Logboek 2023/3 Zomer, hittegolven en oorlog
Gorinchem (23.182)
Maandag 18-09-2023
Wie snapt het nog? Al jaren daalt het aantal boeren, vooral door boeren die met pensioen gaan. Toch stijgt het aantal kwalijke megastallen alsmaar door en de agrarische productie eveneens. Boeren die met pensioen gaan verkopen vaak hun stallen en hun stikstofruimte aan boeren die groter willen groeien. Door schaalvergroting kunnen ze meer verdienen. De vlees- en melkveesectoren zijn de grootste groeiers. Steeds meer gigantische stallen ontsieren het landschap. Meer vee, meer productie, meer mest en meer ondragelijke stank voor de buren. Die worden niet meer beschermd door hun gemeentebesturen. Bij stalbranden zijn de dieren reddeloos verloren. De kans op nieuwe zoönosen neemt toe. Al jaren is het beleid van de regering dat de sector moet inkrimpen, maar het tegendeel gebeurt. De meest recente cijfers laten zien dat er vorig jaar 1065 van zulke stallen waren, oftewel 3,7 procent meer dan in 2021. In vijf jaar is het aantal toegenomen met 13,9 procent. Vlak voor de zomer klapte het landbouwakkoord. Er wordt niet bestuurd in dit land.
In Dordrecht heeft de overheid de kans nu eens een keer wél te besturen. De Provinciale Adviescommissie Leefomgevingskwaliteit (PAL) adviseert het provinciaal bestuur van Zuid-Holland het chemisch bedrijf Chemours in Dordrecht stil te leggen totdat duidelijk is dat het geen PFAS meer uitstoot. De uitstoot van PFAS moet zo snel mogelijk nul worden. Provinciale Staten vergaderen overmorgen over Chemours.
De samenleving vliegt steeds meer uit de bocht, denk je bij jezelf. De migrantenstroom uit Tunesië zwelt aan. Op zee was het erg rustig. Binnen een week kwamen circa 10.000 migranten aan op het Italiaanse eilandje Lampedusa. Daar is in de opvang maar plaats voor 400 mensen. Grote aantallen worden vanuit Lampedusa naar de tijdelijke opvangplek op Sicilië gebracht, maar omdat die nu ook overvol zit, loopt het systeem vast. Er is tekort aan eten, drinken en medische hulp. Vandaag ontvluchten er honderd uit de tijdelijke opvang in Porto Empedocle. De burgemeester van die plaats zegt: 'Ze zijn niet weggevlucht, ze zijn op zoek gegaan naar eten en drinken. Het is een explosieve situatie. Dit kan zo niet doorgaan.' Maar het gaat wel door, de regering weet zich ook geen raad. De situatie lijkt al haast op die in de visionaire roman 'Le camp des Saints' uiit 1973 van Jean Raspail. En op de tekst van de Apocalyps, zang xx: 'En zij zullen optrekken over heel de aarde en het legerkamp der Heiligen en de geliefde Stad overrompelen'. Wat doet Meloni? Die verwijst naar Brussel en verder wil ze kansloze migranten 18 maanden opsluiten en ze daarna het land uitzetten. Dát zal ze leren! En afschrikken!
Een aantal uren later vraag ik me af of de toestroom in Italië eigenlijk wel zo groot is. Ik zoek de cijfers op bij Datagraver en dan blijkt het allemaal nogal mee te vallen. Vorig jaar waren er bijna 160.000 migranten via de Middellandse Zee Europa binnen. Dit jaar zijn het er tot nu 165.000. Geen paniek!
Vannacht flinke regen en onweer, dat is te zeggen: het onweer is een eind weg en de ontladingen klinken als het verfrommelen van een papieren zak. Later wordt het droog. Ik rijd naar de poli van mijn dermatoloog in Sliedrecht. De laesie van cheilitis atinica op mijn linker onderlip was al na vier weken smeren met Efudix-zalf verdwenen; dat was eind mei maar hij wilde het nog zelf even zien. Ondertussen vindt in Den Haag de tiende blokkade van de Utrechtsebaan plaats. Ik ben benieuwd hoe het morgen - Prinsjesdag - zal gaan.
Middag. De zon schijnt weer. Anna is even de stad in. Mijn telefoon gaat: een van onze beste vrienden kreeg vanochtend een zware hartaanval. Zijn vrouw trof hem aan toen ze terugkwam van de sportschool. Hij ligt nu buiten kennis op de intensive care. Ze zal ons op de hoogte houden. Ik heb nergens meer zin in. Naar het begin van dit kwartaal