www.sailing-dulce.nl

Logboek 2021/4 Herfst en behandeling

Gorinchem (366)

De omikron-variant (21K) ontstond al 1,5 jaar geleden. Zie rode pijl  (Bron: https://nextstrain.org/ncov/gisaid/africa?l=scatter&scatterY=S1_mutations)
De omikron-variant (21K) ontstond al 1,5 jaar geleden. Zie rode pijl (Bron: https://nextstrain.org/ncov/gisaid/africa?l=scatter&scatterY=S1_mutations)

Zondag 28-11-2021

Opmerkelijk. De nieuwe omikronvariant zou zich al anderhalf jaar geleden hebben afgesplitst van een oude corona-tak. Zie hierboven. Dus niet uit een van de recente varianten. Omikron is daarna lang in een gebied geweest waar zeer weinig surveillance was. Of het evolueerde traag in een individu met een chronische infectie. Dat kan haast niet in Zuid-Afrika geweest zijn. Misschien zat het lange tijd ondergedoken in een dierlijke vector. Het grote aantal mutaties kwam pas vanaf september/oktober in omloop, toen het waarschijnlijk eindelijk nieuwe gastheren vond. Zo'n lange periode van rust zou gunstiger zijn om mutaties de kans tot ontstaan te geven, las ik ergens. Die omstandigheid bestaat eerder in dunbevolkte ontwikkelingslanden en met name in Afrika, waar meer dan 90 procent van de mensen nog niet eens zijn eerste prik heeft gehad. ‘Ons falen om sub-Sahara-Afrika te helpen vaccineren stelt ons allemaal bloot aan een nieuwe, nog virulentere covid-variant’, twitterde IMF-directeur Kristalina Georgieva. ‘Het omikron-nieuws is een urgente aansporing nog meer te doen om de hele wereld te vaccineren.’ De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Blinken prijst Zuid-Afrika voor zijn openheid over de nieuwe variant, maar het land zelf voelt zich gestraft door alle inreisverboden. 

 

Na Italië meldt ook Australië twee omikron-besmettingen. Beide passagiers kwamen zaterdag aan in Sydney vanuit zuidelijk Afrika via Qatar en ondergingen direct een test. Israël en Marokko sluiten de grenzen voor alle buitenlanders. In Denemarken is de variant nu eveneens. Het wachten is op de uitslag van de eerste sequentietest door het RIVM onder de 61 positief geteste passagiers van de beide vluchten die gisteren vanuit Zuid-Afrika op Schiphol landden. De vraag is ook wanneer de variant opduikt in de kiemsurveillance van het RIVM. Daarmee brengt men alle bouwstenen van het erfelijk materiaal van het virus (het RNA) in kaart en kan men het aandeel van de verschillende varianten vaststellen. Ik ben benieuwd. Besmettingen met de variant lijken in 3,5 dagen te verdubbelen. 'Als er in NL 1 sample met Omikron in de kiemsurveillance gevonden wordt, waren er 17-23 dagen geleden naar schatting al ~100 besmettingen met Omikron. In de tussentijd heeft Omikron natuurlijk niet stilgezeten maar 5-6.5 verdubbelingstijden doorgemaakt', schrijft wetenschapper Henk-Jan Westeneng op Twitter. Hij rekent voor dat er dan al 3200-9000 mensen besmet zijn met deze variant. Als dat zo blijkt te zijn, dan hebben de inreisverboden uit zuidelijk Afrika geen enkele zin.

     Cruciaal is verder natuurlijk hoe ziek de mensen ervan worden. Als dat minder erg is, dan zou het virus op weg kunnen zijn naar aanpassing aan de mens en naar een gewone seizoengriep. Maar dat is niet zonder problemen. Want als omikron én besmettelijker is én minder ziek maakt, groeit hij exponentieel en verdringt snel de deltavariant. Maar... maakt véél meer mensen ziek; dat zijn vooral lichte gevallen én vanwege de getalsmatige omvang desondanks ook véél zware. De wet van de grote getallen. Dan blijft de druk op de ziekenhuizen groot.

     En als omikron erger ziek maakt? Dan hebben we ontzettende pech. Een ander punt van zorg is de mogelijkheid van 'immune escape', waarbij de vaccins veel minder bescherming bieden. Gevolg: aanhoudende exponentiële groei. Of de versnelde boostercampagne dat wegvangt, is beslist niet zeker. De aanmaak van een aangepast vaccin kost enige maanden. Conclusie in mijn ogen: strengere algemene lockdown is onafwendbaar. Daar zijn we helaas niet goed in. Vragen, vragen, weinig antwoorden, het ziet er allemachtig slecht uit.

 

Een bericht in The New York Times dat de WHO de Griekse letter 'xi' oversloeg vanwege Chinese gevoeligheid, is volgens mij niet juist. Zie het naschrift in mijn verslag van gisteren.

 

Vannacht schrokken we tegen een uur of drie op van een hele serie vuurwerkknallen buiten. Tientallen. Ze kwamen van de overkant van de haven. Er was verder niks te zien, Even wat zon vanmorgen, maar verder regen, net als gisteren.

     In het begin van de middag komt het bericht dat er 13 omikrongevallen zaten op de twee KLM-vluchten van gisteren uit Zuid-Afrika. Hugo de Jonge heeft een kort persmoment, staande aan een kade aan de Rotterdamse haven. Er zijn nu geen extra maatregelen nodig voor Nederlandse reizigers uit zuidelijk Afrika, zegt hij.

     Een kleine stijging. Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 22.193 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 130 meer dan gisteren. het percentage positieve tests blijft hoog. Ik heb de indruk dat de hoogte van de cijfers wordt bepaald door de maximum-testcapaciteit bij de GG&GD'en. Hoger kunnen ze niet worden. We weten niet goed waar we aan toe zijn. In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er liggen nu 2642 mensen met corona (gisteren: 2624), van wie 551 op de IC (gisteren: 555). Er waren 45 coronadoden. Naar het begin van dit kwartaal