www.sailing-dulce.nl

Logboek 2021/3 Waddeneilanden

Direct naar het

laatste verslag

 

Terwijl de derde coronagolf inzakt - er zijn wel zorgen over het uit India afkomstige Deltavirus - en de coronamaatregelen bijna allemaal ingetrokken worden (behalve de 1,5 meter afstand) maken we ons op om de rest van het vaarseizoen op de Waddeneilanden door te brengen. We verwachten een grote drukte, maar als we ergens een goede ligplaats hebben gevonden, dan blijven we daar tijdens het hoogseizoen. Het is duidelijk veel drukker dan anders. Veel mensen, die anders naar enig buitenland zouden gaan, hebben de watersport ontdekt. Dat is goed te merken in de havens. In elk geval kun je de beschikbaarheid van ligplaatsen checken op Waddenhavens.nl. Daar word je niet helemaal vrolijk van: Texel vol, Vlieland bijna, alleen op Terschelling is plek. Het overzicht wordt tweemaal per dag ververst. We zien wel.

 

Medemblik

De Oude Sluis van Lemmer.
De Oude Sluis van Lemmer.

Donderdag 01-07-2021

Vandaag steken we over naar Medemblik. Niet omdat we Friesland zat zijn, integendeel, we komen op de terugweg nog op diverse plaatsen in het heitelân, maar om het oorspronkelijke plan weer op te pakken: langs de Noordhollandse kust naar Texel te gaan. Om tien over negen varen we af en even later opent de Brokjesbrug en dan liggen we voor de oude sluis van Lemmer. Die opent ook al snel en dan varen we via de Lemstergeul naar de Friese Hoek van het IJsselmeer. Er staat een noordwestenwind Bf 5. Als steeds op de kop natuurlijk, en het is bepaald niet warm. We hebben onze jacks aan. We tuffen recht naar het westen langs de beboste zuidkust van Gaasterland. Hier ligt een lange bank, de Steile Bank, die vol met scharrelende vogels zit. De  bank viel droog na de voltooiing van de Afsluitdijk en is nu een natuurgebied. Hoe dichter we bij de zuidwestpunt van de provincie komen, hoe hoger de zeegang. Ruim een halve meter. We vallen wat af en ik zet een waypoint op de roodwitte EZ-A boei. Die is nu bezeild maar Anna heeft liever niet dat ik zeil zet. Het is trouwens maar een mijl of zes. Daar loeven we weer op om onder de zandbank bij het eilandje De Kreupel - ook al een natuurgebied, maar met een passantenhaven -  langs te varen. Daar ligt een zuidkardinale boei, die je inderdaad beslist beter langs de zuidkant kunt passeren. De luwte van het eilandje dempt de zeegang. In de hemel breekt de bewolking af en toe en toont blauwe plekken. Na het eiland zitten we al voldoende dicht onder de kust van de Wieringermeer, die vol staat met windmolens. Die schijnen vooral voor enige datacenters te draaien.

     Even na één uur draaien we de havenmond van Medemblik in. Aan de bakboordzijde staat een kasteel, het Radboud kasteel. Het zou door Floris V zijn gebouwd ter verdediging tegen de Friezen. Waarom het dan toch naar de legendarische Friese koning heet? Wikipedia denkt dat het werd opgetrokken op de fundamenten van een burcht van hem. We meren af aan de kade op de zonzijde (noordzijde) van de Middenhaven, bijna naast - nota bene - een Portugees restaurant. Achter de huizenrij is de wind helemaal weg.

     We brengen een rustige middag in de kuip door. Tot dusver hebben we geen buren, maar dat zal waarschijnlijk wel komen. op zich niet zo erg. Naar het begin van dit kwartaal

Medemblik (2)

Volledige windstilte. De uitvaart van Medemblik vanaf het Radboud-kasteel.
Volledige windstilte. De uitvaart van Medemblik vanaf het Radboud-kasteel.

Vrijdag 02-07-2021

Zonneschijn lokt ons vanmorgen de wal op. Het is een mengeling van wolken en zon en belooft warm te worden. Soms trekt een grijze wolk over maar tot regen komt het niet. We boffen. We kuieren om de Pekelharinghaven heen, die vol ligt met jachten, langs een kinderboerderij met weinig empathische alpacas en geiten (foto hier) naar het Kasteel van Radboud (foto hier). Het is volledig windstil en de zeilen van de uitvarende jachten hangen slap. Het IJsselmeer is een spiegel met grote wolkenpartijen erboven. Het kasteel blijkt een klein museum te herbergen. Museumjaarkaarten! Het kasteel was overigens niet van de Friese koning, maar van graaf Floris V, der keerlen God, die het als dwangburcht tegen de West-Friezen zou hebben laten bouwen op de fundamenten van een burcht die wél van Radboud was. We krijgen gratis een boekje over kruiden uit 1476. 'Drink brandnetelthee het hele jaar door om gezond te blijven'. Hm, ik heb wel eens brandnetelsoep gegeten, die smaakte prima. Het kasteel is overigens maar een klein deel van de oorspronkelijke dwangburcht en is vaak verbouwd

     Ik tref op een zolder onder het dakgebint een replica van een oude wereldkaart uit crica 1250, de tijd van Floris, die ik niet kende: de Hereford Mappa Mundi. Die is uiterst interessant! In het centrum van de kaart zie je Jeruzalem, en delen van de toen bekende continenten Afrika, Azië en Europa. Het leukste is dat er vele verzonnen zaken te zien zijn in de delen van de wereld die de makers niet kenden: daar vind je behalve vuurspuwende draken ('here be dragons'), monsters, mensen zonder hoofd en duizelingwekkend ingewikkelde labyrinthen ook een knalrode Rode Zee. Ik ga me eens in die kaart verdiepen als we weer thuis zijn. Eigenlijk zou je hopen dat iemand voor de PS4 een game maakt dat zich afspeelt in die wereld.

     We lopen terug en drinken koffie op een terras bij de brug tussen Midden- en Westerhaven. Daarna lezen we de middag weg in de kuip. Vanavond gaan we uit eten bij dat Portugees restaurant vlakbij ons: Costas. Maar niet op het terras, maar binnen waar niet gerookt mag worden. We laten niet nog een keer een etentje verpesten.

 

Het nieuws. Over de extreme hitte in het noordwesten van de VS en in Brits Columbia. Het Canadese dorpje Lytton, het dorpje waarover ik eerder meldde dat er deze week drie dagen op rij alle hitterecords gebroken werden, is nu letterlijk in vlammen opgegaan.

     De coronabesmettingscijfers dalen in Nederland nauwelijks meer. Het RIVM schat dat nu de helft van de nieuwe besmettingen door de deltavariant is. De meeste reizigers die van buitenlandse vakanties terugkeren gaan niet in quarantaine. Meer dan driekwart van de mensen die in een rood of oranje land zijn geweest, hield zich na terugkeer niet aan de corona-adviezen. Dat komt naar voren uit het periodieke gedragsonderzoek van het RIVM. Zo werden 95 eindexamenleerlingen van het Stedelijk Gymnasium in Leiden positief getest na terugkeer uit Albufueira, Portugal. Eigen schuld, dikke bult, denk je dan. Al die mensen vragen in feite om de terugkeer van de pandemie en om een vierde golf en beperkende maatregelen. Van de bevolking is nu circa 40 procent dubbel geprikt, dat is nog te weinig voor effectieve groepsimmuniteit. Maar je moet er nog de mensen bijtellen die corona gehad hebben of drager waren zonder dat ze het wisten. Zij hebben antilichamen in hun bloed. De aantallen zijn niet exact bekend. De volledige vaccinatie helpt gelukkig goed tegen de Deltavariant. Naar het begin van dit kwartaal

Medemblik (3)

Zaterdag 03-07-2021

De update van de gemiddelde wereldtemperatuur in de lagere atmosfeer, gemeten door satellieten, is over de maand juni aan de lage kant: - 0,01 graden Celsius onder het gemiddelde over de periode 1991 - 2020. In mei was het nog + 0,08. Is de opwarming gestopt? Nee, allereerst werd dat 30-jarige gemiddelde aan het begin van dit jaar aangepast. Dat gebeurt iedere tien jaar. Het oude gemiddelde besloeg de jaren 1981 - 2010 en lag lager. Ik heb het al een aantal keren uitgelegd. Bovendien zeggen fluctuaties over enige maanden of een halfjaar niets. De lineaire trend van stijging sinds 1979 blijft gelijk en bedraagt nog steeds +0,14 graden per decennium (+ 0,12 boven de oceanen en + 0,18 boven de continenten).

 

Gisteravond lekker en knus gegeten bij de Portugees op de kade. Een espetada met kip een een lekkere Dāo Reserva. Prima geslapen en bij het opstaan zon in een blauwe hemel. We bevestigen het levenspatroon van de laatste dagen: 's ochtends een kuier en wat boodschappen, koffie in de zon op een terras en 's middags lezen en luieren. Maar geleidelijk aan betrekt het zwerk. Er komt regen aan met mogelijk onweer. De haven loopt vol en we krijgen een beschaafde buurman, die niet kuip-tegen-kuip gaat liggen. De komende dagen wordt het weer kouder en regenachtig met op dinsdag veel wind. We besluiten voorlopig hier te blijven, waar je beter verwaaid kunt liggen dan in Den Oever of op Texel. We bellen Bas om hem te feliciteren met zijn verjaardag (31). Mogelijk komt hij komende week voor een aantal dagen langs. Er is bericht van de verzekering: voor mijn in Enkhuizen verzopen trouwring krijg ik 400 euro vergoed. Snelle afhandeling!

 

Corona. Daar heb je het al. De besmettingen stijgen in de leeftijdsgroepen die zich niks van corona aantrekken. Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 1146 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 194 meer dan gisteren. Kort gezegd wordt er meer besmet en minder gestorven. De besmettingen zijn het hoogst in de jongere generaties, die slechter gevaccineerd zijn, meer op elkaar zitten, zich minder laten testen of na terugkeer uit het buitenland niet in quarantaine gaan. Er is een soort wetmatigheid: versoepelen bij onvoldoende immuniteit leidt tot meer besmettingen. Het is zo simpel. De mensen die in ziekenhuizen worden opgenomen zijn bijna allemaal niet gevaccineerd. Ondertussen muteert het virus nog steeds. 'SARS-CoV-2 continues to evolve and recently emerging variants with substitutions in the Spike protein have led to growing concerns over increased transmissibility and decreased vaccine coverage due to immune evasion', staat in een deze week verschenen studie. Naar het begin van dit kwartaal

Medemblik (4)

Op het noordelijk havenhoofd van Medemblik.
Op het noordelijk havenhoofd van Medemblik.

Zondag 04-07-2021

Veel regen gisteravond en vannacht, maar vandaag hebben we toch een hele mooie zondag, zonder wind en met grote bloemkoolwolken en veel zon. Conform ons dagritme maken we 's ochtends een wandeling, ditmaal door het noordelijk deel van het havenstadje. Op de dijk staande ligt de Wieringermeer aan onze voeten, met aan de overzijde het Lely-gemaal. De zeilen van de dobberende jachten hangen slap. We komen bij het oude raadhuis (uit 1940), een merkwaardig geval van de architect Kropholler dat gezag moest uitstralen. De man huldigde traditionele opvattingen en heulde met fascisten en de nazi's. Ernaast is het station van de stoomtrein Medemblik - Hoorn, die nog altijd rijdt. Een jaar of 18 geleden reden we er een keertje op mee. Leuke ervaring. We lopen terug langs een schattig grachtje, dat Achterom heet. Koffie op het terras van Hotel Medemblik bij de brug tussen de Midden- en de Westerhaven. Terug aan boord leggen we het schip om. Geleidelijk zal de wind vandaag van oost naar west draaien en in de komende dagen mogen we harde zuidwestenwinden verwachten. Die krijgen we liever op de kop. Er volgt een vredige middag. Geleidelijk loopt de haven weer vol en worden de wolken grijzer en grijzer.

 

Heel vervelend. De aantallen coronabesmettingen stijgen verder. Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 1239 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 104 meer dan gisteren. Meerdere factoren dragen eraan bij: de grotere besmettelijkheid van de deltavariant, de terugkeer van jongeren uit oranje buitenlanden en de extra testen in het kader van Testen voor Toegang. Het is de vraag of de laatste door RIVM en GGD'en meegeteld worden of niet. In elk geval stijgen de positieve uitslagen in de GGD-straten op zichzelf ook. De beste aanwijzing is wanneer in de komende dagen het reproductiegetal weer gaat stijgen. Dat is nu 0,82 per 17 juni. Naar het begin van dit kwartaal

Medemblik (5)

In de kuip in Medemblik.
In de kuip in Medemblik.

Maandag 05-07-2021

'Variantfabrieken', een nieuwe term in het coronajargon. Hij werd gebruikt door overheidsadviseurs die de Britse regering gisteren waarschuwden tegen verdere versoepelingen. Natuurlijk is 86 procent van de Britten nu gevaccineerd, maar er dreigen regio's te blijven waar de vaccinatiegraad veel te laag is. Daar kan het virus verder woekeren en nieuwe mutaties ontwikkelen, die ook de kracht van de huidige vaccins kunnen overwinnen. Vaccinfabrieken dus. In ons land kunnen die onstaan in de Biblebelt of in wijken met een lager sociaaleconomisch niveau. Maar premier Johnson en zijn minister voor volksgezondheid Javid slaan het advies in de wind. De voorgenomen versoepelingen kunnen op Freedom Day - 19 juli - doorgaan. Noorwegen doet het anders. Juist vanwege de Deltavariant en het risico op een vierde golf stelt het land de versoepelingen uit.

     Ondertussen stijgen de besmettingen in ons land door. Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 1545 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 322 meer dan gisteren. Ook het percentage positieve testen neemt verder toe. Déja-vu: ook vorige zomer dacht men de volgende coronagolf te kunnen verijdelen, toen met intensief testen en bron- en contactonderzoek. Dat lukte niet. Nu denkt men een vierde golf te voorkomen door vaccineren en rioolwatermetingen. Problemen: de dalende testbereidheid en de gerede kans dat rioolwateronderzoek onvoldoende inzicht biedt. Men hoopt dat die metingen kunnen werken als een waakvlam die opflakkert zodra er een opleving is. Zodra zich, zeg maar, een variantfabriek ontwikkelt. Maar de vrees is dat gevaccineerde virusdragers weinig virusdeeltjes uitscheiden, zodat de meetniveaus te laag blijven en de signaalwaarde niet bereiken. Ach, toen die waarden in de zomer van vorig jaar wél werden overschreden, deden de bestuurders ook niets. De regering is, het spijt me, altijd te laat geweest, behalve met versoepelen. Daarmee is men te vlug.

     In kranten in Israël staan berichten dat de effectiviteit van het Pfizervaccin onder de Deltavariant terugliep van 94,3 procent in mei naar 64 procent in juni. Tegelijk liep de effectivitove bescherming tegen opname in ziekenhuizen terug van 98,2 procent in mei naar 93 procent in juni. Zorgwekkende cijfers. De berichten staan later ook in De Volkskrant. Wat doen wij? Consequent afstand houden en menigten vermijden, zo trekken we met een boot vol boeken door het land. In feite zetten we ons relatieve isolement voort.

 

Regenbuien roffelen op dek en bimini in  het eerste deel van de nacht. Vandaag treffen we het: wolken en zon en 's ochtends af en toe een bui. Een snelle boodschap op een kwakkelende maandagochtendmarkt en een aangename middag met opgetrokken bimini (foto hierboven). De lichte wind is zuid tot zuidwest. Om vijf uur verdrijft een bui ons uit de kuip. Snel het scherm erover. De komende nacht en morgen zal een snelle depressie overtrekken met harde wind uit het zuidwesten. De boot is gedraaid, we zijn er klaar voor. Naar het begin van dit kwartaal 

Medemblik (6)

Recordhitte gisteren in Lapland (bron WX-charts)
Recordhitte gisteren in Lapland (bron WX-charts)

Dinsdag 06-07-2021

Over heel de wereld worden hitterecords gebroken: Canada, de VS, Siberië en Lapland. Maar ook op het zuidelijk halfrond, waar het nu winter is: Nieuw Zeeland en Australië. Soms denk je dat we nu dan toch een tipping point overschrijden en dat de opwarming van het klimaat op hol slaat. De publicitaire stilte die rond de records hangt komt vreemd over. Wat in elk geval ook op hol staat, is de Deltavariant van het coronavirus. Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 2253 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 728 meer dan gisteren. Het gaat hard. Zoals ik gisteren al schreef stijgt het reproductiecijfer naar bijna 1, te weten 0,97 per 21 juni. De wekelijkse groeifactor staat vandaag op 104,5 procent. Als dit zo doorgaat hebben we over een week rond de 10.000 besmettingen per dag. Ik weet niet of de ziekenhuizen tegen die tijd nog steeds gespaard blijven voor een toeloop. Tieners en twintigers, met name tussen de 20 en 24, zijn verantwoordelijk voor meer dan de helft van het aantal besmettingen. De afgelopen week was bijna 30 procent van de besmettingen in de horeca, feestjes, discotheken en op buitenlandse vakanties. In andere Europese landen zie je hetzelfde beeld. Is het erg? Ik weet het niet. De jongeren denken dat ze niet erg ziek zullen worden en de ouderen voelen zich veilig door hun vaccinaties. Het verklaart de lauwe reacties van de autoriteiten. 'We kijken de komende dagen of we dingen moeten aanscherpen’, zegt minister Grapperhaus vandaag.

 

Ook wij hebben een onrustige dag, zoals verwacht. In de ochtend is er nog regelmatig zon en het is zeker niet koud. De eigenaar van de catamaran voor ons denkt dat we niet aan boord zijn en probeert een jacht uit Oostenrijk, dat naast hem wil liggen, naar ons door te schuiven. Zonder toestemming staat hij ineens op ons dek om de touwtjes aan te nemen, maar dat gaat niet door. Ik stuur hem weg. Later weet hij zijn Oostenrijkse buren te bewegen te verkassen naast een sleepboot verderop. We tanken de watertanks vol. Onhandig is dat je de knop van de waterleiding steeds ingedrukt moet houden, maar onze achterbuurman komt met tape. Ik zie dat onze achterstag-antenne (voor de kortegolfzender/ontvanger) voor een stuk los begint te raken. Met enig balanceren op de kuiptafel weet ik de onderste met tie-rips weer vast te zetten, maar voor de rest zullen we een keer langs een werf moeten. Ondanks de windprognoses vertrekt het zeiljacht achter ons om twaalf uur. Ze moeten naar Lelystad, maar twee uur later keren ze stampend terug. Het waait dan vlagerig al ZW 6 tot 7. '63 knopen wind gehad', roept de schipper, 'blij dat ik terug ben!' Hij heeft niet eens zeil gezet. Dat soort avonturen zoeken we allang niet meer op. In de loop van de middag belt Bas; hij wil graag komend weekeinde langskomen. Leuk! Dan zitten we waarschijnlijk al op Texel.  Naar het begin van dit kwartaal

Medemblik (7)

Woensdag 07-07-2021

In de ochtend is de wind afgenomen tot ZW Bf 5. Grote wolken met donkergrijze buien trekken over, maar er komen steeds meer zonnige perioden. We doen boodschappen voor de komende dagen en drinken koffie in de luwte op het terras van Hotel Medemblik. Dan is het tijd voor een klus. Het zit me al dagen dwars dat ik de deels loshangende antennekabel van de HF-zender/ontvanger niet hoger kan vastmaken. Het havenkantoor heeft echter een trapleertje, dat ik mag lenen. Maar eerst klap ik de bimini in en vouw hem op. We plaatsen het trapleer op de kajuittafel en daarna bestijg ik het trapje en kan twee hoogzittende blokjes, die de antennekabel van het achterstag houden, met brede tie-rips weer vastmaken (foto hierboven). Er zijn nog drie blokjes waar ik niet bij kan, maar de kabel slingert niet meer en zit veel vaster. Waarom sloop je dat hele ding er niet af?, vraagt Anna. Goede vraag. Inderdaad gebruik ik die HF-installatie al vele jaren niet meer, maar toch stuit het me tegen de borst hem te ontmantelen. Op een of andere manier stel ik er een eer in om het allemaal functioneel te houden. Een volgende eigenaar van Dulce moet maar zien wat hij/zij ermee doet.

     De middag is vol zon en allengs neemt de wind verder af. Er lopen veel schepen binnen. We lezen. In de bookswap op het havenkantoor vond ik een ouder boek van Anton Koolhaas, 'De hond in het lege huis' uit 1964, een invoelbaar verhaal over twee hecht verbonden mensen, met vakantie op een eiland. Zij gaat te ver in zee bij een sterke ebstroom en verdrinkt. Haar lichaam wordt nooit gevonden. In krap honderd indringende bladzijden beschrijft Koolhaas wat er daarna wel en niet gebeurt.

 

Vandaag een 'ongekende stijging van de besmettingscijfers' (De Volkskrant), vooral in Groningen en Amsterdam. Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 3688 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 1462 meer dan gisteren. Minister De Jonge wil een spoedadvies van het OMT. Hij wil weten 'of we ons daadwerkelijk zorgen moeten maken' en of er misschien nieuwe maatregelen nodig zijn. De coronapandemie, de voortgaande hittegolven overal in de wereld, de moordaanslag op Peter R. de Vries, de stagnerende kabinetsformatie, de stikstofcrisis en de demonstrerende boeren, soms denk ik: laat het allemaal maar gebeuren, ik kan er toch niks tegen uitrichten. Het komt misschien door het fatalisme in de kleine roman van Koolhaas. Vooruit, morgen is er weer een dag, dan gaan we naar Texel. Naar het begin van dit kwartaal

Oudeschild, Texel

Op de Waddenzee.
Op de Waddenzee.

Donderdag 08-07-2021

De afvaart is om kwart voor acht, bij een zonnige hemel en in plaats van de beloofde zuidwestenwind een wat vlagende wind uit NW. Omdat er aan beide kanten van de uitvaart van Medemblik velden met fonteinkruid zijn, vaar ik eerst een aantal mijlen naar noordoost. Geen zin om nog eens in dat spul te raken. Op een mijl of vier is een ondiepte, gemarkeerd door vier kardinale boeien. Ik vaar eromheen en neem een koers pal noord, naar de vaargeul voor Den Oever. Vlak in de wind. Aan bakboord ligt de Wieringermeer met een woud aan draaiende windgeneratoren. De meeste leveren aan de grote datacentra van internetgiganten zoals Google en Microsoft. Om half tien komen we bij de Stevinsluis, die warempel nog open staat mét groen licht. Hoe aardig, ze hebben op ons gewacht, want er liggen al wat jachten binnen. We varen zo binnen en na een kwartier varen we alweer uit, moeten nog even wachten voor de opening van de brug van de Afsluitdijk en om tien uur zijn we op zout water. De Waddenzee! Dat is even geleden. We zien in het westen hoge gebouwen, dat is Den Helder en meer naar het noorden Texel. We kiezen het Visjagersgaatje, dat noordwest loopt. Tevoren had ik met de stroomatlas bepaald dat we het tij mee zouden hebben, althans in de eerste helft van de oversteek. De beboeiing is goed zichtbaar. Een visser komt ons tegemoet (foto hierboven).

     Het gaat lekker snel: 8,9 knopen over de grond (SOG). Ook op het brede Malzwin vliegen we naar het westen, richting Noordzee. De wind trekt aan tot Bf 5 en de zeegang is minder gerieflijk: wind tegen tij. Tussen ons en Texel liggen de Bollen, een grote bank. Scherp let ik op de rode boeien die een doorvaart markeren, het Gat van de Stier geheten. Op het ondiepste gedeelte zie ik nog 1,6 meter onder de kiel en vlak erna zitten we opeens op de brede en diepe Texelstroom. Maar nu hebben we het afgaand tij tegen. De SOG zakt terug naar 5 - 6 knopen SOG, maar het is niet ver meer. Om half twaalf varen we achter een schelpenvisser de haven van Oudeschild in, slaan rechtsaf naar de jachhavens. In de laatste ervan zijn steigers voor oplopende bootlengtes en er is plaats genoeg De voorlaatste is voor 12 - 13 meter jachten en daar vinden we een prima box.

     We lunchen lekker in de kuip en belonen onszelf met een lekker luiermiddag. Het waait nog aardig maar achter de buiskap is het in de zon (onder de parasol) goed toeven.

 

De coronacijfers zijn weer fors hoger. Exponentiële groei door de Deltavariant, de jongeren en de te snel opgeheven maatregelen. Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5475 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 1815 meer dan gisteren. Of is het bekende woensdag/donderdagfenomeen? In elk geval nemen de ziekenhuisopnames nog niet toe. Morgen komt het kabinet na een spoedadvies van het OMT mogelijk met maatregelen. Daarnaast wordt Nederland misschien uitgeroepen tot een code rood-land. Nederlanders zijn dan niet meer welkom in andere landen of moeten aan strenge inreisvoorwaarden voldoen. Leuk voor degenen die op vakantie willen of zijn. Naar het begin van dit kwartaal

Oudeschild (2)

Aan de koffie in Den Burg, Texel
Aan de koffie in Den Burg, Texel

Vrijdag 09-07-2021

Het is een mooie, vredige dag., die aanvangt met een stralende zon in een wolkenloze hemel. We zetten de vouwfietsjes in elkaar en pompen de voorbandjes wat op. De fietsjes zijn bijna twintig jaar oud, maar vorig jaar lieten we ze nog maar een keer opknappen. Voor de zekerheid bind ik onze fietspomp op de bagagedrager. We fietsen op ons gemak de vijf kilometer naar Den Burg, het hoofdplaatsje van Texel. Anna herinnert zich vakanties met vriendinnen in de jaren 60. Met zijn allen naar de disco, de eerste schuchtere zoenen. Ze herkent het dorp nauwelijks meer, er zijn veel meer winkelstraten. Veel toeristen slenteren er nu rond; de meesten zijn Duits. Bij een kerk vinden we een terrasje in de zon. De Binnenburg, heet het straatje. Koffie. latte macciato, helaas hebben ze geen decaf. Ja, stom, tegenwoordig raken we nerveus van koffie met cafeïne. Ernaast is een aardige boekhandel, Het Open Boek, geen reli-boekhandel. Er is een hele kast gewijd aan de boeken van Texelaar Jan Wolkers. een andere kast is gewijd aan de boeken over het eiland, die ze zelf uitgeven. Ik voel geen aandrang er iets van te kopen.

     Op de terugweg hebben we merkbaar de wind in de rug. Inmiddels zijn er veel stapelwolken ontstaan. Halverwege aan de rechterkant is een hoog duin, De Hoge Berg, de hoogste plek op het eiland. Het is overigens geen duin, maar een 15 meter hoge kleileemheuvel, opgeschoven door een ijswal tijdens een ijstijd. Op de zuidhelling is een begraafplaats voor de Georgische krijgsgevangen, die tijdens de bezetting in verzet kwamen tegen de Duitsers. We zien er niemand, ook geen Duitse toeristen. Die weten het niet. Ik herinner me de documentaire die ik ooit zag over die heldhaftige opstand. Om half één zijn we terug in Oudeschild. Lunch aan boord en daarna een kalme middag in de kuip. Ik lees van A. N. Ryst de roman 'De nadagen' (Querido, 2018) die hij schreef - neem ik aan - over de laatste jaren van zijn ouders. Herkenbaar. Op onze leeftijd vraag je je altijd af of je al dementeert. Het boek is een vondst die ik in 2018 in Gorcum bij Boekhandel De Mandarijn deed. De hemel is overwegend grijs maar het is totaal niet koud. Er zijn slechtere dagen. Jachten arriveren en meren af in de boxen van de steigers om ons heen. Vanavond zullen we naar de persconferentie van de premier en minister De Jonge kijken. Morgen komt Bas.

 

Verdere exponentiële groei van het coronavirus. Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 6986 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 1539 meer dan gisteren. Het reproductiegetal is flink boven 1 gestegen; per 24 juni staat het op 1,37. De Deltavariant rukt snel op. Het aantal opnames in ziekenhuizen begint nu ook te stijgen. Naar het begin van dit kwartaal

Oudeschild (3)

Zaterdag 10-07-2021

Een bewolkte dag, maar toch warm. Al vroeg popt er een appje binnen van Bas dat hij vroeg - zeven uur - uit Den Haag vertrekt. Om half tien verwacht hij in Den Helder aan te komen. Zo? Snel staan we op en maken we de voorhut in orde. Daar moet hij slapen. We lopen naar het havenkantoor voor info over de Texelhopper, door mij consequent Texashopper genoemd, die met busjes over het eiland rijdt. Die kun je bestellen. Hij komt echter pas over een uur, zegt de dame aan de lijn, te laat voor ons om op tijd bij de veerhaven te zijn. Ze zullen echter een busje naar de haven sturen en als hij zijn naam zegt, pikken ze hem op. Sinds dat moment voel ik aan mijn water dat alles fout zal gaan. We bellen Bas, die niet opneemt. We appen hem, maar de berichtjes arriveren niet. We besluiten om dan maar in Oudeschild te blijven en bij de Spar in het dorp boodschappen te doen. Als we met de volle kar weer buiten zijn, belt Bas. Hij zal omstreeks tien uur in de haven zijn. Daar staat geen busje als hij van de boot stapt. We bellen beide de Texasrangers, die beloven voor een oplossing te zorgen. Een goede drie kwartier later leveren ze hem af bij onze haven, nadat ze hem eerst het halve eiland lieten zien.

     Enfin, wat maakt het uit. Hij is er en ziet er prima uit en kreeg een week terug zijn eerste vaccinatie met Pfizer. We lunchen gezellig aan boord (foto hier). Er is veel uit te wisselen, een gesprek dat we later in de kuip voortzetten (foto hierboven). De bewolking is wat dunner en de gesluierde zon geeft aangename warmte. Bijzonder om hem bij ons te hebben. Vier jaar geleden was hij voor het laatst aan boord, toen we aan de Engelse oostkust waren. Nu gaat hij morgen helaas al terug, want maandag moet hij weer werken in de electra-winkel naast het parlement in Den Haag. Dus verschuiven we onze plannen. Vanavond zullen we gezellig met hem uit eten gaan in Oudeschild. En morgenmiddag brengen we hem naar de veerpont. Met de Texasrangers.

 

Voortgaande exponentiële coronagroei. Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 10.345 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 3390 meer dan gisteren en het is het hoogste aantal besmettingen sinds 25 december. De ziekenhuisopnames stijgen echter niet. Gisteravond zagen we de persconferentie. 'Niemand had dit voorzien' zeiden Rutte en De Jonge. Dat is niet waar: verschillende OMT-leden waarschuwden voor een onvermijdelijke opleving onder de jongere generaties. Het kabinet wuifde die kritiek weg. Nu moet er toch weer worden ingegrepen. Vooral de maatregelen rond de nachtelijke horeca en de evenementen en festivals worden per vandaag teruggeschroefd. Het OMT had echter strengere maatregelen geadviseerd. De festivalbranche is woedend en spant een kort geding tegen de staat aan.

     Nu Nederland rood dreigt te kleuren op de Europese 'coronakaart' (en landen misschien strengere eisen gaan stellen aan Nederlandse vakantiegangers), is er een run ontstaan op vakantieadressen in eigen land, schrijft Omroep Gelderland. Vakantieparken en campings zitten volgens de regionale omroep zo goed als vol. In Noord-Nederland is vandaag de zomervakantie begonnen. Ook hier in Oudeschild is de haven helemaal vol. Goed dat we hier op tijd waren. Op het overzicht van Waddenhavens.nl zien we dat de jachthavens van Vlieland en Terschelling eveneens vol liggen. Naar het begin van dit kwartaal

Oudeschild (4)

Bas bij de veerpont naar Den Helder.
Bas bij de veerpont naar Den Helder.

Zondag 11-07-2021

Een zachte avond, een kleurig ondergaande zon. Gisteravond zaten we met Bas buiten op het terras van restaurant De Kombuis aan de oude haven Van Oudeschild. Heerlijk eten en een vriendelijke bediening. Gezellige en soms diepergaande gesprekken. Wat een gouden avond! De wind is ondertussen 180 graden gedraaid, naar het oosten. Vandaag vertrekt Bas weer en hij en ik besluiten te voet de ruim zes kilometer naar de Veerhaven af te leggen. Aanvankelijk is het zonnig maar dan trekt een langgerekt wolkenfont de hemel dicht. Regen valt er echter niet. Onze tocht leidt grotendeels over De Waddenzeedijk, die in de achterliggende jaren over 18 kilometer belangrijk versterkt moest worden. Het deel waar wij over lopen heet de Prins Hendikzanddijk, naar de polder die ernaast ligt. Het is een zandige versterking vóór de oude dijk, waar nu een interessant natuurgebied ontstaat op de rand van land en water. Het is een Natura2000-gebied met de naam Ceres en het wemelt er van de vogels. Op zeker moment komen we bij een paal met een Mariafiguur erop, foto hier. Wat doet die hier? Twee bordjes eronder lossen het raadsel niet op. Op het bovenste staat:

 

in radeloze staat

vragen wij de Heilige Maagd om

raad

Dat zij het voor elkaar krijgt

dat deze weg

weer in Vrijheid

Voor ons allen open gaat...

 

Op het onderste bordje wordt de Maagd nog tweemaal bedankt. Een artikeltje in de Texelse Courant van een jaar geleden spreekt van 'een ludieke actie' en brengt geen oplossing. De weg leidt naar Oudeschild en dat zou vroeger een 'rooms' dorp te zijn geweest. Ik krijg de indruk dat er vroeger niet gefietst mocht worden door natuurgebied Ceres en misschien zijn er wel actievoerende boeren geweest in verband met de stikstofcrisis. Overigens lees ik vandaag dat de provinciale overheid van Gelderland stomweg weigert om de wet te handhaven en niet zal optreden tegen boeren die na de stikstofuitspraak zonder vergunning zitten. Ons land wordt meer en meer een bananenrepubliek.

     Bas en ik lopen verder. Leuk om weer eens zo lang met je zoon te wandelen! Als we bij de Veerhaven aankomen, zijn er ruim twee uur verstreken. De veerponten varen om het halfuur. We hebben tijd voor een ijsje en een frisdrank. Dan nemen we afscheid. Voor de terugtocht bestel ik de Texashopper, die na drie kwartier komt en me in 10 minuten naar de jachthaven brengt.

 

De coronasituatie is onduidelijk. tegen de verwachting van voortgaande exponentiële groei is het aantal besmettingen opeens lager. Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 9398 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat is hoog maar het zijn er 908 minder dan gisteren. Dat kan haast niet kloppen en dat doet het ook niet. Op het coronadashboard staat dat het aantal besmettingen van vandaag lager uitviel vanwege een achterstand in de administratie. Daar heb je dus niks aan. Naar het begin van dit kwartaal

Oudeschild (5)

Maandag 12-07-2021

Fietsen op de Waddeneilanden is een genot, op Texel ook. Weinig vals plat, redelijk rustige wegen en veel te zien. Bovendien is het voordeel van fietsen in coronatijd is dat iedereen op afstand blijft. Vandaag is het er goed weer voor: een deels gesluierde hemel en een lichte wind uit het noorden. We rijden we door het oude dorp Oudeschild met veel popperige huisjes met leuke geveltjes. Mooi is een witgeschilderd kerkje, de Zeemanskerk, uit de 17e eeuw. Een rijksmonument. Aan de rand van het dorp is een huis met een boekenkastje ervoor (foto hierboven). Je kunt boeken meenemen als je er evenveel terugzet; anders moet je 50 cent per boek in een busje stoppen. Dat soort leuke boekenhandel zie je steeds vaker en een enkele keer zit er iets bijzonders in. Nu niet, vind ik, maar Anna heeft nog een euro op zak en neemt twee thrillers mee. Die lees ik zelden, de wereld is al beroerd genoeg. We fietsen verder over een landelijk weggetje en komen bij een diepe kuil naast een bosschage. Een bijenkuil, waar je niet in mag, want allerlei bijensoorten hebben er holletjes in het zand en de leem gegraven waarin ze hun eieren laten uitkomen. We zijn nu opnieuw bij De Hoge berg, met 15 meter de hoogste heuvel op het eiland, opgeworpen door een ijswal in een of andere ijstijd. Diverse bosschages en idyllische woningen doen je verlangen hier te wonen. Mij althans.

     We komen bij het oorlogsmonument voor de 476 in de oorlog gevallen Georgiërs. De tragiek van hun opstand kent vele lagen: krijgsgevangen aan het oostfront werden ze voor de keus geplaatst van erbarmelijk doodhongeren of in Duitse krijgsdienst. Velen kozen daarvoor. In februari 1945 werden ze op Texel gelegerd. In april kwamen ze in opstand, toen de bezetter het bataljon in Oost-Nederland wilde inzetten tegen de geallieerde bevrijders. Hun verzet op Texel wordt 'de Russenoorlog' genoemd en duurde voort tot twee weken na de bevrijding; toen pas kwamen Canadese troepen op het eiland aan. Vele Texelaars lieten verslagen Georgiërs onderduiken en dat leidde tot willekeurige standrechtelijke executies van eilanders en van gevangen opstandelingen. De opstand der Georgiërs heeft het leven gekost aan 120 Texelaars en zo'n 565 Georgiërs en circa 350 Duitse soldaten. De 228 overlevende Georgiërs kwamen uiteindelijk in de Goelag terecht toen ze weer thuiskwamen. Verstrikt geraakt in de ellendige bochten en krochten van de geschiedenis. We lopen over het veld aan de rand van een bos, zonder grafstenen maar met 476 rozenstruiken. Er is een apart graf van een Texelse vrouw, Cornelia Boon-Verberg, die veel Russen verborgen hield. Zie hier 2 foto's.

     Ietwat aangedaan fietsen we verder door het zacht glooiende landschap met grazende schapen en typische schapenschuren, alsof ze half afgebouwd zijn. Ze staan allemaal met de platte kant naar het noordoosten, waar de wind zelden vandaan komet (maar nu wel). We stappen af bij een ander militair object, Fort De Schans, dat al uit de tijd van Willem van Oranje en later Napoleon stamt en in zijn totaliteit hersteld werd. De keizer zou er zelf tweemaal geweest zijn.

     Terug in het dorp bezwijken we voor het viscafetaria en verorberen met smaak ieder een bruin broodje met gerookte makreel (zij) en paling (hij). Inmiddels is er meer bewolking gekomen. De noordenwind trekt aan tot Bf 4 - 5 en staat dus recht van achteren in de kuip, maar de wind is warm. Wel uit te houden. De haven ligt weer mudvol. We hebben geen zin om de boot om te draaien en zien met medeleven de vele capriolen aan van arriverende schepen om in een box te komen. Voor- en achterkanten, ze waaien allemaal weg. Zelfs het geweld van boegschroeven helpt niet altijd. Die wind blijft de komende dagen staan, maar zal allengs afnemen. Tegen die tijd is het tij 's ochtends gunstig om over het Wad naar Vlieland of Terschelling te gaan.

 

Vandaag is het aantal nieuwe coronabesmettingen opnieuw hoog, maar minder dan gisteren en eergisteren. Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 8522 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 847 minder dan gisteren. Van een achterstand bij het RIVM schijnt toch geen sprake te zijn, wel van een tekort in capaciteit bij laboratoria. Ik begrijp het niet zo goed; is de exponentiële groei ineens gestopt? De ziekenhuizen en de IC's stijgen wel weer. Rutte biedt vandaag excuses aan voor zijn inschattingsfout bij het versneld versoepelen en de lakonieke toonzetting op de laatste persconferentie. 'Wat wij dachten dat kon, kon toch niet.' Hij wordt er steeds vaardiger in en het draagvlak voor zijn excuses is nog steeds groot. De Volkskrant zet zijn zes inschattingsfouten en die van minister De Jonge op een rijtje. De grote lijn is: er werd niet geluisterd naar de deskundigen van het OMT. Sterker, die adviezen werden met opzet in de wind geslagen. De Jonge zelf zegt niks, typische CDA'er, ook niet over zijn jolige miskleun 'Dansen met Janssen'.

     Onbegrijpelijk: de vrijwel volledige opheffing van de coronamaatregelen in Engeland gaat door op 19 juli. Inmiddels komen er al bijna een week dagelijks 30.000 besmettingen bij en de vrees is dat de Deltavariant van het virus het aantal besmettingen deze zomer opstuwt tot 100.000 per dag. Het cynisme van gezondheidsminister Javid is opmerkelijk. Een bijzonder eigenwijs gastje. Hij denkt dat door de vaccinaties de ziekenhuisbezettingen en de sterfte niet uit de hand zullen lopen. De man wacht niet eens het de gevolgen van het waarschijnlijke mega-spreader event bij de Engelse EK-nederlaag tegen Italië af. Hij neemt een enorme gok, vrees ik. 'Er zal nooit een perfect moment zijn om deze stap te zetten, want we kunnen dit virus simpelweg niet uitroeien', zei hij. 'Of we het leuk vinden of niet, het coronavirus gaat niet meer weg.' De overgrote meerderheid van virologen en epidemiologen waarschuwen, maar ja, bij de geringe kans dat hij gelijk heeft, hoeft hij geen excuses te maken.  Naar het begin van dit kwartaal

Oudeschild (6)

De hoogste gemeten temperatuur van een jaar in Portland in de VS. De groene lijn is een 10 jaar lopend gemiddelde. Bron: KNMI.
De hoogste gemeten temperatuur van een jaar in Portland in de VS. De groene lijn is een 10 jaar lopend gemiddelde. Bron: KNMI.

Dinsdag 13-07-2021

In de afgelopen weken deden zich verschillende toestanden van extreem weer voor: de recordtemperaturen, hittegolven en hevige bosbranden in Canada, het noordwesten van de VS, Lapland, maar ook in Australië en Nieuw Zeeland, overstromingen na heftige wolkbreuken, dodelijke aardverschuivingen, enzovoorts. Vaak las je erbij dat klimaatwetenschappers ongerust zeiden dat de extremen wel erg buitengewoon waren, en boven de ergste prognoses van het IPCC uitgingen. Ze waren bang dat er gevaarlijke tipping points overstegen werden. Hoe buitengewoon zijn de nieuwe extremen? De klimaatwebsite Klimaatveranda publiceert vandaag een analyse. Dergelijke studies heten 'attributiestudies', waarin men poogt te bepalen of weersextremen toegeschreven kunnen worden aan de door de mensheid veroorzaakte verandering van het klimaat. Men probeert die studies zo snel mogelijk na de extremen te maken, en ze worden gecoördineerd door het wereldwijde samenwerkingsverband World Weather Attribution waar ook het KNMI deel van uitmaakt.

     Nu is er al een attributiestudie (Philip et al.) uitgekomen naar de bizarre hittegolf in Noordwest-Amerika, iets meer dan een week na het bericht over de recordtemperatuur van 49,5 graden in Lytton, Canada. Daaruit stamt de grafiek van het temperatuurverloop in Portland, Oregon, over de achterliggende 80 jaren, die hierboven staat. NB: het gaat dus om de hoogste temperaturen per jaar, niet over de frequentie van voorkomen. De uitschieter helemaal rechts is evident abnormaal, dat zal iedereen beamen, maar hoe kun je die met enige zekerheid toeschrijven aan klimaatopwarming? Daarvoor moet je de ietwat technische analyse op Klimaatveranda goed lezen. De onderzoekers berekenen aan de hand van de data de zogenaamde terugkeerperiode van weersextremen, dat wil zeggen de kans dat zo'n extreme periode voor kan komen. De onderzoekers schatten de terugkeerperiode van de hittegolf in Portland nu op ongeveer 1 op de 1000 jaar. Dat valt wel mee, denk je dan. Verdere analyse met behulp van simulaties van klimaatmodellen laat echter zien 'dat een dergelijke hittegolf bij het begin van de industriële revolutie circa 2 °C minder heet zou zijn geweest. Als de opwarming van de aarde de twee graden bereikt, neemt de kans toe dat een dergelijke hittegolf in die regio weer optreedt. De terugkeerperiode is dan circa elke 5 tot 10 jaar en de intensiteit neemt nog eens met circa 1,3 °C toe.' Nog steeds kan er toeval in het spel zijn, maar in het huidige tempo van opwarming kan de wereld al in de jaren 2040 2 graden warmer zijn dan voor de industriële revolutie. De onderzoekers denken dat de juni-hittegolf met zulke extreem hoge temperaturen in Noordwest-Amerika zonder klimaatverandering vrijwel onmogelijk zou zijn geweest.

     Als om dit punt te onderstrepen is er nu al sprake van een volgende record-hittegolf in Californië met waarschijnlijk een nieuw record voor de hoogste temperatuur ooit gemeten op aarde. Men registereerde in Furnace Creek - goede naam! - in Death Valley, California, een recordtemperatuur van meer dan 54 graden.

 

Ook het Metoffice brengt een studie uit over de toename van extreem weer in het UK. Hm. En er is nog een uitzonderlijke situatie in ons eigen land. Het waterschap Rijn & IJssel waarschuwt voor 'zeer hoogwater' in de grote rivieren. 'Vooral voor deze tijd van het jaar, de zomer, is dit een uitzonderlijke situatie. In de winter komt dit vaker voor. Het gaat flink regenen de komende twee dagen. Daarbij is er veel rivierwater vanuit Duitsland, Zwitserland en Oost-Frankrijk naar ons onderweg. Het water van de Rijn en de IJssel is al flink aan het stijgen. Waarschijnlijk ligt de hoogwaterpiek op maandag of dinsdag.' Inderdaad zie ik - hieronder - dat er neerslagtotalen worden voorspeld voor België en Duitsland tot bijna 200(!) liter per m2 donderdag. Dat is een kwart van de totale jaarneerslag. Dit is zeker extreem.

 


 

De coronacijfers zijn ook vandaag hoog, maar de stijging is er uit. Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 7888 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 614 minder dan gisteren. Waar je wel van schrikt is dat het reproductiegetal (per 28 juni) op 2,17 ligt. Zo hoog is het bij mijn weten nog niet geweest. Het reproductiegetal van alleen de deltavariant is nu 2,52. De ziekenhuizen zijn stabiel maar de IC's stijgen wel.

     Hier op Texel is een speciale vaccinatiedag voor 12 tot 17-jarigen in een sporthal in Den Burg. Ze maken er veel gebruik van.

     Britse artsen waarschuwen voor de komende versoepelingen, waar het Britse kabinet aan vast wil houden. Ze waarschuwen voor 'mogelijk verwoestende gevolgen'. Een te groot deel van de bevolking is niet volledig gevaccineerd. Ze vinden dat PM Johnson 'onverantwoordelijk' handelt. Ach, als het mis gaat zal hij ook wel met excuses wegkomen. Veel Europese vakantielanden scherpen de coronamaatregelen voor vakantiegangers weer aan.

 

We komen vandaag de deur niet uit, behalve om op het havenkantoor nog twee dagen bij te boeken. Het is de hele dag bewolkt met een noordenwind kracht 4 - 5. Het blijft echter wel droog. De haven is ondanks een aantal wisselingen nog steeds vol.

     Ik ontvang een antwoord van ANWB Verzekeringen op mijn bezwaar dat ze de waarde van mijn in Enkhuizen verdronken trouwring niet volledig vergoeden. Men verwijst naar 'de afschrijvingslijst'. 'Hierin staat met hoeveel procent de waarde per maand en jaar daalt. In deze tabellen zijn ook de uitzonderingen opgenomen, denk aan geld en waardevaste documenten (bijvoorbeeld een paspoort). Op basis van de taxatiewaarde is de dagwaarde van uw ring berekend.' De lijst zit niet bij het antwoord, maar ik vind hem hier op internet. Een trouwring staat niet op de lijst, zelfs geen sieraden. Bovendien: als geld een uitzondering zou zijn, dan zou goud als universele reserve voor valuta dat ook moeten zijn. Dus bericht ik mijn bezwaar helaas te moeten handhaven. Naar het begin van dit kwartaal

Oudeschild (7)

Het waddenstrandje ten noorden van de jachthaven.
Het waddenstrandje ten noorden van de jachthaven.

Woensdag 14-07-2021

Extreem weer in Nederland. Inderdaad is er nogal wat wateroverlast in Nederland door het grote buiensysteem, dat het lagedrukgebied ten noorden van het Alpengebied meesleept (zie mijn blogpost van gisteren). In Limburg en Oost- Brabant overstromen diverse waterlopen en dringt tijdens hevige buien het water huizen binnen. De snelweg A79 staat verschillende keren blank. In België in Spa en Theux staat het centrum onder water, in Chaudfontaine worden zo'n 1700 mensen geëvacueerd. In de komende uren zullen er zware onweersbuien vallen in Gelderland en Brabant. In Limburg is er grote kans dat de Gulp en de Geul overstromen. In Hoensbroek moeten mensen gas en electra in hun huizen afsluiten en een veilige plek zoeken. Zoveel regen is uitzonderlijk, zeggen meteorologen. De komende dagen valt nog meer regen en zal het waterpeil van de Rijn bij Lobith naar 13 meter boven NAP stijgen. Campings in de uiterwaarden ontruimen hun terreinen. Boeren halen er hun vee weg. Kort na zes uur kondigt het KNMI code rood af voor Limburg. Interim-gouverneur Remkes zegt 'Wij staan achter u'. Lees het allemaal in een live-feed van de NOS.

     Tja, dan boffen wij. Het waait Noordwest Bf 5 tot 6, het is bewolkt maar het blijft tenminste droog. We maken een wandeling naar het waddenstrandje ten noorden van de haven (foto hierboven). Zwemmen op eigen risico, staat op een bordje, maar we doen het sowieso niet. Achttien graden, veel te koud zeg. De zon probeert af en toe door de wolken te breken. De noordenwind is overigens verbazend warm. Die draait om de kern van het Laag heen en voert via een lange omweg over het oosten van Europa en Scandinavië warme Middellandse zeelucht aan.

 

De Europese Unie presenteert vandaag eindelijk de ambitieuze klimaatwetten, nodig om de doelstelling van 55 procent CO2-reductie in 2030 te halen. De plannen zijn ontwikkeld onder leiding van Frans Timmermans en Diederik Samsom en moeten nog worden aanvaard door de lidstaten en het Europees parlement. Er is unanimiteit vereist en die is ver te zoeken, temeer omdat de EU-burgers meer moeten gaan betalen voor aardgas, electriciteit en benzine. Ter compensatie komt er een sociaal steunfonds van 140 miljard euro, op te brengen door extra lasten voor energiegebruik door het bedrijfsleven. Handig bedacht, zo moet het pakket aanvaardbaarder zijn. Luchtvaart, scheepvaart, wegtransport en de bouw worden ook extra belast. Handig is ook dat de doelstelling van 55 procent reductie al formeel door lidstaten en parlement aanvaard is. Dat staat dus vast. Wie maatregelen wil schrappen of beperken, moet met alternatieven komen die dezelfde reductie realiseren. De verdere besluitvorming zal nota bene zo'n drie jaar tijd kosten. Dan is er nog maar zes jaar tijd om het uit te voeren. De milieubeweging zegt dat het niet genoeg zal zijn om te voldoen aan de Parijse Akkoorden. Duidelijk is dat niets of te weinig doen ons op termijn nog heel veel méér zal kosten

 

De coronacijfers gaan nu toch weer omhoog. Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanochtend 10.492 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 2632 meer dan gisteren. Ook bij andere leeftijdsgroepen dan jongeren stijgen de besmettingen. De ziekenhuizen stijgen weer, de IC's zijn stabiel.

     Een interview met Louis Kroes, hoogleraar virologie, in de NRC valt me op. Hij vindt de paniek over de delatavariant onterecht. Vaccinaties beschermen de ouderen en kwetsbaren tegen de ernstigste gevolgen en de ziekenhuizen lopen niet meer vol; die doelen zijn bereikt. Inderdaad, ook in het VK valt de druk op de ziekenhuizen wel mee. 'In de paniek over het oplopende aantal besmettingen met de deltavariant, lijkt het beleidsdoel te verschuiven: voorkomen dat ook maar íémand ziek wordt van corona of zelfs voorkomen van álle besmettingen. Maar het zijn nu vooral mensen tussen 18 en 30 jaar die besmet raken en die lopen echt weinig risico.'  Een nuchtere benadering, ik hoop zeer dat hij gelijk heeft. Toch zijn veel virologen het niet met hem eens. We moeten het zien. Natuurlijk zullen we het virus niet meer weg krijgen en ermee leren te leven, net als met de griep. Daar zijn we mee bezig. Naar het begin van dit kwartaal

Oudeschild (8)

Dulce in de haven van Oudeschild (foto van gisteren).
Dulce in de haven van Oudeschild (foto van gisteren).

Donderdag 15-07-2021

Wat een opmerkelijke coïncidentie: een dag na de presentatie van het omvangrijke pakket EU-maatregelen om de klimaatcrisis te bestrijden, kampt ons deel van Europa met de gevolgen van zeer extreem weer. Wie de klemmende redenen voor uitstootreductie nog niet kent of wil kennen, wie de noodzaak van ingrijpen nog niet wil zien, die kreeg gisteren, vannacht en vandaag een overweldigend beeld voorgeschoteld van de enorme schade die klimaatopwarming in onze wereld steeds vaker teweeg zal brengen. In grote gebieden van België, Duitsland, Luxemburg en het zuidoosten van ons land veroorzaakte extreme regens een ramp van grote proporties: tot dusver 42 doden in Duitsland, diverse doden in België, circa 70 vermisten, enorme schade door overstromingen en modderstromen, ingezakte huizen, evacuaties, omvangrijke stroomuitval, geblokkeerde wegen en spoorlijnen en grote schade aan de infrastuctuur. Een liveblog van de NOS houdt het de hele dag bij.

     Zojuist lees ik dat het centrum van de stad Luik wordt ontruimd. Verder stroomafwaarts moeten 5000 mensen de stad Roermond verlaten. Het waterpeil in de Maas stijgt verontrustend snel. De hoogste debieten uit 1993 (2800 m3/s) en 1995 (3050 m3/s) worden binnenkort of zijn al gepasseerd. Opvallend is dat deze records allemaal uit de winter komen, meldt weerman Gerrit Hiemstra. In de zomer komen zulke hoge waterstanden nauwelijks voor. Via hem zie ik een andere, verontrustende waarschuwing uit het Roergebied: 'Warnung für die Rurtalsperre: Der Wasserverband WVER rechnet damit, dass sie nach 20 Uhr überlaufen könnte - mit Schäden im Unterlauf über Düren, Jülich, Hückelhoven bis in die Niederlande.'

 

Hier op Texel zitten we comfortabel ver weg van alle ellende. Gisteravond, vannacht en vandaag waait het flink hard: Noord Bf 6 met uitlopers naar 7. De wind huilt met naargeestig geloei door de wanten van de jachten in de haven. Anna kan door het klotsen tegen het achterschip niet slapen en verhuist naar de voorhut. Voor de gezelligheid ga ik mee, maar het is me er te klein en te benauwd met zijn tweeën, dus na een uur keer ik terug naar de masterbedroom. Midden in de nacht krijgt Anna godbetert ook nog een migraine-aanval. Vandaag is het bewolkt maar het blijft droog. Niemand vertrekt of komt, behalve de jongelui naast ons. Die willen voor de wind over zee naar IJmuiden, en dat is goed te doen. Wind én tij mee naar het zuiden. We lopen naar het dorp voor boodschappen bij de Spar en een portie kibbeling bij de vishandel (foto hier). Verder volgen we ieder uur het nieuws en zo vernemen van het trieste overlijden van Peter R. de Vries. Het zijn dramatische tijden. Ik vrees dat er meer zullen komen. Omstreeks drie uur vanmiddag klaart de hemel opeens op. Overdadig zonlicht speelt over het dek. De harde wind blijft doorstaan. Beaufort 6 tot 7.

 

Van de besmettingscijfers word je ook niet vrolijk. Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 11.064 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 606 meer dan gisteren. Ook de ziekenhuizen stijgen, de IC's iets minder. Het Europees gezondheidscentrum ECDC zet vandaag heel Nederland op rood vanwege de enorme toename van het aantal coronabesmettingen. De provincie Groningen is zelfs donkerrood. Naar het begin van dit kwartaal

Oudeschild (9)

Vrijdag 16-07-2021

Hierboven een kaart die Weerplaza maakte van de ongekende hoeveelheden regen tussen dinsdagavond en donderdagochtend in België, Luxemburg en Duitsland. In Limburg is het duidelijk minder maar die provincie kampt nu met de sterk gestegen afvloed van de Maas. Bij Meerssen is een dijk doorgebroken van het Julianakanaal. Dat leidt tot nieuwe evacuaties van duizenden inwoners. (Naschrift: militairen hebben de dijk inmiddels weer gesloten). In Venlo wordt het ziekenhuis uit voorzorg ontruimd. In het Duitse Erftstadt zijn doden gevallen en mensen vermist na een aardverschuiving. Het dodental in Duitsland steeg tot zeker 103, ook zijn er nog veel vermissingen. En in België loopt het dodental ook op: nu 22, en zeker dertien vermissingen.

     De waterstand van de Rijn stijgt nu ook. Bij Lobith bereikt volgens sommige waterbeheerders de rivier zondagmorgen de hoogste stand van ongeveer 14,75 meter boven NAP. Dat is nog duidelijk onder de waterstanden van 1993 en 1995. De hoogste stand in 1995 bij Lobith was 16,68 meter op 31 januari. Vandaag wordt dijkbewaking ingesteld op de dijken langs de Maas en de Afgedamde Maas. Het waterschap verwacht geen problemen met de dijken van de grote rivieren Rijn, Waal en Lek. In Gorcum zal het waarschijnlijk niet erg spannend worden. Mogelijk stroomt een deel van Buiten de Waterpoort onder en zal men schotten in de coupures plaatsen, en dan is er altijd nog het grote opvangbekken De Noordwaard tussen Werkendam en De Biesbosch, dat ten leste opengezet kan worden. Het begint erop te lijken dat ons land aan een nog grotere ramp ontsnapt. Dit keer.

 

Hier op Texel is het weer vandaag wat vriendelijker dan de vorige dagen. Er zijn meer zonnige perioden en de noordenwind is wat afgenomen. Langs een andere route fietsen we naar Den Burg. Het eerste traject is tegen de wind in, zoals een slimme peddelaar zonder electrische fiets bij voorkeur kiest. Eerst het zuur en dan het zoet. We drinken op een terras koffie en eten een bruine boterham met twee verrukkelijke kroketten. De eersten dit jaar. In Boekhandel Het Open Boek vind ik een recent boek over 'De opstand van de Georgiërs op Texel. Het laatste slagveld van Nederland' (Ned. vert. Karakter, 2020) van de Amerikaanse journalist Eric Lee. Anna schaft in een chocolaterie een zak Texelse bonbons aan. Daarna laten we ons gerieflijk terugwaaien naar de boot in Oudeschild, onze eigen b & b (books & bonbons). We willen lekker in de kuip gaan zitten, maar helaas zijn in de windrichting boeren mest aan het uitrijden. Niet te harden. Het stinkt ontzettend naar ammoniak. Ovderdadige stikstof dus.

 

Opnieuw verder stijgende coronacijfers. Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 11.363 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 330 meer dan gisteren. Meer dan vier op de vijf positieve coronatests komen door de besmettelijkere deltavariant. Méér dan verwacht. In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er liggen nu 265 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 230), van wie 75 op de IC (gisteren: 72). Het reproductiegetal bereikte op 1 juli het tot dusver hoogste niveau van de pandemie in ons land: 2,91. Honderd mensen zullen dus op één dag bijna 300 anderen besmetten.

     Pas nu blijkt ons dat er op 8 en 9 juli een coronauitbraak in Gorcum was. Minstens 16 bezoekers van de nachtkroeg Flashback op de Grote Markt raakten besmet. Onze burgemeester is ervan geschrokken, de autoriteiten en de kroeg hadden 'er alles aan gedaan' maar ja, het systeem TvT was niet waterdicht. Bezoekers mochten al vlak na hun vaccinatie naar binnen. Naar het begin van dit kwartaal

Ouderschild (10)

Dulce in Oudeschild
Dulce in Oudeschild

Zaterdag 17-07-2021

Bij het opstaan schijnt de zon al stralend door de ruiten. Toch is het nog fris, het was een koude nacht. Maar de hemel welft egaal blauw boven ons en het wordt inderdaad een mooie zomerdag. De wind is afgenomen maar nog steeds noord. We lopen al vroeg naar het dorp voor de laatste boodschappen, want morgen vertrekken we bij laagwater voor de tocht over het wad via Harlingen naar Vlieland of Terschelling. We zullen de bezetting in de gaten houden via waddenhavens.nl. Koffie op het terras bij de bakker. daarna halen we de vouwfietsjes van het voordek en bergen ze op in de bakskisten. Het wordt dik 26 graden. Omdat de zon zo brandt trekken we de bimini over de kuip.

 

In de watersnoodgebieden zijn er nu meer dan 150 dodelijke slachtoffers. In het zuiden van Limburg begint de Maas nu langzaam te zakken. Vanaf morgen is er dijkwacht tegenover Gorcum in het Land van Altena. Steeds minder reageer ik op de malligheden van complotdenkers, maar voor Willem Engel maak ik nu toch maar even tijd. Wat zegt hij op een 'persconferentie' over de overstromingsramp? Dit: 'Zo is er opeens een nieuwe watersnoodramp in het enige gebied dat ongeveer boven zeeniveau ligt. Daar hebben wij onze vraagtekens bij.' Ach, alweer teveel aandacht aan hem gegeven.

     Volgens de Duitse kanselierskandidaat Armin Laschet, op bezoek in het getroffen gebied, is het 'de ramp van de eeuw'. Dat komt me optimistisch voor: de eeuw is nog jong en met de toename van de klimaatopwarming is het waarschijnlijk dat deze eeuw nog veel ernstiger rampen zal laten zien. Maar ja, verkiezingstijd, hè.

 

Het aantal besmettingen is iets lager dan gisteren, maar het is zaterdag. Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 11.134 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 190 minder dan gisteren. Opvalt dat de cijfers bij de jongeren afnemen en die bij de oudere generaties toenemen. In de ziekenhuizen nam de bezetting wel toe. Er liggen nu 284 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 265), van wie 77 op de IC (gisteren: 75). Met enig leedvermaak lees ik dat de Britse minister van Volksgezondheid Sajid Javid  positief is getest op het coronavirus. Gisteren bezocht hij een verpleeghuis. Met mondkapje op. Javid is volledig gevaccineerd met het AstraZeneca-vaccin, maar heeft het virus volgens een sneltest dus toch opgelopen. Ach, hij zal er niet eens ziek van worden. Hij is de man die komende maandag verder wil gaan met versoepelen ondanks de stijgende besmettingscijfers. Javid meent dat de natuur zijn werk moet doen. Tweederde van de bevolking is nu gevaccineerd. Gisteren waren er desondanks in het UK meer dan 50.000 nieuwe besmettingen. Het nachtleven en festivals, het mag desondanks overmorgen allemaal weer in Engeland, maar let op, het geval Nederland liet de afgelopen week zien wat er dan gebeurt. Naar het begin van dit kwartaal

West-Terschelling

De aanloop van West-Terschelling. Links de Brandaris.
De aanloop van West-Terschelling. Links de Brandaris.

Zondag 18-07-2021

Vanochtend zon bij een onbedekte hemel. Er staat een zuchtje wind uit het noordwesten. Anna is gespannen als steeds als we moeten varen. We maken het schip vaarklaar en dan blijkt dat helaas de Raymarine RL70c-radar/plotter op de stuurstand de geest geeft. Eerst nog even beeld en dan opeens grijze rechthoeken met niks. Het moest een keer gebeuren, die dingen zijn al zo oud. Komende week ga ik wel uitzoeken wat ik ermee kan. Voorlopig hebben we eenzelfde scherm in de kajuit en uiteraard onze zeekaarten. Het wordt gewoon paaltjes pikken zoals vroeger. Om kwart over acht varen we af en na de haven gaan we bakboord-uit, de brede Texelstroom op. Het tij zit nog een klein uur tegen, daarna krijgen we het mee. De SOG is 5,3 knopen. Ten zuiden liggen allemaal mosselkwekerijen. We varen in een flauwe bocht naar het oosten, het eiland Texel verdwijnt steeds meer in de verte.

     Om 9.45 uur slaan we parallel aan de Afsluitdijk een geul in die de Doove Balg heet. Inderdaad, paaltjes pikken. De SOG is nog 6.2, de wind WNW kracht 2. Naast ons op de dijk staan heel veel windmolens. Scheepvaart is schaars, enkele jachten op tegenkoers. Even voor half elf zien we Harlingen in de verte liggen. Ieder uur raadplegen we waddenhavens.nl. We zien dat Vlieland dicht gaat, op Terschelling zijn een beperkt aantal plaatsen. Om 11.10 slaan we de ondiepe Boontjes in, die naar Kornwerderzand en zijn sluis met het IJsselmeer leidt. Er komen geen jachten uit. De diepte is op het wantij 1.3 meter. We hebben de tijstroom nu flink mee. De SOG is 8.6 knopen.

     We vliegen door de Boontjes heen. Even na twaalf uur zijn we voor Harlingen. Dit is het uur van de waarheid. Nemen we de gok en gaan we door naar Terschelling of leggen we hier in de Noorderhaven aan? De tabellen van beide eilanden zijn niet veranderd. Ze worden tweemaal per dag aangepast, maar er staat niet bij om hoe laat. Dat is onhandig. We besluiten het erop te wagen en slaan bakboord-uit de Pollendam in, recht de toegenomen wind in. En tegen de tijstroom. De noordwestenwind is koud, we schieten truien en vesten aan. Naast de hoofdvaargeul is hier een nevengeul, betond voor jachten. Ik noem het altijd 'het fietspad'. De SOG loopt terug naar 4.0 knopen. Zo ploeteren we voor terwijl er steeds meer bewolking verschijnt. Er komen ons veel jachten tegemoet. Die zijn met het tij mee vanmorgen vertrokken van de beide eilanden en plekken vrijgemaakt Dat is bemoedigend. Ik geef meer gas. In de Blauwe Slenk loopt onze snelheid op naar 5.5 knopen. Het water is hier breder. Naast ons aan stuurboord doemt het vogeleiland Griend op. Af en toe passeren veerboten, op de heen- of terugweg. De vaarroute naar Terschelling is een zigzag-route en ook onze snelheid over de grond varieert tussen 4.7 en 5.5 knopen.

     Om 14.10 draaien we de brede Vliestroom in. Vooruit ligt het zeegat tussen Vlieland en Terschelling. Een halfuur later kunnen we naar stuurboord, de West Meep in waar we voor de verandering het tij mee hebben en opeens een SOG van 9.1 knopen maken. Now we are talking! Om 15 uur volgt de smalle, slingerende Slenk waar geen tijstroom is. Zo schiet het op. Kort na half vier zitten we in de aanloop voor de haven (foto hierboven). Na ons loopt een ander jacht binnen, dat uit de richting van Ameland komt. Die moet een ondiepe kiel hebben. We motoren de jachthaven binnen en er komt ons geen havenmeester tegemoet. Helemaal achteraan zijn twee steigers voor jachten boven 13 meter. Druk is het daar niet en verdraaid, er is een vrije plaats direct aan de steiger, beter kan het niet, wat een luxe. Wat ze nou met de tabellen op die website beogen is me niet duidelijk. Enfin, bovendien is als bij toverslag alle bewolking verdwenen. Prettig aan deze haven in vergelijking met Texel is dat je in de uren rond hoogwater een mooi uitzicht hebt over het wad, zeker van deze laatste steiger. Voorlopig zijn we hier prima gesteld en het is heerlijk om hier terug te zijn!

 

Even een korte blik op de coronacijfers. Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 10.247 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 856 minder dan gisteren, maar het is weekend. De ziekenhuisbezetting loopt licht op. Morgen gaan de remmen los in het Verenigd Koninkrijk. Freedom Day. Over 10 - 14 dagen zien we hoeveel vrijheid het oplevert. Naar het begin van dit kwartaal

West-Terschelling (2)

Bij de voet van de Brandaris in West-Terschelling
Bij de voet van de Brandaris in West-Terschelling

Maandag 19-07-2021

Het licht van de zon valt gedempt door een niet al te dik wolkendek vanmorgen de kajuit binnen. We halen de fietsjes uit de bakskisten om naar het centrum van West te rijden. Koffie bij Flaman op het terras als in eerdere jaren; we reserveren er voor het diner vanavond. In het winkelstraatje zoeken we een nieuwe kortebroek voor me uit. Een bezoekje aan Boekhandel Funke levert het boek op dat de journalist Boris Lemereis schreef over de terugtocht van Bark Europa uit Ushuaia naar Nederland, nadat onze reisgroep van boord was gegaan in maart 2020 in een andere wereld. We fietsen terug, de bewolking lost opeens snel op en we brengen een heerlijke, luie middag door in de kuip. Groot gevoel van vakantie. Hier geen rampen. De Maas in Limburg zakt.

 

De besmettingscijfers lijken zich te stabiliseren op het hoge niveau van de achterliggende dagen. Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 8.932 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 1315 minder dan gisteren, maar het zijn nog steeds weekendcijfers. Het aantal ziekenhuisopnames steeg met 50. Het VK viert Freedom Day. Naar het begin van dit kwartaal

West-Terschelling (3)

De dekplaat met appartuur op de opengewerkte stuurstand. In de rode cirkel de Raymarine RL70c radar/plotter. Ik kreeg hem er niet uit.
De dekplaat met appartuur op de opengewerkte stuurstand. In de rode cirkel de Raymarine RL70c radar/plotter. Ik kreeg hem er niet uit.

Dinsdag 20-07-2021

We zijn opnieuw gezegend met zonnig weer en bij tijden een wolkenloze hemel. Het wordt ruim 26 graden. Desondanks is het een technische dag. Allereerst werp ik me op de weigerende Raymarine RL70c radar/plotter op de stuurstand. Destijds - ik spreek van veertien jaar geleden, we lagen in Gibraltar  ging de oorspronkelijke RL70l-repeater stuk. Ik zond hem toen voor reparatie op naar de dealer in  Nederland. Toen we een keertje voor een bezoek in Nederland waren keek ik op Marktplaats en vond een RL70c voor zo'n 400 euro, meen ik. Het ding werkte nog goed, zei de eigenaar, die zijn hele navigatie-park had vernieuwd. Inderdaad, bleek later toen ik hem inbouwde, hij deed het prima - tot nu toe. Een respectabele 14 jaar lang. Weer later kreeg ik de gerepareerde RL70l terug en die hield ik als reserve. Nu zoek ik hem op om het apparaat te verwisselen met het bezweken toestel. Maar dan moet je het eerst 'uitbouwen', zoals dat heet. Ik schroef de brede dekplaat met apparatuur los van de stuurstand en licht hem op. Zie de foto hierboven. In de rode cirkel de RL70c. Maar helaas, na het losmaken van een aantal schroefjes trek je hem er niet zomaar uit. Hij zit vast met kit. Twee uur lang probeer ik vergeefs hem eruit te krijgen en dan geef ik het op. Misschien kunnen we deze herfst onze steun en toeverlaat Fons vragen.

     Als alles weer op zijn plaats zit, probeer ik het toestel toch even uit en - verdomd! - hij doet het weer! Waarschijnlijk gewoon een los contactje. Nou vraag ik je toch! Alleen doet nu het metertje van de windsterkte het opeens niet (windrichting wel). Waarschijnlijk heb ik daar een draadje los getrokken. Ik berg de reserve RL70l op en stop er even mee. Een uurtje later wil ik de dekplaat toch maar weer losschroeven, maar zet voor alle zekerheid het metertje toch even aan. En die doet het weer! Electronica is tovenarij, althans voor mij.

 

Na de klus fietsen we naar het centrum voor een stokbrood en lekker olijfolie. Die willen we vanavond lekker in de kuip genieten naast de vissalade die Anna zal maken. Lezen en luieren en rondkijken om te zien hoe de haven volloopt. Dat zie je overigens ook op de site waddenhavens.nl. Texel en Vlieland zijn vol en op Terschelling is alleen voor kleinere jachten wat plek. Gelukkig hebben we rustige buren. Natuurlijk is het hier gewoon een soort camping, maar dan op het water. Verderop ligt overigens Frits Wester met een heel mooi zeiljacht. In de tweede helft van de middag volgt mijn tweede klusje. Sinds we hier zijn hebben we bij Digitenne geen tv-ontvangst, hoe we de antenne ook draaien. Ik bevestig hem in de mast op een meter boven het kajuitdak en kijk: de zenderzoeker geeft opeens alle zenders. Ik koester mij in de bewondering van Anna.

 

De coronacijfers dalen. Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 6823 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 2080 minder dan gisteren. Het reproductiegetal is per 5 juli 1,75. Helaas neemt de bezetting in de ziekenhuizen wel toe. Er liggen nu 415 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 361), van wie 100 op de IC (gisteren: 84). Zorgelijk is dat er steeds vaker gemeld wordt dat de deltaviant door de vaccinaties heenbreekt. Klinisch viroloog Matthijs Welkers van het Amsterdam UMC zegt in de Volkskrant: 'Wij zien zelfs mensen die al een infectie hebben doorgemaakt, daarna twee keer zijn gevaccineerd en nu toch weer positief testen.' Het betekent dat gevaccineerden weliswaar minder ernstig ziek worden, maar het virus wél aan anderen kunnen doorgeven en zich nog steeds goed aan de maatregelen moeten houden. Dat zullen we doen. Naar het begin van dit kwartaal

West-Terschelling (4)

Langs de branding bij West-aan-Zee.
Langs de branding bij West-aan-Zee.

Woensdag 21-07-2021

Het is een heerlijke zomerdag. De hemel is de hele dag licht bewolkt, maar de zon schijnt er zacht doorheen. We pakken de fietsjes en rijden over de schelpenpaden, door bossen en duinen, naar het strand van West-aan-Zee. Een kleine 6 kilometer. Het dorp bestaat eigenlijk alleen uit recreatiehuisjes, het strand is weid en groots. Er is maar één strandpaviljoen, opgetrokken uit verweerd hout. Juttershout? Daar drinken we koffie. Daarna lopen we eind langs de waterlijn en laten onze voeten omspoelen in de branding (zie hierboven). Heerlijk. Er liggen opvallend veel messchelpen en ook hopen van een merkwaardig soort bruin, mosachtig kruid. Langs een ander schelpenpad fietsen we naar het Groene Strand bij West-Terschelling. Daar liggen een aantal catamarans en platbodems droog op het brede wad. In het centrum van West eten we een ijsje, halen brood en vlees en een fles rivaner voor vanavond. 's Middags is het ook al zo heerlijk in de kuip, onder de bimini. De haven loopt weer vol met jachten, de meeste jachten vertrekken trouwens helemaal niet. Op het nieuws tref ik een bericht over stankoverlast op Ameland door grote hoeveelheden aangespoelde harige mosdiertjes. Op de foto zie ik dat het om hetzelfde spul gaat dat we vanochtend in West-aan-Zee zagen. Daar stonk het niet, maar op Ameland zijn ze begonnen het spul met shovels, kranen en kiepwagens weg te halen. Ook op andere plaatsen langs de Nederlandse en Belgische kust spoelen de laatste tijd veel mosdiertjes aan. Een verklaring voor die grote hoeveelheden is er niet, schrijft de NOS. Op Wikipedia vind ik uit dat het waarschijnlijk gaat om het harig mosdiertje (Electra pilosa), dat inheems is in o.a. de Waddenzee en de Noordzee. Over massaal dood op het strand aanspoelen staat er niks.

  

Nu.nl schrijft dat de halve wereld in deze tijd last heeft van extreem weer. 'Bosbranden in de VS en Siberië, extreme hitte in Oost-Europa en Canada, verwoestende overstromingen in Duitsland en nu in China: het hele noordelijk halfrond wordt deze zomer geraakt door extreem weer.' Het blad wijt het aan de opmerkelijk zwakke westenwinden, die door klimaatverandering vaker voorkomen. Volgt het onderhand bekende verhaal van de arctische amplificatie, de verlangzaming van de warme golfstroom en de vertraging van de straalstroom, die grotere lussen krijgt die lang op hun plaats blijven liggen. 'Blokkades' noemen weerkundigen die. Dat geldt ook voor de bijbehorende regenfronten, die soms dagen blijven uitregenen en enorme wateroverlast veroorzaken. Ik heb er al zo vaak over geschreven en raad daarom iedereen aan het artikel op Nu.nl te lezen. Vervelend is dat klimatologen het fenomeen niet zó vroeg in deze eeuw verwachtten.

 

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 6945 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 142 meer dan gisteren. Stabilisatie op een hoog niveau. Ziekenhuizen en IC's stegen wat verder. De Volkskrant meldt een nieuwe vorm van fraude. Idioten halen in de vaccinatiestraten hun registratiebewijs en gaan snel weg zonder inenting. Die zijn een gevaar voor zichzelf, maar vooral voor anderen. Hoeveel er door de mazen van het net kropen, is niet bekend. De GG&GD'en geven het bewijs nu pas ná de injectie. Naar het begin van dit kwartaal

West-Terschelling (5)

Dulce is omgedraaid.
Dulce is omgedraaid.

Donderdag 22-07-2021

Deze dag is wat frisser dan de vorige dagen. De hemel is echter behoudens vroeg in de ochtend helemaal blauw. Veel jachten vertrekken, ook onze buurman. Dat geeft ons de kans de boot om te keren om met de boeg naar het zuiden te gaan liggen. Vandaag is de wind nog wel noord, maar vanaf zaterdag zal hij toenemen en gaan ruimen via oost om zich voor een week in het zuidwesten te nestelen. Het hogedrukgebied dat zo lang de aangename zomer in stand hield, is dan weg en ervoor in de plaats krijgen we de ene na de andere depressie. We boeken nog vier nachten langer en verder is er niets te melden. Nou ja, behalve dat Anna vanmiddag in de kuip een vochtige klats van een meeuw in haar kapsel ontvangt. Dat brengt geluk, zegt ze. De haven ligt ondertussen weer vol met nieuwkomers.

 

De geleidelijke daling van de coronabesmettingen zet door. Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 6301 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 608 minder dan gisteren. Gisteren waren er DDoS-aanvallen op de GGD-sites. Het is niet duidelijk of die de cijfers beïnvloedden. In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er liggen nu 436 coronapatiënten in het ziekenhuis, gisteren waren dat er 428. 107 van hen liggen op de IC, ongeveer gelijk aan gisteren (106).

     China wil geen nieuw onderzoek naar de oorsprong van de coronavirusuitbraak door de WHO. Dat zou het vervolg zijn van het eerdere onderzoek dit voorjaar in Wuhan, waar de Nederlandse virologe Marion Koopmans aan deelnam. Hoewel dat team de zogenaamde laboratorium-theorie niet erg waarschijnlijk achtte, wil de WHO verder onderzoek doen, niet alleen naar markten maar ook naar laboratoria, zoals het vermaarde Wuhan Institute of Virology. Dat zou natuuurlijk moeten kunnen, maar no way, zeggen de Chinezen. De zaak is helaas volledig gepolitiseerd. Naar het begin van dit kwartaal

West-Terschelling (6)

Aan de haven in West-Terschelling.
Aan de haven in West-Terschelling.

Vrijdag 23-07-2021

Vandaag is een grotendeels bewolkte dag. Halverwege de ochtend vallen er enige druppels, maar halverwege de middag trekt de bewolking weg naar het zuiden en wordt het alsnog zonnig. Schepen komen, schepen gaan. Steeds meer neemt het vakantiegevoel bezit van ons. We doen boodschappen, drinken koffie bij Flaman en halen voor vanavond twee moten gerookte zalm. We beleven niets bijzonders, ik ben verzonken in een thriller, dit verslag is summier en dat is allemaal prima.

 

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 6453 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 179 meer dan gisteren. In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er liggen nu 477 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 436). De IC's bleven gelijk. Naar het begin van dit kwartaal

West-Terschelling (7)

Zaterdag 24-07-2021

Vandaag hebben we een overgangsdag naar een ander - vochtiger - weertype. De blokkade door hogedruk, die langdurig mooi weer met noordelijke wind bracht, is verdwenen. Het waait vanochtend Bf 5 - 6 uit het oosten en de hemel is onbewolkt. De wind gilt en huilt door de wanten. Toch vertrekken er een paar boten, de eigenaren moeten waarschijnlijk maandag weer aan het werk. In de loop van de middag neemt vanuit het zuiden de bewolking toe. Verderop in het weekend kunnen we drukkende warmte en pittige buien verwachten en vanavond en vannacht onweer. Die onweders zitten nu nog in het noorden van Frankrijk.

     Ondanks alle onrust hebben we weer een heerlijke vakantiedag. Mijn weblog heeft ook een beetje vakantie. We vullen de watertanks bij (foto hierboven) en Anna laat de wasmachine draaien. Het is ondanks de wind verbazend warm, 25 graden. Op de onweerradar zien we het buien- en onweersfront geleidelijk dichterbij komen. In Nood-Limburg en Oost-Brabant valllen flinke regenbuien.

 

Vandaag overlijdt de vooraanstaande natuurkundige en Nobelprijswinnaar (1979) Steven Weinberg. Zijn meest beroemde boek 'The First Three Minutes: A Modern View of the Origin of the Universe'  uit 1977 had een grote invloed op me. Dat het heelal een begin kon hebben, was nieuw voor me. Ik zag destijds meer in de steady state theorie van Fred Hoyle, een kosmos die er altijd geweest was. Weinberg beschreef in zijn boek echter nauwgezet wat er allemaal gebeurde in het prille begin van het universum, na de oerknal. Het raadsel van alles werd er niet kleiner door. Weinberg werd 88 jaar.

 

Verdere daling van de besmettingscijfers. Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5323 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 1102 minder dan gisteren. In de ziekenhuizen nam de bezetting opnieuw toe. Er liggen nu 504 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 477), van wie 116 op de IC (gisteren: 107). Op de Olympische Spelen in Japan zijn voortdurend nieuwe besmettingen. Op veel plaatsen in de wereld zijn demonstraties tegen de coronamaatregelen: Australië, Frankrijk en ook in Amsterdam. In het laatste geval dragen sommigen borden met teksten als 'Wanneer wordt de politie wakker?', 'Freedom for all' en 'Rage against vaccine'. Tjonge, jonge. Naar het begin van dit kwartaal

West-Terschelling (8)

Regen vanochtend
Regen vanochtend

Zondag 25-07-2021

Sinds vannacht een uur of twee valt er regen. Het regenfront beweegt nauwelijks, dus vanochtend regent het nog. Het langzame bewegen van zware buien is een duidelijk fenomeen van een opwarmend klimaat. In de Financial Times maakt het plaatje hieronder goed duidelijk hoe dat komt: de verzwakking van de straalstroom, die op zijn beurt het gevolg is van de versnelde opwarming van de polaire gebieden. De polaire amplificatie. Daardoor is het verschil in temparaturen tussen de hogere en lagere breedtegraden afgenomen en dat verwakt de straalstroom. Die krijgt grotere slingers en uitzakkingen, die langer op hun plaats blijven. In de achterliggende jaren schreef ik er vaak over.

                     

Het fenomeen is dus al langer bekend, alleen hadden klimaatwetenschappers het nu nog niet verwacht. Pas rond de helft van deze eeuw zou het volgens de klimaatmodellen moeten gebeuren. Dat de straalstroom nu al zo sterk verzwakt kan dus op een versnelling of verheviging duiden van de gevolgen van de wereldwijde opwarming. Je ziet het aan de overstromingen in Namen en Dinant na hevige regenval gisteren, een week na de hevige wateroverlast met circa 150 doden in België en Duitsland. Volgens de burgemeester van Namen is de situatie in zijn stad ditmaal erger dan bij de wateroverlast van vorige week, met meerdere wijken die zijn ondergelopen. De overstromingen leidden gisteravond tot gaslekken, branden, lekkage van stookolie en grote schade aan wegen. Ook spoelden kasseien en asfaltplaten weg. In ons land is er weer wateroverlast, te weten in Zeeland (Oud-Vossemeer en Sint-Annaland) en West-Brabant (Steenbergen en Bergen op Zoom). Ook in Harkema , Kootstertille en Buitenpost in Friesland staan straten blank en zijn kelders ondergelopen. Daar viel meer dan 100 mm regen.

     Opmerkelijk is dat weinigen zich erom bekommeren. Klimatologen zijn gealarmeerd door zoveel extreem weer, maar de politici zijn met vakantie. Is er geen crisissituatie? Wordt de Tweede Kamer van reces teruggeroepen? Allerminst. Onze eigen premier wilde 'geen sweeping statements' maken over klimaatverandering toen hij de schade in Limburg kwam bekijken. Hoe onverantwoordelijk kun je zijn? De formatie van een nieuw kabinet, dat de klimaatcrisis moet aanpakken, ligt al sinds de verkiezingen in maart stil.

 

Na elf uur houdt de regen op maar het blijft grijs. Wind is er helemaal niet meer. In de loop van de middag zien we steeds vaker de zon. het is zelfs warm. Samen in de kuip lezend zijn we gelukkig. Vanavond is er opnieuw kans op regen met onweer. 

 

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 4665 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 622 minder dan gisteren. In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er liggen nu 533 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 504), van wie 134 op de IC (gisteren: 116). In de afgelopen tijd werden op twee jongerencampings op Terschelling meerdere coronabesmettingen vastgesteld. Jongeren die hier vakantie willen vieren op een camping moeten eerst bewijzen dat ze gevaccineerd zijn of negatief getest. Dat heeft de gemeente besloten op advies van de GGD, meldt Omrop Fryslân.

     In Duitsland en Frankrijk wordt overwogen om voorrang te geven aan gevaccineerden in café's, restaurants, musea, etc. Niet-gevaccineerden moeten een recent testbewijs laten zien. Er wordt heftig tegen gedemonstreerd. Naar het begin van dit kwartaal

West-Terschelling (9)

Cumulonimbuswolk. Aambeeldvormige onweerswolk boven de Waddenzee.
Cumulonimbuswolk. Aambeeldvormige onweerswolk boven de Waddenzee.

Maandag 26-07-2021

Een zonnige ochtend. We stiefelen met het boodschappenkarretje naar West: fourageren voor de komende dagen. Vissoep bij de vishandel. Koffie bij Flaman op het rookvrije terras. Vaste patronen maken het leven ontspannen (foto hier). Tegen half één zijn we terug aan boord. In het zuiden ontwikkelen zich op de Waddenzee duidelijke onweersystemen: aambeeldvormige wolken met grijze regensluiers eronder. Cumulonimbus heten ze, zo leerden Anna en ik meer dan vijftien jaar geleden op de cursus meteorologie van Henk Huizinga. We zien drie van die complexen. Het begint daar te rommelen. Een opmerkelijk fenomeen: op de havendam strijken grote groepen vogels neer, meeuwen en scholeksters (foto hier). Wachten ze daar het onweer af? We sluiten alle luiken en wachten het af. Maar zie, de drie verenigen zich en trekken oostelijk van ons voorbij, er valt alleen wat lichte regen. Geleidelijk aan komt de zon weer tevoorschijn en de groepen vogels op de havendam zijn gevlogen. Dat is het voor vandaag, maar in de verte blijft het rommelen. Op Terschelling geen wateroverlast. Wél in Londen, waar gisteravond overstromingen ontstonden door hevige regenval.

 

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur 3914 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 720 minder dan gisteren. Het gaat om het laagste aantal sinds 7 juli, bijna drie weken geleden. In de ziekenhuizen is die afname nog niet te zien. Integendeel: daar neemt de bezetting nog altijd toe. Er liggen nu 577 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 533), van wie 140 op de IC (gisteren: 134). Na overleg met deskundigen denkt onze premier dat het aantal nog tot volgende week blijft stijgen en daarna gaat dalen. Daarom zal het kabinet de coronaregels niet verscherpen.

 

Een opsteker voor Gorcum: de Nieuwe Hollandse Waterlinie wordt opgenomen op de Werelderfgoedlijst. Onze vestingstad is een belangrijk onderdeel van die linie, een complex van 96 forten (inclusief twee kastelen en zes vestingen), honderd militaire sluizen, dijken en kanalen en ruim duizend betonnen werken als kazematten, die als een groen lint door vier provincies loopt, van Muiden tot de Biesbosch. De stelling werd tussen 1815 en 1940 drie keer ingezet: bij de Frans-Duitse oorlog van 1870/1871 en tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog. In het laatste geval bleek de linie obsoleet; de Duitse Luftwaffe passeerde hem met gemak en dropte luchtlandingstroepen in het westen van het land. Naar het begin van dit kwartaal

West-Terschelling (10)

Bij het meertje Dodemanskisten.
Bij het meertje Dodemanskisten.

Dinsdag 27-07-2021

Vannacht na twee uur breekt een onweer los. Flinke klappen waar ik wakker van schrik. Helle ontladingen doen de zwaaiende lichtbundels van de Brandaris vervagen. Even later regent het profuus. Snel haal ik de kussens weg onder de buiskap voor het geval hij gaat lekken. Het duurt ongeveer een halfuur waarna het nog twee uur lang blijft regenen. Je zult hier met een tent op een camping staan. Later lees ik dat op het nabije Vlieland een kampeerterrein voor een groot deel onder liep. De brandweer kwam eraan te pas om het water weg te pompen.

     Louïse Fresco meent in een artikel in de NRC erop te moeten wijzen dat al die extreme regenval en overstromingen deze zomer niet direct veroorzaakt worden door klimaatopwarming. 'Klimaat is helaas ideologie geworden'. Waar blijkt dat uit? Volgens Fresco uit één stukje van Christiaan Weijts in de NRC, die het waagde de overstromingen in direct verband te brengen met Canadese bosbranden en de storm in Leersum. Want het kan immers ook gewoon toeval zijn, al die extreme weerrampen, een ongelukkige samenloop van omstandigheden. Ja, dat kan zeker, maar ik heb geen serieuze klimaatwetenschapper horen zeggen dat er een simpele, één-op-één relatie is. Maar het is wél plausibel, zeggen ze, vergis je niet, in een warmer klimaat - Europa is intussen 2 graden warmer dan pre-industrieel - kan de atmosfeer meer energie en waterdamp bevatten, enzovoorts. Dat kán leiden tot extremer weer. Wat Fresco beoogt met haar stukje is me niet duidelijk, ze geeft als goed voorbeeld van hoe het moet het werk van de Deltacommissie, want daar zat ze zelf in. Ze eindigt met het curieuze zinnetje 'Op rijstebrij bouw je geen inzicht.' Dat lijkt slim en doordacht, maar het is volledig overbodig.

 

Vanmorgen lijkt het of het weer aarzelt, niet precies weet wat het wil. De lucht is grijs en de wind is zuidwest Bf 4. Later zwakt hij af en komt er meer zon. We pakken de fietsjes en rijden naar het mysterieuze duinmeertje Doodemanskisten. Ik schreef er vaker over. Op een bankje genieten we van de stilte. Daarna verder naar het Groene Strand voor koffie en kijken naar de capriolen van de kitesurfers. De rest van de dag is het bij gesluierd zonlicht aangenaam vertoeven in de kuip, maar steeds opnieuw dreigen donkere wolken zich samen te pakken. Even later zakken ze weer in, tot na vier uur het eindelijk regent bij een aantrekkende wind en we de eerste donder horen. Maar ook nu komt de zon al gauw weer terug. De komende dagen zullen meer regen en harde wind brengen.

 

De coronabesmettingen lijken verder terug te lopen, al is het vandaag iets meer. Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 4042 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 165 meer dan gisteren. Maar het reproductiegetal is na een ongekende stijging tot bijna 3 weer snel gedaald. Op 12 juli bedroeg het 0,8. 'De vierde golf lijkt afgewend door sluiting van het nachtleven', schrijft de NRC. De bezetting in de ziekenhuizen met coronapatiënten is opgelopen tot boven de 600 en die op de IC's tot 159. In beginsel zouden die aantallen op korte termijn eveneens moeten dalen.

     Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) waarschuwt in de jongste World Economic Outlook  dat de wereldeconomie verdeeld dreigt te raken in twee blokken, doordat de economische groeivooruitzichten voor ontwikkelde en minder ontwikkelde economieën uit elkaar zullen lopen na de pandemie. Dat komt door de lage aantallen vaccinaties in de armere landen, zoals India, Indonesië, Maleisië, Filipijnen, Thailand en Vietnam. Een extra 80 miljoen mensen dreigen te vervallen in extreme armoede. Voor de rijke landen worden de prognoses naar boven bijgesteld. Ik dacht overigens dat die twee blokken er altijd al waren. Naar het begin van dit kwartaal

West-Terschelling (11)

Gisteravond regen buiten en knusheid binnen.
Gisteravond regen buiten en knusheid binnen.

Woensdag 28-07-2021

Al die regen schept aan boord een knusse sfeer. Het geroffel op het kajuitdak, het water dat over de ramen stroomt, de wind die in de wanten huilt en de schemering die vroeger valt. Gisteravond stak ik er wat waxinelichtjes bij aan. De foto hierboven nam ik door de ingang van de kajuit. De bovenste helft toont de beregende vensters van de buiskap, de onderste helft de lichtjes in de kajuit en Anna die op een bank te lezen ligt. Onweer was er ditmaal niet bij. Hier nog een foto. Ik zit en luister naar al het gerucht en zoals vaker roept het lang vergeten dichtregels in me op:

 

Wind en regen buiten
pleiten en verdedigen
wind en regen buiten
pleiten en omsluiten
den rechter met hun redenen
 
Ik weet het meteen: Gerrit Achterberg. Mijn eerste dichter. Een fragment uit zijn 'Droomgericht'. Een vroeg gedicht, denk ik, over zijn rechtszaak. 
     Vanochtend is er wel onweer, maar het verdwijnt na twee klappen. De wind is krachtig Bf 6 uit het zuidwesten en hij voert de hele dag de ene na de andere felle regenbui aan. Het zou me niet verbazen als er deze dag ook op Terschelling campings onder water liepen. Ik voeg de twee grote fenders - 'de Egyptische testikels' - toe aan de stootwillen die de druk van ons schip en twee buren tegen de steiger moeten opvangen. Weinigen varen uit of komen aan. Een vertrekkend jacht waait tegen de boegen van een rijtje platbodems aan en komt er moeizaam weer los van. Na vier uur nemen de buien af en schijnt de zon; minder waaien doet het niet. Vandaag lees ik het boek over de lange terugtocht van de Bark Europa van Ushuaia naar Scheveningen: 'De reis van Bark Europa' van de journalist Boris Lemereis (Luitingh-Sijthoff 2021). Dat roept ook veel herinneringen op. Alweer anderhalf jaar geleden. Een van de mooiste reizen van mijn leven.
 
Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 3513 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 499 minder dan gisteren. In de ziekenhuizen nam de bezetting verder toe, zoals verwacht. Er liggen nu 629 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 616), van wie 164 op de IC (gisteren: 159). In Tokio werd vandaag het hoogste aantal besmettingen geregistreerd sinds het begin van de pandemie. Meer dan 5000. In de stad en omgeving geldt de noodtoestand, maar de Spelen moeten doorgaan. Naar het begin van dit kwartaal

West-Terschelling (12)

De Waddenzee. Het is hoogwater, de havendam is bijna onder water (foto van gisteren).
De Waddenzee. Het is hoogwater, de havendam is bijna onder water (foto van gisteren).

Donderdag 29-07-2021

Vannacht nog steeds buien. De zuidwester neemt niet af. Vanochtend stapelwolken en langere zonnige perioden. De wind Bf 6 is wat naar het westen geruimd maar niet verminderd. Je wordt langzamerhand doodmoe in je kop van die voortdurend loeiende wind. Dat we naar West lopen voor boodschap en koffie interesseert terecht geen mens. Dat we 's middags lezen en dat we vanavond uit eten gaan ook niet.

 

Er is vermakelijke opwinding op de sociale media over het nieuws dat een internationaal team van astronomen licht heeft waargenomen dat afkomstig was 'van de achterkant van een zwart gat'. Sommigen denken dat het uit het zwarte gat kwam, afkomstig van misschien wel een ander heelal. Nee, dus, uit zo'n zwart gat kan helemaal niets ontsnappen, ook geen licht. Overigens ging het om röntgenstraling. Maar dat is helemaal niet zo bijzonder, het gat heeft in beginsel een bolvorm en licht (straling) kan er op voldoende afstand door de enorme zwaartekracht omheen bewegen en gereflecteerd worden. Bovendien: licht van bijvoorbeeld de achterkant van de maan vinden we helemaal niet meer bijzonder.

 

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 4506 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 1032 meer dan gisteren. Wat is er aan de hand? Een opleving? Nee, gisteren was er een storing bij de dataverwerking van het RIVM; de ontbrekende meldingen zijn vandaag meegenomen. In de ziekenhuizen is de bezetting weer toegenomen. Er liggen nu 648 mensen met corona in het ziekenhuis, 19 meer dan gisteren. Van hen liggen 177 coronapatiënten op de IC. Gisteren waren dat er nog 164. De stijging zou niet ten koste gaan van de kritieke planbare zorg - een term die ik nog niet kende - , verzekeren de ziekenhuizen ons. Waarom duikt deze uitdrukking opeens op? Maar hij blijkt eerder gebruikt te zijn. Het is namelijk de zorg die binnen zes weken moet plaatsvinden om gezondheidsschade te voorkomen, volgens een definitie van de NZA.  Naar het begin van dit kwartaal

West-Terschelling (13)

In de duinen bij West.
In de duinen bij West.

Vrijdag 30-07-2021

Vannacht nauwelijks wind, je bent het haast ontwend, net als de volledig onbewolkte hemel bij het opstaan. Gisteravond lekker en gezellig gegeten bij Restaurant De Heksenketel in de Willem Barentszstraat, een etablissement dat we nog kenden van onze vorige bezoeken aan het eiland. Aan de muren en de plafonds hangen poppen die heksen voorstellen. Leuke sfeer. We hadden het als altijd samen prima naar ons zin (foto hier). Omdat het vanmiddag zal gaan regenen, besluiten we om te gaan fietsen zolang het droog is, in de duinen en de bossen bij West. De geur van pasgevallen dennenappels, van bloeiende kamperfoelie, van vochtige bosgrond en varens. Ik kijk uit naar de dennenorchis, een wilde orchidee, die nu zou moeten bloeien, maar zie er geen. Vorige keer ook al niet. Ondertussen trekt er steeds meer bewolking over. Nog even koffie bij Flaman. Anna vindt nog twee spannende boeken in de bookswap op het havenkantoor. Even na twaalf uur lopen we over de lange steiger naar het vak waar de boot ligt, als het opeens regent. De middag brengt ook enige buien en opvallende, plotselinge windstoten uit het zuidwesten Bf 6. Swoeshh! En weg, niks van over.

 

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 3463 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Voortgaande daling dus, het zijn er 1013 minder dan gisteren (maar toen zaten er ook extra in vanwege de storing bij het RIVM). Ook is het reproductiegetal verder gedaald. Afgelopen dinsdag meldde het RIVM een 'R' van 0,8; dat is per 15 juli bijgesteld naar 0,7. Ziekenhuizen en IC's nemen nauwelijks nog toe. De deltavariant heeft de alfavariant, voorheen de Britse variant, nu definitief verdrongen. In de zogeheten kiemsurveillance (twee weken geleden) kwam 95 procent van alle positieve tests door de deltavariant.

     Deze variant zou net zo besmettelijk zijn als het waterpokkenvirus, dat zeer besmettelijk is, en kan ernstiger klachten veroorzaken dan eerdere coronavarianten. Dit meldt ondermeer de Washington Post, die een intern document van de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC heeft ingezien. Die documenten bevatten verslagen van studies, die zouden aantonen dat mensen die volledig gevaccineerd zijn en geïnfecteerd zijn met de deltavariant, het virus mogelijk net zo gemakkelijk kunnen overdragen als niet-gevaccineerde personen. Ze worden er er wel minder ziek van. De CDC adviseert weer mondkapjes te gaan dragen in publieke binnenruimten. Virologe en OMT-lid Marion Koopmans wil eerst wel eens de data van het CDC zien. Naar het begin van dit kwartaal

West-Terschelling (14)

Zaterdag 31-07-2021

Het zuidoosten van Europa krijgt de komende tijd te maken met een lange en intense hittegolf. Lokaal kunnen temperaturen van 45 graden Celsius voorkomen. Er zijn hevige bosbranden langs de Turkse zuidwestkust, in Albanië en op Sicilië. De gloeiendhete lucht komt uit Afrika. In de regio Khuzistan in het zuidwesten van Iran is het extreem droog met temperaturen tot 50 graden. De bevolking gaat massaal de straat op omdat het ayatollah-regime niets doet. Het is maar een kleine greep uit het nieuws van vanmorgen.

     Al een jaar of tien voorspel ik dat regeringen niet in staat zullen blijken het klimaatprobleem adequaat aan te pakken, ongeacht of ze democratisch of autoritair zijn. In een interview in De Volkskrant legt de Frans-Britse politicoloog ­Catherine Fieschi helder uit hoe dat in democratische landen komt: die landen worden veelal geregeerd door 'een spookmidden' dat veel te kwetsbaar is voor populisme, ondanks het feit dat die nooit verder komen dan een electoraat van hooguit 25 - 30 procent van de kiezers. Het spookmidden bestaat uit voorheen rivaliserende centrumpartijen, die sterk afgeslankt 'net genoeg zetels bij elkaar sprokkelen om een regering te vormen.' 'Het is een tragisch misverstand dat de populistische kiezer kan worden teruggewonnen door aan zijn politieke wensen tegemoet te komen', schreef Fieschi in haar boek Populocracy uit 2019. Dat lijkt me een goed punt. Het populisme draait volgens haar niet om specifiek beleid, maar om de relatie tussen de leider en zijn aanhangers en de vorming van een gemeenschap op basis van woede en verontwaardiging. ‘En er is een nooit eindigende aanvoer van verontwaardiging’, zegt Fieschi. 'In een gefragmenteerde samenleving kan een minderheid de regering terroriseren, als zij maar hard genoeg schreeuwt.' Kijk naar de gele hesjes-beweging. Of - voeg ik toe - de boerenprotesten. De ernstige stikstofproblematiek is immers nog steeds niet aangepakt.

     Opmerkelijk is dat Fieschi desondanks denkt dat het klimaatprobleem, de moeder van alle maatschappelijke problemen, de centrumpolitici zal dwingen tot maatregelen, waarbij de burgerlijke vrijheden ingeperkt worden. De coronapandemie is er een voorbeeld van. '‘De noodsituatie van het klimaat zal misschien een geweldige tegenkracht tegen fragmentatie zijn, zoals oorlogen dat ook kunnen zijn. Het klimaat is een urgenter probleem dan de identiteit van de verschillende bevolkingsgroepen.' Met het klimaat kunnen de centrumpartijen volgens Fieschi weer een eigen verhaal vertellen. 'Ze kunnen tegen de populisten zeggen: geven jullie dan niets om de beschaving die we hebben opgebouwd?’ Hm. Ik heb grote twijfels, argumenten hebben bij populisten nooit geteld.

 

Weer een dag van harde wind en buien. De wind is westelijk en zeer vlagerig met uitlopers tot Bf 7 - 8. Maar tussendoor schijnt ook de zon. Toch blijven we grotendeels binnen, in de kuip waaien de plooien uit je broek (zei men vroeger). Maar dat voortdurende geloei zijn we zó zat. Het slechte weer duurt al een week. Niemand vertrekt, niemand komt aan.

 

Verdere daling. Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 2983 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 463 minder dan gisteren. Ziekenhuizen en IC's lopen nog steeds op. Naar het begin van dit kwartaal

West-Terschelling (15)

Koffie bij Flaman.
Koffie bij Flaman.

Zondag 01-08-2021

Ondanks veel wolkenvelden is het een aardige zondag, de zon komt er steeds weer doorheen en de wind is geruimd en afgenomen. Veel jachten vertrekken uit de haven en er komen er weinig voor terug. Er is nu plek genoeg. We drinken getrouw onze koffie in de zon op het terras van Flaman en terug in de haven nemen we alvast onze vouwfietsjes mee over de steigers en bergen ze op in de bakskisten. Lekker middag in de kuip met thrillers, ik ben er nu ook voor gevallen. Morgen foerageren, overmorgen weg, terug naar het IJsselmeer, waarschijnlijk naar Hindeloopen.

 

Opnieuw een prima artikel Van Caroline de Gruyter in de NRC over het belang van Europese eenheid in een bipolaire wereld, tussen de grootmachten van de Verenigde Staten en China en de mindere, lokale potentaten Poetin, Erdogan, de Iraanse ayatollahs en de Brit Johnson. Zulke artikelen deel ik graag op de sociale media. Lees het ook ditmaal. Met instemming twee citaten:

 

'Soevereiniteit gaat niet meer alleen om zelfbeschikking en onafhankelijkheid – want dit leidt juist vaak tot áfhankelijkheid. Na Brexit rotten bloemkolen weg op Britse akkers. Bloemkolen worden nu geïmporteerd uit Polen. Zoals de Italiaanse premier Mario Draghi opmerkte: „There is no sovereignty in solitude.” Hij bedoelde dat je je land verzwakt als je alles solo doet.'

 

'Laat ik eindigen met een oproep. Wat ik graag eens zou zien, is dat politici dit aspect van soevereiniteit ook eens naar voren halen. Dat ze ophouden met ons dag in, dag uit fata morgana’s voor te spiegelen over hoe gelukkig en welvarend je bent als je afhankelijk bent van niemand. Het is onzin. Het is quatsch. Het is volksverlakkerij.'

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 2350 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 605 minder dan gisteren. De ziekenhuizen stijgen nog steeds, de IC's zakken wat. Naar het begin van dit kwartaal