www.sailing-dulce.nl

Logboek 2023/1 Winter, Gorcum, Oorlog

Gorinchem (23.081)

Gorinchem (23.081)

Dinsdag 21-03-2023

Het syntheserapport van het IPCC dat gisteren verscheen heeft de toon en de impact van een laatste waarschuwing: de opwarming gaat wereldwijd onverminderd door, de 1,5 graden van Parijs 2015 is nauwelijks meer haalbaar, we gaan een verschrikkelijke toekomst tegemoet. Vooral het plaatje hierboven, dat in het rapport staat, heeft die lading. De generatie van Anna en mijzelf is een gelukkige generatie, we kenden decennia van gematigde temperaturen (en van vrede) en we zullen niet zo lang leven om nog veel onder de opwarming te leiden. Wij hebben wél de opwarming van het klimaat verder versneld en verzuimd er iets aan te doen. Voor onze kinderen geldt dat veel meer; ongeveer voor de helft van hun levens. De pasgeborene heeft alleen maar uitzicht op een helse, hete wereld. Wie nu geboren wordt zal extreme hitte meemaken. De huidige politiek in binnen- en buitenland brengt ons naar temperaturen van + 3,2 graden in 2100. Een wereld waarin de sterk toegenomen hittegolven, droogtes, extreme buien en overstromingen zullen leiden tot misoogsten en grote voedseltekorten, tot oorlogen om water, tot het uitsterven van talrijke dieren- en plantensoorten en - ach - ik wil er even niets meer over zeggen.

     En ook niet over het waarschijnlijk terugschroeven van het stikstof- en klimaatbeleid door de drie van de vier coalitiepartijen na de winst van de BBB. Het zoveelste uitstel van hoogstnoodzakelijk ingrijpen en de alsmaar erger wordende verschraling van de natuur in ons land. Ik vond er een plaatje bij. Dat moet het dan maar zeggen. Wat een treurig land. Maar het is toch groen?, zegt BBB.

 

                           

 

                                                                                          (Tjeerd Royaards in Trouw)

 

Vanmorgen miezerregen, later werd het droog maar bleef grijs en bewolkt, vanavond waarschijnlijk weer miezerregen. Dat past wel bij mijn stemming. Ik schrijf een draaiboek voor de drie fasen van 'Poëzie in de sluis 2023': opdracht voor HG Reclame, verwisselen van de kwatrijnen in de sluis en de onthulling van het winnende gedicht op de Open Havendag van zaterdag 13 mei. Bestuurslid Marcel verstuurde gisteren een persbericht. Anna gaat naar een workshop tekenen op de school van kleinkind Vajèn. Verder niets. Naar het begin van dit kwartaal