www.sailing-dulce.nl

Logboek 2022/3 Zeeland en oorlog

Gorinchem (22.183)

Gorinchem (22.183)

Vrijdag 30-09-2022

De zon komt op in een vrijwel onbewolkte hemel. Om negen uur vertrekt de kleine, stalen platbodem, die een kleine week voor ons raam lag, door de sluis. Vanmiddag is dan het feestelijke symposium voor het 10-jarig bestaan van onze poëzieroute. Ik had deze maand ruim 60 uitnodigingen verzonden, maar het is totaal ongewis hoeveel mensen acte de presence zullen geven. We hebben in elk geval gehoord dat de wethouder voor cultuur & kunst ook zal komen.

     Die uitnodigingen. Er kwamen slechts weinig afzeggingen. Daaronder een kaart van een onbekende dame uit Rotterdam, ondertekend met 'Mw W.' Ik noem alleen haar initiaal.  Ik heb helemaal geen invitatie gestuurd aan zo iemand. Bovendien was de kaart gericht aan mijn adres - en dat stond nergens in de uitnodiging, wel dat van de secretaris. Vreemd. Het is ook geen afzegging maar een felicitatie. Het bewustzijn is als een spinnenweb waarin soms opmerkelijke vangsten zitten en we zijn zelf met ragfijne draden aan vroeger verbonden. In een helder moment vannacht dacht ik ineens te weten wie Mw W. was. In de zomer 1999 was ik met mijn toenmalig gezin in Denemarken op vakantie met mijn eerste boot Fairview. In de oude haven van Middelfart meerden we af naast een Centurion 45 met Nederlandse vlag. We troffen een ander gezin, hij was directeur van een psychiatrisch hospitaal, ik van een somatisch ziekenhuis. Genoeg gesprekstof, een mooie lange avond van twee gezinnen, de kinderen speelden met elkaar. Later kwamen we elkaar wel eens tegen in de zorgwereld. Hè, zei hij dan, kunnen we eindelijk over belangrijke dingen praten! In 2010 kreeg ik in Kreta bericht van zijn plotselinge overlijden. Inderdaad, de dood waart rond met niet-aflatende willekeur. Ik schreef erover op dit blog. Als de kaart van zijn weduwe is, dan is ze kennelijk lezeres geworden. Ik noem haar naam niet, het kwetsbare spinrag moet je intact houden, maar ik dank haar voor de gelukwens en wens haar het allerbeste.

 

Gisteravond ondertekende Poetin twee decreten waarin de Oekraïense regio's Cherson en Zaporizja erkend worden als onafhankelijke gebieden. Dat is een tussenstap, die vooraf gaat aan de annexatie van de regio's bij Rusland vanmiddag op het Rode Plein. Het is nu anders dan in 2014 met de annexatie van De Krim, want de regio Zaporizja is nog voor eenderde in Oekraïense handen en van de regio Donetsk ongeveer de helft. Het doet me daarom sterk denken aan imperial overstretch. Er komt een toespraak van de president en een concert om de inlijving van de vier regio's te vieren. In 2014 was er een soortgelijk concert na de annexatie van de Krim, Poetin houdt van herhaling. Dat geeft meer status aan het gebeuren. Er gaan geruchten dat de vier regio's worden samengevoegd tot één provincie met de (weinig verrassende) naam Novorossiya. De bullebak Dmitri Rogozin, oud-NAVO-gezant en tot voor kort hoofd van ruimtevaartorganisatie Roscosmos, zou al zijn aangewezen als de nieuwe leider van het gebied.

     De VN-Veiligheidsraad zal vandaag stemmen over een veroordelende resolutie, die zeker zal worden afgevangen door een Russisch veto. Daarna zal de resolutie in de Algemene Vergadering worden gebracht. Daar is geen vetorecht. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken spreekt van 'landroof'.

     Een enorm aantal van honderdduizenden Russische mannen heeft in de afgelopen anderhalve week het land verlaten uit angst om opgeroepen te worden om te vechten in Oekraïne. Het zouden er meer zijn dan het aantal troepen dat op 24 februari de invasie begon. Het lijkt erop dat ze nergens zullen worden teruggestuurd, ook niet in voormalige Sovjet-staten zoals Kazachstan en Oezbekistan. Het lijkt er intussen op dat Oekraïne met succes bezig is om de Russische bezetters van de belangrijke plaats Lyman te omsingelen. Verschillende Russische bronnen melden dat de val van Lyman aanstaande is als er niet snel versterkingen komen, zo schrijft iemand van de denktank ISW.

 

Doden, stroomuitval en enorme schade in Florida door orkaan Ian. De orkaan trekt nu naar South Carolina, waar hij naar verwachting vrijdag rond de middag aan land komt. Dan is het hoogwater, wat het gebied kwetsbaarder maakt voor overstromingen.

 

De inflatie in de EU stijgt ondertussen verder en de stijging is in Nederland het hoogst. In september waren de prijzen in ons land ruim 17 procent hoger dan een jaar geleden, volgens een eerste raming. De hoofdoorzaak ligt in de stijgende energieprijzen, maar voedsel en kleding zijn ook flink duurder geworden. De lonen kunnen de inflatie niet bijhouden.  In augustus waren de cao-lonen gemiddeld 3,3 procent hoger dan een jaar eerder. Poetins oorlog brengt ons collectieve verarming.

 

Buiten heerst een zonnige herfstdag. Om een uur zal ik naar restaurant Metropole lopen, mijn presentatie en de USB-stick met plaatjes in een tas. We zullen nagaan of alles loopt en in orde is. Vanaf half drie komen de genodigden. Naar het begin van dit kwartaal