www.sailing-dulce.nl

Gastenboek

1155 berichten, 116 pagina's 
«  40  41  42  43  44  » 
09-08-2015
Geplaatst door: Frans

Gel of AGM

Op de foto die Tom heeft geplaatst is heel duidelijk rechtsonder AGM te lezen. I rest my case.

09-08-2015
Geplaatst door: Ger

Gel accu's vs AGM accu's

Tom heeft het over een GEL accu. Dat is niet hetzelfde als een AGM accu. Wikipedia: "There are two primary types of VRLA batteries, gel cells and AGM. Gel cells add silica dust to the electrolyte, forming a thick putty-like gel. These are sometimes referred to as "silicone batteries". AGM (absorbed glass mat) batteries feature fiberglass mesh between the battery plates which serves to contain the electrolyte. Both designs offer advantages and disadvantages compared to conventional batteries, as well as each other."
Die opmerking van Fons dat het accuwater heeft gekookt slaat dan natuurlijk ook nergens op, denk ik dan. Hoe het met de brandgevaarlijkheid van gel accu's is weet ik niet.

08-08-2015
Geplaatst door: Frans

Mastervolt - Brandgevaar

Hallo Tom.

Ik kan je geruststellen. Deze Absorbed Glass Mat (AGM) akku's zijn onbrandbaar. Van binnen zijn het zg. glasvliesmatten te vergelijken met glaswol gedrenkt in onbrandbare chemicalien. De behuizing is van vlamdovend (UL94) kunststof. Smelt als het IN EEN BRAND staat, waarbij ongezonde dampen onstaan, maar als het vuur weg wordt genomen dooft het plastic vrijwel onmiddelijk.

Oorzaak van het "opblazen" in 9 van de 10 gevallen een defekte regelaar.

Mvg. Frans

30-07-2015
Geplaatst door: Tom

Vastmaken in de sluis

Hallo Henk,
Achter eerst vastmaken is bij ons lastiger, omdat de opbouw voor de zonnepanelen je enigszins remt in je bewegingen. Bij de middenbolder is er alle ruimte. Vandaar.
Groet, Tom

29-07-2015
Geplaatst door: H. Bakema

Aanleggen

Hallo Tom en Ans,

Waarom niet eerst de achterzijde vast maken. Heb je altijd controle over het schip en geen gedoe met middenbolder enzo. Gewoon eens proberen, werkt perfect.

Groet,
Henk

23-07-2015
Geplaatst door: Tom

Anton Wachter

Beste sailorman, het lijkt alleen maar zo. De lezer oordele zelf. De tekst is overigens niet van mij maar van de uitgever. Wat vind je er trouwens zelf van? (je teskt werd per ongeluk gewist) Groet, Tom

17-07-2015
Geplaatst door: Huib

Libelle

Ha Tom! Een 'Libelle' aan boord! Dat moet Ans gelukkig stemmen. Helaas is het insect dat op jouw lijntje zat een libel. Zo te zien een paardenbijter, maar dat is voer voor de echte deskundigen.

15-07-2015
Geplaatst door: jan

Niet zo geprikkeld Tom (dat zie ik hier vaker) , gewoon semantiek.

15-07-2015
Geplaatst door: Tom

Bf 6

Flinke vent ben jij, anonieme Jan. Voor ons is Bf 6 hard genoeg.

13-07-2015
Geplaatst door: jan

Harde wind is Bf 7