www.sailing-dulce.nl

Logboek 2024/3 Zomer, 2 oorlogen

Gorinchem (24.186)

Gorinchem (24.186)

Dinsdag 09-07-2024

Orkaan Beryl groeide in de afgelopen 24 uur weer uit tot orkaankracht (categorie 1) en kwam uiteindelijk als tropische storm aan land in het zuidoosten van de Amerikaanse staat Texas. In de omgeving van de stad Houston zijn drie doden gevallen door het noodweer. In een groot deel van de stad liepen de straten onder. Bijna drie miljoen huishoudens en bedrijven zitten zonder stroom en dat kan nog dagen duren. Als tropische storm trekt ze nu verder over het oosten van Texas en dan richting Mississippi. Later in de week zou ze zelfs de noordelijke staten Ohio en Michigan kunnen bereiken en daar overstromingen en tornado's kunnen brengen.

 

Eerst wordt het vandaag nog knap warm. Zelfs 30 graden is mogelijk, maar later trekt een koufront over ons land en bereiden we ons voor op zware onweersbuien in de avond. Vanaf het einde van de middag zal een gebied met veel hagel, regen en onweer vanuit Zeeland overtrekken. Het KNMI gaf code geel af en waarschuwt 'dat het kan gaan spoken' met felle buien. Code oranje geldt vanaf 16.00 uur in Zeeland, daarna volgen alle andere provincies. De waarschuwing geldt in het noorden van het land tot middernacht. Hier en daar kan 20 tot 40 mm neerslag vallen en hagelbuien met hagelstenen tot vier centimeter groot. Verder waarschuwt het KNMI voor blikseminslag, zware windstoten en bomen die kunnen omwaaien.

     Vooralsnog is het omfloerst zonnig. We gaan naar de sportschool maar na driekwart van mijn parcours haak ik af. Het is me te benauwd. Het wordt bijna 28 graden. Op de Buienradar zien we 's middags het koufront snel naderen. Eerst komt er een korte onweersbui aan het eind van de middag, dan zal het opknappen en rond 19 uur barst de rest los.

 

De wereld is geschokt door een volledig zinloze terreuraanval. Ook PM Schoof veroordeelt namens Nederland  de aanval maar Wilders hoor je niet. Het gaat om een dodelijke barrage met zware bommen door de Russen op een kinderziekenhuis en een appartementencomplex in Kyiv. Tot dusver telde men 38 doden. Kinderen werden uit de puinhopen gehaald en kregen hun kankermedicijnen per infuus op de binnenplaats. Vandaag komt de VN-veiligheidsraad bijeen. Zelensky is woest en wil een ruimer mandaat van het Westen om tegenaanvallen in Rusland uit te voeren.

     Vandaag  begint in Washington de NAVO-top. Naast het 75-jarig bestaan van het militair bondgenootschap geldt de oorlog in Oekraïne als belangrijkste agendapunt. De westerse angst voor Poetin wint het van de wil hem terug te dringen uit Oekraïne, schreef Arnout Brouwers dit weekeinde in De Volkskrant.   Naar het begin van dit kwartaal