www.sailing-dulce.nl

Logboek 2025/2 Lente, 2 oorlogen + Trump

Gorinchem (25.129)

Gorinchem (25.129)

Vrijdag 09-05-2025

De lente verloopt dit jaar erg droog. Het neerslagtekort ligt nu vrijwel op hetzelfde niveau als het recorddroge jaar 1976. Ook de komende week blijft het droog weer. In de 15-daagse prognose zal de droogte zelfs boven die van 1976 uit stijgen. Een wekenlange, hardnekkige opeenvolging van hogedrukgebieden blokkeert de actieve oceaandepressies en leidt ze om richting Scandinavië of naar de Middelllandse Zee. Die hogedrukgebieden komen steeds vanuit de regio IJsland en Groenland, maar ook vanuit het Azorenhoog. In het westen van Europa viel in de afgelopen winter maar 30 procent van de normale hoeveelheid regen. Gevoegd bij de eveneens droge lentemaanden staat het peil in onze grote rivieren lager dan gewoonlijk. De waterschappen houden al maanden water vast om zo goed mogelijk door de droge tijd heen te komen. Het risico op natuurbranden is aanzienlijk. Alle seizoensmodellen tonen zonder uitzondering dat de droge periode nog de hele zomer aanhoudt, met vooral in juli en augustus zeer droge omstandigheden en hoge temperaturen.

     Het Europese klimaatbureau Copernicus constateert een duidelijke trend: wereldwijd is sprake van toenemende verdroging van de landmassa's. Dat laat overigens onverlet dat er locaal extreme regenbuien kunnen vallen, die een hele regio in korte tijd onder water kunnen zetten. In een warmere wereld zijn er meer weersextremen: droogte, hittegolven en overstromingen door zware regenval.

 

wereldwijde verdroging copernicus 2025

Een dergelijke grafiek is er ook van alleen Europa, met dezelfde trend van verdroging. April - 'the cruellest month' - was trouwens wereldwijd op één na de warmste aprilmaand ooit gemeten, slechts 0,07 graad Celsius koeler dan de warmste in 2024. De maand was 1,51 graden boven pre-industrieel niveau (1850 - 1900) en de 21e maand van 22 maanden op rij dat de gemiddelde wereldtemperatuur boven het niveau was van de Parijse Klimaatakkoorden van +1,5 graden boven pre-industriele waarden.

 

Morgenochtend zal een deel van een oude ruimtesonde van de vroegere Sovjet-Unie ergens op aarde neerslaan, tenzij het onderweg in de dampkring verbrandt door wrijving. Het gaat om de Kosmos 482, die in 1972 gelanceerd is met de bestemming Venus. Het lukte de vluchtleiding niet om de sonde uit haar baan om de aarde te krijgen. Waarschijnlijk gaat het nu om de landingsmodule van de sonde. Die zou bestand zijn tegen de hevige wrijving van de dichte Venus-atmosfeer en dus mogelijk de minder dichte aardatmosfeer overleven. Het proces zal volledig ongecontroleerd verlopen. Er is immers geen vluchtleiding die kan ingrijpen om de sonde of zijn module naar onbewoond gebied te sturen. Vier andere delen van de sonde stortten in 1972 neer in Nieuw-Zeeland. Daarbij raakte niemand gewond.

     EU Space Surveillance and Tracking (EU-SST), de organisatie die voor de Europese Unie alle objecten rond de aarde in de gaten houdt, heeft haar berekeningen vanochtend bijgewerkt. De dienst schat dat de sonde zaterdag om 8.07 uur vergaat, maar die becijfering heeft een foutmarge van 5 uren ervoor en erna. In die tijd komt hij onder meer over Nederland. Omdat de aarde voor 70 procent uit oceanen en zeeën bestaat en omdat grote delen van de continenten onbewoond zijn, is de kans dat iemand geraakt wordt miniem, maar als we morgenochtend niet wakker worden dan waren wij de pineut.

 

Vandaag weer een dag met overvloedige zonneschijn. Het is met 18 graden ietsje warmer dan gisteren. Ik bel de werf of ze het automatisch pompje voor de afvoer van de wasmachine al hebben geïnstalleerd. Nee, is het antwoord, ze zijn het vergeten en bestelden het gisteren pas. Nu duimen dat het op tijd komt! Vanavond eten we asperges en zondag willen we de dinghy naar de boot brengen, oppompen en onder een dekzeil op het voordek vastbinden. Omdat we volgende week nog wat afspraken hebben, willen we vertrekken op zaterdag 17 mei a.s. Naar het begin van dit kwartaal