www.sailing-dulce.nl

Logboek 2023/1 Winter, Gorcum, Oorlog

Gorinchem (23.078)

Gorinchem (23.078)

Zaterdag 18-03-2023

Er is een schier eindeloze hittegolf in Australië. Dagelijks worden temperatuurrecords gebroken. Vandaag is het 43,4 graden Celsius in Telfer, West-Australië. Morgen en overmorgen verwacht men eveneens 43 graden of meer. De afgelopen week steeg de temperatuur in de deelstaat New South Wales boven de 35 graden. De waterstand in de Darling River nam daardoor af. Daar kwam bij dat warm water minder zuurstof bevat dan koud water. Voor de vissen was dat te veel. De rivier is over een lengte van tien kilometer bedekt met dode vissen. Ook in grote delen van China heersen hittegolven. Hittegolven, overstromingen, bosbranden, hoosbuien, droogtes worden gaandeweg heftiger. En dan moet de nieuwe El Niño nog op gang komen. Beperking van de opwarming tot 1,5 graden in 2100 is niet meer haalbaar. 'De anderhalve graad is dood', schreef de NRC gisteren. Na de 1,5 komt dat andere Parijsdoel in zicht: ruim onder de 2. Maar ook dat bereiken we al snel, zei het KNMI deze week. In de huidige trend zal op het noordelijk halfrond de 2-gradengrens al in 2037 zijn bereikt.

 

Staten zijn als mensen: nauwelijks te vertrouwen. Van de week bleek dat China direct na de uitbraak van Covid-19 monsters nam op de wilde dierenmarkt van Wuhan, die vol zaten met genetisch materiaal van illegaal verhandelde wasbeerhonden, dat de dieren in direct verband bracht met de corona-pandemie.  China heeft daar drie jaar lang over gelogen: de monsters zouden behalve genetisch materiaal van het virus alleen menselijk DNA bevat hebben. Dat werd door de wetenschappelijke wereld raar en ongeloofwaardig gevonden, want de monsters waren genomen uit onder meer kooitjes, een ontveringsmachine en een snijplank waarop de wasbeerhonden werden gevild. Desondanks loog China drie jaar lang dat het coronvirus uit het buitenland kwam. De wetenschappelijke wereld en de WHO zijn woedend. De meeste virologen gingen er al die tijd van uit dat het coronavirus ergens in China begon bij een vleermuis en overging op zoogdieren (zoals  wilde wasbeerhonden), zich daar gaandeweg aanpaste, en vervolgens in Wuhan mensen besmette. Dat blijkt dus het geval te zijn geweest.

     De openbaring van de waarheid verloopt besmuikt. De Volkskrant meldt dat Chinese onderzoekers vorige week de ruwe gegevens van de virusmonsters kortstondig en zonder aankondiging op Gisaid plaatsten, een website waar wetenschappers genetische data uitwisselen. Daar werden de gegevens bij toeval ontdekt door een Franse evolutiebiologe, Florence Débarre, die de ruwe data downloadde. Niet lang daarna waren de data van de website verdwenen. Er schijnt nu een wetenschappelijke publicatie van het Chinese RIVM aan te komen, waarin alle gevevens van de Wuhan-markt staan. Dat moeten we even afwachten. De wappies op sociale media geloven het op voorhand niet.

 

Na een stralende zonsopgang wordt het druk in de haven. Groepen mensen trekken erop uit met grijpstokken en vuiliszakken om overal vuil op te pikken. Tientallen padvinders en welpen doen ook mee. Er is zelfs een groep die met de huurkano's van de havendienst over de volle lengte langs alle steigers vaart en vuil opvist. Daarnaast lopen gidsen van Mooi Gorinchem/VVV in paarse hesjes met toeristen langs over de voetgangersbrug en de sluis. Het is een drukte van belang,  het voorjaarsseizoen breekt zomaar opeens uit. Het is wonderlijk zacht buiten. Anna gaat gebakjes halen voor het verjaardagsbezoek in de middag. Rond twee uur verschijnen ze: Michel & Barbara, Nikita en Zaila en Tessa & Jeff met Vajèn en Lina-Mae. Gezellg. Naar het begin van dit kwartaal