www.sailing-dulce.nl

Logboek 2023/2 Voorjaar, eilanden, oorlog

Maassluis (23.03)

Maasslui (foto van gisteren). Op 22 augustus 2021 maakte ik net zo'n foto, maar toen regende het alsmaar.
Maasslui (foto van gisteren). Op 22 augustus 2021 maakte ik net zo'n foto, maar toen regende het alsmaar.

Zaterdag 10-06-2023

Gisteravond liepen we naar het marktje waar we buiten aten voor het raam van Grieks restaurant Alfa. Gezellige terrassen op dat marktje; het deed aan alsof je ergens in een Grieks stadje was. Maarten 't Hart kwamen we niet tegen. Vandaag wordt het hier bijna 30 graden. We doen boodschappen bij de Jumbo in de buurt en drinken koffie op hetzelfde marktje, in de schaduw voor Grand Café De Waker. Geen rokers in de buurt. Ze hebben er overigens opmerkelijke pisbakken, gemaakt door een stuk uit biervaten te snijden. Op het pleintje is live-muziek die niet opdringerig is. Verder heeft het carrillon in de toren van de Groote Kerk achter onze boot (foto hier) erg mooie deuntjes op het hele en het halve uur ('s nachts niet).

     Vanmiddag lees ik de roman 'The Forever War' (1974) van fysicus en SF-coryfee Joe Haldeman uit. Los van alle vernuftigheden rond Einsteins relativiteit is het boek na vijftig jaar, geschreven in een tijd dat internet en mobiele telefonie niet bestonden, nog steeds indrukwekkend. Na het dutje in de kuip klopt er een trouwe lezer aan. Een verrassing. Frans de Bl. kennen we al van ons vertrek in de zomer van 2007. Toen kwam hij afscheid nemen met een fles wijn voor onderweg. Op zeker moment vertellen we dat we morgen naar Scheveningen willen. Dat kan niet, zegt hij, de haven is dicht vanwege de Volvo Ocean Race. Ik zoek het op en inderdaad, ze zijn dicht van 7 tot 16 juni. Vervelend, want we hoopten er een aantal dagen te blijven en onder meer Bas te ontmoeten. Het is echter niet anders, we zullen in één keer door naar IJmuiden moeten. Gelukkig is het rond negen uur hoogwater, zodat we het tij helemaal mee hebben. We spreken met de havenmeester af dat we om acht uur door de bruggen willen.

 

Deze hete dag is niet abnormaal, maar er is wel iets raars aan de hand in de oceanen. 'Top klimaatwetenschappers kunnen hun ogen niet geloven als ze de huidige ontwikkeling zien van de zeewatertemperaturen op onze planeet', tweet weerman Reinier van den Berg. Al weken volgt de wereld van klimatologen met ingehouden adem wat er gebeurt - en dan is de nieuwe El Niño pas dezer dagen begonnen en nog lang niet op zijn top. 'Totally bonkers' noemt er een de ontwikkeling. 'Normally I don't swear, but this is totally crazy', zegt een ander. 'If this doesn't scare the sh*t out of you, it should. The planet's temperature is heading into the unknown and no-one knows why', zegt een derde. Opvalt dat je er weinig tot niets in de media over leest. Naar het begin van dit kwartaal