www.sailing-dulce.nl

Logboek 2022/3 Zeeland en oorlog

Gorinchem (22.142)

Spinnenrijk op een lantaarnpaal bij de sluis.
Spinnenrijk op een lantaarnpaal bij de sluis.

Vrijdag 19-08-2022

We hebben met 26 graden een warme en tamelijk bewolkte dag. Het is vandaag ook de verjaardag van Rommert. Hij wordt 35. Weer een dag van klusjes. Anna verwijdert met een ragebol zoveel mogelijk de talrijke spinnenwebben bij de vensters en maakt de glazen schoon. De vitrage in de serre gaat in de nieuwe wasmachine. Ik loop tegen de omstandigheid aan dat mijn Word-software uit 2013 niet meer werkt op de laptop. 'Het besturingssysteem is niet geconfigureerd om deze toepassing uit te voeren', zegt een schermpje. Het blijkt dat Microsoft Office niet meer 'geconfigureerd' is om op Windows 10 te werken. Wat een gezever! Het zou veroorzaakt worden 'door enkele Microsoft Office-updates die begin september 2020 zijn uitgebracht'. Ik voel me daar niet schuldig aan. Na een tijd zoeken blijkt dat het opgelost is als je Microsoft 365 koopt (na een proefmaand) voor 99 euro per jaar en installeert. Hm, het lijkt op gedwongen winkelnering. Zuchtend doe ik het toch maar. In elk geval werkt het weer.

     Ook vanochtend zet ik de kinderbox uit de kelder in elkaar. Meer dan vier jaar geleden zat Lina-Mae er nog in. Vanmiddag krijgen we bezoek van Nikita met baby Zaila, nu viif maanden. Ik zet de box op zijn hoogste stand. De volgende generatie. Oma Anna poseert trots met haar eerste achterkleinkind (foto hier).

 

De graandeal tussen Oe­kraïne en Rusland lijkt een succes. Geen enkel graanschip werd aangevallen of liep op een zeemijn. Ondertussen werd er 625 duizend ton aan maïs en andere graan­soorten uit Oekraïne geëxporteerd. Het is overigens pas een fractie van de hoeveelheid die nog in Oekraïense graanschuren ligt. Dat is ruim 20 miljoen ton. Men rekent erop dat Oekraïne uiteindelijk tussen de 2 en 5 miljoen ton graan per maand zal exporteren. Dan schiet het op.

 

De gaslevering voor de komende winter is op orde, zegt minister Jetten. Eerder deze week werd al bekend dat het vullen van de voorraden op schema ligt. Dat is maar goed ook, want er was weer een aardbeving in Groningen.

 

Je houdt het niet voor mogelijk; mijn cynisme over de politiek is groot maar niet eens groot genoeg. Sinds de jaren 70 weten wetenschap en politiek dat het stikstofprobleem alleen maar groter en onbeheersbaarder zal worden zolang men het niet aanpakt. Maar dat gebeurde niet, totdat de Raad van State in mei 2019 oordeelde dat het probleem moet worden opgelost. Dus stond er in het coalitieakkoord van december 2021 voor Rutte IV dat ze het gaan aanpakken. En half augustus 2022 zegt Wopke Hoekstra dat we niet te hard van stapel moeten lopen. De man met de ruggengraat van rubber. Vergis ik me nou of heeft de minister op de foto in het AD ook al een vakantiebaard? Ter compensatie? Om er mannelijker uit te zien? De natuurorganisaties spreken van 'buigen voor terreur'. 'In Den Haag weet men donders goed dat de rechter gehakt maakt van elke vertraging om de natuur te redden'' Natuurlijk is het zonneklaar dat er volgend jaar bij de Provinciale verkiezingen niets van het CDA zal overblijven, als hij dat niet zegt. Het typeert de christendemocratie sinds WO 2, we kunnen ze missen als kiespijn.

     Vanmorgen was de eerste kabinetsvergadering na het zomerreces. Minister van der Wal (VVD) was not-amused over de uitspraken van Hoekstra. Ze 'had niet haar leukste ochtend toen ze de ochtendkrant opensloeg.' In het gesprek in de ministerraad was duidelijk geworden dat de coalitiedoelen voor stikstof ongewijzigd zijn. Dat betekent dus 50 procent reductie in 2030. Sprak Wopke dan 'holle woorden?' 'Dat moet u hem vragen'.

     Wat ik niet goed begrijp: Hoekstra zit zelf in het kabinet - net als Mona Keijzer. Die moest een jaar geleden opstappen omdat ze het niet eens was met kabinetsbeleid inzake corona. Ze was staatssecretaris, Wopke is minister en zelfs vice-premier. Dus moet hij zeker opstappen, zou je zeggen, maar daar heb ik niks over gehoord. Some animals are more equalNaar het begin van dit kwartaal