www.sailing-dulce.nl

Logboek 2025/1 Winter, 2 oorlogen

Gorinchem (25.010)

Gorinchem (25.010)

Vrijdag 10-01-2025

We wisten al in november dat 2024 het warmste jaar ooit gemeten zou worden. Vandaag is het officieel. Dat meldt de Europese klimaatorganisatie Copernicus. Ook is het voor het eerst dat een heel jaar gemiddeld boven de +1,5 graden van de Parijse Akkoorden van 2015 zat. Het wereldwijde gemiddelde lag in 2024 zelfs hoger: op +0,16 graden boven het niveau voor de industriële revolutie in 1850. Optimisten zeggen dat de klimaatdoelen van Parijs desondanks gehaald kunnen worden, als de regeringen ingrijpen en alsnog de uitstoot van broeikasgassen voldoende terugbrengen. Volgens pessimisten zullen ze dat niet doen zolang de groeiende impact van ernstige klimaatrampen het schip niet keert, Andere pessimisten (of dezelfde) vrezen dat we al enige kantelpunten gepasseerd zijn en dat we de klimaatapocalyps niet eens meer kunnen afwenden. Ondertussen ziet de hele wereld de onmacht van de brandweer en de hulpdiensten om de infernale natuurbranden in Los Angeles te bedwingen, waar tot nu toe tien doden vielen en bijna tienduizend huizen verwoest werden.

 

Tot dusver was het een raadsel waarom ongeveer een miljoen jaren geleden het ritme van de ijstijden vrij plotseling veranderde van éénmaal per honderdduizend jaar naar éénmaal per 40.000 jaar. De diepste boring ging tot op heden tot 800.000 jaren terug; net niet genoeg. Nu hebben wetenschappers een ijsboring gedaan door de ijskap van Antarctica tot vrijwel de bodem van het continent. De boorkern van bijna 3 kilometer lengte gaat 1,32 miljoen jaren terug in de tijd. Daar heeft men tien jaar over gedaan, maar dat komt omdat de omstandigheden er maar twee maanden per jaar geschikt zijn om te boren. De lange boorkern is in stukken gezaagd, die bij 18 graden onder nul bewaard worden. Diverse laboratoria gaan ze onderzoeken, vooral op de variaties in concentraties CO2 die opgesloten zitten in luchtbellen. Mogelijk wordt het mysterie van de ijstijdencycli dan opgelost.

 

Een mooie zonsopkomst en een mooie dag. Zes graden. Naar de sportschool, maar Anna heeft geen zin en gaat ondertussen boodschappen doen. 's Middags gaat ze naar Barbara die op de kinderen van Nikita past.

     Van ING kreeg ik van de week een nieuwe betaalpas. Om hem te activeren moet je er één keer mee pinnen met de oude pincode. Dat doe ik maar de geldautomaat vindt hem verkeerd. Na drie keer wordt de kaart geblokkeerd. Ik weet heel zeker dat ik de goede pincode gebruik. Wat nu? Via internetbankieren? Inloggen via de laptop lukt wel, maar daar heb je een 5-cijferige code. De digitale assistent begrijpt mijn vraag niet: ik moet de juiste pincode invoeren, blijft hij herhalen. De telefonische klantenservice stuurt me met een keuzeprogramma het bos in. Bij de tweede poging 'zijn al onze medewerkers in gesprek'. Ik zet mijn telefoon op de luidspreker en ga wat anders doen, onder andere even plassen en juist dan komt er een dame aan de lijn. Ik ben op tijd bij het toestel. De dame is aardig maar samen komen we er niet uit. De enige opties zijn: morgen nog eens proberen als de blokkade opgeheven is, of maandag toch maar een nieuwe pincode aanvragen (voor de nieuwe pas). De digitale verworvenheden van deze tijd spreken me niet erg aan.  Naar het begin van dit kwartaal