www.sailing-dulce.nl

Logboek 2024/1 Winter, 2 oorlogen

Gorinchem (24.042)

Gorinchem (24.042)

Zondag 11-02-2024

Al tientallen jaren maken meteorologen zich zorgen over het mogelijke vertragen van de AMOC, de Atlantic Merionodal Overturning Circulation, een oceaancirculatie waar de warme golfstroom deel van uitmaakt. Dankzij de AMOC hebben we in West-Europa een gematigd klimaat. Sinds die tijd wordt het steeds duidelijker dat de AMOC vertraagt; ik schreef er vaak over, voor het eerst hier in 2007 toen we voor de winter in het Portugese Lagos lagen. Verzwakking van de AMOC kan een kantelpunt passeren met catastrofale gevolgen voor het klimaat. Sommige klimaatwetenschappers vrezen dat dat inmiddels gebeurd is. RealClimate schreef afgelopen augustus er een overzichtsartikel over. Nu is er een nieuwe studie over verschenen van onderzoekers van de Universiteit van Utrecht. Lees ook de discussie over het onderzoek door oceanograaf Stefan Rahmstorf. Ze gebruikten het recente, zeer geavanceerde klimaatmodel CESM en lieten het een halfjaar draaien op de Snellius, de grootste supercomputer van Nederland. Het is de eerste systematische poging om een kantelpunt te vinden voor de AMOC met een gekoppeld oceaan/atmosfeer-model met een hele hoge resolutie.

     Het nieuwe onderzoek bevestigt dat de AMOC bij voortgaande verzwakking een kantelpunt krijgt wanneer het water van de noordelijke Atlantische Oceaan verdund word door toenemende regenval en grotere aanvoer van rivieren en van smeltwater van het zeeijs in de arctische regio. Ook bevestigt de simulatie het feit dat de gangbare klimaatmodellen systematisch de stabiliteit van de AMOC overschatten. De nieuwe runs van CESM '..show how particularly northern Europe from Britain to Scandinavia would suffer devastating impacts, such as a cooling of winter temperatures by between 10 °C and 30 °C occurring within a century, leading to a completely different climate within a decade or two, in line with paleoclimatic evidence about abrupt ocean circulation changes.'

 

amoc collaps

 

Op het plaatje hierboven, afkomstig uit het artikel van de Utrechters, zie je wat het betekent ten opzichte van de gemiddelde temperaturen over de periode 1750 - 1850. Heel veel kouder bij ons dan toen. NB: het plaatje geeft de uitkomsten van het CESM-model weer, niet de gemeten werkelijkheid!

     Een drastisch kouder klimaat  binnen enkele decennia in West-Europa als gevolg van het inzakken van de warme golfstroom, dat is nogal een voorspelling! De bekende populistische malloten en klimaatwappies zullen wel juichen: geen opwarming en eindelijk weer Elfstedentochten in Nederland! Ze bedenken niet dat een flink kouder klimaat grote gevolgen krijgt voor plantengroei, landbouw, energiegebruik en economie, terwijl de zeespiegelstijging bij ons en de opwarming elders in de wereld gewoon doorgaan. Tja, je kunt tegenwerpen dat het in de nieuwe studie slechts om een model gaat. Een model kan het mis hebben. Het probleem is uiteraard dat wanneer we het kantelpunt van de AMOC passeren en als we de gevolgen merken het te laat is om ze nog tegen te houden.

 

Hoelang de opwarming in West-Europa nog zal doorgaan? Geen idee. Voorlopig wordt het bij ons nog steeds warmer. Uit nieuw gepubliceerde onderzoeken in Nature Today, een site voor natuurnieuws, blijkt dat het begin van de bloeiperiode gemiddeld zelfs een maand eerder valt dan vijftig jaar geleden. Mensen met hooikoorts hebben er veel last van. In de periode van 1940 tot 1959 was het in januari en februari gemiddeld 2,1 graden. Nu is de gemiddelde temperatuur in die maanden al 5,4 graden.

     De Volkskrant heeft een artikel over mensen in de Randstad die hun huis verkopen om te verhuizen naar hoger gelegen gebieden. De Veluwe of Overijssel. Buren lachten ze uit. Het zijn uiteraard jonge mensen, die nog zeker vijftig jaar te leven hebben. Ze hebben gelijk, maar op de Veluwe heb je dan weer bosbranden. Enfin wij doen het niet; we kunnen onze tijd hier wel uitdienen. Overigens staat ons pand naast de sluis op dijkhoogte, maar of dat voor de komende tijd voldoende hoog is?

 

Terwijl overal ter wereld leiders, landen en organisaties hem waarschuwen om de grensstad Rafah niet aan te vallen, zal Netanyahu dat hoe dan ook toch doen, zei hij in een interview met de Amerikaanse zender ABC News. Op de vraag waar de circa 1,4 miljoen mensen die in de stad aan de Egyptische grens opeengepakt zitten naartoe moeten, antwoordt Netanyahu dat zij naar de gebieden ten noorden Rafah kunnen, waar het Israëlische leger Hamas heeft verdreven. Hoe dat moet wil hij niet zeggen, 'We werken nu aan een gedetailleerd plan'. In de grensstad zit zo'n anderhalf miljoen gevluchte Gazanen op een kluitje bij elkaar en ten noorden van de stad is alleen maar verwoesting. Israël zal 8 decennia na de Holocaust een enorme catastrofe teweeg gaan brengen.

 

Het is vandaag droog en opnieuw meer dan 10 graden. Toeristen van een cruiseschip lopen langs in een rondleiding. Op de website van de staatsloterij blijkt dat we deze maand weer niks hebben gewonnen. Dat ware welkom geweest bij onze tegenvaller van het rotte dek van de boot. Nog niks van de verzekering gehoord. Naar het begin van dit kwartaal