www.sailing-dulce.nl

Gastenboek

1135 berichten, 114 pagina's 
«  95  96  97  98  99  » 
17-03-2009
Geplaatst door: Gerard Blokhuis

aardingselectrode

Ans alsnog van harte gefeliciteerd. Zal me even nader bekendmaken:ik was directeur van de Groenmarkt in Gorkum en als zodanig deelnemer aan het geheime overleg in Deil ter voorbereiding van de fusie plm 12 jaar geleden. Daarvan ken ik Tom.
De diskussie over de aardingsplaat lijkt mij als amateurelectronicus de volgende kant op te moetene plaat dient als tegenhanger van de antenne. De hoogfrequente weerstand van de plaat moet laag zijn voor de gebruikte frequentie. Het heeft daarom geen zin de laagfrequente of gelijkstroomweestand te meten. Wil je echt weten wat de invloed van een beschermlaag is dan zou je de wisselstroomweerstand moeten meten voor de frequentie die je zender gebruikt in kale en geschilderde situatie. De handigste meting is gebruik maken van een veldsterktemeter of antennestroommeter die de meeste zenders bezitten. De meting met de hoogste stroomsterkte onder gelijkblijvende situatie geeft de beste geleidbaarheid van de plaat, met of zonder antifouling, weer. Maar het zou mij niet verbazen dat je nauwelijks of geen verschil meet. Ben benieuwd naar de reacties. Succes en goede tijd.
Gerard Blokhuis

16-03-2009
Geplaatst door: Fons

Als eerst gefeliciteerd Ans.
Tom bij de spareparts vind je ook een vetnippel voor de Maxprop en een paar reserve inbusboutjes.
PS:als de antifouling onderwater zit zal deze waarschijnlijk wel geleiden(maar daar gaat het niet om het raak oppervlak is belangrijk)

16-03-2009
Geplaatst door: Ad van der Sande

verjaardag

Dag Ans,
Van harte gefeliciteerd met je verjaardag.
Ik volg jullie regelmatig via de website en lees dat het goed met jullie gaat.
Veel succes op je verdere reizen.
Ad

16-03-2009
Geplaatst door: Corina

Gefeliciteerd

Hoi Ans, Van harte gefeliciteerd met je verjaardag.
Volg jullie nog iedere dag hoor, hoop je snel weer te zien
Groetjes Corina

15-03-2009
Geplaatst door: fons

nog een poging

Hoi Tom,
De antifouling isoleerd niet ,maar vult wel de ruimte tussen de bolletjes daardoor komt er op deze plekken geen water meer en wordt je aardoppervlak sterk verkleind van 4m2 naar 0,24m2 (30cmx8cm)
Zie het als een in plastic verpakte spons.
Gr Fons(dat rijmt)

14-03-2009
Geplaatst door: Maarten Gritters

Aardplaat HF zend installatie

Beste Tom,

Ik ben inmiddels een trouwe lezer van je informatieve site, en zelf eigenaar van een stalen 35 voet zeilkotter.
Aangaande je vraagstuk over de aardplaat kan ik je het volgende informeren, de aardplaat voor HF zendinstallaties is eigenlijk een tegencapaciteit voor de antenne. Het betreft wisselspanning , dus men kan het als een condensator beschouwen. Wisselspanning kan door een isolatie heen “geleiden”. Als het in dit geval het een laag antifouling betreft zou de tegencapaciteit nog steeds gevormd worden door “contact “ met het zeewater, door de antifouling heen dus. Vandaar dat men dan ook op de beroepsvaart de platen gewoon meespuit met antifouling. Als de aardplaat kaal blijft zoals nu, zal hij aangroeien zoals je gemerkt hebt. Antifouling (rubber of niet) erop kan dus geen kwaad en scheelt aangroei. Op stalen schepen vormt de massa van het staal de tegencapaciteit. Het verfsysteem met antifouling “isoleert” hier dus ook het contact met zeewater. Hoop dat het niet te technisch is mocht je nog vragen hebben zal ik deze graag beantwoorden.
Met vriendelijke groet,

Maarten Gritters

14-03-2009
Geplaatst door: Jan en Baukjen Kok

Dag Ans en Tom,
We zijn weer een paar weken aan het varen en liggen nu in de River Guadiana bij Alcoutim. Prima internet hier. hebben net even op jullie website gekeken. Snap dat je denkt dat Piet de oudere broer is van Jan, want ik (Jan ) zie er natuurlijk nog hardstikke jong uit. Maar het is niet zo. Jan is de oudere broer van Piet. Alles prima hier.
Groetjes van Baukjen en Jan

13-03-2009
Geplaatst door: Ger Sleeuwits

Fons was sneller.

Fons kan vlugger typen dan ik
gr, Ger

13-03-2009
Geplaatst door: Ger Sleeuwits

Hallo Tom, staan misschien wat handige tips bij betreffende aarding maar ook ssb versus navtex, isolatoren, enz.

http://www.kustzeilers.nl/Techniek/Diversen/teksten/SSB_e-mail_info.pdf

Er wordt gesproken over brons dat een groter geleidend oppervlak heeft dan andere materialen.
Een bronze blanke aardplaat lijkt mij dan toch het beste.

groeten Ger

13-03-2009
Geplaatst door: Fons

Aardplaat

Hoi Tom,
De aardplaat moet je niet in de antifouling zetten omdat de plaat is opgebouwd uit hele kleine bolletjes waardoor het water goed in de plaat kan dringen dit zorgt er voor dat de relatief kleine plaat een aard oppervlak heeft van 4 m2.
De antifouling zal niet isoleren maar verkleind het oppervlak omdat het water niet meer doordringt en zo geen kontakt meer maakt met alle bolletjes.
gr Fons