www.sailing-dulce.nl

Logboek 2022/4 Oorlog, corona, gasprijs

Gorinchem (22.184)

Mijn lezing op het 10-jarig bestaan van de Gorcumse Poëzieroute in Restaurant Metropole.(foto: Anna)
Mijn lezing op het 10-jarig bestaan van de Gorcumse Poëzieroute in Restaurant Metropole.(foto: Anna)

Zaterdag 01-10-2022

De viering gistermiddag van het 10-jarig bestaan van onze poëzieroute was een succes. Restaurant Metropole, geliefd bij Gorcummers, had de achterzaal voor ons ingericht met zitjes en statafels. De zaal vulde zich met circa 50 genodigden waaronder wethouder Polatli van (onder meer) kunst & cultuur. Om drie uur startten we met een lezing van mij als voorzitter, waarin ik terugkeek op die 10 jaren, de oprichting en op de successen en de tegenslagen. Helaas kregen we in het begin de beamerprojectie niet op gang, vooral omdat ik hem niet in Power Point had gezet. Dan was het eenvoudig geweest. Tja, gebrek aan ervaring, ik sprak vroeger veel in het openbaar - uit het hoofd zelfs - maar nu al vijftien jaar niet meer. Na wat gehaspel dat me nerveus maakte kwam het gelukkig toch goed op gang. Daarna een leuke lezing van neerlandica Kila van der Starre van de universiteit van Utrecht over kunst in de openbare ruimte. Daarin had ze ook aandacht voor onze Gorcumse route.

     Na de pauze bracht het Gorcumse multitalent Izak Boom bekende Nederlandse gedichten die hij op muziek had gezet. De receptie na afloop was erg levendig. Ik heb zelfs een paar al jaren slepende controverses met een paar mensen bijgelegd, zo zie je maar. De hele viering gaf welkome publiciteit voor onze route; ik denk dat we er goed aan hebben gedaan. (Vandaag staat er al een stukje over het jubileum in De Stad Gorinchem). 's Avonds keken de bestuursleden en hun partners bij een smakelijk diner in het zaaltje terug op een geslaagd evenement. Op een gegeven moment heb ik zelfs uit mijn hoofd uit Shakespeare gedeclameerd en later ook nog over quantumfysica gedebateerd. Dan weet je wel hoe laat het was. Gelukkig heb ik niet het Friese volkslied gezongen.

 

Poetin hield gisteren onder de vergulde kroonluchters van de Sint Joriszaal in het Kremlin een lange en krankzinnige toespraak, die ging over de raarste dingen: satanisme, homoseksuelen die kinderen opvoeden, rente, genetisch gemanipuleerd voedsel, de opiumoorlogen, de Indianen in Amerika en die dicht in de buurt kwam van een oorlogsverklaring aan de Verenigde Staten. Het is hem in de bol geslagen. Hij beloofde dat Rusland een ‘antikoloniale beweging’ zal leiden tegen Amerikaanse hegemonie en hintte opnieuw op de inzet van kernwapens. De verhoudingen verscherpen. De 27 regeringsleiders van de Europese Unie verklaarden direct na de toespraak de annexatie ‘nooit te erkennen’. Ook kondigden ze meteen extra sancties tegen Rusland aan, net als de VS deden. Zelensky reageerde op Poetins toespraak door een versneld lidmaatschap van de NAVO aan te vragen. Ondertussen verlieten al een kwart miljoen jonge mannen Rusland om de oorlog te onwijken. 'Met het oproepen van 300 duizend (mogelijk zelfs een miljoen) reservisten pleegt Poetin inbreuk op het stilzwijgende ‘contract’ dat hij met de Russen heeft: jullie bemoeien je niet met de politiek, in ruil daarvoor zorg ik voor welvaart, stabiliteit en veiligheid', schrijft Bert Lanting in De Volkskrant. Het grootste risico voor Poetin vindt hij dat de eerste mobilisatiegolf op het slagveld weinig of niets oplevert. Gezien de gedemoraliseerde sfeer in het leger en het chaotische verloop van de mobilisatie is dat niet ondenkbaar en inderdaad, terwijl Poetin gisteren sprak moesten zijn soldaten vluchten uit het gebied rond de strategische plaats Lyman. Daar zouden 5000 Russen in de val zitten.

     Nu heeft Poetin wederrechtelijk 20 procent van Oekraïens grondgebied bij Rusland gevoegd. Een ongekende landroof. Poetins woordvoerder Dmitri Peskov zei vrijdag tegen journalisten dat een aanval op de geannexeerde gebieden gelijk staat aan een aanval op de Russische Federatie. De angst groeit dat Poetin zal besluiten tot de inzet van tactische nucleaire wapens, als de situatie aan het front niet kan worden gestabiliseerd. Dan ligt een nieuwe wereldoorlog om de hoek. Een vraag: zou, nu Rusland eenzijdig een groot deel van Oekraïne annexeert, reden kunnen zijn voor de NAVO om dat land inderdaad versneld lid te maken? Zodat, waar Rusland een offensief op de geannexeerde provincies als een aanval op zichzelf beschouwt, een NAVO-lidmaatschap voor Kiev een artikel 5-bescherming zou bieden. Is dat niet evenredig? Hm. Na het middaguur komt het nieuws met berichten dat Oekraïne inderdaad Lyman heroverd heeft.

 

De energieleveranciers hielden de wettelijk verplichte termijn van 30 dagen niet aan bij het verhogen van hun tarieven. De grote bedirjven zoals Vattenfall, Enecom Essent en Greenchoice gaven toe en laten de nieuwe variabele tarieven later ingaan. Dat doet ook onze eigen leverancier. Ze gaan niet op 1 oktober in maar op 7 november. Op 8 oktober krijgen we daar bericht over. Reken je echter niet rijk: de bedrijven zullen de dagen van dit extra uitstel zeer waarschijnlijk doorberekenen in de nieuwe tarieven. Je schiet er dus niks mee op.

     Overigens wordt vandaag bekend dat Gazprom stopt met de levering van gas aan Italië. Het bedrijf geeft de schuld aan Oostenrijk; een doorzichtige poging Europese landen tegen elkaar op te zetten. Voor de oorlog in Oekraïne was Rusland goed voor zo'n 45 procent van het gasverbruik in Italië. In juni was dit gedaald naar 25 procent.

 

Vandaag een fraaie herfstdag. Voor de havendienst is het winterseizoen begonnen. De vissers zijn ook weer terug.  Luidruchtige golfers hebben een soort manifestatie op de stadswallen. Joelen en zingen, ze hadden er plezier in. Laten die kakkers op hun golfveldjes blijven. We krijgen Tessa, Lina-Mae en Nikita met baby Zaila op bezoek. Naar het begin van dit kwartaal