www.sailing-dulce.nl

Logboek 2015/4 Thuis

Gorinchem (115)

Gorinchem (115)

Woensdag 25-11-2015

Het universum bestaat volgens de jongste inzichten 13,75 miljard jaar. Ons zonnestelsel bestaat ongeveer 5 miljard jaar en de oudste gesteenten op aarde zijn 4 miljard jaar oud. Toen hield ook het massale bombardement met meteorieten op. Sindsdien is er snel leven ontstaan of van elders (Mars?) aangevoerd. Intelligent leven bestaat pas één tot anderhalf miljoen jaar. Onze technologische samenleving is hooguit 150 jaar oud. Dat is de laatste kosmologische milliseconde in alle oceanen van tijd die vooraf gingen. Ik zet al die cijfers op een rijtje om te laten zien dat heel veel méér tijd is geweest om elders in het heelal intelligent leven te laten ontstaan. Nu we weten dat de overgrote meerderheid van de sterren planeten bezitten, kan intelligent leven vele tientallen tot honderden miljoenen jaren geleden op zeer veel plaatsen ontstaan zijn. Vele buitenaardse beschavingen ontstonden en vergingen weer. Wij zoeken er pas sinds de jaren 90 systematisch naar.

 

Het is dus heel goed mogelijk dat onze eigen aarde in het diepe verleden al eens bezocht werd. Daar bestaat geen enkel bewijs van, maar misschien kunnen we daar ook eens naar zoeken. Ik bedoel niet dat we vooral naar UFO's moeten uitkijken. De astrofysicus Ben Moore geeft er in zijn boek 'Da draußen' (2014, Ned. vert. 'Hallo daar!', Nieuw Amsterdam) een interessante gedachtengang over. Het probleem met interstellair reizen zijn de enorme afstanden en het gegeven dat niets sneller kan reizen dan het licht. Misschien hebben buitenaardse intelligenties daar oplossingen voor bedacht, maar daar ga ik nu even aan voorbij. De dichtstbijzijnde sterren zitten in de constellatie Alfa Centauri, een driedubbelster op 4,2 lichtjaar afstand. Dat is ver, maar in zijn geschiedenis is de zon op zijn tocht door de Melkweg soms veel dichter in de buurt van een andere ster geweest. Zulke ontmoetingen kunnen een paar duizend jaar duren. Het zijn er wel dertig geweest in de periode dat het leven op aarde ontstond. 'Je zou toch denken dat een hoogontwikkelde beschaving zo'n gelegenheid zou aangrijpen om per ruimteschip ons zonnestelsel te verkennen.' Zelfs van grote afstand zouden ze aan de biomarkers (met name zuurstof) in de aardatmosfeer de aanwezigheid van biologisch leven herkennen. Hoewel er toen nog geen sprake was van een menselijke beschaving, zouden ze onopvallende informatieposten kunnen hebben achtergelaten, 'een bewakingsinstallatie die het evolutieproces van onze planeet in de gaten houdt.' Vergezocht? Nauwelijks. Wellicht vonden ze de planeer Mars interessanter, die toen nog oceanen bezat. Op gedetailleerde opnamen die de Mars Reconnaisance Orbiter recent maakte, zijn diverse donkere gaten ontdekt. Die zijn honderden meters in doorsnede en minstens tweehonderd meter diep. De bodem is door de slagschaduw niet te zien. Ze zijn uiterst geschikt als waarneemposten, net als de in duister gehulde kraters op de maan, Reden om te gaan kijken!

 

De mysterieuze, langdurige ‘verduisteringen’ van de ster KIC 8462852 bij het sterrenbeeld Zwaan, waarover ik onlangs een paar keer berichtte (hier en hier) zijn nader onderzocht. Er zou sprake kunnen zijn van een Dyson Ring, een artefact. Astronomen van Iowa State University verklaren nu dat de periodieke helderheidsveranderingen het gevolg kunnen zijn van een wolk van uit elkaar vallende kometen. Maar een artefact van een buitenaardse beschaving kunnen ze ook nu niet uitsluiten.

 

Gister kwam aan het eind van de middag de koerier die mijn retro-Soundmaster installatie omruilde. Natuurlijk meteen alles uitgeprobeerd, als eerste de CD-lade. Die opende vlekkeloos. De rest deed het ook. Daarna de driver van de Belkin Bluetooth adapter op de laptop geïnstalleerd. Die vond vervolgens de Soundmaster meteen, contact gelegd en ik kan dus nu draadloos muziek e.d. van de computer direct op de nieuwe installatie afspelen. Mooi geluid!

Gisteravond lang gepraat met een groep van acht mensen over de kansen en mogelijkheden om alsnog een Gorcums Boekenbal te organiseren. Doen we het helemaal zelf of werken we samen met de Indiebookday, die er geld in wil steken? In dat geval wordt het 26 maart 2016 en is een sterk Gorcumse inkleuring mogelijk. Maar het is kort dag. Dezer dagen willen we de knoop doorhakken.

 

Vandaag zon afgewisseld met flinke regenbuien. We sloven ons weer anderhalf uur uit in het fitnesscentrum bij de A15. Tijdens de lunch thuis trekt een dreigende wolkenlucht over; de zon staat in het zuiden en tovert er een fraaie regenboog op. Wie goed kijkt ziet er nog vaag eentje naast (foto hier) Om één uur met buurman Wiger naar het 5e college van de KLU-cursus verdieping 1 - Meesterwerken in het Gorcums Museum. Ditmaal over het beroemde 'Nachtcafé van Van Gogh (1888)

Het jaar 2015 wordt het warmste jaar dat ooit gemeten is, ruim één graad boven die in het pré-industriële tijdperk. Dat staat nu al vast. De sterke El Niño van dit jaar draagt daar slechts 0,05 tot 0,1 graden Celsius aan bij en de wat grotere activiteit van de zon levert slechts 0,02 tot 0,03 ervan. Intussen lijkt een krappe meerderheid van de Tweede Kamer voor sluiting van alle kolencentrales, maar premier Rutte niet.

Op een terrein in Enschede, waar een asielzoekerscentrum moet komen, heeft men vannacht twaalf varkenskoppen achtergelaten. 'Een milieudelict', vindt de politie. Gôh, hoe komen ze erop? 'Als de democratie faalt dan worden mensen boos en wanhopig', twittert een anonieme held. Terug naar boven