www.sailing-dulce.nl

Logboek 2024/3 Zomer, 2 oorlogen

Buiten de Waterpoort, Gorcum, circa 1910. De stoomboot naar Woudrichem legt aan.
Buiten de Waterpoort, Gorcum, circa 1910. De stoomboot naar Woudrichem legt aan.

Direct naar

het laatste

verslag

 

Deze ansichtkaart uit ca. 1910 toont de aanlegplaats voor de pontveren op Buiten de Waterpoort. De Waterpoort zelf stond helemaal links en was er toen helaas al niet meer; hij werd in 1893 gesloopt voor het zware noord/zuidverkeer dat door de stad moest. De huidige coupure die ervoor in de plaats kwam, is er al wel. Rechts ervan is heeft het etablissement Merwezicht al zijn mooie balustrade/loggia boven het water. Die is nog open. Het grote pand erachter met de groene muren (klimop?) is waarschijnlijk de voorganger van ons appartementengebouw. Verder rechts is de sluis naar de haven en de Linge met de woning van de sluiswachter ernaast. De stoomveerboot naar Woudrichem heeft juist aangelegd (de sluis erachter zie je niet), het lijkt zomer als je let op de kleding van de mensen op de wal. Verder rechts zie je mooie oliemolen De Eendracht, die een aantal jaren later in verval raakte en in 1916 gesloopt werd. Dat was in het midden van de Eerste Wereldoorlog toen er gebrek aan hout was om kanonnen voor de vesting te bouwen, zegt men. Erachter lag de bierbrouwerij van ZHB, de Zuid-Hollandsche Bierbrouwerij, naast de eerste havenkom. Die werd ook gesloopt en is nu parkeerterrein voor de havendienst. Helemaal rechts zie je de achterkanten van de huizen aan het Nonnenveld.

 

Dit is een vreemde zomer voor ons doen, Normaal gesproken zouden we al weken terug vertrokken zijn met onze Dulce, maar de boot staat in de loods van Jachtwerf Rexwinkel vanwege de restauratie van het dek. We hopen dat het klaar is voor september. Wie weet is er dan goed weer. Dan kunnen we misschien nog een aantal weken weg.

Gorinchem (24.179)

Siegfried Woldhek in de NRC. Zoek Schoof en waar is de koning?
Siegfried Woldhek in de NRC. Zoek Schoof en waar is de koning?

Dinsdag 02-07-2024

Wat een trieste dag, buiten valt dichte regen, orkaan Beryl heeft zich boven het recordwarme water in het Caribisch gebied versterkt tot zelfs de hoogste categorie 5, Trump wordt deels onschendbaar verklaard door de ultrarechtse meerderheid in het Hooggerechtshof, het kabinet Schoof van domrechts staat vanochtend op het bordes en het volk heeft weer vertrouwen in de regering, zegt een peiling van IPSOS: 'Zeker PVV- en BBB-kiezers, waar laagopgeleiden in de meerderheid zijn, hebben daar hoge verwachtingen van'. Tuurlijk, maar lang zal het niet kunnen duren, zoals altijd zullen ze alleen maar teleurgesteld worden. Ja, dat klinkt zuur en het is ook zuur. Het hoofdlijnenakkoord doet beloftes die onmogelijk waar te maken zijn zoals bij stikstof, migratie, eigen risico, fors minder ambtenaren, 130 km/uur, de lijst is lang en de vier partijen vertrouwen elkaar niet. 'De grootste politieke gok die in Nederland sinds de oorlog is genomen', schreef Raoul du Pré in De Volkskrant. Juist vandaag brengt de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) een belangrijk rapport uit waarin staat dat ons land pijnlijke keuzen zal moeten maken om overeind te blijven in een steeds turbulenter en grimmiger wereldorde. Dat zal voorlopig niet gebeuren, je weet het vooruit, met dit kabinet zal ons land binnen de eigen grenzen proberen ineen te krimpen.

 

Gisteren in de NRC een goed interview met Joseph Stiglitz, econoom en Nobelprijswinnaar in 2001. Een lang citaat: 'Maar we geven de migranten de schuld. Je moet het nationalistische beleid binnen dat kader zien: het is de mislukking van het neoliberalisme die we niet willen toegeven. Dat het een mislukking van ideeën en beleid was en dat we anderen de schuld willen geven, dat is volgens mij de essentie van wat er aan de hand is. En dat terwijl we weten dat Europa migranten nodig heeft, en dat geldt ook voor Amerika. Maar rechts schuift die werkelijkheid, de behoefte aan immigranten, terzijde en geeft anderen de schuld van het falen van het neoliberalisme. Dat is echt de politieke agenda van de afgelopen twintig jaar geweest. En het is heel triest omdat je de verkeerde diagnose van het probleem hebt en dus ook de verkeerde oplossing zult krijgen. We krijgen een steeds verder gepolariseerde samenleving en zullen de problemen niet oplossen en dus slechter af zijn.' Inderdaad, maar de Academia maakt vandaag de dag weinig indruk meer.

 

De rest van de ochtend is miezerig. Ik ga naar de sportschool en Anna haalt later Lina-Mae van school en blijft de rest van de dag in het huis van Tessa. Het is 's middags droog met wat zon en het wordt ruim 17 graden. Naar het begin van dit kwartaal

Gorinchem (24.180)

Gorinchem (24.180)

Woensdag 03-07-2024

Iedere maand verwacht ik dat hij zal dalen, de gemiddelde wereldtemperatuur in de lagere atmosfeer, gemeten door satellieten. Sinds september vorig jaar is hij al idioot hoog. Over afgelopen juni is hij weliswaar iets gedaald naar +0,80 graden Celsius ten opzichte van het gemiddelde in de periode 1991 - 2020, maar dat is nog steeds ongewoon hoog. In mei was hij nog +0,90 graden. Ik dacht dat de invloed van de recente El Niño onderhand wel verdwenen was. De lineaire opwarmingstrend sinds het begin van de satellietmetingen in 1979 blijft op + 0,15 graden per decennium, te verdelen in + 0,13 graden boven de oceanen en + 0,20 graden boven de landmassa's.

 

De zware orkaan Beryl bracht overstromingen en grote schade in Barbados, St. Lucia, St. Vincent en Grenadines, Tobago en Grenada. Er viel een tiental doden. Ze is nu voor de tweede keer afgezwakt tot categorie 4 en op weg naar Jamaica en later de Kaaimaneilanden. Vrijdag zal ze het grote Mexicaanse schiereiland Yuacatán bereiken.

 

Uit nieuw onderzoek, gepubliceerd in  Nature Communications, blijkt dat de gletsjers in Alaska bijna vier tot zes keer zo snel smelten dan in de jaren 80. Dat de arctische gebieden steeds sneller opwarmen dan voorheen was al bekend: de arctic amplification. Er is bovendien een langer smeltseizoen. Alaska is volgens de onderzoekers de plek waar het meeste ijs ter wereld verdwijnt. Tussen 1948 en 2005 zijn daar vier gletsjers weggesmolten, tussen 2005 en 2019 waren dat er 64. Door al het afsmeltende ijs komen er enorme hoeveelheden ijs in het water, namelijk 50.000 liter per seconde.

 

Datacenters die AI-systemen ondersteunen maken een enorme groei door, maakt Google bekend in hun jaarlijkse klimaatrapport. In één jaar tijd is de CO2-uitstoot van Google met 13 procent gestegen. Ten opzichte van vijf jaar geleden is de uitstoot zelfs met bijna 50 procent toegenomen. Toch willen ze in 2030 volledig energieneutraal te zijn. Hoe ze dat moeten bereiken is onduidelijk. In hetzelfde klimaatrapport voorspelt Google dat AI-technieken de wereldwijde uitstoot in 2030 met 5 tot 10 procent zouden kunnen verminderen. 'Maar we verwachten dat onze uitstoot eerst nog blijft stijgen, voordat hij weer daalt'. Ik heb er weinig vertrouwen in. Ook andere techbedrijven zoals Microsoft zien hun CO2-uitstoot de laatste jaren fors stijgen door de groei van datacenters.

 

Gisteravond at ik met mijn oud-collega Kars H. bij The Local Club, een trendy nieuw restaurant aan de Langendijk. Tot voor een jaar zat op die plek nog het Grieks Restaurant Mykonos, waar Anna en ik graag aten. De nieuwe ambiance en de maaltijd waren niet slecht, moet ik zeggen. Leuk was dat onze favoriete Griekse serveerster Iordane er nog steeds werkte. Kars en ik maakten destijds deel uit van het eerste bestuur van de Rivas Zorggroep, na de complexe fusie eind jaren 90 van ziekenhuis, verpleeghuizen, verzorgingshuizen en thuiszorg tot de eerste transmurale zorgketen in Nederland. 'Het Gorcumse Model'. Sindsdien zagen we elkaar nog één keer, ik meen in 2004. We hadden dus twintig jaar bij te praten en dat deed ons beiden groot genoegen. We moeten het vaker doen.

     Kars vertelde me dat onze wederzijdse vriend Peter van der L. jongstleden april was overleden. Dat trof me, ik had er geen bericht van gehad. Peter kende ik al vanaf het eind van de jaren 80, toen ik lid werd van de adviescommissie economische zaken van de NZR, de Nederlandse Ziekenhuisraad waar hij toen beleidsmedewerker was. Met een andere dokter/bestuurder waren we de enige medici in dit illuster orgaan. Later ging Peter bij Twijnstra Gudde werken en als adviseur heb ik hem toen een paar succesvol keer ingezet in de Rivas-organisatie. Hij schreef een aantal gedegen managementboeken en maakte ook deel uit van de bemanning op de proefvaart van de Dulce in de zomer van 2006 naar Camaret in Bretagne (lees hier op een ouder deel van deze website). Ik vond hem altijd een aardig en bedachtzaam mens. Peter leed al decennia aan een chronische longkwaal en was net geen 70 toen hij op de eerste april van dit jaar stierf.

     Pas laat op de avond kwam ik thuis en keek in de herhaling nog hoe een goed voetballend Nederland de achtste EK-finale tegen Roemenië won. Vandaag hebben we een kletsnatte dag. Om één uur is er al 7 mm regen gevallen en er komt vannacht meer. Ik breng het autootje naar de garage, waar ze de diagnose stellen: het linker veerpootlager is versleten en moet vervangen worden. Dat is nog niet eerder gebeurd en met 120.000 kilometer op de teller is dat bepaald lang. Het kan pas over drie weken, maar we mogen er wel mee doorrijden. Anna doet in de regen boodschappen in de binnenstad en vanmiddag gaat ze naar haar vriendin op de Schuttersgracht. In de middag is het droger en wordt het maximaal 16 graden. De barometer daalt. Naar het begin van dit kwartaal

Gorinchem (24.181)

Gorinchem (24.181)

Donderdag 04-07-2024

Gisteravond kreeg ik een vrolijke Bas aan de telefoon. Hij werd 34 jaar en ging het die avond vieren met zijn vrienden. Ik kom gauw langs, beloofde hij. Anna had een van onze favoriete gerechten gemaakt: witlof met ham en kaas uit de oven. Een lekkere combinatie van bitter en zout. Vanmorgen begint de dag zonnig met stapelwolken en stevige wind uit het westen. We gaan samen naar de sportschool. Daarna kijk ik naar de livestream van de Tweede Kamer. Opmerkelijk is dat velen al hebben benadrukt dat er niets bijzonders aan de hand is, maar dat is er natuurlijk wel: voor het eerst in onze geschiedenis is er een kabinet van extreemrechts (PVV) en domrechts (VVD) met gewoon en soms warrig rechts. Het zal een ramp worden voor ons land en veel belangrijke zaken zullen blijvend stagneren, zoals de aanpak van klimaatverandering, stikstof, mestoverschot, woningnood, onderwijs, de crisis in de opvang van asielzoekers, armoede en bestaanszekerheid en ga maar door. Je ziet het ook aan de vernederende manier waarop Wilders in het debat 'zijn' premier aanpakt. Hij dwingt Schoof om te zeggen dat er geen racisten in het kabinet zitten. Schoof doet dat tenslotte, maar voor Wilders is het niet genoeg. ‘U moet meteen boos worden als dit wordt gezegd! U moet twee kanten op normeren. Neem het voor de mensen op. U moet daar fel op reageren!’, briest hij, waarop Schoof zegt dat hij zijn woorden zelf bepaalt. '‘Slappe hap’, concludeert Wilders, ‘U bent ook mijn premier’ en herhaalt dat even later in een tweet. Het is een haast surrealistisch tafereel en veel kamerleden zijn verbijsterd. Dit gaat een ramp worden, eerder vroeg dan laat. Opnieuw vraag je je af waarom Yesilgöz en Omtzigt moesten helpen dit kabinet zo nodig in elkaar te zetten.

     In de lunchpauze komt de VVD-leider tot het besef dat ze moet reageren en noemt in een tweet onder meer Wilders' gedrag 'onverantwoord'. ‘Dit soort gedrag staat oplossingen in de weg.’ Omtzigt onderschrijft het even later, maar geen van beiden neemt de eigen medeverantwoordelijkheid. Ondertussen schaart opeens vice-premier Fleur Agema zich in een tweet over hoofddoeken en Femke Halsema achter Wilders. Daarmee haalt ze het eerder betoog van Schoof onderuit. Het is een provocatie, de tweede schoffering van de PM in dit debat. Op verzoek van Rob Jetten komt er een schorsing van twee minuten zodat de PM de tweet even kan lezen. Het debat wordt nog meer een aanfluiting. Je zou wensen dat ministers en staatssecretarissen van VVD en NSC zouden zeggen dat hun de ogen geopend werden en dat ze opstappen. Ik zie hoe Omtzigt zich naar vak K spoedt om met een aantal van zijn bewindslieden te praten. Helaas een schone droom. Kamerleden scharrelen druk babbelend en lachend door de zaal; ons parlement lijkt wel een kroeg. Na veel langere tijd - meer dan een halfuur - hervat men de vergadering. Mevrouw Adema moet niet twitteren tijdens de vergadering, zegt Schoof, daar is ze het nu mee eens maar ze weigert wel haar tweet te verwijderen. De oppositie springt erin: deze PM heeft geen gezag, zeggen Jetten en Dassen, het kabinet is niet in staat dit land te besturen. In de woorden van oud-commentator Ferry Mingelen: 'Arme Dick Schoof. Hij probeert zich staande te houden , terwijl Wilders en Agema het kleed onder hem wegtrekken.'

 

NOS-Nieuws maakte een rondgang langs insectenexperts. 'Mijn tuin bloeit wel, maar zoemt en fladdert niet'. De aantallen dagvlinders zijn in Nederland in ruim dertig jaar tijd meer dan gehalveerd, waarbij al meerdere soorten zijn uitgestorven. En vorig jaar hadden de vlinders het slechtste jaar ooit gemeten. Ook 2024 wordt een beroerd jaar voor bestuivende insecten. Dit jaar lijkt er nog iets geks aan de hand met hommels: in juni stortten de hommelaantallen in, tot iets meer dan een derde van de normale omvang voor de tijd van het jaar. Een expert van adviesbureau Ecologica zegt. 'Het algemene beeld is dat de bijenaantallen dit jaar zeer laag zijn. Op droog gebleven plekken zijn de meeste soorten nog wel te vinden, maar in veel lagere aantallen dan normaal'. De vele regens hebben er geen goed aan gedaan, maar de structurele afname van bestuivende insecten heeft andere oorzaken: stikstofvervuiling, intensivering van het landschapsgebruik en vermoedelijk ook grootschalig gebruik van insecticiden. De meest recente weersextremen komen daar nog bovenop, zeggen de experts. Er zijn zó weinig bestuivende insecten over, dat wilde bloemen niet meer bestoven worden. Ze kunnen hierdoor minder goed zaad vormen en dreigen op hun beurt verder te verdwijnen uit het landschap. We staan erbij en kijken ernaar.

 

Orkaan Beryl richtte een ravage aan op Jamaica. Duizenden mensen zitten in opvangcentra. Straten liepen onder en op verschillende plaatsen viel de electriciteit uit. Een vrouw stierf nadat een boom op haar huis was gevallen. De cycloon trekt nu door richting Yucatán. Boven het recordwarme water van de Caribische Golf zal zij zich weer versterken tot categorie 5. Nooit eerder was een orkaan uit de Atlantische Oceaan zo vroeg in het orkaanseizoen zo krachtig als Beryl. Naar het begin van dit kwartaal

Gorinchem (24.182)

Het Bätz/Witte orgel in de Grote Kerk van Gorcum en het kleine aantal mensen dat kwam luisteren..
Het Bätz/Witte orgel in de Grote Kerk van Gorcum en het kleine aantal mensen dat kwam luisteren..

Vrijdag 05-07-2024

Tijdens de regenbuien zag ik gisteren de eerste Volkswagenbusjes over het Eind tuffen naar Buiten de Waterpoort. Gasten voor het hippiefestival editie 2024. Ze treffen het niet: voor vandaag en het weekeinde wordt nog meer regen voorspeld. Gisteravond ging ik met buurvrouw Joke naar een orgelconcert op het mooie Bätz/Witte orgel in de Grote Kerk op de Groenmarkt. Anna krijg je daar met geen mogelijkheid naar toe, ze heeft een flinke aversie tegen orgelmuziek. De organist was Matthias Havinga, organist van de Oude Kerk in Amsterdam en hoofdvakdocent orgel aan het Amsterdams conservatorium. De opkomst is bedroevend klein, ik tel niet meer dan dertig luisteraars. Het is geen hippiefestival. We gaan niet in de allerachterste bank zitten, onder de wand die het orgelgeluid naar beneden dwingt. Van kenners had ik gehoord dat het geluid dan erg massaal klinkt. Als je een zes- tot zevental banken meer naar voren kiest is het meer gedifferentieerd en hoor je meer nuance. Een mooi programma dat begint met de Sonata 5 van Mendelssohn. Die viel me wat tegen, hoewel - er zit wel een mooi andante con moto in. Het klonk echter nogal scherp met weinig diepte. Hangt mogelijk af van de registratie die Havinga koos, want voor mijn gevoel moet het Bätz/Witte orgel dit beter kunnen. Het stuk van Messiaen 'Le Mystère de la Sainte Trinité' klonk echter prachtig, genuanceerd en geheimzinnig. Wat een mooi stuk! De humoresken en bagatellen opus 11 van Carl Nielsen waren grappig maar toen kwam Bach. Drie orgelkoralen BWV 663, 664 en 662 (in die volgorde) op 'Allein Gott in der Höh' sei Ehr'. Vooral de laatste! Toen kwam de afsluiting die ons helemaal onderuit haalde, het Praeludium en Fuga in b-mineur BWV 544. Achter de hoge ramen zag ik de zon langzaam dalen terwijl de machtige akkoorden en de verrukkelijke polyfonie ons overrompelden. Zwaar onder de indruk liepen we naar huis. Aardig is te weten dat op donderdagavond 18 juli het stuk nogmaals wordt gespeeld, maar dan door een andere organist.

 

De dag van gisteren bracht niet alleen het gekwelde eerste optreden van Schoof als PM, ook de nieuwe minister Femke Wiersma (BBB) van landbouw, visserij, voedselzekerheid en natuur moest nog voor het reces de kamercommissie landbouw vertellen wat haar plannen waren om de grote en zeer nijpende mestproblemen aan te pakken. Ze wilde nog niet veel vertellen, maar ze had haar ambtenaren wel adviezen gevraagd over - nota bene - het opslaan van mest in enorme zakken (poepzakken van 400.000 liter, echt, ze bestaan) en silo's op industrieterreinen en in scheepsruimen, het aantal beschermde watergebieden te verkleinen en sommige ongunstige mestberekeningen aan te passen. Dus een voortzetting van het onzalige uitstelbeleid dat ons land en zijn natuur in de ellende bracht, nu met torenhoge strontsilo's, nog meer vervuilen van ons water en sjoemelen met cijfers. De krimp van de veestapel die haar voorganger Adema in zijn crisisplan wilde en zijn stoppersplan voor het uitkopen van veehouders heeft ze geschrapt. De komende jaren zal het mestoverschot dus minstens verdubbelen. Een ramkoers met de EU en een splijtzwam in het nieuwe kabinet, want zelfs de VVD'er Van Campen zegt in de commissie dat er dan 'alleen een koude sanering overblijft die door het land zal razen en een ongekend slagveld zal aanrichten'. NSC’er Harm Holman voorspelt rechtszaken, een inbreukprocedure van de Europese Commissie en een generieke korting in de melkveehouderij.

 

In het VK behaalde Labour de mega-overwinning en de absolute meerderheid in het Lagerhuis die iedereen verwachtte na veertien jaren disfunctioneel bewind van de Tories, 412 van de 650 zetels. Eindelijk een opsteker in een Europa van steeds meer rechtspopulisten aan de macht, maar natuurlijk moeten we eerst de uitkomst afwachten van de tweede ronde parlementsverkiezingen in Frankrijk, waar RN van Marine Le Pen favoriet is. Rob de Wijk zegt vandaag in zijn column in Trouw dat Xi en Poetin de echte winnaars zijn. Dat blijkt ook al uit de plotselinge en onverwachte reis van Orbán, juist voorzitter geworden van de Europese Raad, naar Moskou. 'De opkomst van radicaal-rechts in heel Europa duidt op stagnatie en verval. (...) Radicaal-rechtse partijen komen immers aan de macht door gebruik te maken van het democratische politieke systeem. Maar eenmaal aan de macht slopen ze dat. Zie Hongarije en Slowakije. Hun leiders tonen overmatige sympathie voor Rusland en China'.

 

Vanochtend regen, een langdurige bui tot bij tienen. Mijn plan was om vandaag naar Numansdorp te rijden om op de boot te gaan kijken naar het schillen van de bovenste polyesterlaag van het dek. Maar de zomervakantie voor de regio zuid begint vandaag en de ANWB waarschuwt voor lange files naar het zuiden en oosten. Dan ga ik liever komende maandag. Anna doet boodschappen in de binnenstad en ruimt de klerenkast op. De drang tot dat soort nijvere bezigheden is vaak een voorbode voor een aanval van migraine. Na tien uur blijft de hemel grijs maar heel langzaam wordt het lichter. Op het Eind staat 's middags een lange rij Volkswagenbusjes en andere mooie, oude hippiecampers (foto hier) voor het Hippiefestival. Dat gaat vanavond van start. Volgens de Buienradar zal het niet lang droog blijven. Naar het begin van dit kwartaal

Gorinchem (24.183)

Gorinchem (24.183)

Zaterdag 06-07-2024

Eindelijk beginnen de recordhoge zeewatertemperaturen in de Atlantische Oceaan te dalen, Na dik een jaar. Klimatoloog Leon Simons denkt dat de zware orkaan Beryl veel warmte opslorpte in zijn groei en dat de duizenden tonnen van Saharazand, die hij over de oceaan meesleepte heel veel schaduw gaf die het water afkoelde. Je ziet er hieronder een satellietopname van. In het midden, net voorbij de bovenwindse eilanden, zie je orkaan Beryl rondtollen en hoe hij enorme hoeveelheden bruin Saharazand om zich heen over het warme oceaanwater slingert. Mogelijk dat een actief orkaanseizoen met de achtereenvolgende orkanen nog meer warmte zal wegnemen tot na afloop van het seizoen in de loop van het volgend voorjaar hun stijging weer zullen hervatten. Iets dergelijks gebeurde ook in 2022, laat Simons zien.

 

saharazand juli 2024

 

Ondertussen kampt de VS met hittegolven. De National Weather Service NWS) waarschuwde gisteren voor een "extreem gevaarlijke hittegolf die records gaat breken". Naar schatting 134 miljoen Amerikanen hebben op dit moment te maken met een waarschuwing. Dat is 40 procent van de 335 miljoen inwoners. Meteorologen verwachten dat de hitte nóg intenser gaat worden. Na het weekeinde kan de temperatuur zelfs tot 47 of 48 graden stijgen. Zeker aan de westkant van het land lijkt de extreme hitte nog minstens een week aan te houden, en zich uit te breiden naar het noordwesten. In het zuidoosten van het land is ook de luchtvochtigheid hoog, waardoor het moeilijker is voor mens en dier om lichaamswarmte kwijt te raken. In het noorden van Californië zijn inmiddels grote natuurbranden ontstaan, gevoed door de hitte en de wind.

 

Gisteravond kwamen er na zes uur nog heel wat passantenboten naar de haven. Waarschijnlijk ook bezoekers van het hippiefestival maar de bouwvak voor het zuiden is eveneens begonnen. Vandaag is het redelijk droog maar geldt code geel voor zware windstoten in de middag (in de kustprovincies). Sinds het eind van gistermiddag heb ik kiespijn, rechtsboven aan de kies die aan de binnenzijde zit naast de kies die ik dit voorjaar verloor en waar nu een gapend gat zit. Daar mist hij steun, vrees ik. Lekker, zo voor het weekeinde. Dat zal ik met paracetamol zien door te komen, maandag de tandarts bellen. Het is dit jaar wel een gedoe met mijn gebit, zeg.

     's Middags grote drukte op het Eind. Veel mensen op leeftijd in hippy-outfit. Het terrein van Buiten de Waterpoort is afgezet en bezoekers van het hippiefestival moeten een toegangskaart kopen. Dat is mede vanwege de hoge kosten van beveiliging en verkeersregelaars. De Tolsteeg is afgesloten. Gelukkig is er heel wat zon al waait het hard. Er zijn windvlagen van 20 meter/seconde; dat is Bf 8. Niet mis. De enorme bladerkroon van de grote es bij ons aan de overkant ruist als een oordeel en de takken slaan wild heen en weer. Later horen we dat de optredens op het hippiefestival zijn gestaakt; het waait gewoon té hard.

     Hoe is het met orkaan Beryl? Gisteravond passeerde zij sterk afgezwakt tot een tropische storm het Mexicaanse schiereiland Yucatán en trok over de badplaats Tulum met zware windstoten en regen. Toch bleef het gebied relatief gespaard. Nu trekt ze verder over de Golf van Mexico en bouwt weer op boven het warme zeewater waar ze opnieuw orkaankracht zal bereiken wanneer ze zondagavond nabij Houston de kust van Texas naderen zal. Naar het begin van dit kwartaal

Gorinchem (24.184)

Mestzakken zijn dé oplossing van de BBB voor het mestoverschot. Deze van Mesttechniek.nl is 8 meter breed en kost slechts €16.293,56.
Mestzakken zijn dé oplossing van de BBB voor het mestoverschot. Deze van Mesttechniek.nl is 8 meter breed en kost slechts €16.293,56.

Zondag 07-07-2024

Eergisteren schreef ik over hoe de kersverse BBB-minister van landbouw Femke Wiersma het mestoverschot wil oplossen: enorme mestzakken op de weilanden leggen. We worden een land vol poepzakken. Je gelooft niet wat je ziet. Ik vond ze op de website Mesttechniek.nl ('alles op het gebied van mest'). Verplaatsbare mestzakken die je kunt oprollen als ze nog leeg zijn. Ze kunnen geleverd worden tot 400 m2, maar 2000 m2 is op aanvraag ook mogelijk. Je kunt ze desgewenst stapelen. Nederland komt er met deze minister geweldig mooi uit te zien, ik zie het landschap in de provincie Friesland al voor me. Het leukst van de foto is dat er ook windmolens op de achtergrond staan.

  

De harde windstoten gistermiddag, waardoor de optredens op het hippiefestival gestaakt moesten worden, maakten deel uit van de eerste zomerstorm dit jaar. Twee uur lang, tussen 13 en 15 uur, werd in het weerstation van IJmuiden een uurgemiddelde windkracht 9 gemeten. Het is de vierde storm van 2024, of deze een naam kreeg weet ik niet. Gisteravond keken we met miljoenen tv-kijkende Nederlanders en Turken naar de kwartfinale tussen NL en Turkije. Spannend! In de eerste helft raakte het Nederlandse team een punt achter, maar dat werd in de tweede helft ingehaald door twee doelpunten achter elkaar. Op het Eind hoorden we na afloop af en toe een claxonnerende auto en wat vuurwerk, verder bleef het rustig. Terwijl in veel steden en dorpen Nederlanders en Turken verbroederen en samen feest vieren, moest de politie helaas in Den Haag, 's Hertogenbosch en Eindhoven ingrijpen. Er werden meerdere arrestaties verricht. Op X verraadt Geert Wilders wie hij is. Hij zegt 'Ze schelden ons uit en haten ons. Vertrek naar Turkije, niemand verplicht jullie hier te blijven! Hierom is de PVV de grootste partij van Nederland. #NEDvTUR.'

     De zondag breekt aan met een stralende zonsopgang. Het wordt een betere (derde) dag voor het hippiefestival. Over de sluis lopen veel overjarige hippies van beiderlei kunne. Grappig om te zien. Helaas gaat het na drieën regenen. In een lange kolonne vertrekken hippiebusjes over het Eind. In Frankrijk lijkt er een grote opkomst te zijn voor de 2e ronde van de parlementsverkiezingen. Ik houd mijn hart vast en hoop dat de hoge opkomst betekent dat de kiezers de verdere opkomst van Marine Le Pen zullen verhinderen. Na acht uur vanavond komen de eerste prognoses naar buiten. Naar het begin van dit kwartaal

Gorinchem (24.185)

Het dek van Dulce. De onderste laag glasvezel is hier en daar volkomen vergaan door het vocht van jaren. lekkage. De vinger is van Bob.
Het dek van Dulce. De onderste laag glasvezel is hier en daar volkomen vergaan door het vocht van jaren. lekkage. De vinger is van Bob.

Maandag 08-07-2024

Droge dag, wolken en zon, 23 graden. De vakanties zijn begonnen, het is rustig op de weg als ik om tien uur naar de werf in Numansdorp rijd. Omdat er op het kantoortje niemand is, loop ik door naar de schilderhal. Daar staat ze, onze Dulce, de opbouw afgeplakt met plastic. Wolter-Jan, de polyesterman, is er vandaag niet maar medewerker Bob is bezig met de klus. Het hele traject is verdeeld in stroken, in totaal een stuk of twaalf, die achtereenvolgens aangepakt worden: eerst de bovenste glasvezellaag eraf frezen, dan de laag balsablokjes eruit schuren en schaven en dan moet er nog iets af van de onderste glasvezellaag. Een enorme klus. Bob toont me een tafel vol schaaf-, schraap- en schuurapparatuur om de klus uit te voeren. Als we bezig zijn zie je hier geen hand meer voor ogen, zegt hij, De balsa is op veel plekken donker van vocht en rotting. De onderste deklaag vertoont plaatsen met gaten, waar de glasvezel door al het vocht gewoon verteerd is (foto hierboven). Dat is afschuwelijk om aan te zien. Die laag moet per strook eerst verstevigd en waterdicht gemaakt door twee millimeter glasweefsel in vier lagen, dan komt de laag witte PVC-schuimblokjes erop (foto hier) en daarna de bovenste deklaag van 10 lagen glasvezel waarop tenslotte een plamuurlaag komt (als ik het goed onthouden heb). Is dat allemaal achter de rug, dan moet de leverancier van het flexiteak het nieuwe dek opmeten, rekening houdend met scepterpotten en dekbeslag. Daarna wordt het kunstteak aangelegd en dan moet alles aan dek helemaal weer worden opgebouwd, mast, wanten, railing, dekbeslag, apparatuur, bedrading voor voeding en antennes, het frame met de zonnepanelen en tenslotte de windgenerator. Dat alles kost maanden. Geen vaartocht dit seizoen, het zit er niet in en de boot zal ook voor de winter op de werf blijven.

     Intussen zijn Benno en Maarten terug op het kantoor. Voor het weekeinde kwam de expert die Unigarant in de arm had genomen, op de werf langs. Hij is akkoord met tweewekelijkse facturering op nacalculatiebasis. Die rekeningen ontvang ik rechtstreeks van de werf om door te sturen aan de verzekering, die ze dan zal vergoeden (ga ik van uit). Dat we boffen met de redelijke opstelling van de verzekeraar moge duidelijk zijn. Ik loop door naar het kantoor van de marina, om ze daar op de hoogte te stellen dat Dulce dit jaar niet in hun haven komt. Jadis, de dochter van Waldi & Jeannet, doet de poort open. Ze vroegen zich al af hoe het zat met ons. Daarna terug over de rustige wegen. Vlak voor Gorcum een korte file door een ongeluk met een vrachtwagentje. Om één uur thuis. Vanavond weer regen.

 

Een verrassende uitkomst van de Franse parlementsverkiezingen. Een grote meerderheid van kiezers voorkomt een absolute meerderheid voor RN van Marine Le Pen. De rechtse populisten worden zelfs slechts de derde partij in de Assemblée. Weliswaar krijgen ze meeste stemmen (37 procent), maar in het Franse districtenstelsel werkt dat anders uit. Overigens net als in het VK, waar de Conservatieven ook niet wonnen omdat ze er een te grote puinhoop van hadden gemaakt. De opluchting is Europa is groot, tot 2027 als de Franse presidentsverkiezingen zijn, is de opkomst van extreemrechts even gestuit. 'Enthousiasme in Parijs, teleurstelling in Moskou, opluchting in Kyiv', vatte de Poolse president Tusk het samen.

     De populisten zijn in Europa verdeeld. Voor even dan, want radicaal-rechts bundelt zijn krachten. Rassemblement National (RN) sluit zich vandaag aan bij Patriotten voor Europa, de extreemrechtse fractie in het Europees Parlement die op 30 juni werd opgericht door de Hongaarse premier Viktor Orbán, de Tsjechische oud-president Babis en de Oostenrijkse Vrijheidspartij (FPÖ). ‘Vanaf morgen zullen onze parlementsleden deel uitmaken van een groot blok dat de machtsbalans in Europa zal beïnvloeden en zal weigeren om overspoeld te worden door migranten', zei voorzitter Bardellea van RN. Een paar dagen eerder sloten ook de PVV, Vlaams Belang, het Portugese Chega, het Spaanse Vox en de Lega van Salvini zich aan. Daarmee hebben ze overigens maar 30 zetels in het 720 leden tellende Europarlement waar ze  nu de grootste rechtspopulistische fractie zijn. De Duitse AfD en de partij van de Italiaanse premier Meloni blijven er (nog?) buiten. Verder heb je nog de ultrarechtsen van Identiteit en Democratie (ID), waar Orbán uittrad, en de Europese Conservatieven en Hervormers (ECR) met de partij van Meloni erin en o.m. Ja21 en SGP. Het is een onoverzichtelijk geheel en dat kan zo blijven, want als ze op ultrarechts iets goed kunnen is het ruziemaken. Naar het begin van dit kwartaal

Gorinchem (24.186)

Gorinchem (24.186)

Dinsdag 09-07-2024

Orkaan Beryl groeide in de afgelopen 24 uur weer uit tot orkaankracht (categorie 1) en kwam uiteindelijk als tropische storm aan land in het zuidoosten van de Amerikaanse staat Texas. In de omgeving van de stad Houston zijn drie doden gevallen door het noodweer. In een groot deel van de stad liepen de straten onder. Bijna drie miljoen huishoudens en bedrijven zitten zonder stroom en dat kan nog dagen duren. Als tropische storm trekt ze nu verder over het oosten van Texas en dan richting Mississippi. Later in de week zou ze zelfs de noordelijke staten Ohio en Michigan kunnen bereiken en daar overstromingen en tornado's kunnen brengen.

 

Eerst wordt het vandaag nog knap warm. Zelfs 30 graden is mogelijk, maar later trekt een koufront over ons land en bereiden we ons voor op zware onweersbuien in de avond. Vanaf het einde van de middag zal een gebied met veel hagel, regen en onweer vanuit Zeeland overtrekken. Het KNMI gaf code geel af en waarschuwt 'dat het kan gaan spoken' met felle buien. Code oranje geldt vanaf 16.00 uur in Zeeland, daarna volgen alle andere provincies. De waarschuwing geldt in het noorden van het land tot middernacht. Hier en daar kan 20 tot 40 mm neerslag vallen en hagelbuien met hagelstenen tot vier centimeter groot. Verder waarschuwt het KNMI voor blikseminslag, zware windstoten en bomen die kunnen omwaaien.

     Vooralsnog is het omfloerst zonnig. We gaan naar de sportschool maar na driekwart van mijn parcours haak ik af. Het is me te benauwd. Het wordt bijna 28 graden. Op de Buienradar zien we 's middags het koufront snel naderen. Eerst komt er een korte onweersbui aan het eind van de middag, dan zal het opknappen en rond 19 uur barst de rest los.

 

De wereld is geschokt door een volledig zinloze terreuraanval. Ook PM Schoof veroordeelt namens Nederland  de aanval maar Wilders hoor je niet. Het gaat om een dodelijke barrage met zware bommen door de Russen op een kinderziekenhuis en een appartementencomplex in Kyiv. Tot dusver telde men 38 doden. Kinderen werden uit de puinhopen gehaald en kregen hun kankermedicijnen per infuus op de binnenplaats. Vandaag komt de VN-veiligheidsraad bijeen. Zelensky is woest en wil een ruimer mandaat van het Westen om tegenaanvallen in Rusland uit te voeren.

     Vandaag  begint in Washington de NAVO-top. Naast het 75-jarig bestaan van het militair bondgenootschap geldt de oorlog in Oekraïne als belangrijkste agendapunt. De westerse angst voor Poetin wint het van de wil hem terug te dringen uit Oekraïne, schreef Arnout Brouwers dit weekeinde in De Volkskrant.   Naar het begin van dit kwartaal

Gorinchem (24.187)

De supercell gisteravond bij Nijnegen.  Links de 'mesocycloon': een ronde schotelwolk die roteert. Rechts een 'microburst.' waar een enorme hoeveelheid regen naar beneden stort (foto:: 'stromchaser' Wouter van Bernebeek)
De supercell gisteravond bij Nijnegen. Links de 'mesocycloon': een ronde schotelwolk die roteert. Rechts een 'microburst.' waar een enorme hoeveelheid regen naar beneden stort (foto:: 'stromchaser' Wouter van Bernebeek)

Woensdag 10-07-2024

Het viel allemaal erg mee met dat onweersfront gisteravond. In Gorcum waren er slechts een kwartier lang veel wind en enkele bliksemklappen, geen hagel, wel veel en langdurig regen. De zware buien trokken een eind ten oosten van onze stad voorbij. Er staan veel berichten op sociale media met indrukwekkende foto's, onder andere van een supercell bij Mechelen in België, waar de kerktoren en vijf hoogspanningsmasten omwoeien. In Ukkel overleed een baby toen een kinderwagen werd getroffen door een afgewaaide tak. Later trok de supercell over Tilburg en Arnhem. Zo'n supercell is erg zeldzaam in Nederland; het is het zwaarste soort onweer dat we kennen. Zie de fraaie foto hierboven. De schade in ons land was niet groot, wel omgewaaide bomen, wateroverlast en wat blikseminslagen. 's Avonds in de halve finale op het EK won Spanje verdiend van een log voetballend Frankrijk.

     Vandaag en dag van wolken, zon en regenbuien. We rijden naar Nieuwegein om Tine A. op te halen. Ik zet de dames af op het Jaarbeursplein in Utrecht, waar ze samen gaan winkelen. Zelf rijd ik door naar Rommert, Loïs en Nora voor een bezoekje. Fijn om ze weer te zien. Nora is wat eenkennig, per slot zien we elkaar niet vaak, maar het voorleesboekje dat ik meebreng valt in de smaak. Leuk gesprek met Rommert over zijn job in de bitcoinwereld. Ik weet alleen niet zeker of ik het snap. Op de terugweg tref ik een zware regenbui net voor de brug over de Lek. Het zicht is erg slecht en iedereen rijdt voorzichtig. Halverwege de middag keert Anna terug met de snelbus. De buit: een leuk jasje voor de bruiloft van Floor & Jason eind augustus. Mijn kiespijn wordt vandaag weer erger. Afspraak bij de tandarts gemaakt voor morgen.

 

Vorige week schreef ik over de ernstige hittegolven in de VS. Die duren nog steeds voort en breken alle hitterecords. In Las Vegas werd zondag met 48,9 graden de hoogste temperatuur uit de geschiedenis van de stad gemeten. Het oude record werd met meer dan 2 graden verbroken. Zo'n 160 miljoen Amerikanen in onder meer Californië, Arizona, Nevada, Oregon, Washington en Idaho hebben al dagen te maken met temperaturen ver boven de 40 graden. Verschillende mensen zijn aan de hitte bezweken. De komende dagen houden de hittegolven aan. In heel het zuidwesten van de VS worden temperaturen verwacht van boven de 40 graden en volgens meteorologen zullen er nog meer records sneuvelen.

     Over records gesproken. Juni van dit jaar was wereldwijd de warmste junimaand ooit gemeten. De gemiddelde temperatuur op aarde was vorige maand 16,66 graden. Het is de dertiende maand op rij met een temperatuurrecord. Naar het begin van dit kwartaal

Gorinchem (24.188)

Gorinchem (24.188)

Donderdag 11-07-2024

De afgelopen maand juni was wereldwijd de warmste junimaand ooit gemeten en de twaalfde maand op rij dat de wereld 1,5 graden boven het pre-industriële niveau zit, de doelstelling van de Parijse Akkoorden voor AD 2100. 'This is more than a statistical oddity and it highlights a large and continuing shift in our climate', zegt de directeur van de Copernicus Climate Change Service (C3S). In Europa was de maand juni 1,57 graden boven het gemiddelde van de junimaanden in 1991 - 2020. Waarvan acte.

 

Gisteravond naar Nederland - Engeland gekeken. NL speelde slecht in de eerste helft toen het voor kwam te staan. Na een minuut of tien kwam de gelijkmaker. In de tweede helft was speelden we beter maar helaas kwam toen die penalty, die me overdreven leek, en in de laatste minuut viel het winnende doelpunt van de Engelsen,. Voordeel is dat de oranjegekte weer achter de rug is. Vandaag een aardige zomerdag met zon en stapelwolken. Ik ga naar de sportschool zonder Anna (migraine die later opklaart). Daarna naar de tandarts. Uitkomst: de zere kies in mijn bovenkaak heeft inderdaad geen steun meer van de getrokken buurkies. De tandarts schaaft wat materiaal weg van een vulling aan de andere zijde, zodat de druk er wat af is. Als dat niet voldoende helpt, moet het wortelkanaal worden schoongemaakt. Ik vraag de tandarts om ook even linksachter aan de zijkant van mijn gehemelte naar een gevoelige plek te kijken. Die zit er al twee weken. Het blijkt een afte; hij laat me het zien met een spiegel. Inderdaad. Als die na nóg een week niet weg is, is nader onderzoek vereist. OK, dat wachten we af. Naar het begin van dit kwartaal

Gorinchem (24.189)

De buienradar van 12.00 uur vandaag.
De buienradar van 12.00 uur vandaag.

Vrijdag 12-07-2024

Ons Melkwegstelsel is een sterrenstelsel van gemiddelde grootte met waarschijnlijk rond de 400 miljard sterren. Men denkt dat het universum minstens twee biljoen sterrenstelsels bevat, dat is een 1 met 12 nullen of wel een miljoen in het kwadraat. Een miljoen x een miljoen. Vlak na de oerknal zouden het er nog meer geweest zijn, maar het aantal nam af door fusies en het opslokken van kleine stelsels door grote. Toch is het grootste deel van de kosmos leeg. Tussen de groepen (clusters) van sterrenstelsels zijn enorme leegtes. Waar ik altijd van onder de indruk ben, is dat men schat dat we nog maar 10 procent van de twee biljoen stelsels hebben kunnen zien. Van de enorme rest heeft het licht ons nog niet eens kunnen bereiken. Het overgrote deel van de kosmos is voor de mens nog altijd volkomen onbekend, maar de veronderstelling is dat het er net zo uitziet als de tien procent die we wel zien: grote en kleine sterrenstelsels, doorgaans in gigantische clusters en ieder stelsel bestaat uit miljarden sterren met in de meeste gevallen allemaal planetenstelsels zoals om onze zon.

     Men onderscheidt bij sterrenstelsels drie hoofdgroepen. De oudste zijn de elliptische stelsels, waarin de miljarden sterren samen de vorm van een ellips aannemen. Grotere stelsels gingen door zwaartekrachteffecten (met name door heel veel donkere materie) een draaibeweging maken die resulteerde in de veel complexere spiraalstelsels zoals onze Melkweg en de naburige Andromadanevel, die een fractie minder zwaar is. Met de laatste zal het Melkwegstel over 4 miljard jaar botsen en samensmelten. Omdat de ruimte zo leeg is zullen weinig sterren met elkaar in botsing komen, maar vele zullen door de enorme fluctuaties van de zwaartekracht wel sterk verstrooid raken. Zo zal waarschijnlijk ons zonnestelsel uit zijn baan weggeslingerd worden, misschien wel de Melkweg uit. Een bijzondere vorm van een spiraalstelsel is het balkspiraalstelsel. Daarin lijken de spiraalarmen niet te ontspringen uit het galactisch centrum, maar uit een lange balk ertussen. Hoe die stelsels precies ontstaan weet men niet. De Melkweg is er zo een.

     Het sterrenstelsel met de grootste afstand tot ons (JADES-GS-z14-0) werd onlangs gevonden door de James Webb-ruimtetelescoop op 13,6 miljard lichtjaar van de zon. Ik schreef er vorige maand over. Dat is tevens het oudste dat we tot dusver kennen. Er lijkt een tegenstelling te bestaan tussen die afstand c.q. leeftijd en het feit dat we nog maar zo'n kleine fractie hebben gezien van alle sterrenstelsels in het heelal. Want hun licht heeft ons nog niet kunnen bereiken dus liggen ze miljarden lichtjaren verder van ons af dan die 13,6 miljard. Hoe kan dat? Hoe kan iets ouder zijn dan het universum? Daar zijn meerdere redenen voor. Allereerst is er de uitdijing van het heelal in alle richtingen, dus ook 180 graden van ons af als twee auto's die op hoge snelheid van elkaar weg scheuren. Ten tweede is er sprake van uitdijing die 7 miljard jaar na de oerknal opeens versnelde. Dat werd pas in 1998 ontdekt. En er is nog een derde factor: de oerknal vond 13,8 mijlard jaar geleden overal plaats, dus niet op één punt. Daar staat je verstand bij stil. Het enige dat ik kan bedenken is dat het misschien te maken heeft met de ultrakorte periode van exponentiële kosmische inflatie direct na de oerknal zelf, de explosieve microflits die in een minimale fractie van een seconde het heelal opblies van een punt tot een 'overal' en die door sommigen als de eigenlijke oerknal wordt beschouwd.

 

Ik vind het altijd bijzonder om te bedenken dat men nog honderd jaar geleden meende dat de Melkweg het hele universum was. Zelfs Einstein was in de jaren 10 van de vorige eeuw nog overtuigd van een volledig statisch heelal, dus een heelal dat er altijd was en er altijd zal zijn, De waarnemingen door Edwin Hubble van 'nevels' met een enorme kosmologische roodverschuiving, die dus ver buiten de Melkweg moesten liggen en die ook uit groepen sterren bleken te bestaan, deed dat beeld kantelen. Het heelal was dus vele malen groter dan gedacht en het bracht in 1927 de Belg Georges Lemaitre ertoe het uitdijende heelal te beschrijven als hét feitelijke fysische model van ons heelal. Dat leidde tot de oerknaltheorie, die halverwege de jaren 60 vrijwel werd bewezen door de vondst van de kosmische achtergrondstraling, het overblijfsel van de oerknal zelf. Dat is tijdens mijn leven gebeurd, net als de ontdekking van de versnelde uitdijing in 1998 die leidde tot de idee van donkere energie, een soort omgekeerde (negatieve) zwaartekracht die bijna 74 procent van de inhoud van het universum uitmaakt en die de uitbreiding ervan aanstuurt. Die ontdekking is van bijna 25 jaar geleden en niemand weet nog wat het is. De voortgang van wetenschap komt nooit ten einde. Nieuwe ontdekkingen en theorieën zullen ook in de toekomst ons beeld van kosmos en werkelijkheid opnieuw volkomen kunnen veranderen, net als honderd jaar geleden.

 

Er valt vandaag heel veel regen. In Maastricht viel tot het middaguur ruim 60 millimeter regen - normaal voor één maand - en dat leidde tot ondergelopen straten, kelders en een parkeergarage. Bij ons wordt het na twee uur 's middags droog. Op dat tijdstip is er bij ons over de hele dag ruim 16 mm regen gevallen en straks schijnen er nieuwe buien te gaan vallen.

     Gisteravond hadden we Jos & Julia de Br. aan de telefoon, vorig jaar zomer vijf weken lang onze buren op West-Terschelling. We hadden toen erg veel plezier met ze. Ze liggen weer op hetzelfde mooie plekje, in de uiterste oosthoek van de haven. Wanneer komen jullie? Tja, dat zit er dit jaar niet in. Op Terschelling is het ook niet zo leuk meer, vertellen ze, niet alleen vanwege de vele regen - die is er nu ook - maar wel omdat de restaurants in West al om half zeven sluiten vanwege gebrek aan personeel. Zo? Dat is inderdaad niet leuk. Naar het begin van dit kwartaal

Gorinchem (24.190)

Gorinchem (24.190)

Zaterdag 13-07-2024

Verrassing. Zelfs De Telegraaf krijgt het door dat de voornemens van domrechts in het nieuwe kabinet bepaald ongunstig voor Nederland zijn. 'De plannen van PVV, VVD, NSC en BBB voor het verscherpen van grenscontrôles en het invoeren van grensbewaking zullen desastreus uitpakken voor de Nederlandse economie', schrijft de krant vandaag. Men verwacht lange files, chaos en hoge kosten voor het bedrijfsleven. Natuurlijk, ons land is een doorvoerland en we leven van de handel en de export.

 

Gisteravond hadden we veel plezier bij Joop & Tonny. Op weg naar Hoornaar zagen we in de weilanden twee van die enorme mestzakken liggen waar de boeren hun mestoverschotten in stoppen. Oerlelijk en geen oplossing. Die bestaat alleen maar in een kleinere veestapel. Bij onze vrienden kregen we een lekkere runderstoofpot en een heerlijke Susomaniello uit Puglia op tafel. We genoten van een avondlang geïnspireerde gesprekken. Vanmorgen regent het de hele ochtend maar 's middags is het droog bij ruim 17 graden. Naar het begin van dit kwartaal

Gorinchem (24.191)

Zaila (2) met haar nieuwe zusje Alani (foto Nikita)
Zaila (2) met haar nieuwe zusje Alani (foto Nikita)

Zondag 14-07-2024

Afgelopen week werd Anna voor de tweede keer in haar leven overgrootmoeder. Haar kleindochter Nikita, zelf verloskundige, beviel donderdag van een gezonde dochter. Een zusje voor Zaila, die nu 2 is. Het is een prachtige baby met veel donker haar, constateren we vanmorgen tijdens het kraambezoek. Ze kreeg de naam Alani. De trotse vader Denzel en de even trotse Oma Barbara zijn er ook. De foto hierboven van de twee zusjes werd gisteren door Nikita gemaakt. Ontroerend.

 

Verder staat de dag in  het teken van de mislukte aanslag tijdens een campagneralley in Pennsylvania op Donald Trump. De ex-president kreeg een kogel door de bovenzijde van zijn rechteroor. De schutter kon met een geweer vanaf een dak op 132 meter afstand ongehinderd op Trump schieten. Een ooggetuige zag dat de mannen van de veiligheidsdienst hem al in het vizier hadden voordat zijn salvo's afgingen, waarbij ook een toeschouwer gedood werd en twee anderen zwaargewond. Het roept vragen op over de beveiliging. De schuur en het dak waarop de schutter lag werden volstrekt niet bewaakt. De man kon ongehinderd het dak opklimmen en zich daar installeren. Mensen in het publiek richtten zich na de aanslag meteen op het persvak, met de middelvinger omhoog. Ze vroegen of de journalisten ‘nu blij’ waren. ‘Jullie hebben dit gedaan!’, schreeuwden ze volgens een verslaggever. Natuurlijk trekken Trumps' medestanders alle registers maximaal open om de schuld bij Biden en de Democraten te leggen. De zoveelste variant op 'de kogel kwam van links'. Ik lees overigens dat de 20-jarige schutter, die meteen door vuur van veiligheidsagenten gedood, werd, lid van de Republikeinse partij was. Je moet vrezen dat de herverkiezing van Trump nu sterk wint aan kans. Dark times ahead, wat een ellendige wereld hebben we.

 

We boffen vandaag met het weer. Het is droog en overwegend zonnig, een soort oase temidden van alle regendagen. Vanmiddag gaan we naar de jaarlijkse tapas-middag van onze buurtverenigig Knake op het gras van het Nonnenveld aan de overkant, naast de jeu de boulesbaan. Iedereen brengt lekker hapjes mee en Knake zorgt voor de drank. Kan gezellig worden en het verzet de sombere gedachten voor een middag. En dan vanavond nog de finale van het EK2024, Spanje tegen Engeland. Naar het begin van dit kwartaal

Gorinchem (24.192)

De tapas-middag van onze buurtvereniging Knake, gistemiddag op het Nonnenveld.
De tapas-middag van onze buurtvereniging Knake, gistemiddag op het Nonnenveld.

Maandag 15-07-2024

Zoals gisteren gezegd boften we met de tapas-middag van buurtvereniging 'Knake'. Een warme middag die goed te dragen was door een verkoelende wind vanaf de rivier. Er waren rond de 50 leden die genoten van de vele lekkere hapjes die iedereen had meegebracht. Ik zat naast iemand die ik al had leren kennen tijden mijn laatste rondleiding over een deel van de Poëzieroute en die een degelijke kenner was van onze literatuur. Met plezier wisselden we onze favorieten uit: Reve en Vestdijk. Later kwam er een aardige dame naar me toe, die vroeg of het klopte dat ik 'iets met poëzie' te maken had. Inderdaad, zei ik en noemde de Poëzieroute. Nou, dan heb ik wat voor u, zei ze en verdween om even later terug te keren met een bundeltje van de Gorcumse dichteres Cor Klinkenbijl, 'Diafragma' uit januari 1946, uitgegeven door de A.A.M. Stols te 's Gravenhage in de destijds populaire Helikonreeks, waarin ook werk van Gerrit Achterberg, M. Vasalis, Guillaume van der Graft en W.F. Hermans werd uitgegeven. Het laat zien dat de dichteres, die haar hele leven in Gorcum woonde, geen onbekende naam was in die tijd. Achterin zat een uitgeknipt artikel over haar uit 2022 van Hannie Visser-Kieboom in De Stad Gorinchem. Allemaal zoals het hoort onder poëzieliefhebbers en zoals ik dat zelf ook doe. Ze heeft een lemma in De Bibiotheek van Nederlandse Letteren (DBNL) en daar vind je ook dat literatoren, zoals A. Marja, Bert Voeten en Hendrik de Vries haar werk prezen. Niet de geringste namen. Cor Klinkenbijl was lerares in Leerdam en hing de damesliefde aan, zoals je dat vroeger noemde. Ze leefde van 1904 tot 1987 en er is zelfs een straat naar haar vernoemd, nou ja een fietspad. In de Poëzieroute hebben we twee van haar gedichten opgenomen, nummer 34 op het Paardenwater en nummer 35 in het Hamelhuis op de Kortendijk. Ter ere van Cor Klinkenbijl hieronder een karakteristiek gedicht (niet in de route) van haar uit 'Diafragma':

 

Rondeel

Ik weet, dat zij Yvonne heet
en van muziek en dansen houdt.
Haar minnaar is een slank athleet.
Misschien, dat hij haar eens zelfs trouwt.

Zij heeft iets, dat ik nooit vergeet.
Haar reputatie laat mij koud.
Ik weet, dat zij Yvonne heet.
Haar tred is licht, haar haar van goud.

Het spel was – als de wereld – oud:
zij ving mij in den kleinen kreet,
waarmee zij, snel, eens vàn mij gleed.
Nu stijgen droomen duizendvoud…
Ik weet, dat zij Yvonne heet.

 

Ook vandaag is het een mooie, zomerse dag. We gaan samen naar de sportschool en doen boodschappen bij AH op Oost. In de media wordt veel geschreven over de betekenis van de mislukte aanslag van gisteren op Donald Trump. Velen denken dat het de geschiedenis zal veranderen, hoewel hij sinds het debat met de stuntelende Joe Biden al voorlag in de race naar het volgende presidentschap. Na zijn ontsnapping aan de dood verwerft Trump nu ook nog de status van martelaar, schreef Emilie van Outeren gisteren in de NRC: 'Trump heeft politieke en juridische tegenslagen altijd in zijn voordeel weten om te zetten. De mug shot uit een van zijn vervolgingen voor het ondermijnen van de verkiezingsuitslag van 2020 en de miljoenen aan campagnedonaties die hij ophaalde na zijn eerste veroordeling in New York zullen verbleken bij de beelden en gevolgen van zijn ontsnapping aan de dood'. Naar het begin van dit kwartaal

Gorinchem (24.193)

Dulce in de schilderhal.
Dulce in de schilderhal.

Dinsdag 16-07-2024

De dag vangt zonnig aan, maar gaande de ochtend betrekt de hemel. We zijn op de helft van de zomer en die was nat en aan de koele kant. Het was gemiddeld 16 graden; normaal in de laatste 30-jaren periode is 16,7 graden. In ons land viel 143 mm tegen 107 normaal en de zon scheen 314 uur tegen 316 normaal. We pakken het autootje en rijden naar Papendrecht, waar ik Anna afzet bij haar broer Cees en zijn wederhelft Mieke. Zelf rijd ik door naar de werf in Numansdorp en spreek er Wolter-Jan, de polyesterman, en medewerker Bob. Ze werken nu hard door aan de vervanging van het rotte dek van onze Dulce. Een aantal stukken zijn al klaar tot en met het polyesterplamuur. Zie de foto hier. Ook aan stuurboord op het voordek, naast de ankerbun, is een stuk klaar. Het is een mega-karwei, beamen ze. De ontdekking van het euvel was een groot toeval, bedenk je achteraf. Als we niet hadden besloten ons teakdek te vernieuwen was de fatale verrotting van het dek niet aan het licht gekomen. We hadden nog jaren door kunnen varen terwijl geleidelijk aan het verband in de boot verloren zou gaan. Misschien nog een jaar of tien, denkt Wolter-Jan. Meer waarschijnlijk is dat we Dulce in die periode zouden verkopen en dan zou de nieuwe eigenaar een waardeloos schip hebben, een schip dat zelfs uiteen zou kunnen vallen - met wie weet wel een vreselijke schipbreuk en verder alle juridische ellende van aansprakelijkheid en 'verborgen gebrek' tot gevolg. Het is beter zoals het nu gaat.

     De werf heeft een nieuwe planning gemaakt, die erop neerkomt dat de boot circa half november gereed kan zijn. Het dek moet half oktober weer in orde zijn, zodat het kunstteakbedrijf meteen aan de gang kan. Het leggen van het nieuwe kunstteakdek kost een week of vier. Varen zit er dit seizoen dus totaal niet in. 

     Het is nog droog en zonnig als ik terugrijd over de A 29 en de A15 naar Papendrecht. Cees & Mieke zetten een lekkere lunch op tafel, die onder meer uitblinkt in een lekkere, 'vergeten' groentesoep  van pastinaak en cantharellen (Unox) en twee bijzondere kazen: Zwitserse bergkaas en een blauwschimmel-geitenkaas uit Nederland. Buiten vallen af en toe stevige buien. Later mag Anna in hun fraaie tuin een boeket samenstellen voor bij ons op tafel. Vooral roze hortensia's. Het is gezellig en vreedzaam alsof de ellendige wereld van politiek, oorlog en klimaat even niet bestaat. Kun je het op onze leeftijd misschien beter negeren? Misschien wel, maar dat is niks voor mij, ik bedoel: daar ben ik niet toe in staat. Halverwege de middag rijden we terug over de A15. Een paar kilometer voor Gorcum komen we in de file die we verwachtten: de A15 is vanaf Gorcum dicht richting Nijmegen voor onderhoud. Het oponthoud duurt overigens niet erg lang.

 

Een paar keren schreef ik op dit blog over de planetoïde Apophis, voor het laatst hier een week of drie geleden. Op vrijdag 13 april 2029 zal hij vlak langs de aarde scheren op niet meer dan 32.000 kilometer hoogte. Dat is tien keer dichterbij dan de maan en ook dichterbij dan de meeste gps, tv- en internet-satellieten. Een kosmisch schampschot. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft nu zeer alert - de tijd is kort - besloten tot een missie naar deze 'aardscheerder'. De missie heet Ramses (Rapid Apophis Mission for Space Safety). De sonde moet in april 2028 vertrekken om in februari 2029 bij de asteroïde te zijn. Met wat geluk kunnen we dat nog meemaken. De missie moet ons meer leren over hoe we onze planeet beter kunnen beschermen tegen zulke grote ruimterotsen (325 meter). Apophis dateert uit het prille begin van het zonnestelsel en men denkt dat hij sindsdien niet is veranderd. Men verwacht dat Apophis door het zwaartekrachtveld van de aarde flinke getijdenkrachten zal ondervinden die zijn vorm en samenstelling danig zullen wijzigen. Naar het begin van dit kwartaal

Gorinchem (24.194)

Gorinchem (24.194)

Woensdag 17-07-2024

Velen zullen even hebben opgekeken toen ze het bericht lazen dat de klimaatverandering de aarde langzamer doet ronddraaien. Dat komt door het voortdurend afsmelten van gletsjers en van de grote ijskappen op Groenland en Antarctica. Het koude smeltwater komt in de zeeën terecht en stroomt richting evenaar, waar het zeeniveau dusdanig stijgt dat de aarde als het ware platter wordt en wijder rond de evenaar. Door de wet van behoud van impulsoment gaat de aarde langzamer draaien - het tegenovergestelde van de kunstschaatster die al ronddraaiend haar armen laat zakken en tegen het lichaam houdt. Zou ze haar armen weer uitsteken dan gaat ze langzamer draaien en dat doet de aarde nu ook. De pirouette verlangzaamt. Onderzoekers hebben nu gevonden dat de aarde sinds 2000 een paar fracties van een milliseconde langzamer om zijn as draait. De daglengte rekt erdoor op met 1,33 milliseconden per eeuw – omgerekend 0,0133 milliseconden per jaar. Je denkt misschien dat we daar niks van merken, maar dat is niet waar: computers en andere digitale systemen krijgen er moeite mee en raken ontregeld. Dat heeft wereldwijd zeker wel grote effecten. Ook de getijdenwerking van de maan remt het draaien van de aarde af, maar als het zo doorgaat zal het effect van smeltwater rond AD 2100 dat van eb en vloed overtreffen. Klimaatontkenners zijn er vast ook bij de aanhangers van een platte aarde. Volledig plat zal hij niet worden. Het onderzoek wees uit dat de ijzeren kern van de aarde niet langzamer is gaan rondspinnen. Maar goed ook, want dat zou veranderingen kunnen geven in het magnetisch veld dat de aarde beschermd tegen gevaarlijke kosmische straling. 

 

Een enkele keer gaan dingen goed en werkt beleid. Een aantal maanden geleden schreef ik over de schaduwvloot, waarmee Rusland clandestien olie uitvoert. De aftandse tankers varen onder vreemde vlag en pleegden bij te tanken op de Westerschelde, op de ankerplaats Everingen bij Borssele. Met strenge controles lijken de autoriteiten nu vat te krijgen op die schepen, schrijft NOS Nieuws vandaag. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) zegt dat er inmiddels twee schepen zijn tegengehouden die op de Westerschelde wilden tanken. Sinds de invoering van de strenge controles is de interesse voor een ankerplaats op de Westerschelde afgenomen.

 

De weermannnen en - vrouwen spreken van een overgangsdag: we krijgen vanaf morgen een aantal droge, zomerse dagen. Vandaag wordt het ruim 23 graden. Naar het begin van dit kwartaal

Gorinchem (24.195)

Beeld: Universiteit van Trento.
Beeld: Universiteit van Trento.

Donderdag 18-07-2024

Ik weet niet meer of het bericht me destijds in 2010 is opgevallen, maar toendertijd ontdekte de Lunar Reconnaissance Orbiter, die om de maan cirkelde, de opening van een grot in het Mare Tranquillitatis, niet ver van de plaats waar de Amerikanen van Apollo 11 op 20 juli 1969 de eerste voeten op de maan zetten. De ingang ervan ligt op meer dan honderd meter diepte, onderin een diepe kuil. Nu pas heeft vervolgonderzoek van de grondradaropnames bevestigd dat het inderdaad om een grot gaat, van zo'n veertig meter breed en tientallen meters lang. Men onderzocht en analyseerde de oude radaropnames en kon in verschillende richtingen in de opening kijken. Waarom dat niet eerder was gebeurd, is me niet duidelijk. Ze zagen een bodem die aeonen lang onberoerd is gebleven. Zie hieronder hoe ze een reconstructie van de grot maakten. Men kon niet zien hoever de grot doorloopt (en of hij al bewoond werd). 

 

 

 Afbeelding uit het artikel in Nature Astronomy.

 

In het wetenschappelijke tijdschrift Nature Astronomy schrijven de onderzoekers dat de grot vermoedelijk ontstond door de ineenstorting van een lavatunnel. De artist's impression hierboven vind ik bepaald spectaculair, hoewel ietwat gedramatiseerd door de aarde erin te zetten. Bij toekomstige maanmissies van langere duur kan men de grot gebruiken als verblijf. De grot kan mensen beschermen tegen schadelijke kosmische straling, extreme temperatuurverschillen en kleine meteorietinslagen, schrijven de wetenschappers. Er zullen meer van dergelijke grotten op de maan zijn. Het is me nog niet duidelijk hoe men op een gemakkelijke manier in en uit deze grot moet gaan, maar dat zal zonder twijfel opgelost worden. Het maakt de vestiging van een permanente maanbasis gemakkelijker, denk ik.

 

Het viel me al een tijdje op dat Corona de laatste tijd weer opleeft in de rioolcijfers en de variantenrapportage van het RIVM. Nieuwe varianten van het Covid19-virus wisselen elkaar af en zelfs de Amerikaanse president Biden liep het deze week op en moest in isolatie. Ik dacht dat het vooral in de herfst en de winter de kop opsteekt en juist niet in de zomer. Viroloog Marion Koopmans vindt het een aanwijzing hoe onvoorspelbaar het virus is. De nieuwe varianten hebben minder impact door de inmiddels wereldwijd opgebouwde immuniteit.

 

Je houdt het niet voor mogelijk, maar heel veel Amerikanen denken echt dat Donald Trump gered werd door een engel. Verkozen door God zelf, dat is het idee. Er is zelfs iemand die serieus denkt dat de Amerikaanse vlag, die boven zijn hoofd wapperde, in een engel veranderde en Trump zijn hoofd deed omdraaien. Dit zijn toch intelligente mensen, denk je, maar dat kán gewoonweg niet zo zijn. Het is ronduit verbijsterend dat zulke verdwaasde lieden mee mogen stemmen over wie de machtigste persoon in de wereld gaat worden.

 

Gisteren kregen we de eerste factuur van onze werf, bijna 10.000 euro. Ik stuur hem direct naar de contactpersoon van onze verzekering met het verzoek hem direct door te sturen aan Unigarant. Dat doen ze. Het is vandaag een mooie zomerdag. Het wordt ruim 27 graden. We doen boodschappen bij AH in het Piazzacenter en halen verse mosselen bij Van Lopik. De nieuwe oogst. Ik maak afspraken met Boekhandel De Mandarijn om komende zaterdag en volgende week op dezelfde dag weer eens mijn boeken te komen signeren aan tafeltje voor de zaak op de drukke Gasthuisstraat. Tussen 11 en 13 uur. Daar komen veel toeristen langs. Dat is leuk! Komt allen!

     Volgt een drukke middag. Anna krijgt bezoek van de bovenste buurvrouw en later van Barbara en Zaila. Naar het begin van dit kwartaal

Gorinchem (24.196)

Gorinchem (24.196)

Vrijdag 19-07-2024

Gisteravond werd ik op de Langendijk op een haar na overreden door vijf jongeren die op fat bikes door de voetgangersstraat stormden. Ik kon net opzij springen. Eerder deze week hadden de winkeliers en horecaondernemers al actie gevoerd tegen de vele auto's, busjes van bezorgers en fietsen die zich niets aantrekken van het verbod, door met een grote kunstkoe de straat te blokkeren. Het verbod wordt niet gehandhaafd en de pollers aan beide kanten zijn altijd stuk. Zo verloedert de stad.

Ik ging naar de Grote Kerk voor het laatste orgelconcert van de zomerserie van de muziekcommissie van de Protestantse Gemeente Gorinchem. Anders dan vorige week waren er nu 60 tot 70 mensen komen opdagen om te luisteren naar het spel van Evan Bogerd, organist van de Westerkerk in Amsterdam. Een bijzonder concert. Na een korte inleiding van het programma begon Bogerd met een ingetogen uitvoering van het melancholieke BWV 544 van Bach, het stuk dat we vorige week ook hoorden. Het Largo ma non tanto is geënt op Bachs dubbelvioolconcert BWV 1034. De tweede compositie was van Jehan Alain, de vroeg overleden broer van de bekende organiste Marie- Claire Alain. In Saumur werd hij een oorlogsheld toen hij er in 1940 sneuvelde bij gevechten tegen de Duitse invasiemacht. Bogerd speelde zijn Litanies opus 119 uit 1937, een van zijn bekendere stukken. Op YouTube kun je Bogerd het horen spelen, maar in Gorcum speelde hij het niet zo snel en met meer eenvoud. Vervolgens voerde hij een eigen, fijnzinnige improvisatie uit en toen kwam het meest bijzondere stuk van de avond, de Orgelsonate in c-mineur 'Der 94e Psalm' van de mij onbekende Julius Reubke, die ook al niet oud werd. Hij leefde van 1834 - 1858 en overleed aan tuberculose. Die orgelsonate is een stuk met grote contrasten, soms intiem en fluisterstil en soms extatisch, vol vergelding wanneer de Heere wraak neemt op het slechte volk. Zelden hoorde ik zoveel felle woede uit het Bätz/Witte orgel komen! En ongelooflijk welke extreem lage trillingen uit de zware baspijpen konden komen! De tekst van de psalm vormt de basis voor de compositie. Al meteen verschijnt de god der wrake, 'Herr Gott, des die Rache ist, erscheine. (...) Erhebe Dich, Du Richter der Welt: vergilt den Hoffärtigen, was sie verdienen.' Ik kon het niet helpen dat ik meteen aan Donald Trump moest denken en de idioten die menen dat God of een engel hem bewaarde bij de aanslag deze week. Voor hetzelfde geld hadden ze kunnen geloven in een god die hem juist niet wegnam, om daarmee het domme volk te straffen voor alle slechtheid die het verspreidt: 'Er wird ihnen Unrecht vergelten und sie um ihre Bosheit vertilgen'. Met geloven kun je alle kanten op. Lees hier meer over dit bijzondere stuk. Hier een uitvoering ervan door Evan Bogerd op YouTube.

     Op de Langendijk was het intussen weer rustig. Thuis hadden we nog een gezellige avond met Anna's oudste kleinzoon Jordin en zijn partner Dane

 

Gisteren had ik problemen met mijn laptop, al meteen bij het opstarten. De verbinding met internet was slecht en veel websites waren niet bereikbaar. Vanmorgen blijkt dat er over de hele wereld computerproblemen waren, onder meer in India, de VS en Nieuw Zeeland. Ook Schiphol werd getroffen waardoor veel vluchten niet konden vertrekken. Er werden honderden storingen gemeld bij sites als het UWV, de bank KNAB en Microsoft. Volgens de Britse krant The Guardian werden ook banken, telefoonbedrijven, supermarkten en radio- en tv-zenders over de hele wereld getroffen. Zo kon de zender Sky News niet uitzenden. De problemen zouden zich vooral bij Windows-computers hebben voorgedaan. De oorzaak blijkt een fout in een software-update van beveiligingsbedrijf Crowdstrike. Er zou geen sprake zijn van sabotage. Ook vanmorgen zijn er nog veel storingen, zoveel dat NOS Nieuws er een liveblog over bijhoudt. Behalve vliegvelden worden ook ziekenhuizen getroffen. Containerterminals in de haven van Rotterdam liggen stil. Opmerkelijk. Ik heb er gelukkig geen last meer van; ik neem aan dat de hoster van mijn website Maakum het wist op te lossen.

 

Het is een vreemde warme dag. De hele dag bijft de hemel bewolkt en heiïg, maar toch wordt het bijna 28 graden. Lang zal dit weer niet aanhouden, morgen gaat het tegen de avond regenen en misschien onweren. Dan verdwijnt de hitte weer. Eerder deze week had ik bij de Wijnbeurs nog een doos Susumaniello 2022 besteld, die ik morgen op de verjaardag van Jeff aan hem cadeau willde doen. PostNL had bericht dat hij gisteravond tussen 20.00 en 21.35 uur bezorgd zou worden. Toen was Anna thuis en op de hoogte, maar de bel rinkelde niet. Later kreeg ik bericht dat we niet thuis waren en dat ze de doos terug zouden sturen naar de Wijnbeurs. Vandaag belde ik de klantenservice van de Wijnbeurs, waar ik meteen in een zo'n pseudo-vrolijk muziekje viel waar geen eind aan komt. Na 20 minuten werd de verbinding verbroken. Een email zal over drie werkdagen worden beantwoordt. PostNL kun je nergens bereiken. Het een voorval dat deze tijd kenmerkt: te weinig personeel, slordige dienstverlening, onbereikbaarheid. Naar het begin van dit kwartaal

Gorinchem (24.197)

De stenen met kristallen van pure zwavel, die Marsrover Curiosity ontdekte in Gediz Vallis (beeld: NASA/JPL-Caltech/MSSS)
De stenen met kristallen van pure zwavel, die Marsrover Curiosity ontdekte in Gediz Vallis (beeld: NASA/JPL-Caltech/MSSS)

Zaterdag 20-07-2024

Al jaren volg ik met groot enthousiasme de verkenningen van de beide Marskarretjes Curiosity en Perseverance op de rode planeet. Eind mei schreef ik over de spannende tocht van Curiosity door de Gediz Vallis, waar waarschijnlijk ooit een rivier door stroomde. In die regio zitten veel zwavelzouten in de bodem. Op 30 mei reed het karretje over een steen, die daardoor open brak. Tot grote verbazing van de wetenschappers bij NASA bleek bij analyse dat er gele kristallen van pure zwavel in zaten. Die had men op Mars niet eerder gezien, wel waren eerder zwavelhoudende mineralen gevonden: een mix van zwavel en andere stoffen. Anders dan het bekende zwavelwaterstof (H2S) dat naar rotte eieren stinkt, is pure zwavel reukloos. In de omgeving van de opengebroken steen ligt een heel veld van dezelfde felgele stenen. Het is niet bekend hoe in Gediz Vallis pure zwavelatomen konden ontstaan.

 

De dag gaat open als een gouden roos (Herman Gorter). Het belooft een tropische dag te worden met volop zon in een egaal blauwe hemel en nauwelijks wind. Het kan 28 tot 33 graden worden. Tegen de avond zal een koufront met onweer over ons land komen. Dat kan plaatselijk zo zwaar zijn dat het KNMI nu al code geel afgeeft vanaf halverwege middag in de provincies Utrecht, Noord-Brabant, Gelderland en Limburg.

     Boekhandel De Mandarijn heeft de geplande signeersessie van mijn boeken uitgesteld naar volgende week zaterdag. Ik vond overigens nog een paar affiches van de covers, die we dan kunnen ophangen. Vanmiddag gaan we naar de verjaardag van schoonzoon Jeffrey. De doos Susumaniello 2022 die ik hem wilde geven is nog niet aangekomen op het afhaalpunt bij de Coöp, maar ik neem de doos van de wijn mee die ik een paar dagen eerder bestelde bij de Wijnbeurs. Die is weliswaar opengemaakt, maar de fles die ik eruit haalde om te proeven heb ik vervangen door een van een ander merk. Na de verjaardag is er geen tijd om nog een blogpost te schrijven, dus plaats ik deze al vroeg. Naar het begin van dit kwartaal

Gorinchem (24.198)

Anna met Zaila, gistermiddag in de tuin bij Tessa.
Anna met Zaila, gistermiddag in de tuin bij Tessa.

Zondag 21-07-2024

Het was al ruim 30 graden toen we gistermiddag naar de verjaardag liepen van schoonzoon Jeff. Onderweg kwamen we op de Concordiaweg Michel & Barbara tegen met Zaila in de buggy. Tessa & Jeff hadden een een badje in de tuin gezet, tot groot vermaak van de kleintjes. Het was broeiend warm maar gezellig. Af en toe waren er wolken die de zon wat temperden. Tegen vijven liepen we weer terug en thuis aten we mosselen met een lekkere Pinot Gris erbij. Geen regen of onweer, het leek of de buien Gorcum meden, op een enkele plensbui om 18 uur na. Elders waren er wel hevige buien, met name in Zuid-Nederland. Straten en kelders liepen onder en bomen woeien om, een festivalcamping liep onder water. In Veldhoven stond een verzorgingshuis blank. Ten oosten van Gorcum waren er hevige buien in de Betuwe. In Geldermalsen meldde een restaurant aan het Marktplein zoveel waterschade dat het vandaag de hele dag dicht moet blijven. Weerman Reinier van den Berg zegt vandaag op X: 'Het lijkt bijna of het niet meer normaal kan regenen. Voor minstens de 10e en wellicht 15e keer vanaf mei op 1 of meerdere plekken in ons land wateroverlast door stortbuien'.

     Bij ons was er vannacht wat regen en vanmorgen vallen er ook enige korte buien, maar daar blijft het bij. Het KNMI geeft opnieuw code geel af, maar niet voor ons maar voor het noorden en noordoosten. Rustige zondag. Het wordt bijna 24 graden.

 

Op de eerste openbare campagnerally na de mislukte aanslag op zijn leven drijft Trump de spot met de Democraten. 'Ze weten niet wie hun kandidaat is'. Natuurlijk buit hij zijn overleven uit als een ingreep van God zelf. 'Ze noemen mij een vijand van de democratie, maar ik heb een kogel opgevangen voor de democratie'. Ik dacht dat de kogel hem op een oor na miste. Trump en democratie? Hij houdt van dictators, zoals Poetin en Xi. Hij prijst in zijn toespraak de laatste als: 'een geweldige kerel die met een ijzeren vuist 1,4 miljard mensen controleert'. Dat wil hij duidelijk zelf graag ook. Opnieuw stak hij een tirade af tegen migranten, die hij beschuldigde van de ergste misdaden en beloofde hij de 'grootste deportatie-operatie' in de geschiedenis van het land. In de massa aan zijn voeten steken juichende mensen borden omhoog, waarop staat: 'Mass Deportation Now!' Een duidelijker waarschuwing is er niet. De Amerikaanse economie kan ze overigens niet missen en dat weet Trump ook wel. Autoritair bestuur en de hoognodige vreemdelingen als vijanden, regelrecht fascisme kent altijd dezelfde mix. Je zit eigenlijk te wachten tot Biden eindelijk terugtreedt en plaats maakt voor iemand die Trump wél kan verslaan.

 

De wereldwijde computerstoring trof 8,5 miljoen computers, meldt Microsoft in een logpost. Dat was 1 procent van alle Windows-machines, zegt het bedrijf. De gevolgen waren enorm: overal in de wereld raakten banken, winkels, vliegvelden en ziekenhuizen in de problemen. De storing werd veroorzaakt door een fout in een automatische update. Daardoor konden Windows-computers waar de software op draaide niet meer opstarten. In plaats daarvan kregen gebruikers een blauw scherm met een foutmelding te zien. Dat scherm heb ikzelf overigens niet gezien, dus met mijn laptop was mogelijk iets afgeleids aan de gang want ik heb niet rechtstreeks met Crowdstrike te maken. Mogelijk gebruikt mijn webhoster Maakum het op zijn servers. Naar het begin van dit kwartaal

Gorinchem (24.199)

De A1 gisteravond bij De Lutte.(foto: Ronald, weerwoord.be).
De A1 gisteravond bij De Lutte.(foto: Ronald, weerwoord.be).

Maandag 22-07-2024

Een bizar beeld van de A1 bij De Lutte. Er viel gisteravond bij Enschede zo'n 70 tot 100 mm regen. Ik moet denken aan het huisje in de De Lutte aan de Dinkel, waar ik door de week vaak sliep toen ik in MST werkte. Dat zal ook wel onder water gestaan hebben. De A35 bij Enschede stroomde eveneens onder. Er was ook wateroverlast in Losser, Doetinchem en Oldenzaal. Het lijkt alsof het niet meer normaal kan regenen. De nieuwe klimaatwerkelijkheid: een warmere atmosfeer kan meer vocht bevatten en leidt tot zwaarder buien.

  

Gisteravond om acht uur bracht het NOS Journaal nog op het nippertje het nieuws dat Joe Biden terugtreedt uit de presidentsverkiezingen. Verstandig, zijn kansen om Trump te verslaan waren tezeer geslonken. Daarna keek ik naar Zomergasten, waar Peter van Ingen ex-staatssecretaris Van den Burg interviewde. Erg interessant werd het niet, de politicus ontweek gemakkelijk de vragen waarom hij nog bij de VVD zit die in het nieuwe kabinet zijn eigen asielbeleid volledig wil afbreken. Van Ingen had trouwens van tevoren gezegd dat het geen politieke uitzending mocht worden, 'geen Buitenhof'. Tja, Van den Burg keek ook liever naar feelgood-films. Jammer.

 

Verschillende bladen beschrijven hoe Joe Biden afgelopen weekeinde tot zijn dramatische beslissing kwam de strijd te staken. Een halfuur na zijn bekendmaking in eigen kring en direct daarop op X volgde zijn steunbetuiging aan Kamala Harris. Bidens kansen waren sterk teruggelopen maar vanaf nu is de strijd opeens weer open. Het moet een tegenvaller zijn voor Trump en de Republikeinen. Ik ben erg opgelucht met deze kans een tweede, desastreuze termijn van Trump tegen te houden.

 

In de ochtend hangt er nog een wolkendek boven de stad. Anna gaat op de fiets naar Hardinxveld om een stokoude kennis te bezoeken en ik ga naar de sportschool. (Met de auto). Na het middaguur krijgen we een heerlijke zomerdag. Het wordt bijna 24 graden. Op Spotify een prachtige uitvoering van de Goldbergvariaties door Maria Tipo. Naar het begin van dit kwartaal

Gorinchem (24.200)

De opwarming versnelt, de stralingsbalans van de aarde raakt steeds meer uit evenwicht.
De opwarming versnelt, de stralingsbalans van de aarde raakt steeds meer uit evenwicht.

Dinsdag 23-07-2024

Deze grafiek zou eigenlijk groot op de voorpagina van de krant moeten staan', zegt KNMI- klimaatwetenschapper Frank Selten tegen verslaggever Maarten Keulemans in de De Volkskrant van vandaag. Ik vat het stuk hieronder zo goed mogelijk samen. De grafiek toont de stralingsbalans van de aarde, die een steeds groter verschil toont tussen inkomende en uitgaande warmte. 'Hiervan zou iedereen rechtop in zijn stoel moeten gaan zitten', zegt een ander. Ik schreef vaker over de angstwekkende toename van het stralingsoverschot, voorzover ik weet voor het eerst hier in 2017 en verder hier in 2023 (ook met Frank Selten) en een paar keren in mei van dit jaar, hier en hier). De aarde warmt met steeds grotere snelheid op. De polen warmen nog sneller op en het zeewater in de bovenste laag van de oceanen was nog nooit zo warm. De uitstoot van het broeikasgas methaan is in de tropen om nog onduidelijke redenen opeens scherp gestegen. Er is nu 92 procent kans dat 2024 nóg warmer wordt dan recordjaar 2023, becijferde klimaatinstituut Berkeley Earth vorige week.

     

De extra energie die nu het systeem binnenstroomt, gaat voor ongeveer 98 procent op aan zaken zoals de opwarming van de oceanen, het smelten van ijsmassa’s en het verwarmen van het vasteland, zegt Selten. Het gedeelte dat mensen ervan merken, zoals het aanjagen van allerlei weerprocessen in de dampkring, volgt vaak pas veel later. ‘Denk maar aan de zon. Die bereikt op 21 juni zijn maximum. Maar de maximale zomerwarmte komt pas in juli en augustus.’ Dat zou betekenen dat we komende jaren een opvallende verheviging krijgen van allerlei extremen, denkt de KNMI-wetenschapper. Zoals hittegolven, stormen, stort- en hagelbuien en droogten.

 

Het tempo van opwarming is versneld van 0,18 graad per decennium in de jaren 1970-2010, naar ongeveer 0,26 graad per decennium nu, constateerde onlangs ook het Global Climate Change Initiative (GCCI), een onderzoeksconsortium van 59 wetenschappers uit haast twintig landen. De 1,5 graden opwarming uit de Parijse Akkoorden werd al 12 maanden achtereen overschreden. Uit tabellen in het laatste IPCC-rapport valt op te maken dat de opwarming tot 2050 ongeveer een kwart sneller zal gaan dan sinds 1970 het geval was, ook als de wereld haar huidige klimaatplannen ten uitvoer brengt. Dat zou betekenen dat we ergens rond 2040 al de 2 graden opwarming kunnen passeren die de internationale gemeenschap ‘gevaarlijk’ heeft verklaard. 'Er heerst nervositeit', zegt Keulenans, 'In het snellere tempo zal de gemiddelde temperatuur op aarde in 2050 zijn opgelopen tot 2,2 of misschien zelfs 2,4 graden ten opzichte van de 19de eeuw, dik boven het klimaatdoel om ‘ruim onder’ de 2 graden te blijven'. Alle feiten en zorgen uit het artikel kwamen ook hier herhaaldelijk aan de orde.

 

Afegelopen zondag was wereldwijd de warmste dag ooit gemeten, aldus de Europese klimaatdienst Copernicus. De gemiddelde temperatuur wereldwijd bedroeg toen 17,09 graden. Het oude record was 17,08 graden op 6 juli vorig jaar. De gegevens worden sinds 1940 bijgehouden.

     Het is vandaag een buiïge dag met 's middags een kort onweer. Het wordt 20 graden en er valt 6,4 mm regen. De maandsom staat nu op bijna 70 mm. Normaal valt er in juli 33 mm in Gorcum (Weerplaza). Anna gaat met een vriendin shoppen in een megashop voor kleding in Dussen en ik doe boodschappen, bijna tussen de buien door maar niet helemaal. Naar het begin van dit kwartaal