www.sailing-dulce.nl

Logboek 2018/2 Naar de Scillies

Salcombe River (5)

Dulce op de Salcombe River.
Dulce op de Salcombe River.

Zaterdag 23-06-2018

Een verrukkelijke zomerdag met temperaturen van 24 – 25 graden, lichte zuidenwind en wat hoge sluierbewolking die het branden van de zon tempert. ’s Ochtends krab ik de aangroei van waterlijn aan bakboordzijde. Daarna gaan we met de watertaxi op en neer naar het dorp voor boodschappen. In Fore Street zijn een bakker, een slager en het volgepropte levensmiddelenzaakje met het meisje dat een mondje Nederlands spreekt. Om half twaalf zijn we weer terug aan boord en genieten een heerlijke dag in de kuip, soms met de bimini op, soms zonder. Er heerst een gezellige drukte op de rivier: vele tientallen jachten, open zeilbootjes, dinghy’s, rondvaartboten, de watertaxi, surfplanken en wat niet meer. We kijken het aan vanaf ons achterbalkon of lezen. Ons vogeltje staat in zijn kooi op de kuiptafel mee te genieten. Hij houdt van gezelschap en drukte. Met de havenmeester spreek ik op VHF 14 af dat we nog twee nachten blijven aan onze mooring. Maandag willen we verder varen, als de meeste Engelsen weer aan het werk zijn en het rustiger is.

     Ik lees de klassiek geworden monografie van de Britse biochemicus Nick Lane over zuurstof: ‘Oxigen. The molecule that made the world’ (Oxford University Press, 2002). Over het pre-Cambrium, de periode voor de wonderbaarlijke Cambrische Explosie van 543 miljoen jaar geleden. In die periode stond de ontwikkeling van het primitieve, eencellige leven op aarde ogenschijnlijk een paar miljard jaar stil, maar er gebeurde van alles. Met name waren er verschillende zware ijstijden (Snowball Earthes) die de ophoping van het brandbare gas zuurstof tot de huidige niveaus in de atmosfeer bewerkstelligden. Hoe? Dat is een razend ingewikkeld verhaal, ik kan dat boek aanbevelen.

 

Excuus voor de uitweiding. Het heeft voor mij enige urgentie te weten waar de zuurstof op onze wereld vandaan kwam. Waarom, is is een andere vraag. Terug naar boven