www.sailing-dulce.nl

Logboek 2024/2 Voorjaar, 2 oorlogen

Gorinchem (24-093)

Jos Collignon. Gehaktmolen.
Jos Collignon. Gehaktmolen.

Dinsdag 02-04-2024

Gisteravond naar het tweede deel gekeken van de VPRO-serie 'Putin and the West'. Aanleiding voor veel peinzerij. Opvallend was hoezeer er al eerder in het Westen getwijfeld werd over de steun aan Kyiv, ondanks alle bezweringen dat men tegenover een revanchistisch Rusland stevig achter Oekraïne stond. Steeds weer de angst voor escalatie en een kernoorlog. Met name van de Duitser Scholz. Zelensky zal nooit genoeg wapens en munitie krijgen om te winnen, zeker als Trump in de herfst de presidentsverkiezingen wint. Hoeveel jaren duurt het voor de strijd stolt en bevriest? Eigenlijk is dat nu al haast het geval, of bereidt het Kremlin zich voor op een nieuw, groot offensief? Of zijn de Russen daar niet meer toe in staat? Ook een bevroren front, een staakt-het-vuren en een onbevredigend vredesakkoord met een 20 procent kleiner Oekraïne is voor Poetin een overwinning. De rij van bevroren confllicten: Transnistrië, Georgië, de Krim, de Donbas, wordt er eentje langer door. Tot het Kremlin zich na een aantal jaren voldoende versterkt heeft voor de volgende stap.         

 

Ondertussen krimpen zienderogen de macht en de positie van het democratische Westen in de wereld. De NATO durft de Russen niet adequaat af te stoppen. Dat zouden alleen NATO-boots-on-the-ground kunnen, bijvoorbeeld een gedurfde en onverwachte stap meteen na een stop van de gevechten, dus NATO-legers in Kyiv en een nieuwe Koude Oorlog. Een crimineel is een gokker, maar Poetin calculeert wel degelijk. Daarmee gijzelen hij of zijn opvolgers het Westen en Rusland blijft stap voor stap winnen. Het Westen zou dat ook moeten durven. Poetin de voet dwars zetten. Ik denk dat hij geen nucleaire oorlog zal beginnen met zijn eigen vernietiging als gevolg. Hij is trouwens volkomen afhankelijk van China geworden en Peking zal hem dat niet toestaan. In termen van Ingo Piepers komt er nu dus nog geen systeemoorlog maar een tijdelijke ontlading, een voorlopige correctie ten behoeve van de nieuwe machtsverhoudingen in de wereld - tot de spanningen na onbepaalde tijd te sterk worden en er een nieuwe ronde komt. Dan zijn we wellicht decennia verder.

 

In de Amerikaanse staat Texas is een man besmet geraakt met vogelgriep. De besmetting volgde op contact met besmette melkkoeien, zo heeft de Amerikaanse gezondheidsautoriteit CDC bekendgemaakt. De patiënt heeft door de besmetting met H5N1 een oogontsteking opgelopen en is weer herstellende, zegt het CDC. Er zijn geen signalen dat het virus van mens op mens kan overgaan. Het oogslijmvlies is een bekende porte d'entrée voor menselijke en dierlijke influenzavirussen, aldus Marion Koopmans. Dreigt er nu een nieuwe pandemie? Het is niet de eerste mens die het virus opdoet, maar het kwam altijd van besmet gevogelte. Nu dus van koeien. De voortekenen lijken echter gunstig: zo heeft het vogelgriepvirus nog niet een van de bij wetenschappers bekende mutaties ondergaan waardoor het zich beter via de lucht kan verspreiden. Ook lijkt de besmette Texaan het virus niet aan andere personen te hebben doorgegeven, maar besmetting van mens op mens ligt op de loer. De Volkskrant heeft meer.

 

De dag vangt droog en overwegend grijs aan. We rijden naar oost voor sportschool en supermarkt. Terug in de regen. We lezen in de krant dat het traditionele Lingehavenconcert in september dit jaar niet doorgaat. Tekort aan geld want alles is erg veel duurder geworden: productiekosten, verhoogde veiligheidseisen en milieutechnische voorzieningen. Hoe jammer. Naar het begin van dit kwartaal