www.sailing-dulce.nl

Gastenboek

1120 berichten, 112 pagina's 
«  35  36  37  38  39  » 
25-10-2015
Geplaatst door: Fred Stokman

Vluchtelingen

Was een paar weken geleden met de boot in Sete. Een dame vertelde me het verhaal dat in 1939 in twee weken tijd 300.000 vluchtelingen uit Spanje, zuid Frankrijk binnen kwamen. Op de vlucht voor Franco. Zij werden volgens haar verhaal zo goed en zo kwaad het ging opgevangen. Het ging pas echt mis toen Generaal Vichy aan de macht kwam in 1940. Hij begon deze vluchtelingen gedwongen terug te sturen . Vele werden door het Franco regime vermoord.
Was een paar dagen geleden in Aix de Provence (op de fiets) waar ongeveer 100 jaar voor christus de Romeinse aanvoerder Marius 90.000 Teutonen ( Denen) dode . Dit staat te boek als een veldslag. Andere bronnen geven aan dat het landverhuizers waren die met vrouwen en kinderen op zoek waren naar een beter bestaan.
Zou denken dat we in 2015 een stuk humaner kunnen zijn. Maar volgens media berichten lijkt het er op dat Marius en Vichy nog zeer populair zijn!

23-10-2015
Geplaatst door: Tom

Tegen fundamentalisme

Hallo Gert,
Dank voor je bijdrage aan de discussie. Ik stel vast dat we allebei gekant zijn tegen fundamentalisme, of dat nou uit de Bible Belt komt of uit het Midden Oosten. Onverdraagzaam tegen onverdraagzaamheid, zoals je het noemt, is een goed uitgangspunt. Maar het asielrecht wil je toch niet aan je laars lappen? De vluchtelingen uit Syrië komen hier niet heen om de Islam te brengen, maar om de vernietigende oorlog te ontvluchten. Het is een menselijke plicht ze te helpen, hoeveel het er ook zijn. Buitendien zitten er weinig salafisten tussen, die zitten doorgaans bij IS of andere fundamentalistische groepen Velen zijn gematigd of zelfs seculier, anderen zijn christen, velen zijn goed opgeleid en hadden werk. Hun huizen zijn platgebombardeerd, hun verwanten dood en hun banen en scholen bestaan niet meer. Ik heb er vertrouwen in dat ze onze waarden en normen willen respecteren. Mogelijk nemen ze er iets van over. Ik wil bouwen aan een wereld van compassie en solidariteit. Jij vast ook.
Groet, Tom

23-10-2015
Geplaatst door: Gert Reedijk

debat

Beste Tom
In Gorinchem 81 erken je dat er grote verschillen zijn tussen het Westen en de Islam en dat door de grote toestroom van vluchtelingen weliswaar Europa zal veranderen, maar dat de Islam zich uiteindelijk zal aanpassen aan onze westerse waarden. Zo zal de Eurislam ontstaan. Veel optimisten gingen je voor in deze gedachte. Weet je: ikzelf tot voor kort óók.
Inmiddels ben ik minder zeker van de vitaliteit van Europa. Daar zijn een aantal redenen voor. Om te beginnen demografische. In 2000 vormden de Europeanen 15% van de wereldbevolking. In 2050 zal dat nog maar 5% zijn. Het midden oosten daarentegen bulkt van de beneden twintigjarigen. Die willen allemaal de woestijn ontvluchten en Europese welvaart genieten. De macht van het getal valt makkelijk te onderschatten. Daarbij komt dat Europa vergrijst. Verder is Europa hopeloos verdeeld op allerlei beleidsterreinen en hebben we zwakke leiders. Zeker als er machtspolitici zoals Poetin als tegenspeler opdoemen. In machtspolitiek denken zijn wij überhaupt niet goed. Europeanen denken dat het in de rest van de wereld net zo toegaat als hier. Dat alle mensen het goede voor hebben. Dat alle mensen de wereld rechtsorde respecteren. Met praten komen we er wel uit.
En last but not least hangt over het hele vluchtelingendebat 70 jaar na de tweede wereld oorlog nog steeds de doem van Hitler. Wat we per se nooit meer willen is bepaalde bevolkingsgroepen uitsluiten. Niet alleen: nooit meer oorlog. Ook: nooit meer racisme. Schuldgevoelens belemmeren ons om stelling te nemen tegen andersdenkenden. Verdraagzaamheid is het hoogste goed geworden. Maar als je ergens het recht hebt om onverdraagzaam te zijn is het tegen onverdraagzaamheid van anderen. Oké niet alle moslims zijn fundamentalist of onverdraagzaam. Maar het zijn er percentsgewijs wel veel. En ik heb mijn buik vol van religieus fundamentalisme. Van onze eigen Christelijke fundamentalisten mocht ik op zondag niet zwemmen omdat hun god dat verbood. En net nu die zich hebben teruggetrokken in de Bible Belt, moeten we de strijd opnieuw gaan voeren. Nu met moslimfundamentalisten die veel radicaler zijn dan die van eigen bodem. En die de scheiding tussen kerk en staat niet erkennen. Met Wilders ben ik het daarom eens dat de Islam meer is dan een godsdienst maar ook een politieke ideologie. En mocht je een afkeer hebben van Wilders, er is ook chiquer en intellectueler verzet tegen de Islam. Lees Salman Rushdie nog maar eens of Ayaan Hirsi Ali.
Ik ben geen xenofoob zoals je eerder veronderstelde. In mijn kennissenkring en in mijn praktijk heb ik hele beschaafde en vriendelijke mensen uit Iran en Irak. Maar zoals Europa nu de deur open zet zal ons geen goed doen. Op de korte termijn zal Europa verarmen. Veel immigranten zullen voorlopig aangewezen zijn op sociale voorzieningen. En de solidariteit zal afnemen. Sociale premies afdragen die ten goede komen aan landgenoten zal velen makkelijker afgaan dan belasting betalen voor immigranten. Maar het zwaarst wegende argument voor mij is twijfel of we echt onze eigen identiteit zullen durven te verdedigen. Wellicht zag je mijn YouTube filmpje op Facebook. In sommige Parijse woonwijken wordt vijf keer per dag de profeet aangeroepen in knielend gebed en zijn hele straten om die reden onbegaanbaar. Parijzenaars kunnen om die reden hun huis niet in of uit. De politie heeft hier de opdracht gekregen niet te interveniëren. Ook in een Londense wijk is onlangs de sharia uitgeroepen. Ook daar kiezen de autoriteiten voor de-escalatie. En dan het recht op vrije meningsuiting. Er zijn de laatste jaren meerdere voorbeelden van zelfcensuur in de media om vooral Islamieten niet onnodig te kwetsen. Vrije meningsuiting. Zo ongeveer het hoogste goed van de Verlichting wordt dan verkwanseld. En jij hoopt nog steeds dat de verworvenheden van de Verlichting bestand zullen zijn tegen de Islamisering van Europa. Ik hoop het met jou. We zullen zien en blijven in debat wat mij betreft.

17-09-2015
Geplaatst door: Tom

Waterlock/uitlaatdemper

Wat je zegt, Peter! Het is er inderdaad niet zomaar één. Hij moet precies passen in de bakboord motorsteun, een moeilijk bereikbare lokatie. Jeanneau vond er dicht bij de motor geen andere plaats voor. Hij heeft een specifieke vorm, die je nergens anders vindt. Niettemin is hij schandalig duur!
Groet, Tom

15-09-2015
Geplaatst door: Peter, Seawind

Waterslot/uitlaatdemper

Is dat ding van goud of zo?
Zelfs in rvs kan ik geen duurdere dan 207 euro vinden.

15-09-2015
Geplaatst door: Tartaan

Oranje ballen

Hoi Tom, blij dat ik weer eens een foto zie van die oranje ballen waar ik zo vaak achteraan heb gevaren. Wat de Rotary betreft, gelukkig zijn de dames daar bij vele club meer dan welkom. Spreek uit ervaring, het is gewoon veel gezelliger en de conversatie is afwisselender dat alleen met mannen. Gr2m67

14-09-2015
Geplaatst door: Peter

Drone strikes

Frans

In theorie klint het allemaal leuk, maar de praktijk is het toch wel anders. Zie de aanslagen in Engeland en Parijs.

10-09-2015
Geplaatst door: Tom Zijlstra

Zelfverdediging en volkenrecht

Hallo Frans, zie mijn reactie in de blogpost van vandaag. Groet, Tom

09-09-2015
Geplaatst door: Frans

Dronestrike

Nee, ik kan je mening niet delen Tom. De staat handelt hier op basis van verdenkingen jegens zijn eigen burgers met een vorm van ultiem geweld, dat alleen gelegitimeerd kan worden in geval van een oorlogssituatie. Zolang hiervan geen sprake is geld "in dubio pro reo"
Als men al zo goed geinformeerd was over een mogelijke aanslag had men ook de verdachten in hun kraag kunnen grijpen op het moment dat ze voet op Engelse bodem zetten.
Als we dit soort handelswijze gaan goedpraten plaatsen we onszelf op een lijn met IS Al Quida enz. door het uitoefenen van staatsterorrisme. Combineer dat met de big-brother afluisterambities die ook in de EU gepropageerd worden en overmorgen staan we allemaal op een potentieele dronenlijst. Is dat hetgene waarvoor onze westerse principes staan?
Leven betekent ook risico lopen. In Nederland kwamen in 2013 570 inwoners om in het verkeer, 19000 raakten gewond. Doden en gewonden als gevolg van terroristische aanslagen NUL. Waarom zijn wij bereid de basisbeginselen van onze rechtstaat en de wettelijke onaantastbaarheid van het individu, overboord te gooien voor een bedreiging die geen slachtoffers maakt in ons land?
Nog een slotgedachte over de big-brother waan:
Snowden heeft eens te meer bewezen dat goede vrij toegankelijke encryptie tools niet te kraken zijn. Terrorristen kunnen dergelijke tools net zo goed gebruiken. Als deze 3 hun voornemen via mobiel telefoonverkeer onderling hebben uitgewisseld (en daarvan ben ik voor 99% zeker - ergo per definitie un-encrypted) kan ik hooguit zeggen stelletje amateurs. En dus een reden te meer om ze ongemerkt middels meta-data te schaduwen en in hun kraag te grijpen als ze in de UK opdagen.

Mvg. Frans

08-09-2015
Geplaatst door: janthai

vluchtelingen

In de afgelopen 3-4 eeuwen zijn tientallen misschien wel honderden, miljoenen Europeanen geemigreerd naar het Amerikaanse continent, naar Zuid-Afrika en naar Australie en Nieuw-Zeeland, waarbij de oorspronkelijke bevolking werd verdreven en regelmatig ook uitgeroeid. Deze migratiestromen werden en worden nog steeds meer toegejuicht dan veroordeeld. Europa krijgt nu een koekje van eigen deeg. Laten we dus een ogenblik stil staan bij de Indianen, de Khoikhoi, de Aboriginals en de Maori's voordat we oordelen.