sailing-dulce.nl

Logboek 2018/1 Winter te Gorinchem

Gorinchem (192)

Volgens de WXChartsprognose gaat de koude poollucht a.s. zondag precies om Gorcum heen.
Volgens de WXChartsprognose gaat de koude poollucht a.s. zondag precies om Gorcum heen.

Dinsdag 13-03-2018

Dat is nu ook wat! Het ziet ernaar uit dat komend weekeinde inderdaad een uitloper van koude poollucht ons land zal bereiken, maar in de WXCharts-prognose van vanmorgen voor komende zondag zie je dat hij precies om Gorcum heen gaat (zie hierboven). Grappig. De nieuwe koudegolf heeft waarschijnlijk alles te maken met klimaatverandering en de toenemende grilligheid van de polaire vortex. Een korte uitleg staat hier.

     Vannacht heel veel regen, ook vanochtend nog. Anna gaat voor haar wekelijkse oppasdag naar Tessa. Van de huisarts krijg ik de uitslag van mijn PSA, jongstleden vrijdag geprikt: 0,2 µg/l. Een fractie lager dan een halfjaar geleden. Mooi, zoals altijd voelt het alsof ik weer een halfjaar vakantie krijg.

 

Ik maak me vrolijk over de ophef over een oude tweet van de Rotterdamse partij NIDA (hieronder), een vergelijking van Israël en IS op een aantal punten (illegaal gecreërde staat, religie als excuus, terroriseren van oorspronkelijke bewoners, e.d.). Linkse partijen in de Maasstad buitelen over elkaar heen van politieke correctheid. In 2014 veroorzaakte de vergelijking helemaal geen ophef. Ik herinner me dat ik hem destijds ergens las en hem weliswaar ongenuanceerd vond, maar op zich niet onzinnig. Er staat geen onwaar woord in. Dat Groen Links hem nu gebruikt om het linkse blok in Rotterdam te splijten, is erg zwak. Jesse Klaver zou persoonlijk vanuit Den Haag ingegrepen hebben. Tjonge tjonge, maar hoe zit het met de vrijheid van meningsuiting? De tweet was zeker provocerend maar beslist niet antisemitisch, zoals beweerd wordt, alleen anti-Israël.

 

Als het na het middaguur even droog is, doe ik wat boodschappen in de stad en verwissel aan boord even de natte handdoeken voor droge. Alleen aan bakboord; aan stuurboord heeft het niet gelekt. De rest van de dag verder lezen in het nieuwe boek van Sean Carroll. Vanavond ga ik met enige aarzeling toch maar naar het debat van de lijsttrekkers van Gorcumse partijen in De Vijf Zinnen. Niet vanwege het hoge niveau, maar omdat ik nog steeds niet zeker ben op wie ik ditmaal moet stemmen (in elk geval niet meer op Groen Links (vanwege mijn ergernis over de schennis van de archeologische vondsten aan de Duveltjesgracht).

     Rexit. 's Middags wordt bekend dat Trump tenslotte tocht Rex Tillerson ontsloeg. Mike Pompeo van de CIA volgt hem op; de man is bekend als klimaatontkenner. 'There are scientists that think lots of different things about climate change. There’s some who think we’re warming, there’s some who think we’re cooling, there’s some who think that the last 16 years have shown a pretty stable climate environment', zei hij een paar jaar geleden. Trump zegt zelf dat Pompeo en hij 'meer op zelfde golflengte zitten'. Terug naar boven