest moest zijn, vóór de oerknal. Wat een rijk leven!

 

Coronacijfers. Inderdaad voortgaande stijging van nieuwe besmettingen: 4548, en 21 doden (gisteren 7). Vanmiddag ging een ruime meerderheid van de Eerste Kamer akkoord met de lancering van de corona-app. Die gaat zaterdag voor het hele land de lucht in. De WHO schat dat op dit moment 10% van de wereldbevolking besmet is geraakt. Dat zijn 760 miljoen mensen; ruim 20 keer zoveel als de 35 miljoen die in de officiële registraties staan. Grote delen van Europa en Zuid-Oost Azië kampen met een tweede golf. Naar het begin van dit kwartaal

 

 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail

Gorinchem (45)

Tropische storm Delta is op weg naar het Mexicaanse schiereiland Yucatan (bron: NOAA)
Tropische storm Delta is op weg naar het Mexicaanse schiereiland Yucatan (bron: NOAA)

Woensdag 07-10-2020

Het orkaanseizoen 2020 is bijzonder actief. Met een totaal van 25 tropische stormen , 9 orkanen en 3 zware orkanen is het op dit moment het op één na (2005 met 28 tropische stormen)) actiefste seizoen ooit gemeten. Het is tevens het tweede seizoen waarin de gereserveerde orkaannamen op raakten en men moest overgaan op het Griekse alfabet. Nu is de tropische storm Delta op weg naar het grote schiereiland Yucatan, waar populaire vakantiebestemmingen als Cancún en Tulum zijn. Halverwege de ochtend blijkt hij uitzonderlijk snel uit te groeien tot een categorie 4 orkaan. Duizenden inwoners en toeristen schuilen in noodopvanglocaties. Daarna zal Delta zich mogelijk opnieuw versterken boven het warme water van de Golf van Mexico alvorens op vrijdag de zuidkust van VS te treffen. Dat zal dit jaar voor de tiende keer zijn. De storm kan echter ook in elkaar zakken. Yucatan ondervond eerder deze week al veel wateroverlast van de tropische stormvoorganger Gamma, waarbij zes doden vielen en duizenden mensen geëvacueerd moesten worden.

     Op het prognosekaartje hierboven zie je in de linker benedenhoek nog net iets van de verzwakkende tropische storm Norbert voor de westkust van Mexico. Daar zijn de orkaannamen nog niet op.

     Over de invloed van een warmer klimaat op orkanen worden veel studies verricht. Zelfs de Amerikaanse NOAA stelt dat klimaatverandering een intensivering veroorzaakt van cyclonen en de schade die ze veroorzaken: zwaardere orkanen, meer regenval, meer overstromingen.

 

Afgelopen maand was wereldwijd de warmste september ooit gemeten, zo meldt de Copernicus Klimaatveranderingsdienst van de Europese Unie vandaag. Vorige maand werden ongewoon hoge temperaturen geregistreerd in Noord-Siberië, het Midden-Oosten en delen van Zuid-Amerika en Australië. September was dit jaar al de derde maand die de organisatie tot warmste ooit bestempelde. De andere maanden waren januari en mei.

     Het Europese Parlement toont zich vandaag bereid de doelstellingen van het Europese klimaatbeleid aan te scherpen. Uitstekend! Daar hebben we een volksvertegenwoordiging voor! Het parlement wil dat de CO2-uitstoot de komende tien jaar met zestig procent vermindert in plaats van de 55 procent die de Europese Commissie voorstelt. Die 60% is op zich overigens nog niet eens genoeg om de Parijse doelstelling van +0,5 graden in 2100 te halen; eigenlijk zou de reductie in 2030 minus 65% moeten zijn. De bal komt nu te liggen bij de regeringsleiders en de milieuministers. Die moeten in december de knoop doorhakken.

 

Meer mensen op Het Witte Huis van Trump testten positief op het coronavirus: nu ondermeer adviseur Stephen Miller ('de eerste keer in zijn leven dat deze man positief is', zegt iemand in een tweet). Al zeker achttien personen rondom Trump zijn inmiddels besmet met het virus.

 

Vanochtend fiets ik in een regenbui naar de vergadering van het bestuur van De Gorcumse Poëzieroute. Alle vier bestuursleden zijn op leeftijd dus we zitten op ruime afstand aan tafel. Van het vieren van ons 10-jarig bestaan zien we vooralsnog af wegens de corona-pandemie, Op de terugweg tref ik opnieuw een regenbui. In de havenkom is men aan het baggeren en de groendienst van de gemeente haalt de bakken met vrijwel uitgebloeide geraniums weg. Dan zullen ze volgende week dezelfde winterviolen als altijd wel brengen.

 

Coronacijfers. De stijging zet door. Er zijn bijna 5000 nieuwe besmettingen (4996) bij 46 nieuwe ziekenhuisopnames en 36 doden. Het reproductiegetal is sinds gisteren wat gedaald, naar 1,17. Dat geeft zoals iedereen hopelijk weet niet de huidige toestand weer, maar die van vier weken geleden. De rioolwatermetingen zijn van recenter datum; die stegen wel en waren gisteren 626,42 deeltjes. In Gorcum kwamen er 8 nieuwe besmettingen bij. Nederland doet nu alvast een beroep op Duitse IC-bedden. Naar het begin van dit kwartaal

 

 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail

Gorinchem (46)

Herfstochtend in de haven.
Herfstochtend in de haven.

Donderdag 08-10-2020

Het is onmogelijk te zeggen waarom het universum bestaat. Dat noemen we het wereldraadsel, waarbij met 'wereld' het heelal bedoeld wordt. Dat de kosmos ontstond met een oerknal staat ondertussen wel vast, maar over wat die oerknal veroorzaakte zijn er alleen maar veel speculaties. Laat staan verklaringen? Waarom-vragen leiden alleen maar tot oneindige regressie. Turtles all the way down. Zo zit het. Ik kwam weer eens op die gedachten omdat ik een oude literair-filosofische liefde tegenkwam in de essaybundel over oorlog en klimaat van Roy Scranton 'We're doomed. Now what?' (Soho, 2018), namelijk Simone Weil, een mystica en een politiek activiste. Ik las haar in de vroege jaren 60 op de HBS in Breda en raakte onder de indruk van de weinig tot niets ontziende intellectuele hartstocht van deze jong (34) aan tuberculose gestorven vrouw. Vrijwel al haar werk verscheen na haar dood. Ze schreef ondermeer verbazend indringend over oorlog. Iets moet de wereld geschapen hebben, meende ze, misschien was dat God. Daarna verliet hij zijn schepping en liet het universum aan zijn lot over. Tja, dat kan best zo zijn en zoals altijd kun je vragen hoe ze dat weet. 'Wachten op God' heet een van haar bekendste boeken. Er is vorig jaar een nieuwe druk - de vijfde - van de vertaling verschenen bij Uitgeverij Bijleveld. Die heb ik toch maar besteld.

     Waarom moet iets het universum verklaren? Tja, dat willen we graag. We zijn gewend dat er voor alles een verklaring is, als je maar goed en lang zoekt. We leven immers in de tijd, dus onder de wet van oorzaak en gevolg. Alles heeft een oorzaak, maar gek genoeg is in de algemene relativiteit van Einstein ook dát relatief. Er bestaat geen gelijktijdigheid in het heelal. Bovendien zegt men dat ruimte en tijd pas bij de oerknal ontstonden. Derhalve kan het universum helemaal geen oorzaak hebben. Dat komt bij me over als een teleurstelling. Het wereldraadsel als bestaansgrondslag. Simone Weil noemt dat God, denk ik.

     De zojuist met een Nobelprijs onderscheiden kosmoloog Roger Penrose meende in 2010 in de WMAP-opnames aanwijzingen te zien voor een universum, dat voorafging aan het onze (zie verslag van gisteren). Afgezien van alle scepsis die hij ermee oogstte: het maakt het wereldraadsel niet anders. Want wáár komt dat vorige heelal dan vandaan? Enzovoorts.

 

Het is een herfstige ochtend. De lichten van de straatlantaarns drijven als oranje dwaallichten in de zachte regen. De groendienst haalt vanmorgen ook bij ons voor de bakken met uitgebloeide geraniums weg. Aan de overkant komen inderdaad dezelfde winterharde violen in de bakken als vorige jaren. In de havenkom vordert het uitbaggeren (foto hier). Het lichaam van de dode reiger drijft nog ergens. Zullen ze het opvissen?  Ik snap overigens hun werkwijze niet. Ze zuigen de modder op met een lange slang en aan de andere kant spoelen ze het er weer met een slang uit. Het lijkt alsof ze de grond van ondiep naar diepere delen verplaatsen. Dan hoeven ze het niet af te voeren, is dat de reden? Heeft het met PFAS te maken?

     Als het even droog is doen we gescheiden boodschappen; Anna gaat naar de Spar in de Arkelstraat, waar het personeel nu mondkapjes draagt, en ik naar de groenteboer verderop. Het is nergens druk. Een uur na terugkomst regent het weer, er komt meer wind en het blijft regenen. In de brievenbus ligt een uitnodiging voor de jaarlijkse griepprik. Die zullen we zeker nemen. Barbara komt 's middags op de thee.

 

Corona. Ondanks de forse toename van nieuwe besmettingen heeft de GGD West-Brabant tijdelijk het bron- en contactonderzoek stilgelegd, meldt BN DeStem. Wie positief getest wordt, moet nu zelf gaan bellen met mensen die in de buurt zijn geweest. Vrij spel voor het virus, want velen doen dat niet. Maar later vandaag ontkent de GGD het bericht. Het verzet tegen de coronamaatregelen versterkt zich. In Spanje, het land met de meeste besmettingen in Europa, maakte een rechter de afgrendeling van de hoofdstad Madrid ongedaan. Omdat maandag een feestdag is verwacht men een massale uittocht.

 

Coronacijfers. De nieuwe besmettingen stijgen in hetzelfde tempo door. Vandaag bijna 6000 (5831). Er liggen nu 1070 coronapatiënten in de ziekenhuizen en er zijn 13 mensen overleden. Reproductiegetal (1,17) en rioolwatermetingen te hoog. In Gorcum ook stijging: 13 nieuwe besmettingen. Dit weekend wordt bekeken of de trend nog meer doorzet en dinsdag komt het kabinet dan met een brief hoe het verder moet. Ook elders in Europa neemt het aantal coronagevallen toe: Frankrijk en Italië meldden gisteren de hoogste aantallen sinds maanden.

     Al twee dagen zevert de Tweede Kamer over een coronawet voor 3 maanden, die wettelijk regelt dat het kabinet noodzakelijke maatregelen mag nemen om de epidemie in te dammen, met veel contrôle door het parlement. 'Met vergaderen krijgen we het virus er niet onder', zegt minister De Jonge geïrriteerd. Ik begrijp hem ditmaal. Dit is het niveau: een mondkapje met hoofddoekje valt niet onder het boerkaverbod. Naar het begin van dit kwartaal

 

 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail

Gorinchem (47)

Anna vanmorgen op de Dulce.
Anna vanmorgen op de Dulce.

Vrijdag 09-10-2020

Vanmorgen rijden we naar de werf in Numansdorp om na de reeks dagen met veel regen even aan boord van onze Dulce te kijken. We hebben niet veel zin en bovendien had Anna vannacht weer een aanval van migraine, maar het is vandaag droog en daarna volgen weer een hoop regendagen. Ook onderweg treffen we nog wat buitjes maar als we om half twaalf bij de boot zijn, is het droog en schijnt de zon. Er staan wat meer boten op de wal, maar het lijken er minder dan andere jaren. Misschien komen er meer bij na de herfstvakanties, die volgende week beginnen. De lekkages vallen mee. De werf heeft intussen ook het drinkwatersysteem, de buitendouche en de wasmachine winterklaar gemaakt. Laat het deze winter nu maar eens flink vriezen. De giek met het grootzeil onder de huik laat ik een eind zakken, totdat hij op de ophouder rust en niet alleen aan de kraanlijn hangt. De bootpapieren (m.n. eigendoms- en verzekeringsbewijzen) nemen we mee. Die lagen nog aan boord en dat is niet slim.

 

Om half twee zijn we terug in Gorcum. Ik vraag de man op de baggerboot waar ze het baggerslib laten. Het blijkt dat het via een heel erg lange slang onder water weg wordt gepompt over de hele lengte van de haven, dus langs de Appeldijk en de Havendijk naar een grote opvangbak die even verder in de Linge ligt. Over PFAS begin ik maar niet.

 

Van het Watersportverbond ontvangen we een email, waarin staat dat Italië het ICP (Internationaal Certificaat voor Pleziervaartuigen) niet langer accepteert als bewijs van eigendom van een pleziervaartuig. Je moet daar een zeebrief kunnen tonen, die je bij het Kadaster moet aanvragen. Op zeilerswebsites stond van de week dat ook Portugal het ICP niet meer aanvaardt. Enfin, wij hebben al sinds Israël een zeebrief. Niet dat we weer die kant zullen opgaan, maar het scheelt wel bij bijvoorbeeld de verkoop van ons schip. 

 

Coronacijfers. Vandaag is de stijging van nieuwe besmettingen minder groot. Waren het er gisteren 5829, nu hebben we er 5983. Zou het maatregelenpakket van het kabinet na een dag of tien eindelijk effect gaan hebben? De ziekenhuisopnames stijgen door, zoals je mocht verwachten. Het reproductiegetal en de rioolwatermetingen blijven te hoog. Er liggen nu 1139 coronapatiënten in de ziekenhuizen, een stijging van 69. Op de IC-afdelingen liggen 239 patiënten. Er waren 14 coronadoden. Gorcum heeft vandaag 10 nieuwe besmettingen. Op zijn wekelijkse persconferentie zegt PM Rutte dat het nog te vroeg is, maar dat er extra maatregelen komen als de cijfers niet beter worden. De komende 72 uur zijn beslissend. Gisteren verbood een Spaanse rechter de afsluiting van Madrid, die de regering nodig achtte om de massale uittocht uit de zwaar besmette stad op de El Pilarfeestdag van maandag te voorkomen. dat zou een mega spreader event worden. De regering riep daarom vandaag de noodtoestand uit en sloot de stad opnieuw af. Vanaf 15.00 uur mag niemand meer de stad uit, behalve voor werk, onderwijs of ziekenhuisbezoek. Doet denken aan La Peste van Camus. Naar het begin van dit kwartaal

 

 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail

Gorinchem (48)

Zaterdag 10-10-2020

Van de dichteres Louise Glück, winnares van de Nobelprijs voor de literatuur, had ik nog nooit gehoord. Dat gold voor velen in ons land. Volgens Thomas de Veen in de NRC ligt dat aan het feit dat er Nederland vrijwel geen dichtbundels vertaald worden. Als ik in mijn bibliotheek kijk denk ik dat dat wel meevalt, maar inderdaad werden er slechts incidenteel vertalingen van enige van haar gedichten in literaire tijdschriften gepubliceerd. Het loont de moeite om daar eens naar te zoeken. Eén van haar bekendste bundels is 'The Wild Iris' uit 1992. Het titelgedicht van die bundel werd vertaald door de dichter Erik Menkveld. Zijn vertaling is vrij letterlijk.

 

The Wild Iris

 

At the end of my suffering

there was a door.

 

Hear me out: that which you call death

I remember.

 

Overhead, noises, branches of the pine shifting.

Then nothing. The weak sun

flickered over the dry surface.

 

It is terrible to survive

as consciousness

buried in the dark earth.

 

Then it was over: that which you fear, being

a soul and unable

to speak, ending abruptly, the stiff earth

bending a little. And what I took to be

birds darting in low shrubs.

 

You who do not remember

passage from the other world

I tell you I could speak again: whatever

returns from oblivion returns

to find a voice:

 

from the centre of my life came

a great fountain, deep blue

shadows on azure seawater.

De wilde iris

 

Aan het eind van mijn lijden

was een poort.

Hoort: wat jullie dood noemen herinner ik mij.

 

Geluiden, boven me, schurende dennentakken.

Daarna niets. De zwakke zon

fladderde over de droge grond.

 

Het is vreselijk te overleven

als bewustzijn

begraven in de donkere aarde.

 

Toen was het voorbij: dat wat jullie vrezen, bezield

te zijn en niet in staat

tot spreken, eindigde abrupt, de stugge aarde

gaf een beetje mee. En wat ik hield

voor vogels schoot de lage heesters in.

 

Jullie die je overgang

uit de andere wereld niet herinneren

ik zeg jullie ik kon weer spreken: wat er ook

terugkeert uit de vergetelheid keert terug

om stem te vinden:

 

uit het hart van mijn leven spoot

een grote fontein, diepblauwe

schaduwen op een azuren zee.

 

(Vertaling Erik Menkveld)

 

Een mooi, compact gedicht. Eenvoudig, helder taalgebruik. Er valt desondanks heel wat aan te interpreteren. "Poort' en 'Hoort' is een mooie binnenrijm-vondst van de vertaler, die niet in het origineel zit. Je vraagt je af of de sprekende persoon de dichteres zelf is, maar aannemelijker is dat het het een bloem in de tuin is. Een wilde iris. Die herinnert zich wat wij, toegesprokenen, dood noemen. Daar zit dus een verschil tussen, maar wat is dat precies? Eerst is er iets en daarna niets, legt de spreker/bloem uit, maar dat is bij ons mensen toch ook zo, zou je zeggen. Alleen fladderende zon. Maar dan blijkt de begraven spreker/bloem (vreselijk) te overleven als bewustzijn. Levend begraven? Nee, want de aarde geeft mee en de  spreker/bloem worstelt zich weer omhoog en kan weer spreken. Een wederopstanding die voor ons niet is weggelegd, als 'een grote fontein'. Terzijde: ik kan niet helpen dat ik lezendeweg niet meer aan een bloem maar aan een paddenstoel moet denken en diens ondergronds netwerk van mycelium. Pluk de paddenstoel en uit het ondergronds mycelium groeit er weer een nieuwe. Maar wie weet heeft de wilde iris dat vermogen ook. Zoeken we op. En inderdaad, een iris of lis heeft een in de grond een rhizoom of wortelstok, net als brandnetels en crocussen. Daaruit groeien ze steeds weer omhoog. Tja, en wat dan nog? De interpretatie is nog lang niet klaar. Het is een prachtig gedicht!

 
De dag vangt zonnig aan. We lopen naar de edelsmid op de Langendijk om te vragen of hij twee oorknopjes van calciet kan maken. Van't zomer maakte hij een halsketting van goudgele calcietkogeltjes voor Anna, die haar goed staat. Dat kan hij wel zegt hij. Na het middaguur vallen er buien.

     Er staat vanmorgen een fascinerend verhaal in de New York Times 'The entire presidency is a superspreading event' over het corona-ziekbed van president Trump. De president blijkt in grote paniek te hebben verkeerd. 'I could be one of the diers'. Dat woord alleen al: Diers. In de wereld van Trump is iemand die ziek is, een loser. Niets is erger dan bekend staan als loser en dat moet in de beeldvorming ten koste van alles vermeden worden. Zelfs ten koste van zijn eigen nauwste familie en medewerkers. Vandaar de potsierlijke optuiging van zijn fysieke image bij terugkeer op Het Witte Huis, waar hij zwaar geschminkt op het balkon verschijnt en haast wankelend op een lachwekkende wijze salueert naar niemand.

     De middag regent voorbij. De coronacijfers zijn niet best: 6504 nieuwe besmettingen, bij 54 meer ziekenhuispatiënten (totaal 1190 met 253 op de IC), en 24 doden. Reproductiegetal en rioolwatermetingen onveranderd te hoog. In Gorcum 8 nieuwe besmettingen.  Naar het begin van dit kwartaal

 

 
What do you want to do
New mail
 
What do you want to do ?
New mail

Gorinchem (49)

Dagelijkse coronabemettingen in Gorinchem. De trweede golf is hoger dan de eerste. (bron: coronadashboard rijksoverheid)
Dagelijkse coronabemettingen in Gorinchem. De trweede golf is hoger dan de eerste. (bron: coronadashboard rijksoverheid)

Zondag 11-10-2020

Gisteren werd onze veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid op het hoogste risiconiveau gezet, met vier andere regio's. In totaal geldt het nu voor 7 regio's. Volgens het coronadashboard van de rijksoverheid betekent het dat in die gebieden hard ingrijpen noodzakelijk is om verdere escalatie te voorkomen. Dinsdag is er naar alle waarschijnlijkheid weer een persconferentie van het kabinet. We hebben sinds gisteren allebei de corona-app aan.

     Een opmerkelijk bericht. Het hoofd van de IC-afdeling van het Amsterdam UMC locatie VUmc, Armand Girbes, concludeert uit een rondgang langs IC's in de steden Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Amsterdam dat het merendeel van de corona-patiënten op de intensive cares in de vier grote steden van niet-westerse afkomst is. Reden? Niet vanwege hun lichamelijke constitutie noch door collectieve onwil, maar omdat de informatie hen onvoldoende bereikt. Daardoor kennen ze de corona-gedragsregels niet genoeg. Wilders maakt er vandaag een smerige tweet over:

 

 

Vandaag wordt de corona-app 700.000 keer gedownload. In totaal is de app nu zo'n 2,2 miljoen keer op telefoons gezet. Misschien is dat bemoedigend. Hoe meer de app in gebruik wordt genomen, hoe beter hij kan werken.

     

Het viel mee met Orkaan Delta. Hij kwam in de nacht van vrijdag op zaterdag aan wal in Louisiana. De regio werd pas zes weken geleden al getroffen door orkaan Laura, die zware verwoestingen bracht. Nu vielen er hevige buien en raakten 600.000 mensen zonder stroom.

 

We hebben vandaag een rustige zondag. We hebben altijd rustige zondagen. Vanmorgen zon, vanmiddag regen. Er heerst enige meligheid in huis.

     De laatste coronacijfers zijn op hetzelfde niveau als gisteren: 6378 nieuwe besmettingen, ietsje minder maar het is zondag. In het weekeinde lopen de opgaven altijd achter. In Gorcum stijgen de besmettingen wel; er zijn vandaag 15 nieuwe. Sinds enige dagen is de tweede golf in onze stad hoger dan de eerste (zie hierboven).

      De ziekenhuisopnames stijgen met 43 tot 1233 corona-patiënten, van wie 247 op de IC. Er waren 17 doden. Reproductiegetal en rioolwatermetingen onveranderd te hoog. Dat betekent dat er geen enkele indicatie is dat de epidemie afneemt door de maatregelen die de regering een kleine veertien dagen geleden trof. Vandaag is weer overleg van de corona-ministers in het Catshuis, Jaap van Dissel en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Aalbersberg. Dat laatstgenoemde erbij is, is nieuw voor me. Morgen komt het OMT bijeen, dinsdag is dus de persconferentie van de MP en de minister. Naar het begin van dit kwartaal

 

 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail

Gorinchem (50)

Artists impression van de gewelddadige spaghettificatie van een ster (witte bol) op 215 lichtjaren afstand door een zwart gat (bron: ESO)
Artists impression van de gewelddadige spaghettificatie van een ster (witte bol) op 215 lichtjaren afstand door een zwart gat (bron: ESO)

Maandag 12-10-2020

De wereld is met zijn enorme uitgestrektheid en zijn onmaat aan complexe problemen dermate groot dat je er altijd genoeg misstanden, fouten, misdaden en kwalijke zaken kunt vinden om je over op te winden. Je hoeft er niet eens naar te zoeken, de sociale media gedijen erdoor en dit blog laat het eveneens vaak genoeg zien en dat is ook de bedoeling. Posts van iemand lezen die zich opwindt is niet zelden vermakelijk. Een neveneffect is dat je ermee kunt laten zien dat je er als het ware boven staat, hoewel dat helemaal niet het geval hoeft te zijn, maar het is voor je eigen ego in zekere mate strelend terwijl jezelf in veel gevallen ook de oplossing niet weet. Neem nu de opwarming van het klimaat, de stikstofcrisis of die corona-pandemie. Daar winden velen zich enorm over op. Ze weten precies wat er gedaan moet worden: kernergie of juist geen kernenergie, natuur & milieu of boeren, vroemm en bouwen, een volledige lockdown of helemaal geen lockdown, mondkapjes of niet, economie of gezondheidszorg, wie voorrang moeten hebben bij het testen en bij de verdeling van een vaccin? Allemaal eigenbelang en eigendunk. Maar was het ooit anders?

     De laatste tijd vertrouw ik mijn eigen motieven en oordelen nog minder dan vroeger. Dan denk ik eraan om met dit blog te stoppen. Ik hoef mezelf vandaag de dag niet meer zo te coifferen als in eerdere perioden. Meer dan veertien jaar geleden was de reden voor het blog om familie en vrienden op de hoogte te houden van het wel en wee op onze omzwervingen. Dat dijde al snel uit omdat ik er veel plezier in had. Dat is doorgaans nog steeds het geval en nu er zoveel meer lezers zijn die het waarderen, doe ik het ook voor hen. De lezertjes, zeg ik altijd tegen Anna. Natuurlijk streelt al die aandacht de ijdelheid en zo erg is dat ook niet. Maar het voortdurend aan de kaak stellen van misstanden is in zekere zin ook verdacht. Net of je anders niks te zeggen zou hebben. Dat is een doordenker. Overigens wil ik voorlopig het schrijven van het blog niet staken.

 

Het is een stille, windloze herfstdag. Geen regen. We doen los van elkaar boodschappen, Anna bij de Spar en ik bij de Marokkaanse groenteboer in de Westwagenstraat. Noten, groente en fruit. Achter de kerk en op de Groenmarkt is het druk, de maandagochtendmarkt. De helft van de mensen draagt mondkapjes. Boekhandelaarster Emmy van De Mandarijn ruimt de boeken van de Kinderboekenweek op. Er is niemand in de winkel. Ze is wat somber. Denk je dat behalve de supermarkten alle winkels weer dicht moeten? Zou best kunnen. Op de lange boekentafel zie ik een boek liggen van Walter Kempowski (1929 - 2007), een uitstekende, haast klassieke  Duitse schrijver. Een top-auteur. Het is de vertaling van zijn laatste roman 'Umsonst' uit 2006 ('Alles voor niets', Ned. vert. 2020, Thomas Rap). Voorin staan wat regels van Maarten Luther uit 1624:

 

Bei dir gilt nichts denn Gnad und Gunst,

die Sünde zu vergeben;

es ist doch unser Tun umsonst

auch in dem besten Leben.

 

Het boek schildert het leven van het restant van een landjonkergezin op een klein landgoed in Oost Pruisen in de barre winter van 1945, met de Russische legers op komst. Ik begin het meteen te lezen.

 

Telescopen van de ESO leggen voor het eerst de spaghettificatie vast in de laatste ogenblikken van een ster op 215 lichtjaren afstand, die door een zwart gat wordt verzwolgen. Het licht van dit total disruption event werd tot in ongekend detail waargenomen; de gegevens werden zojuist gepubliceerd in de Monthly Notices of the Royal Astronomical SocietyHet is een spectaculair gebeuren: de enorme zwaartekracht van het zwarte gat rukt de ster met geweld uiteen tot een lange, smalle sliert die naar binnen wordt gezogen. Zie de afbeelding hierboven.

 

De nieuwe coronabesmettingen stijgen vandaag tot bijna 7000 (6854) bij 12 doden. We zitten al een week ruim boven de signaalwaarde van het kabinet. Er liggen bijna 1300 patiënten (1298) in de ziekenhuizen en op de IC's 252. Reproductiecijfer en rioolwatermetingen zijn onveranderd te hoog. In Gorcum hebben we 12 nieuwe besmettingen. Ernst Kuipers van het Erasmus MC en voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg ontkent dat de meeste covid-patiënten een niet-westerse achtergrond hebben. Gisteren verzond Geert Wilders daarover een smerige racistische tweet. Kijk, nu wind ik me toch weer op, zie het begin van deze postNaar het begin van dit kwartaal

New mail
 
What do you want to do ?
New mail

Gorinchem (51)

Dinsdag 13-10-2020

Steeds opnieuw kom je de opvatting tegen dat Covid-19 niet dodelijker is dan de griep, dus waar hebben we het over? Vandaag postte iemand uit mijn kennissenkring dit bericht: 'WHO bevestigt dat corona niet gevaarlijker is dan griep'. De afzender is RT Dutch. Relevant Today. Als je op zijn FB-pagina kijkt dan zie je dat RT regelmatig misleidende berichten op zijn media-accounts plaatst. Waarom klopt het bericht niet?

     De wereldwijde IFR (infection fatality rate) zou maar ongeveer 0,14% zijn, aldus legt RT de WHO-bestuurder Michael Ryan in de mond, niet groter dan de IFR van influenza. Wat zei Ryan echt? Op 2 oktober waarschuwde hij dat de wereld, wachtend op een vaccin, 'waarschuwde 'for a hell of a ride for the next eight or nine months'. Dat klinkt niet bepaald geruststellend en het IFR-getal van 0,14% komt dan ook niet in zijn betoog voor. De IFR is de verhouding tussen het aantal doden en het aantal besmette personen door een bepaalde verwekker. Het getal is een schatting, omdat het aantal besmette personen een groot maar onbekend aantal keren groter is dan het aantal positief geteste personen. Het RIVM schat de IFR momenteel op 1%. De dodelijkheid van het coronavirus is dus 7 x hoger dan bij griep. Deskundigen gebruiken liever de Case Fatality Rate (CFR), die de verhouding is tussen het aantal doden en het aantal positief geteste mensen. Dat is betrouwbaarder. Even nadenken: de IFR kan dus nooit groter zijn dan de CFR.

     In de grafiek hierboven zie je hoeveel ingewikkelder het probleem is. De CFR loopt in veel landen sterk uiteen.

De grafiek toont CFR's tussen 1 - 14% en de redenen daarvoor zijn ingewikkeld. Er zijn verschillende Covid-19-varianten in omloop, de kwaliteit en de handelwijze van de gezondheidssystemen lopen enorm uiteen, de behandelingen, de registraties en het testbeleid verschillen sterk, enzovoorts. In de grafiek kun je ook zien dat de CFR op dit moment bij ons, 3,6% is, maar dat hij van de zomer op 13% lag. Je ziet dat de CFR wel overal dalende is. Dat komt ondermeer door betere behandelingen (dexamethason, remdesivir, antistolling, e.d.). Het is waarschijnlijk dat het huidige coronavirus een blijver is, die zich in de loop der jaren aan de mens zal aanpassen. Een vaccin kan daarbij helpen. Covid-19 wordt dan het vijfde (corona) verkoudsheidsvirus.

 

Gisteravond keerde de narrow boat terug naar de haven voor de winter. Hij ligt als ieder jaar bij de 3e Waterkering Oost. Vandaag is een mooie, frisse herfstdag met veel zon. In de bomen langs het Eind is een werkman bezig de feestverlichting voor de kerstdagen op te hangen. Ik pak de fiets om naar de prikpoli op het ziekenhuis te gaan. Het is een genot om in die aangenaam prikkelende buitenlucht te zijn.

     Ondertussen is het alweer drie maanden geleden dat mijn PSA gecontroleerd werd. Voor een bezoek aan het ziekenhuis moet je een coronavragenlijst invullen, dan krijg je een toegangsverklaring die 24 uur geldig is. Maar bij de hoofdingang vraagt niemand ernaar en ook niet of je een mondkapje op zet. Kennelijk is het lunchtijd. Met mondkapje op ga ik naar de wachtruimte. Medewerkers lopen bedrijvig langs; bekende gezichten zie ik niet. Die zijn er niet of nauwelijks meer. Een kwartier later ben ik aan de beurt. De prikzuster moppert dat het ziekenhuis een mondkapje niet verplicht stelt. Dat klopt; op de website staat dat het vrijwillig is.

 

Corona. De scherpe stijging van weken zet zich voort. Vandaag zijn er 7393 nieuwe besmettingen. Er liggen 1410 coronapatiënten in het ziekenhuis, waarvan 277 op de IC's en er vielen 34 doden. Ondertussen neemt de Tweede Kamer de coronawet aan.

     Straks, aan het eind van de middag, komt een vriendin uit onze ziekenhuistijd een glas driinken. Daarna is de persconferentie van het kabinet. De maatregelen zijn als altijd al uitgelekt. Alle horeca moet sluiten, er komt een verbod op drankverkoop na 20.00 uur 's avonds en mensen mogen thuis nog maximaal drie gasten per dag ontvangen. Verder wordt amateursport voor volwassenen stilgelegd. Met name de horeca klaagt steen en been. Naar het begin van dit kwartaal

 

 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail

Gorinchem (52)

Met Ria P. keken we gisteravond naar de persconferentie van MP en VMP.
Met Ria P. keken we gisteravond naar de persconferentie van MP en VMP.

Woensdag 14-10-2020

Gisteravond keken we met vriendin Ria P. naar de persconferentie van de MP en de VMP. Omdat vrijwel alles al naar de pers was gelekt, was er nauwelijks nieuws. Toch is het noodzakelijk dat het kabinet de maatregelen zelf toelicht. De mondkapjesplicht wordt pas rond 1 november de jure van kracht wanneer de coronawet ook in de Eerste Kamer aangenomen is. Minister De Jonge maakte wel een snedige opmerking: 'het virus is niet vatbaar voor discussie'. We gaan vanaf vandaag opnieuw een soort lockdown in, eigenlijk een lockdown-light zeggen bestuurders, want onderwijs, winkels en bedrijven hoeven niet dicht.

     In De Volkskrant zegt wetenschapsredacteur Maarten Keulemans dat de coronacijfers vooral aanleiding geven tot pessimisme. Hij refereert aan een Amerikaans model van besmettingen dat precies voorspeld zou hebben wat we nu meemaken, want alle landen zitten in hetzelfde schuitje. 'Zelfs de data waarop lockdowns ingaan in het model komen aardig overeen met de praktijk: de eerste lockdown in maart, nu weer een lockdown die volgens dat model tot eind december zal duren, dan even respijt en, helaas, eind januari opnieuw in lockdown. En dat gaat volgens dat model door tot na 2022.' Dat maakt nieuwsgierig, welk model is dat?

     Keulemans schreef zelf op 14 april erover, een studie van de onderzoeksgroep van Harvard-hoogleraar epidemiologie Marc Lipsitsch, die overigens op 22 mei 2020 in Science verscheen: 'Projecting the transmission dynamics of SARS-CoV-2 through the postpandemic period.' De berekeningen van de Harvard-groep, die betrekking hebben op de VS, bootsten de ontwikkeling na van twee corona-verkoudheidsvirussen. Dat leverde een natuurgetrouw beeld op. Vervolgens deden ze het met het Covid-19 virus. 'Tot hun verontrusting', schrijft Keulemans, 'zagen de onderzoekers hoe het nieuwe virus forse golven sloeg in de grafieken, met enorme ziektepieken tot ver voorbij het jaar 2024. Alleen door het virus zo eens in de drie, vier maanden terug in zijn kooi te dringen met forse inperkingen van het sociale leven, lukte het de onderzoekers de uitbraak een beetje binnen de perken te krijgen.' Zo zou in het komend halfjaar de maatschappij in september én in december opnieuw op slot moeten – en in januari en maart opnieuw.

     Ik schreef zelf - zo blijkt - op 16 april dit jaar over de Lipsitsch-studie op mijn blog: de pandemie krijgt een undulerend ritme, dat in feite ontstaat door bestrijdingsmaatregelen als lockdown en social distancing. Als die stoppen, leeft het virus weer op, enzovoorts. Pieken en dalen wisselen elkaar af. Tot nog zeker het jaar 2024 moeten landen op hun hoede zijn dat het virus niet opeens weer in alle hevigheid de kop opsteekt, en tot en met 2022 zijn gehele of gedeeltelijke lockdowns nodig om het weer de kop in te drukken. Velen vragen ons kabinet om een perspectief. Nou, dat is dit: we zijn een aantal jaren behept met het virus. Hoe gemakkelijk vergeet je! We wisten het allang. De grote vraag is uiteraard of en hoe een vaccin daar verandering in zal brengen.

 

Het is een stille herfstdag. Langzaam kleuren de bladeren van de bomen op het Eind geel. Op de veerboten over de Merwede van Riveer, de veer- en havendienst, gold al een tijd een mondkapjesplicht. De ponten worden vooral gebruikt door leerlingen van de overkant, die in Gorcum op school zitten. Veel leerlingen dragen geen mondkapje en zitten dicht op elkaar. De veerdienst heeft na de persconferentie van gisteren besloten te gaan handhaven: als er mensen aan boord zijn die het weigeren het kapje op te zetten, draaien de boten om en varen terug. Drastisch, maar begrijpelijk.

 

Coronacijfers van vandaag. Het aantal besmettingen - de duivel speelt ermee - ligt met 7305 88 lager dan gisteren. Niet veel. Is dit het begin de kentering door de maatregelen van 2 weken terug? Het aantal opgenomen coronapatiënten in de ziekenhuizen stijgt met 65 naar 1475 bij 32 doden. Het reproductiegetal steeg van 1,17 naar 1,27 (maar het is twee weken oud) en de rioolwatermetingen naar 826,1 deeltjes. In Gorcum waren er 35 nieuwe besmettingen, een verdubbeling ten opzichte van gisteren. Bij ons liggen de rioolwatermetingen veel hoger dan gemiddeld in Nederland: 1344 deeltjes. Naar het begin van dit kwartaal

 

 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail

Gorinchem (53)

Op het Eind brandt
Op het Eind brandt 's avonds de feestverlichting weer.

Donderdag 15-10-2020

Het zijn mooie, stille herfstdagen deze week. Terwijl de bladeren vallen en de feestverlichting langs de haven weer brandt zijn het vreemde tijden. Het wordt kouder en is vroeger donker, hebben de mensen behoefte aan warmte en gezelligheid, maar ze zoeken elkaars gezelschap niet meer op vanwege de corona-pandemie. Om tien uur gisteravond sloten alle cafés en restaurants hun deuren. Voor een week of vier, zeggen de autoriteiten. Vanmorgen is het bewolkt en droog. We doen apart boodschappen zoals we de laatste tijd gewoon zijn. Niet samen in winkels komen reduceert de besmettingskans. Veel mensen met mondkapjes in de winkels maar niet op straat. Dat laatste doe ik zelf ook niet, in de winkels wel. Op de markt ruimt men de terrassen op. Alle horecazaken zijn dicht (foto hier). In de apotheek haal ik mijn medicijnen voor de komende maanden.

 

In de voortdurende stroom nieuws die dagelijks over je scherm vliegt, ook oud nieuws, viel me een bericht in de Britse Express op. Het is oud nieuws. al van 15 augustus 2015. Waarom ik het nu voorgeschoteld kreeg, is me een raadsel. De ondoorgrondelijkheid van de algoritmes in de vituele wereld. Het bericht laat goed zien hoe de populaire pers alle nieuws spectaculair maakt. 'SCIENTISTS conducting a mindbending experiment at the Large Hadron Collider hope to connect with a PARALLEL UNIVERSE outside our own', luidt de kopregel. Dat zou ene Mir Faizal van CERN tegen de krant hebben gezegd. De LHC zou deeltjesbotsingen 'boven 5.3 TeV gaan maken. Faizal zou ook gewag maken van een experiment dat zou laten zien hoe zwaartekracht naar andere dimensies (dan de vier die wij kennen) kan lekken en dat, als dat gebeurt, de LHC miniatuur zwarte gaten zou gaan produceren. Faizal refereerde tenslotte aan een nieuwe theorie, 'Gravity's Rainbow', waarin je dergelijke mini zwarte gaten zou kunnen detecteren. Alle reden om het eens uit te zoeken.

     Allereerst Mir Faizal. Die blijkt te bestaan en hij werkte op het Department of Physics & Astronomy van de universiteit van Lethbridge. Werkte, want hij staat niet (meer) in de lijst van medewerkers, maar je ziet hem wel vaak als co-auteur van artikelen. Je vindt hem ook op Google Scholar. Bij verder zoeken vind ik een stuk in Higgypop van 13 okober jl. dat het 5 jaar oude artikel van Express ontmaskert als fake news. Higgypop is een website voor horror-fans en liefhebbers van paranormale zaken en weird news. En 'Gravity's Rainbow'? Dat blijkt een science fiction roman uit 1973 te zijn van ene Thomas Pynchon over een mysterieus "Schwarzgerät" dat de Nazi's tegen het einde van WO II in hun eerste V2-raket stopten met het serienummer 00000. Tja.

     Toch maar verder zoeken. Nu maar eens bij CERN zelf uiteraard. Daar leveren zoektermen als 'Mir Faizal' en 'Gravity Rainbow' geen hits op. Voor de goede orde: de LHC werkt al sinds medio 2015 op 13 TeV, de top van zijn vermogen. Je vermoedt al uit welke hoek de wind waait. Bij de start van de LHC in 2008 verschenen er al verhalen en waren er rechtszaken van mensen, die rampen voorspelden: de productie van mini zwarte gaten of deeltjes ('strangelets') die het hele heelal zouden opslokken door vacuümverval. Er gebeurde helemaal niets van dien aard. In het universum botsen sinds de oerknal immers deeltjes tegen elkaar met energieën die honderduizenden malen sterker zijn dan in de deeltjesversneller en het bestaat nog steeds.Misschien zijn diezelfde mensen nu corona-complotdenkers.

 

Corona. Er zijn record-aantallen nieuwe besmettingen in Duitsland, België, Frankrijk, het VK en Polen. In Spanje en Portugal wordt de noodtoestand uitgeroepen, zodat drastische maatregelen getroffen kunnen worden. De Europese Commissie publiceert vandaag een document, de Vaccinatiestrategie. Daarin staan de groepen die voorrang krijgen bij de verdeling van een coronavaccin: zorgpersoneel, 60-plussers en kwetsbare groepen, maar ook andere essentiële beroepen, mensen die geen afstand kunnen houden en achterstandsgroepen. Hoewel de lidstaten zelf willen beslissen wie voorrang krijgen, hoop ik wel dat men de lijst overneemt. Anders wordt het een gekkenhuis in de EU. De Commissie koopt wel de vaccins centraal in namens de lidstaten.

     Ondertussen past de samenleving zich aan. Goed nieuws? Er komt een blaasproef op corona. Die kost slechts enkele euro's en dient als ruwe voorselectie voor de teststraat en kan in driekwart van de gevallen direct aantonen dat je het virus niet hebt. Er is helaas een handicap: bij iemand die alkohol gebruikte geeft hij een foute melding, dat wil zeggen fout negatief bij iemand die het virus bij zich draagt. Twee: nergens lees ik of de test ook werkt bij besmette mensen zonder symptomen. Volgens mij niet, die hebben lage concentraties.

     Coronacijfers van vandaag. Na het dipje van gisteren zijn er 537 nieuwe besmettingen méér. In 24 uur 7833. Er kwamen 51 ziekenhuispatiënten bij, in totaal zijn er nu 1575 en er stierven 29 mensen (gisteren 32). Reproductiegetal en rioolwatermetingen ongewijzigd te hoog. In totaal zijn er nu 203.954 personen in Nederland positief getest. Bijna een kwart van deze besmettingen is de afgelopen week gemeld, maar vóór 1 juni werd er veel minder getest. Gorcum had vandaag 22 nieuwe besmettingen. Naar het begin van dit kwartaal

 

 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail

Gorinchem (54)

Vrijdag 16-10-2020

De overheidsschulden over de hele wereld zijn tijdens de corona-pandemie tot hoogten gestegen die we sinds WO II niet meer gezien hebben. Het geld vloeit kwistig naar steun aan bedrijven en inkomens. De meeste economen bekommeren er zich weinig om: de rente is ongekend laag tot non-existent, men leent eigenlijk voor niets, de centrale banken kopen de staatsschulden op en ach, ook na de beide wereldoorlogen kwam iedereen er vrij snel weer bovenop. Dat kwam toen vooral door de snelle groei van het BBP, waardoor het percentage staatsschuld drastisch daalde. Of dat ditmaal ook zal gelden en hoe het uitwerkt voor de minder ontwikkelde delen van de wereld weet ik niet. En of het veel langer kan duren en de schulden nog veel hoger kunnen stijgen? Geen idee - niemand weet het. De wereld was nog niet eens uit de schulden van de kredietcrisis geraakt.

  

De afgelopen maand was wereldwijd de warmste september ooit gemeten, maakte de National Oceanic Atmospheric Administration (NOAA) gisteren bekend. De gemiddelde septembertemperatuur was in de 20ste eeuw 15 graden. Dit jaar was dat bijna een graad warmer: 15,97. De laatste zeven jaar waren de zeven warmste septembermaanden met records in 2015 en 2016. Met nog drie maanden te gaan zal 2020 waarschijnlijk bij de warmste drie jaren gaan horen.

     Voor het eerst werd iemand in Nederland besmet door het Westnijlvirus. Bij een man in de regio Utrecht die niet recent in het buitenland is geweest. In september werd het gevonden in een grasmus (lees hier). Zoals de naam al aangeeft komt het voor in Afrika, maar het wordt verspreid door muggen en is door klimaatopwarming bezig op te rukken in Europa. Bloedbank Sanquin besluit vandaag om donorbloed in Utrecht, het Gooi en het oosten van Zuid-Holland voor de veiligheid te gaan testen op het virus.

 

De dag vangt bewolkt aan, later wordt het zonnig. Het is voortdurend windstil. We halen de afzuigkap boven het fornuis uit elkaar en maken die grondig schoon. Behoudens een korte boodschap blijven we binnen. Ik lees dat Albert Heijn is gestopt met online boodschappen bestellen en bezorgen. Het is te druk voor ze aan het worden. De jaarlijkse najaarskermis in Gorcum gaat niet door.

 

Coronacijfers. Er zijn 7997 nieuwe besmettingen, een toename van 172. Toch een lichte kentering? In de ziekenhuizen liggen nu 1553 corona-patiënten, van wie 345 op de IC's. Er vielen 17 corona-doden, gisteren 29. Reproductiegetal en rioolwatermetingen onveranderd te hoog. In Gorcum 11 nieuwe besmettingen.

     Overal in Europa stijgen de besmettingscijfers snel. Er was een opvallend superspreader event in Zwitserland. Na twee jodelconcerten in het kanton Schwyz bleken meerdere bezoekers besmet met corona en inmiddels is dat aantal toegenomen naar 1238 besmettingsgevallen. Duidelijk: wij jodelen niet (meer). Naar het begin van dit kwartaal

 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail

Gorinchem (55)

Op de westelijke stadswal bij het 2e bastion.
Op de westelijke stadswal bij het 2e bastion.

Zaterdag 17-10-2020

Nóg een stille herfstdag. Helemaal geen wind, wel veel wolkenvelden. In alle vroegte maken we een wandeling door de stad en over de westelijke en zuidelijke stadswallen terug. We zien nogal wat paddenstoelen op de taluds, vooral bij het 2e bastion met de parkeergarage. Het zijn geen inktzwammen, die hadden we kunnen eten. In de jachthaven maken bootbezitters hun boten winterklaar.

     Aan het eind van de ochtend komt Tessa met haar jongste dochter Lina-Mae langs (foto hier). Die is flink gegroeid in al die maanden! De rest van de dag is nogal saai. Niks te melden, behalve een lichte regenbui.

 

Tja, de miskleun van de koning. Hij, koningin Máxima en hun kinderen vlogen gistermiddag in het regeringsvliegtuig naar Griekenland. En van Rutte, die er uiteraard van geweten moet hebben en naar het zich laat aanzien de vakantie niet ontraden heeft. Griekenland was toch geel gebied? De monarch en de MP hebben het effect op de bevolking onderschat, die juist het overheidsadvies kreeg om zoveel mogelijk in eigen land te blijven. 'Het is een optelsom', zegt Daniela Hooghiemstra in de NRC, zo kort na de parlementaire discussie over de verhoging van het inkomen van de koning. 'Een familie die door geboorte bepaalde voordelen geniet, terwijl de rest van Nederland is geëgaliseerd, dat ligt steeds moeilijker. Door zo goed voor zichzelf te zorgen zet de koning de symboolwaarde van zijn functie op het spel. Die twee strijden met elkaar, dat wordt maatschappelijk steeds minder gepikt'. Een koning die een lockdown van zijn volk weigert te delen verstaat de essentie van zijn ambt niet. Dat is 'een beetje dom', verder moet je het er maar niet meer over hebben.

 

Coronacijfers. De groei van het aantal besmettingen zet door, maar met een stijging van 150 gevallen opnieuw iets minder. Het zijn er vandaag 8141. In de ziekenhuizen liggen 1568 coronapatiënten, waarvan 352 op de IC's. Er zijn nog geen patiënten verplaatst naar Duitsland en er waren 28 doden (gisteren 18). In België stijgt het aantal nieuwe coronabesmettingen voor het eerst boven de 10.000 per dag. In Duitsland wordt voor de derde dag op rij een recordaantal nieuwe besmettingen geregistreerd. Naar het begin van dit kwartaal

 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail

Gorinchem (56)

Zondag 18-10-2020

Na een donkere en grijze ochtend wordt het vandaag opnieuw een mooie, zonnige herfstdag. Nu de horeca gesloten is gaan de mensen massaal naar de bossen. Dat deden ze tijdens de lockdown in het voorjaar ook. Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer waarschuwen voor topdrukte in de Brabantse bossen, op de Veluwe en de Sallandse Heuvelrug. Tja, het is herfstvakantie en wat moet je met je kinderen? Ook bij ons over de sluis is het erg druk. Hoeveel honden de mensen toch hebben! In de loop van de middag bewolkt het en even later valt er lichte regen.

 

Het coronavirus kan negen uur overleven op de huid. Dat is vijf keer langer dan het griepvirus, schrijven Japanse onderzoekers in het medische tijdschrift Clinical Infectious Diseases. Dat was tot dusver onvoldoende bekend. 'The 9-h survival of SARS-CoV-2 on human skin may increase the risk of contact transmission in comparison with IAV, thus accelerating the pandemic. Proper hand hygiene is important to prevent the spread of SARS-CoV-2 infections', concluderen de onderzoekers. (IAV = Influenza A Virus).

 

Premier Rutte bleek inderdaad tevoren op de hoogte van de vakantie van het koningshuis in Griekenland. Dat had iedereen al verwacht. Hij had naar eigen zeggen 'te laat beseft' dat de vakantie niet te rijmen viel met de recente aanscherping van de coronamaatregelen. 'Dit had mij eerder aanleiding moeten geven tot heroverweging van de voorgenomen vakantie.' Quod Non. Beter je fouten terstond toegeven, is een adagium in de politiek, voor ze uitgroeien tot een schadelijke affaire. De verhouding tussen koning en MP zal er niet beter op geworden zijn. Nog niet helder is wie van beiden de vakantie abrupt liet afbreken.

 

Kritiek op het coronabeleid wordt steeds vaker huis-aan-huis verspreid, schrijft de NOS. Het gaat om bladen als 'De Andere Krant' en 'Gezond verstand', die je ook allebei via dezelfde URL kunt bereiken. De oplages liegen er niet om: van een half tot één miljoen exemplaren. De financiering is onduidelijk. De inhoud bestaat uit de bekende mix van complottheorieën, klimaatscepsis ('CO2-gekte'), nepnieuws en anti-overheidspropaganda.

     Ik sta versteld als ik de naam lees van een van de mensen erachter: Karel van Wolferen. Dat was nota bene ooit een degelijke, linkse journalist en China-deskundige. Ik heb zelf een dikke China-studie van hem in de kast staan, 'Japan. De onzichtbare drijfveren van een wereldmacht' (Balans, 1969) en ook nog 'De ondergang van een wereldorde' (Contact, 2003). Toen nam iedereen hem nog serieus, maar sinds een aantal jaren is het hem in de bol geslagen en verzeilde hij in het ultra-rechtse kamp. Een complotdenker die de standpunten van Russia Today verkondigd inzake MH17, Oekraïne, 9/11 en dergelijke. Hoe vreemd kan het gaan.

 

Coronacijfers. Opnieuw stijgen de nieuwe besmettingen; het zijn er vandaag 8184. In de ziekenhuizen liggen nu 1652 coronapatiënten (84 meer), van wie 364 op de IC's. 15 coronapatiënten overleden. Geen verandering in het te hoge reproductiegetal (1,27) en de rioolwatermetingen. Gisteren waren er in Gorcum 12 nieuwe besmettingen en vandaag 8. Naar het begin van dit kwartaal

 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail

Gorinchem (57)

Maandag 19-10-2020

Het orkaanseizoen op de Atlantische oceaan is bijna voorbij, Nog iets meer dan één maand. Tot dusver is het sinds 2005 het seizoen met de meeste orkanen. Het is een seizoen met cycloonvorming in recordtempo. Tot nu toe waren er in totaal 26 tropische of subtropische cyclonen, 25 stormen met een naam, 9 orkanen en 3 grote orkanen. De namenlijst raakte in september op, men ging over op het Griekse alfabet. De laatste was tot dusver Orkaan Delta in de eerste helft van oktober. Momenteel is er een subtropische depressie die zich versterkt, tamelijk noordelijk in het midden van de oceaan (zie hierboven). Er is 90% kans dat hij uitgroeit tot een subtropische storm, maar of het een orkaan wordt moeten we afwachten. Inderdaad, na het middaguur is de depressie een non-tropische storm geworden; hij heeft nummer 27 en koerst af op Bermuda.

 

Bij ons is er allesbehalve storm. In de grijze, windstille herfstochtend lijkt het of de bomen op het Eind ineens alle bladeren laten vallen. Ik herinner me regels van Jean-Pierre Rawie, nogal een herfstdichter:

 

Geen troost valt aan het najaar te ontlenen,

de bladeren verworden in de goot

en de gelieven zijn voorgoed verdwenen.

 

Ik heb geen idee waar je ze kunt vinden en waar ik ze opdeed. Het weekeinde is weer voorbij; gelukkig is er altijd weer een splinternieuwe week. We doen om de beurt boodschappen, zodat we deze week voldoende eten hebben. Ik bedoel niet dat we hamsteren, maar we willen zo min mogelijk in winkels komen. 's Middags vertoont de zon een bleek gezicht. Anna haalt het onkruid tussen de stenen voor de serre weg.

     Komt er bij ons nog een herfststorm? Vast wel. De weermodellen geven een grote kans op storm in de laatste week van deze maand. Wees gerust: ik houd het in de gaten. Vandaag is mijn dochter Floor jarig. Ze wordt 42 en ik bel om haar te feliciteren. Ze werkt nu in een klein team aan het nieuwe televisieprogramma van Matthijs van Nieuwkerk. Dat start na de jaarwisseling.

 

Coronacijfers. Beginnen de maatregelen van vorige week effect te hebben? Dat zou vlug zijn. Er zijn 8015 nieuwe besmettingen, bijna 170 minder dan gisteren. De ziekenhuisopnames stijgen door naar 1738 coronapatiënten, van wie 379 op de IC's. Er werden 17 doden gemeld. reproductiegetal (1,27) en rioolwatermetingen onveranderd te hoog. De 'afschaling' van de reguliere zorg bedraagt landelijk 20 procent. In Gorcum hadden we 14 nieuwe besmettingen. Naar het begin van dit kwartaal

 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail

Gorinchem (58)

Het Gorcums Museum op de Grote Markt met rechts de Wilhelminafontein.
Het Gorcums Museum op de Grote Markt met rechts de Wilhelminafontein.

Dinsdag 20-10-2020

Iedere herfst kleurt de klimop op de muren van het Gorcums Museum op de Grote Markt vuurrood. Alsof het gebouw voor de winter nog een keer opvlamt. Op de foto hierboven staat rechts de Wilhelminafontein uit 1898, ter ere van de troonsbestijging van Koningin Wilhelmina. De gemeenteraad was er jarenlang tegen. Men wilde niet een gedeelte van het marktplein afstaan. Was Gorcum toen ook al een rode stad? Het museum was vroeger stadhuis. Ik herinner me goed dat ik in oktober 1986 hier kwam solliciteren voor de baan van directeur patiëntenzorg van het Beatrixziekenhuis. Dat was op de kamer van de burgemeester, op de foto hierboven links op de eerste verdieping. Daar zat toen de PvdA'er Leen Vleggeert, met wie ik later goed overweg kon. Het ziekenhuis was in de pré-Rivasperiode een gemeenschappelijke regeling van gemeenten en kerken. Het bestuur telde liefst 22 personen.

     Piet IJssels (ook PvdA), de opvolger van Vleggeert, hielp in 1996 me erg mee om die topzware constructie af te schaffen en er een Raad-van-Toezicht model van te maken. Tegelijkertijd fuseerden we met de verpleeghuizen Het Nieuwe Gasthuis in Gorcum en Lingestein in Leerdam. Dat gebeurde in de raadszaal van het nieuwe gemeentehuis. Drie jaar later kwamen de verzorgingshuizen en de thuiszorg erbij en heetten we de Rivas Zorggroep, de eerste transmurale zorgketen in Nederland. Het was het hoogtepunt van mijn professionele loopbaan.

     Mijn opvolgers wisten Rivas te consolideren en uit te bouwen tot een succes. Rivas bestaat nu ruim twintig jaar,  maar het begon allemaal hierboven zonder dat we het wisten, op de kamer van Leen Vleggeert. Mensen zeiden altijd: Tom weet precies waar we heen gaan. Dat was helemaal niet zo, het ging vooral om veel geluk en toeval met daarnaast een intuïtief aanvoelen van de richting: ons voorbereiden op de komende vergrijzingsgolf en het opheffen van de organisatorische en financiële schotten in de zorg.

     Weinigen weten dat er een nog derde factor was: een vage dreiging uit Dordrecht. Het was de tijd van het opkomende marktdenken en de privatisering van overheidsfuncties. Kleinere ziekenhuizen zouden steeds meer moeite krijgen het hoofd boven water te houden. In Dordrecht was door fusies het machtige Albert Schweitzerziekenhuis ontstaan; daar zouden we op ons eentje nooit tegenop kunnen. Medische functies zouden uit Gorcum kunnen verdwijnen. Dat wilden we voorkomen. Het idee was om op eigen wijze uniek en onmisbaar te worden en het Gorcums ziekenhuis als het ware in te vlechten in een verticale zorgketen. Daar kon het moeilijk uit losgepeuterd worden. Het was een lang succesverhaal. De ironie van de geschiedenis is nooit ver weg: een jaar of wat geleden verbood de Zorgautoriteit de fusie tussen Albert Schweitzer en Rivas. Dat zou de concurrentie en de keuzevrijheid van patiënten belemmeren, vond men.

  

De 27e subtropische storm dit jaar boven de noordelijke Atlantische Oceaan (zie gisteren) heeft nu ook een naam gekregen: Epsilon. Hij meandert rond over het centrale deel van de oceaan in de richting van het zuidoosten van Bermuda. Ondertussen is er een nieuwe depressiekern ontstaan ten zuiden van Cuba. Het is een bijzonder actief orkaanseizoen.

 

Er werd regen voorspeld, maar tot in de middag blijft het droog. Vanaf een uur of drie valt er miezerregen. Over het ziekenhuis gesproken: ik bezoek de uroloog voor de uitslag van mijn PSA, vorige week geprikt. Met een groot gevoel van opluchting hoor ik hem zeggen dat het 0,6 µg/l is. Mooi zo! Vrijwel gelijk gebleven. Met lichte tred loop ik, mondkapje op, naar de uitgang. Voor drie maanden vakantie.

 

Coronacijfers. Helaas, de kleine daling van gisteren was slechts een weekend-effect. Het zijn er vandaag 8182, 171 meer dan een dag eerder, met in de ziekenhuizen 1859 coronapatiënten (252 meer dan gisteren) van wie 419 op de IC's, en een plotseling veel hoger aantal doden: 49 (mogelijk ook weekend-effect, gisteren 17). Het reproductiegetal daalt een fractie naar 1,22 maar de rioolwatermetingen stijgen. Toch is het RIVM in het weekovericht gematigd positief: 'De snelheid waarmee het aantal nieuwe meldingen stijgt lijkt echter iets af te nemen. Dit zou een gevolg kunnen zijn van de maatregelen die eind september van kracht werden.' In Gorcum zijn er 15 nieuwe besmettingen, maar de lokale rioolwatermetingen dalen iets. Een kort-geding-rechter in Den Haag wijst de eis van een groot aantal horeca-bazen af om per direct open te mogen gaan.  Naar het begin van dit kwartaal

 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail

Gorinchem (59)

NASA’s OSIRIS-REx-missie landt op de planetoïde Bennu (Artists
NASA’s OSIRIS-REx-missie landt op de planetoïde Bennu (Artists' image NASA/Goddard/University of Arizona

Woensdag 21-10-2020

'We find that the published 267-GHz ALMA data provide no statistical evidence for phosphine in the atmosphere of Venus'. Zo? Wetenschap gaat met vallen en opstaan. Een goede maand geleden schreven de media over de vondst van fosfine in de atmosfeer van de planeet Venus. Fosfine kan gelden als biomarker voor de aanwezigheid van leven. Ik schreef er zelf ook enthousiast over (lees hier). Helaas, het mocht niet zo zijn, heranalyse van de data van de ALMA-observaties van Venus op 267 GHz lieten geen relevante detecties van fosfine-moleculen zien. Lees hier de nieuwe analyse op de voorpublicatie-website Arxiv. Er moet echt een ruimtesonde naar Venus om uitsluitsel te geven.

     Ondertussen landde de Amerikaanse ruimtesonde OSIRIS-REx op 300 miljoen kilometer van de aarde heel kort op de kleine planetoïde Bennu om wat gruis te verzamelen. Eenmaal geland klapte de sonde een ruim drie meter lange stofzuigerarm uit, die elf minuten lang over een steen ter grootte van een eensgezinswoning schraapte. Inmiddels is de sonde terug in een veilige baan om de planetoïde. Als het niet genoeg blijkt te zijn, volgt er in januari een tweede landing. Daarna zal hij de monsters naar de aarde brengen om ze in een capsule op 24 september 2023, hangend aan een parachute te laten landen in de woestijn van Utah. NASA is terecht trots. Ik schreef er - eveneens enthousiast - over in de zomer van 2018. Lees daar over de wetenschappelijke achtergronden van de missie.

     Overigens voerde Japan al tien jaar geleden zo'n missie uit. De Hayabusa ruimtesonde, gelanceerd in 2005, bracht in 2010 gruis naar de aarde van de pindavormige planetoïde Itokawa en een tweede Japanse missie (Hayabusa2) landde in juni 2018 op de planetoïde Ryugu en nam bodemmonsters mee. De sonde wordt in december a.s. terug op aarde verwacht. Al dat materiaal zal ons inzicht geven in de evolutie van het zonnestelsel en het ontstaan van de aarde. Ook wordt de mogelijkheid onderzocht of planetoïden leven in de vorm van microben door het zonnestelsel verplaatst hebben, bijvoorbeeld van de vroege Mars naar de aarde.

 

Het wordt een zeer herfstige dag met veel regen en vanmiddag harde wind tot storm als een Kanaalratje overtrekt met een warmtefront. Anna had vannacht een nare aanval van migraine. Rond de middag wordt het droog. Het is verbazend warm; tijdens een boodschap in de stad loop ik haast te transpireren in mijn winterjack en met het mondkapje op. Na het middaguur wakkert de zuidwestenwind flink aan, met later in de middag langs de kust kans op zware windstoten van 90-100 km/uur.

 

De 27e tropische storm van dit seizoen Epsilon ontwikkelde zich vannacht tot orkaan boven het nog altijd warme water van de Atlantische Oceaan. Of hij Bermuda zal aandoen of er juist langs zal schampen is niet duidelijk

 

Hola! Van een afvlakking in de coronacijfers is vandaag geen sprake. Integendeel: er zijn er 589 meer dan gisteren. Het totaal aantal nieuwe besmettingen is vandaag 8764. Er liggen nu 1943 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1859), van wie 450 op de IC (gisteren: 419). Waren er gisteren 46 coronadoden, vandaag zijn het er 59, het hoogste aantal sinds 9 mei. In Gorcum hebben we 13 nieuwe besmettingen.

     En de koning? In een videofilmpje trekt de koning persoonlijk het boetekleed aan over zijn ondoordachte vakantiereis naar Griekenland. Er zat niets anders op. Naar het begin van dit kwartaal

 

 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail

Gorinchem (60)

Donderdag 22-10-2020

Nooit eerder werden er zulke hoge temperaturen gemeten in het Siberische deel van het noordpoolgebied als in de afgelopen zomer. Het is bizar om de bovenstaande grafiek te zien. De temperaturen in de maanden juli t/m september lagen ruim 2 graden Celsius boven het gemiddelde van 1981 - 2020. Een recente periode! Zie ook de grafiek hieronder, die toont hoe weinig zeeijs er dit jaar nog over was. De noordpool warmt veel sterker en sneller op dan enig andere regio in de wereld. De polaire amplificatie. Het is angstaanjagend om te zien zoals het ook angstaanjagend is dat in de toendra's sprake is van massale dooi van de permafrost en het vrijkomen van enorme hoeveelheden methaan, het meest krachtige broeikasgas. Dit is zonder precedent en gaat grote, onvoorspelbare gevolgen hebben.

     Ik weet wel dat sommigen zullen zeggen dat er ooit, miljoenen jaren geleden, palmen aan de noordpool groeiden. Maar toen was er geen mensheid, waren er geen zoogdieren en wat er aan meercellig leven bestond, bevond zich in de zeeën. De periodes van opwarming en latere afkoeling duurden tien- tot honderduizenden jaren. Eveneens was er in het Eoceen, ongeveer 100 miljoen jaar geleden, aan de polen een subtropisch klimaat. Toen kwamen grote hoeveelheden methaan, dat in bevroren toestand op de oceaanbodem lag, vrij. In 20.000 jaar tijd steeg de wereldtemperatuur zo’n 6 graden. Ook recenter, in het Holoceen, was tussen twee ijstijden de noordpool wel eens zonder ijs, lees het in dit stukje van het KNMI. Die klimaatveranderingen duurden echter tienduizenden jaren. Nu gaat het ongekend snel: nog geen 200 jaar. Niemand weet wat dat voor gevolgen zal hebben. Wat je in elk geval goed ziet in de grafiek hieronder is de opmerkelijke vertraging in het jaarlijkse opnieuw dichtvriezen van de noordelijke ijszeeën. Dat had al begonnen moeten zijn.

 

      Record ijsverlies in het Siberische deel van de noordpool-regio in de zomer van 2020.

 

Orkaan Epsilon in het centrale deel van de noordelijke Atlantische Oceaan is intussen eentje van categorie 3 geworden. Het is nu de vierde zware orkaan van dit seizoen. Niet eerder intensiveerde een orkaan zo snel en zo noordelijk na de 15e oktober. Het ziet ernaar uit dat hij vlak voor Bermuda zijn draai naar het noordoosten gaat maken. Over ongeveer een week naderen de restanten de Britse eilanden met een nog steeds diepe depressiekern, die bij ons zacht en nat weer zal brengen.

 

Roy Scranton ('We're doomed - Now what?', Soho Press 2018) over journalisme en de productie van nieuws en kennis. 'Read it, tweet it, then move on to the next, and the next, and the next? A stream of language passes into you through a screen then back out through another screen, and can you even say it touched you? Were you even there? Or was it just a momentary shudder of the hive?' Het was eigenlijk altijd al zo vrees ik, denk aan bloggers, maar het werd met iedere nieuwe generatie erger en helemaal toen de sociale media massaal werden bestormd.

 

Vandaag is het zacht en zonnig. We genieten een lange en vrolijke, soms nostalgische lunch bij ons thuis met Paul  & Tine. Netjes op corona-afstand. Anna maakte erwtensoep (snert) op de ouderwetse manier, met een speklapje op roggebrood (foto hier). Fijn dat het nog kan.

 

De dagelijkse coronacijfers liegen er niet om. De tweede golf zet nog steeds door; er zijn 526 meer nieuwe besmettingen dan gisteren. Het totaal is vandaag 9283 bij 2003 ziekenhuispatiënten en 46 coronadoden. Er liggen 463 coronapatiënten op de IC's. Reproductiecijfer (1,22) en rioolwatermetingen zijn nog steeds veel te hoog. In Gorcum hebben we maar liefst 27 nieuwe besmettingen. In alle landen om ons heen stijgen de besmettingen erg snel.

     De winkelketens Bruna en AKO gaan volgende week de krant Gezond Verstand verkopen, waarover ik afgelopen zondag schreef. Dat is de krant van neo-complotdenker Karel van Wolferen, die ooit een serieuze journalist was. 'Vrijheid van meningsuiting' zeggen de concerns. Inderdaad, in ons land staat het eenieder vrij om verwarring te zaaien en leugens en nepberichten te verkopen. Naar het begin van dit kwartaal

 

What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail

Gorinchem (61)

Vanmorgen mist het in de haven.
Vanmorgen mist het in de haven.

Vrijdag 23-10-2020

Ook voor het tweede Biden/Trump debat had ik de wekker gezet. Ik wilde het zien want wie weet zou het een beslissend debat zijn, bijvoorbeeld doordat Trump opnieuw uit de bocht vloog of dat Biden in de war raakte. Dat gebeurde niet. Door het uitschakelen van de microfoon, de mute-knop, van de een terwijl de ander sprak verliep het stukken beter en ontaardde niet in een schreeuwpartij. De NRC heeft een goede samenvatting. Of er veel twijfelende kiezers over de schreef getrokken zijn, moeten we afwachten. Voor mij is het allang duidelijk dat Trump een rare, gevaarlijke man is die absoluut niet nog een termijn als president moet krijgen. Maar ook Biden vond ik niet erg sterk en het blijft een pijnlijk gezicht om te zien hoe twee oudere mannen die wijzer zouden moeten zijn, zich vooral inspannen om te laten zien dat de ander niet deugt.

 

Vanmorgen hangt er lichte mist over de haven. Een zeilbootje komt door de sluis en meert voor ons raam aan (foto hierboven). Een man met zijn kind. De schipper gaat bezig de boel op te ruimen. Einde seizoen.

     Sinds de aanscherping van de coronamaatregelen werken veel mensen weer thuis. Het is te merken aan de beroerde capaciteit van kabel-internet en WiFi. Er zijn teveel mensen online. Dat betekent ergerlijk trage verbindingen en haperende films op Netflix.

     Als de mist is opgetrokken rijden we naar onze sportschool. Daar zijn we sinds maart niet meer geweest. Ons abonnement hadden we opgeschort tot 1 oktober. Door de tweede coronagolf voelden we weinig animo de draad weer op te pakken, maar we merken dat onze conditie er niet op vooruit gaat. De golf is nog niet voorbij, maar we willen - mondkapjes op - eens kijken hoe ze het georganiseerd hebben. Dat blijkt er degelijk uit te zien: ze werken met timeslots, de apparaten zijn verder uiteen geplaatst, na iedere oefening moet je ze schoonmaken en er mogen maximaal 30 mensen in de zaal. Uit sportscholen worden nauwelijks besmettingen gemeld. We besluiten komende dinsdag te beginnen en maken een reservering. Daarna rijden we verder en halen ons autootje door een wasstraat. In de stad doen we separaat de boodschappen voor het weekeinde.

     Middag met zon. De avond valt vroeg. In de schemering komt de nieuwe reiger aanvliegen. Hij gaat ergens anders op het remmingwerk zitten; niet op de meerpaal van zijn voorganger.

 

Coronacijfers. Voor het eerst komt het aantal dagelijkse besmettingen boven de 10.000. Het is vandaag 10.700, 726 meer dan gisteren. Voor een deel kan de toename worden toegeschreven aan het feit dat er meer testen worden afgenomen, waardoor meer besmettingen aan het licht komen, aldus de NOS. Komende dinsdag moet blijken of dat zo is, als het RIVM de weekcijfers geeft, waaronder het besmettingspercentage van de afgenomen testen. Er zijn 70 nieuwe coronapatiënten opgenomen in de ziekenhuizen, waar nu 2073 mensen liggen waarvan 472 op de IC's. Er zijn 47 overleden covid-patiënten gemeld (gisteren 46). Reproductiegetal (1,22) en rioolwatermetingen zijn onveranderd hoog. In Gorcum zijn er maar liefst 45 besmettingen (gisteren 27). Dat gaat hard.

     Ondanks de herfstvakantie is er vandaag een extra ministerraad om te praten over de situatie in Nederland. 'Alle scenario's liggen op tafel', zegt de MP. Aanstaande dinsdag 27 oktober volgt mogelijk een nieuwe persconferentie van Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid.

     Opmerkelijk, nou ja, méér dan opmerkelijk: een van de meest dichtbevolkte regio’s in de Amerikaanse staat Idaho stopt vandaag met de mondkapjesplicht. Bestuurslid Allen Banks heeft het helemaal gehad met die kapjes. Hij ontkende dat het virus bestond, meldt De Volkskrant. ‘Iets maakt deze mensen ziek en ik weet zeker dat het niet het coronavirus is’, aldus Banks tegen de stomverbaasde artsen. ‘Dus de vraag die u moet stellen is: ‘Wat maakt ze ziek’?’. Walter Kirby, een collega-bestuurslid, geloofde niet meer in het beheersen van de besmettingen. ‘Persoonlijk geef ik er niets om of iemand een mondkapje draagt of niet’, aldus Kirby. ‘Niemand draagt ze trouwens. Ik leun achterover en zie wel of ze besmet raken en overlijden. Hopelijk overleef ik dit allemaal.' Ondertussen loopt het aantal coronabesmettingen in die regio volledig uit de hand en worden de patiënten op elkaar gepropt in het lokale ziekenhuis. Idaho staat nu op de zesde plaats van staten in de VS met de meeste besmettingen per hoofd van de bevolking. Hier geldt een variant op het dappere Verlichtings-motto Sapere Aude! ('Durf te weten!') van Immanuel Kant: 'Durf stompzinnig te zijn'. Naar het begin van dit kwartaal

 

 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail

Gorinchem (62)

Zaterdag 24-10-2020

Ook in zeeën en oceanen komen hittegolven voor, schrijft de NRC vandaag. De gevolgen ervan kunnen desastreus zijn. 'Sommige houden maanden aan, of nog langer.'  Natuurlijk, als de aarde opwarmt, worden ook de zeeën en oceanen heter en heter. Die nemen een groot deel van de extra broeikaswarmte op. Een nieuwe studie ervan gaat over de Golf van Maine in het uiterste noodwesten van de VS, waar de gebruikelijke daggemiddelden opliepen van 12 graden naar 16 graden Celsius. Die situatie hield zeker een week aan. De gebeurtenis werd bestempeld als een marine heat wave, een hittegolf in zee. Halverwege juli volgde er nog eentje. Die duurde ruim een maand. Deze zomer hadden we ook te maken met de extreme opwarming in de wateren boven Siberië. De krant drukte het overzicht hierboven af. Het is geen recent plaatje, de zee-hittegolven in Siberië en de Golf van Maine van deze zomer staan er niet in. Die zie je - met andere - hieronder.

 

 

 

Wat doen we eraan? Weinig tot niks. De diverse klimaatplannen van overheden, zoals de Parijse Akkoorden, de Green Deal van de Europese Unie of het Klimaatakkoord van ons eigen land, zijn allemaal halfslachtig - als ze al lukken. Het zou een drastische wending van de geschiedenis vergen, een wereldrevolutie en de installatie van een wereldregering, om nog tijdig aan de fatale verslaving aan fossiele energie van de mensheid een einde te maken. Dat gaat niet gebeuren. Tegelijkertijd is de ontwikkeling naar het nieuwe, rampzalige klimaat weliswaar onvermijdelijk, maar dermate langzaam dat de overgrote meerderheid van de mensen het nog altijd kan negeren. 'De komende twintig jaren worden zwaar', schreef Roy Scranton ('We're doomed. Now what?', Soho Press, 2018) twee jaar geleden. 'After that, it gets worse'. Het maakt hem lethargisch en depressief. Zelfs als miljoenen mensen opeens veganist zouden worden, zouden afzien van vliegen en van autorijden en zichzelf lieten steriliseren, zou het de opwarming van het klimaat nauwelijks dempen. Zo glijden we op langere termijn steeds verder af naar een population bottleneck, waarin 70 procent van de wereldbevolking verloren gaat, waarbij de rijken ermee weg zullen komen en de rest naar de bliksem gaat.

     Een andere keus is: doe niets, maak het mee, beschouw het en blijf stoïcijns. We waren immers toch al voorbestemd te sterven. Zie het aan, zie het rond je heen gebeuren, besef dat je toch niets anders bent dan een kort moment van bewust leven, een kleine collectie van stof en energie, een ultrakorte bliksemflits van besef in een oneindige kosmos waarin planeten en sterrenstelsel ontstaan en weer vernietigd worden, sommige na korte tijd en andere na langer tijd maar waarin alles altijd teloor zal gaan zonder dat er ook maar iets over blijft, geen herinnering en zelfs geen verdriet.

 

De dag deelt in de droefheid. Er is wat zon, er lopen wat mensen langs. De nieuwe coronacijfers verschijnen niet om kwart over twee en om vijf uur vanmiddag zijn ze er nog niet. Het RIVM kampt met vertraging in de aanlevering van de cijfers. Waardoor is niet duidelijk. De ziekenhuizen leveren wel: er zijn 284 nieuwe coronapatiënten opgenomen, 36 meer dan gisteren. In totaal liggen er nu 2115 coronapatiënten in de ziekenhuizen, waarvan 501 op de IC's.

     Het geweld lijkt toe te nemen. Op een illegaal feest op een scheepswerf in Alblasserdam hield de politie vrijdagavond vijf mensen aan, die de agenten met veel geweld aanvielen nadat ze werden aangesproken op het niet naleven van de coronaregels. In Breda werden medewerkers van de corona-teststraat uitgescholden en geïntimideerd door mensen die corona een sprookje vinden, meldt burgemeester Paul Depla. Ook werden er borden in de teststraat beklad en vernield. In ziekenhuizen worden nu beveiligers ingezet om agressieve familieleden van corona-patiënten in toom te houden. Naar het begin van dit kwartaal

New mail
 
What do you want to do ?
New mail

Gorinchem (63)

(bron: National Hurricane Centre NOAA)
(bron: National Hurricane Centre NOAA)

Zondag 25-10-2020

De Atlantische orkaan Epsilon boog inderdaad voor Bermuda langs naar het noordwesten en trekt nu afgezwakt boven de koudere wateren opnieuw over de oceaan, nu van west naar oost. De restanten zullen rond woensdag bij ons het weer beïnvloeden en veel regen en wind brengen. Ondertussen is er een nieuwe tropische storm in het noordwesten van de Caribische Zee ontstaan. Die kreeg de naam Zeta. In de loop van volgende week trekt de storm naar verwachting de Golf van Mexico in en schampt daarbij Cuba en het Mexicaanse schiereiland Yucatán. Met nog een dikke maand te gaan evenaart het aantal tropische stormen (27) dit orkaanseizoen het recordseizoen van 2005, maar toen waren er meer stormen die zich tot orkanen ontwikkelden. Nu zijn dat er 10, maar toen waren er 14, waarvan er drie de hoogste categorie 5 bereikten.

 

Vannacht slapen we moeiteloos een uur langer. We zetten de klokken een uur terug. Gelukkig is er dirmaal geen gezeur in de media over de winterijd. Het is een rustige zondag met opvallend weinig wandelaars over de sluis. Er zou veel regen komen, maar die viel vannacht al en sinds vanochtend is het droog en bewolkt. Anna gaat per fiets op bezoek bij Tessa en ik blijf binnen.

 

Opnieuw veel illegale feesten en geweld van opposanten tegen de coronamaatregelen. Demonstranten vochten met de politie in Napels en Rome, na een oproep van het extreemrechtse Forza Nuova. Die groep spreekt van een gezondheidsdictatuur. In Berlijn werd het Robert Koch Instituut, het Duitse RIVM, vannacht bestookt met brandbommen. Niemand raakte gewond, wel sneuvelde er een raam. De verdachten zijn ontkomen. Het moet niet gekker worden.

     Het RIVM maakte gisteravond toch nog (onvolledige) coronacijfers bekend. De oorzaak was de vertraagde aanlevering van getallen door de GGD'en. Aan de niet-complete cijfers heb je niet zoveel. Vandaag worden de resterende getallen - honderden - meegenomen in de cijfers. Die zullen daardoor waarschijnlijk fors hoger zijn.

     Inderdaad, als het RIVM de cijfers van vandaag presenteert, zitten daar ook de gisteren niet-meegenomen cijfers bij. Dus kun je er niet teveel van zeggen, behoudens dat er van een daling of stabilisatie geen sprake lijkt. Er waren 10.2011 nieuwe besmettingen bij, terwijl er gisteren 8669 waren. Er kwamen wat minder coronapatiënten bij in de ziekenhuizen en op de IC's, en er waren 27 doden.

     Premier Rutte spreekt op dit moment op het Catshuis met een deel van het kabinet en met deskundigen als Jaap van Dissel (RIVM) de huidige en mogelijk toekomstige coronamaatregelen. Naar het begin van dit kwartaal

 

 

 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail

Gorinchem (64)

Dulce vanmorgen op de wal in Numansdorp.
Dulce vanmorgen op de wal in Numansdorp.

Maandag 26-10-2020

Gisteravond zagen we geboeid op Netflix de Scorsese film 'The Irishman' uit 2019 over vakbondsvoorzitter en mafioso Jimmy Hoffa. Goede film met prachtige hoofdrollen van Al Pacino als Hoffa en Robert de Niro (als zijn rechterhand). De suggestie in de film dat president Kennedy in 1963 werd vermoord door een maffia-clan die een conflict had met zijn vader Joe Kennedy, komt sterk over zonder dat het expliciet gezegd wordt. Het is echter niet zeker. Ik herinner me de naam van Hoffa nog uit de jaren 70. Hoffa waande zich onaantastbaar maar uiteindelijk - spoiler alert! - loopt het ook met hem slecht af. Dat was in de zomer van 1975. Zijn lichaam werd nooit gevonden; in 1982 werd hij officieel dood verklaard.

 

Het is een winderige maandag met veel bewolking en nu en dan wat zon. We maken een ontspannen ritje naar Numansdorp om even op de boot te kijken (foto hierboven). Er is weinig drukte op de weg. Aan boord is alles in orde. Weinig lekkage. We doen boodschappen met elk een winkelwagentje bij de AH in het dorp.

 

Corona. Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 10.353 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 145 meer dan gisteren werden gemeld, ondanks dat daar na een storing ook gevallen van zaterdag bij op waren geteld. In totaal liggen er nu 2249 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2147), van wie 506 op de IC's (gisteren: 490). Er waren 26 doden (gisteren 27).

     Er komen na het overleg van gisteren op het Catshuis geen strengere maatregelen. Morgenavond om 19.00 uur is er geen nieuwe persconferentie, maar zullen Rutte en De Jonge een korte verklaring afleggen en vragen van de pers beantwoorden.

     In Gorcum waren er gisteren 17 nieuwe besmettingen; vandaag zijn het er 26. De najaarskermis en de aankomst van Sinterklaas in Gorcum werden al eerder geschrapt en nu zal ook de jaarlijkse kunstijsbaan op de Grote Markt niet komen. Naar het begin van dit kwartaal

 

 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail

Gorinchem (65)

Het WX-weerkaartje van vanmorgen 12.00 uur UTC. Links boven de restanten van Orkaan Epsilon.
Het WX-weerkaartje van vanmorgen 12.00 uur UTC. Links boven de restanten van Orkaan Epsilon.

Dinsdag 27-10-2020

Vanmorgen staat er veel wind uit het zuiden. Hij voert geen warmte mee. De dikke laag wolken snelt grijs en haastig naar het noorden. Op de radio kan het niet kalmer, niet nadenkender: het tweede van de 6 Klavierstücke opus 118 van Brahms door een (Intermezzo) de laatste onbekende pianiste, Khatia Buniatishvili. Ik blader in de juist verschenen vertaling van de beroemde bundel 'Crow' van Ted Hughes. Uit het Leven en de Liederen van de Kraai (1970, 1972, Ned. vert. Daan Doesborgh, De Bezige Bij, 2020). Tweetalig, zoals het hoort. Het begint met terecht beroemd geworden regels en ik vind het wel passen in deze rare tijd:

 

I

 

Black was the without eye

Black the within tongue

Black was the heart

Black the liver, black the lungs

Unable to suck in light

Black the blood in its loud tunnel

Black the bowels packed in furnace

Black too the muscles

Striving to pull out into the light

Black the nerves, black the brain

With its tombes visions

Black also the soul, the huge stammer

Of the cry that, swelling, could not

Pronounce its sun.

I

 

Zwart was het zonderoog

Zwart de binnentong

Zwart was het hart

Zwart de lever, zwart de longen

Niet in staat licht op te zuigen

Zwart het bloed in zijn luide tunnel

Zwart de darmen in oven gepropt

Zwart ook de spieren

Strevend zich in het licht te trekken

Zwart de zenuwen, zwart het brein

Met zijn visioenen in tomben

Zwart ook de ziel, het enorme gestotter

Van de kreet die, zwellend, zijn

Zon niet uit kon spreken.

 

Vanmorgen gaan we voor het eerst sinds het voorjaar weer naar de sportschool. Er zijn weinig mensen en de toestellen staan verder uiteen, de tijd tussen de oefeningen is langer om je de kans te geven de toestellen  schoon te maken en het valt na al die tijd niet mee. We beginnen met fors lagere belastingen; dat halen we de komende maanden wel weer in. Anna gaat bijna onderuit op de loopband als ze gaat rennen.

 

Vandaag worden ten westen van Ierland de restanten van Orkaan Epsilon op de weerkaartjes zichtbaar (zie hierboven). Zijn kerndruk is lager dan 940 hPa. Het jongere broertje Zeta groeide gisteren om 19:20 UTC boven de Caribbean uit tot orkaankracht, de 11e dit orkaanseizoen, bracht hevige regen boven het schiereiland Yucatan en zwakte daar af tot tropische storm. Men vreest dat hij boven het warme water van de Golf van Mexico weer opzwelt tot orkaankracht en de zuidoostkust van de VS zal treffen.

 

Komende vrijdag zijn we ingedeeld om bij onze huisarts de jaarlijkse griepprik te komen halen. Ikzelf krijg daarnaast voor de eerste keer de pneumococcenvaccinatie. De laatste zal wel lukken, maar het is nog de vraag of er nog voldoende vaccin tegen de griep voor ons over zal zijn. Er waren een half miljoen extra griepvaccins besteld, maar veel meer mensen laten zich vaccineren. Staatssecretaris Blokhuis vraagt gezonde mensen tussen 60 en 70 jaar voorlopig de griepprik niet te halen. Dat kun je nét denken, de mensen zijn sinds de corona-pandemie angstig. Door onze achternaam die met een Z begint zijn wij, hoewel 70-ers, als laatste shift aan de beurt. Vorig jaar was het ook al zo, maar toen kwamen er extra vaccins. Dat is dit jaar niet mogelijk, lees ik.

 

Coronacijfers. Een lichtpuntje? het blijft afwachten. Bij het RIVM zijn de afgelopen dag 10.315 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 31 minder dan gisteren. Over de afgelopen week was er een stijging van 22 procent, terwijl het aantal positieve testen opliep tot 17,9 procent. Een echte toename van de pandemie, dus. In totaal liggen er nu 2358 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2249), van wie 529 op de IC's (gisteren: 506). Het aantal coronadoden is vandaag hoog: 70. Het reproductiegetal is een fractie gezakt: van 1,22 naar 1,16, maar de rioolwatermetingen stegen sterk. Die staan nu ineens op 1825,28 deeltjes. In Gorcum hadden we vandaag 33 nieuwe besmettingen. Bij ons stegen de rioolwatermetingen ook sterk, naar 1433 deeltjes.

     De coronawet is nu met ruime meerderheid door de Eerste Kamer aangenomen. Tegen waren Forum voor Democratie, PVV, SP, Partij voor de Dieren en de groep-Otten. Vanavond om zeven uur weer een persconferentie van de MP en de VMP, nu zonder extra maatregelen, naar verluidt. Naar het begin van dit kwartaal

 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail

Gorinchem (66)

Woensdag 28-10-2020

De tropische storm Zeta zwol inderdaad boven de warme Golf van Mexico uit tot orkaankracht. Of Zeta tot een zware orkaan kan uitgroeien, moet nog blijken. op dit moment is het een categorie 2 orkaan. De kern bevindt zich ongeveer 150 zeemijlen zuidelijk van de monding van de Missippi rivier. Vanaf het middaguur zullen stormwinden langs de zuidkust van Louisiana opsteken. Het orkaanseizoen 2020 in de Atlantische oceaan is nu het meest actieve seizoen na dat van 2005.

 

Klimaatwetenschappers en meteorologen vrezen al decennia voor tipping points in de voortgaande opwarming. Dat gebeurt als er bepaalde drempels overschreden worden en er een onomkeerbare verandering in het klimaatsysteem ontstaat. Ik heb er al vele malen over geschreven. Kantelpunten kunnen zowel regionaal als op wereldschaal plaats hebben. In het laatste geval kunnen ze leiden tot een onstuitbaar runaway greenhouse effect, zoals op de planeet Venus. Volgens een UNEP-studie uit 2019 is bij het smelten van de Groenlandse ijskap al zo'n tipping point gepasseerd.

     De Britse Guardian meldt nu dat een grote expeditie in het Siberische noordpoolgebied het passeren van een ander tipping point heeft ontdekt. Bevroren methaanhydraat-deposities op de onderzeese, continentale hellingen langs grote delen van de Laptevzee zouden methaangas uitstoten. Die enorme methaanvoorraden worden de sleeping giants of the carbon cycle genoemd. Methaan is een tientallen malen sterker broeikasgas dan CO2. Het internationale team van onderzoekers op het onderzoekschip R/V Akademik Keldysh meldden dat veel van de deposities aan het oplossen waren in het zeewater en dat de methaanconcentraties aan de oppervlakte nu al vier tot achte keer sterker waren dan normaal. 'At this moment, there is unlikely to be any major impact on global warming, but the point is that this process has now been triggered. This East Siberian slope methane hydrate system has been perturbed and the process will be ongoing', meldde onderzoeker Örjan Gustafsson per satelliettelefoon vanaf het schip.

     Deze zomer kwamen er al alarmerende berichten over de extreem hoge temperaturen in het noorden van Siberië en over de record-afsmelt van zeeijs in die regio. Voorzichtigheid is echter geboden! Of het bericht hout snijdt is niet zeker. De meetgegevens van de Keldysh-expeditie moeten eerst geanalyseerd worden en verschijnen in een peer-reviewed wetenschappelijk tijdschrift.

 

Anna kreeg vannacht nog een migraine-aanval, die ze kon couperen met medicatie. Buiten regende het profuus, de ochtend begint echter met zon. Daarna regent de middag weg. Tessa komt met Lina-Mae thee drinken.

 

Iedereen zegt dat de komende dagen kritiek zijn wat betreft de aanpak van het corona-virus. Hebben de maatregelen van eerder deze maand nu eindelijk effect? Of stijgen de besmettingen verder? Het is erop of eronder. Nederland staat op een kruispunt, zei MP Rutte gisteravond tijdens het 'persmoment': als de coronacijfers de komende dagen nóg slechter worden lijkt een volledige lockdown onvermijdelijk. Het is alsof de duvel ermee speelt: de cijfers zijn er vanmiddag niet. Ook vanmiddag zijn de dagelijkse coronacijfers er niet. Het RIVM een technische storing. Afgelopen zaterdag was vertraagde levering van cijfers door de GGD'en de oorzaak. Wanneer de cijfers wel komen is nog onduidelijk. Naar het begin van dit kwartaal

 

 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail

Gorinchem (67)

Bladzijde uit het ICP van onze Dulce.
Bladzijde uit het ICP van onze Dulce.

Donderdag 29-10-2020

Nieuwsuur had gisteravond een item over problemen met de registratie van pleziervaartuigen. Het ging over het International Certificate for Pleasure Crafts (ICP) dat wordt uitgegeven door het Watersportverbond. Zo 'internationaal' blijkt dat certificaat de laatst jaren niet meer te zijn. Ik schreef er drie weken geleden al over. In Italië accepteert men het ICP niet meer, het geeft niet het recht om de Nederlandse vlag te voeren en het is zelfs strafbaar ermee in Italiaanse wateren te varen. Tientallen Nederlandse jachten liggen er aan de ketting en de eigenaren moeten hoge boetes betalen. Die mensen zijn zwaar gedupeerd. In de uitzending blijkt dat het ICP ook in Portugal en Spanje niet meer geldt als eigendomsbewijs. De oplossing is duidelijk: je moet je boot inschrijven in het scheepskadaster, dan krijg je een zeebrief die wel geldt als bewijs. Die hebben we al een jaar of tien; we regelden het toen online vanuit Israël.

     Onze zeebrief bleef in de kast. Al die jaren konden we overal in de wereld terecht met dat ICP; wat is ermee aan de hand? Ik haal het document tevoorschijn uit mijn map met bootpapieren. Begin dit jaar kreeg ik nog een nieuwe. Daar staat inderdaad achter het kopje Flag/Ensign/Pavillon/Vlag niet meer 'Dutch' maar 'Not applicable' (zie hierboven). Zo? Dat had ik niet gezien, het Watersportverbond heeft het veranderd zonder dat ik het wist.

     Het blijkt dat er twee zaken mis mee zijn. Het ICP is geen rechtsgeldig document omdat de contrôle door het Watersportverbond van de aangeleverde gegevens miniem is. Veel Italiaanse booteigenaren vragen nota bene het Nederlandse ICP aan om in hun land de vaarbelasting te ontwijken. Kijk, zeggen ze, tegen de Guardia Fiscal, wij hebben een Nederlands schip. Bovendien meerde een jaar of wat terug een Duitse reddingboot vol met van zee geredde asielzoekers aan in een Italiaanse haven. Het schip had een Nederlands ICP. Ik zei het al: iedereen die nu nog in de Middellandse Zee wil varen moet zeker een zeebrief regelen. Het zou een zaak moeten zijn van de Europese Unie! Maar dat willen de lidstaten vast niet.

 

Net als gisteren vangt de dag zonnig aan. Na de middag is het bewolkt en straks zal het weer gaan regenen. Ik ga alleen naar de sportschool want Anna had een slechte nacht. Niet de klassieke migraineaanval, maar een van misselijkheid en braken. Dat had ze niet eerder. Overdag haalt ze de verloren nachtrust in. Ondertussen begint het te miezeren. Vanavond gaan we (coronaproof) eten bij Wiger & Arina.

 

Na  de brute moord door een radicale islamist op een leraar, twee weken geleden in Frankrijk, worden er vanmorgen meerdere mensen in een kerk in Nice gedood en raakten een aantal mensen gewond bij een aanval met een mes. De man zou een vrouw onthoofd hebben. Er is een verdachte gearresteerd; hij riep 'Allahoe akbar' bij zijn arrestatie. De moord lijkt op die op Samuel Paty, zegt de burgemeester van Nice. In Avignon schoot de politie een man dood die op straat anderen met een wapen bedreigde. Hij zou ook Allahoe akbar! hebben geroepen, zeggen mensen, maar het kon ook een verwarde geest zijn. In Djedda, Saoedie-Arabië, werd een bewaker van het Franse consulaat neergestoken. Later vandaag worden ook verdachte mannen met messen aangehouden in Lyon en Sartrouville, ten noordwesten van Parijs. Radicale islamterreur steekt de kop weer op, aangewakkerd door spotprenten over de profeet en van Erdogan. Ik vermoed echter dat het bij de aanslagen niet om gecoördineerde acties gaat, maar om meer of minder gestoorde copy cats.

 

Corona. De corona-app op staat nu bij bijna 4 miljoen op hun smartphone. Hij schijnt naar schatting ongeveer 10.000 keer per dag een melding te geven. Dat zou aardig overeenkomen met het dagelijks aantal nieuwe besmettingen.

     De Volkskrant meldt een aantal onderzoeken, waaruit blijkt dat er in Europa een variant rondwaart van het Covid-19-virus, die besmettelijker is dan de oorspronkelijke variant in China. De mutatie, D614G geheten, was al langer bekend en betreft een minieme wijziging aan de uitsteeksels (spikes), waarmee het virus zich aan de gastheercel hecht: een aminozuur ‘glycine’ (G) waar aanvankelijk het aminozuur ‘asparagine’ (D) zat. De ziekteverschijnselen en de sterftekans zijn bij de G-variant naar het schijnt niet groter, maar de besmettelijkheid wel. Europa zou dus pech hebben. Ik kom er nog op terug.

     Heel irritant is dat het aantal nieuwe besmettingen van vandaag hoger is omdat het RIVM de gevallen, die gisteren niet geteld werden door de storing bij de GGD'en, erin verwerkt heeft. Het aantal is vandaag 10.280 nieuwe bevestigde coronabesmettingen, maar juist in deze dagen, waarin moet blijken of we de tweede golf de baas worden of niet, kun je niet op aan van het cijfer. We zullen dus het weekend af moeten wachten, in de hoop dat zich dan geen nieuwe storingen voordoen. Bij het RIVM werden 62 gestorven Covid-patiënten gemeld. Gisteren waren er nog 54 doden. Er liggen meer coronapatiënten in het ziekenhuis: 2384 (gisteren: 2376), van wie 553 op de IC's (gisteren: 545). Ook in Gorcum een hoog getal: 33 nieuwe besmettingen. Naar het begin van dit kwartaal

  

 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail