www.sailing-dulce.nl

Logboek 2023/4 Herfst, 2 oorlogen

Gorinchem (23.254)

De bovenkant van de mast. Daar zit ook een de strip met het nummer van onze zeebrief (half onder het label met 'Dulce'.
De bovenkant van de mast. Daar zit ook een de strip met het nummer van onze zeebrief (half onder het label met 'Dulce'.

Woensdag 29-11-2023

In de kille ochtend rijden we naar Numansdorp. Even zien of Dulce al in de loods staat en indien niet, naar de handdoeken te kijken na de vele regens. Maar ze staat nog naast de loods. Het heeft hier vanochtend nog fiks geregend, de handdoeken aan stuurboord zijn flink nat. Goed dat we er even zijn. De rest van de week zal het wat droger zijn. Met de werf spreken we af dat ze ons tevoren zullen bellen als de boot de loods in gaat. Dat is over twee tot drie weken. Om twaalf uur zijn we terug in Gorcum.

     Lekkage achtervolgt ons ook thuis, in het kastje onder de gootsteenbakken van het aanrecht in de keuken. Vandaag komt Zillig. De rubberringen in de afsluitingen blijken deels vergaan. De loodgieter vervangt ze en het is opgelost. Zo simpel is het op de boot helaas niet.

 

November is nog niet voorbij, maar is nu al de natste novembermaand ooit gemeten door het KNMI. Er viel een dubbele hoeveelheid regen, 150 millimeter, in vergelijking met de gemiddelde 75 mm. Het wordt zeer waarschijnlijk de op een na natste en warmste herfst sinds het begin van de metingen in 1901. Het wordt vrijwel zeker ook de op één na warmste maand ooit gemeten. De meteorologische herfst, die loopt van 1 september tot en met 30 november, was gemiddeld bijna 2 graden warmer dan gemiddeld in de periode 1991 - 2020. Volgens de recent gepresenteerde KNMI-klimaatscenario's zijn nattere en warmere herfstmaanden de toekomst. Future is here.

 

Wat mag je toch dankbaar zijn dat er in deze rechtse tijden rechters zijn, die de rechtstaat bewaken. De Raad van State concludeert vandaag dat de Wet Arbeid Vreemdelingen, die voorschrijft dat asielzoekers niet meer dan 24 van de 52 weken per jaar mogen werken, in strijd is met Europees recht. Het UWV laat weten de uitspraak direct te gaan toepassen op alle asielzoekers. Zelfs een kabinet Wilders kan dit niet meer ongedaan maken. Het was natuurlijk ook een idiote maatregel in een tijd van grote personeelstekorten. Naar het begin van dit kwartaal