www.sailing-dulce.nl

Logboek 2022/4 Oorlog, corona, gasprijs

Gorinchem (22.237)

Gorinchem (22.237)

Woensdag 23-11-2022

We gaan ons dit najaar eens niet vrolijk maken over voorspellingen van een strenge winter. We laten het over aan periodieken als Libelle en Telegraaf en Piet Paulusma (die het iedere herfst deed) is dood. Dat de Europese winters steeds warmer worden is een gedocumenteerd feit. Een langjarige trend is er dus wel, maar een specifieke winter voorspellen kan principieel niet. Waarom niet? Vanwege het vlindereffect in niet-lineaire systemen. De Volkskrant heeft een aardig artikel over de onmogelijkheid van zulke voorspellingen. Je komt niet boven het niveau van toeval uit, zeggen de deskundigen. Dat sluit overigens helemaal niet uit dát we best een keer een strenge winter kunnen krijgen.

     Net als gisteren is er een middag met veel regen na een droge ochtend. Zelfs met wat zon. Ik rijd naar het UMCU om mijn PSA te laten bepalen. Anna ontvangt haar broer en een neef, met wie ze in de stad gaat lunchen. Na half vier zie ik op het patiëntenportaal van het UMCU mijn uitslag: 0,60 µg/l. Drie maanden geleden was het nog 0,50 µg/l. Hm, wat moet ik daarvan denken? De stijging is miniem, slechts 0,10 µg/l; dat zegt niet zoveel. Toch zag ik liever een verdere daling. Enfin, over drie maanden maar weer zien.

     Na vieren wordt het al snel schemerig. Het licht moet vroeg aan, maar de regen stopt en geeft ruimte aan het kalme licht van een korte, zachtoranje zonsondergang.

 

Vandaag voeren de Russen weer grootschalige bombardementen op Oekraïne uit. Er zijn explosies en stroomuitval in het hele land. In Kyiv vallen drie doden. De stroom is in verschillende wijken uitgevallen en in de hele hoofdstad is geen stromend water meer. Uit andere steden in Oekraïne zijn nog geen berichten over slachtoffers. Wel melden lokale autoriteiten in de provincies Lviv, Odesa, Dnipropetrovsk, Kirovohrad, Chmelnytsky en Vinnytsja dat Russische raketten daar energie-infrastructuur hebben geraakt. De hele provincie Zaporizja zit zonder stroom, net als de gehele stad Lviv. Ook delen van de stad Charkiv en de provincies Odesa, Rivne, Tsjerkasy, Loetsk, Ternopil, Tsjernihiv en Chmelnytsky zitten zonder stroom. Er worden veel civiele doelen getroffen, flatgebouwen en een verloskundige kliniek. Daar werd een pasgeboren baby gedood.

     Ook in de helft van het buurland Moldavië viel voor de tweede keer deze maand het electriciteitsnet uit. Het land, het armste van Europa, is voor zijn energievoorziening sterk afhankelijk van het Oekraïense net. Naast Moldavië zit ook de pro-Russische regio Transnistrië, die grenst aan Oekraïne, in het donker.

 

De Europese Unie heeft een campagne ‘Eurocities, Generators of Hope’ opgezet, een netwerk van meer dan tweehonderd steden in 38 landen. De steden worden aangespoord om generatoren te leveren, waarmee essentiële voorzieningen van ziekenhuizen, scholen, het waternet en schuilkelders draaiende worden gehouden.

 

In de NRC zegt een defensiedeskundige vandaag: 'De oorlog in Oekraïne heeft een nieuwe realiteit gebracht. Namelijk dat landen sneller bereid zijn hun krijgsmacht in te zetten: Rusland, China en Iran. De oorlog van de toekomst is onvoorspelbaar, wees voorbereid op alles. Ook op een oorlog als in Oekraïne. Die toont dat het uiteindelijke gevecht op de grond wordt geleverd.' Naar het begin van dit kwartaal