www.sailing-dulce.nl

Logboek 2024/2 Voorjaar, 2 oorlogen

Rijs (24.002)

Rijs (24.002)

Maandag 10-06-2024

Lekker en lang getafeld, gisteravond (foto hier). We namen het verrassingsmenu, ook al weten we dat een keuken dan vaak serveert wat het beste uitkomt. In dit geval kalfsmuis als voorgerecht en daarna zeebaars. Verrassend is dat zeker, kalfsmuis? We moesten het opzoeken: een gedeelte uit de 'gehele platte bil' van het kalf. Oh. De wijn: een Malbec uit Uruguay. En dat in Rijs. Terug in ons huisje wachtten we tot na elf uur de uitslagen kwamen van de Europese verkiezingen. Die vielen niet helemaal tegen. Geen grote ruk naar rechts, zoals De Telegraaf vanmorgen op zijn voorpagina zette. Eerde een rukje, de populistische tsunami ging niet door. De middenpartijen - christen-democraten, sociaal-democraten en liberalen - houden hun meerderheid naast twee wat versterkte extreem-rechtse blokken, Von der Leyen kan opnieuw het voorzitterschap van de EU-commissie claimen, met steun van Meloni maar die kan niet teveel concessies eisen want de aanstaande voorzitter kan ook niet zonder de sociaal-democraten. In Scandinavië wonnen de linkse partijen. Klappen kregen Orbán en zijn Fidesz, de PiS in Polen en Fico in Slowakije, waarschijnlijk omdat veel van hun kiezers thuisbleven of overstapten op andere, nog extremere en zelfs neonazistische partijen. Het radicaal-rechtse Vlaams Belang werd in Vlaanderen niet de grootste. In ons land kreeg GL/PvdA een zetel extra, evenals Volt. Wilders raakte een zetel kwijt ten opzichte van de exitpoll.

 

Vandaag een koude en volledig verregende dag. Op veel plaatsen in Europa valt opnieuw veel regen. Nu kampen ze al dagen in Oostenrijk met hevige regenval, modderstromen en overstromingen. De waterstanden in de Donau en de Inn blijven ook vandaag stijgen door de voortdurende regenval. Een man van 77 raakte vermist nadat hij zijn huis verliet om te gaan stemmen. Een dam bij een stuwmeer brak door het hoge water en het peil in het Bodenmeer in Zuid-Duitsland bereikt bijna het kritisch niveau waarop het zal overstromen.

     Het is hier niet meer dan 11 - 12 graden. Het ziet er intens treurig uit, het lijkt wel november en er komt steeds meer wind. Na het ontbijt besluiten we niet het Rijsterbos in te gaan, het is er veel te nat. Beter naar een stad, in dit geval Sneek, maar eerst bezoeken we het dorp Hemelum een paar kilometer verder, waar mijn moeder geboren is. In 1920. We zijn er wel eens eerder geweest, maar het valt ons nu op hoe vervallen veel huizen zijn. Armetierig en verwaarloosd. Het dorp pikt niet veel mee van de vele toeristen in deze streek, zou je zeggen. Eerst kijken we op het oude kerkhof bij de Nicolaaskerk - al in 1668 gebouwd op de fundamenten van een Benedictijner klooster. Hier liggen mijn grootouders begraven - Pake & Beppe - ik was bij hun beider begrafenissen, mijn Pake in 1961 en Beppe in 1974. Pake was de eerste dode die ik in mijn leven zag, opgebaard in de echtelijke bedstee in het linker bovenhuis van het hoge pand Pomona midden op de gelijknamige tuinderij in Rijs. Huis en tuinderij zijn er allang niet meer; ik schreef er een paar keer over, onder andere hier en hier (in een gedeelte van dit blog dat nog niet opgeknapt is). We vinden het graf gemakkelijk. Links ernaast is het graf van de oudere broer van Pake met zijn vrouw (foto hier). Daarna lopen we met paraplu's de Buorren op, door het dorp. Tot mijn verbazing zie ik dat er aan de rechterkant nóg een kerk staat, nota bene een Russisch Orthodox klooster. Het zou er al sinds 1999 staan; eerder was het een gereformeerd kerkje. Waarom is het me niet eerder opgevallen? Of ben ik het vergeten? We lopen verder. Ik herken de oude melkfabriek met ervoor het deftige huis van de toenmalige directeur. Dat vonden we vroeger een imposant en deftig huis. Kon je daar toch wonen! Een tiental meters eerder begint het Leantsje met verderop aan de rand van het dorp het huisje met uitzicht op de Morra, waar Beppe haar laatste jaren woonde. Veel huisjes maakten plaats voor nieuwe maar dat van Beppe staat er nog en het verkeert zo te zien in goede staat (foto hier). Hier een foto van Beppe in Hemelum uit circa 1930.

     We keren terug naar de auto en rijden in gestaag toenemende regen naar Sneek. Parkeren bij de Waterpoort (foto hierboven). Maandagochtend, de meeste winkels en etablissementen in de binnenstad zijn dicht. Ondanks de wandeling raken we geleidelijk verkleumd, want onze kleding is niet warm genoeg. We vinden een behaaglijk, antiek Grand Café (De Walrus) waar wat mensen zitten en warmen ons aan de koffie. Daarna verder. Bij een bakkerij kopen we twee broodjes voor de lunch. Die nuttigen we weer terug in het huisje in Rijs. De kachel gaat aan. Buiten komen flinke buien langs. Rustige middag lezen. Naar het begin van dit kwartaal