www.sailing-dulce.nl

Logboek 2021/4 Herfst en behandeling

Gorinchem (362)

Gorinchem (362)

Woensdag 24-11-2021

Het is een overwegend grijze dag. Ik had vandaag eens niet over Covid-19 willen schrijven, maar bijvoorbeeld over die DART-sonde die over een klein jaar een asteroïde een miniem stukje uit zijn baan moet slaan, maar ja, het virus...

 

Vandaag komen de meest bij corona betrokken ministers bij elkaar om te kijken of versneld nieuwe maatregelen (en een persconferentie) nodig zijn. Veel dokters ('klojo's in witte jassen', Baudet) luiden de alarmbel. In Nieuwsuur hoorde ik microbioloog en OMT-lid Mark Bonten het gisteravond duidelijk stellen: men probeert om

 

- code zwart te voorkomen;

- om geen harde maatregelen te nemen;

- om weg te blijven bij vaccinatiedrang, -dwang of -plicht.

 

Die drie zaken gaan niet samen, zegt hij, ze moeten kiezen. Ook IC-hoofd Diederik Gommers maant het kabinet tot actie. Gommers waarschuwt voor code zwart over tien dagen. Wie de oplopende grafiek over het stijgen van de IC-bezetting hierboven ziet, kan het alleen maar beamen: 488 Covid-bedden, 451 non-Covid-bedden, 188 BOSS-bedden (Beds Open for Safety and Support), dat zijn noodbedden die vrij moeten blijven voor onder meer hartinfarcten en verkeerslachtoffers. Tekort 65 bedden. 1131 bedden nodig, 1066 beschikbaar.

     Tja, waar zijn we aan toe? Ik schijn iets te missen. Belangrijke mensen vinden helemaal niet dat de zaak acuut is. Gommers had het OMT opgeroepen om vandaag al bijeen te komen, maar dat doen ze niet, de vergadering blijft op vrijdag aanstaande. Ernst Kuipers en demissionair minister De Jonge weerspraken Gommers. Hugo de Jonge zei gisteren dat we nog 'heel ver vandaan' zijn van code zwart. Kuipers stelde dat vanuit de zorg niet te snel over 'code zwart' gerept moet worden om onrust te voorkomen.

     En waarom doet de overheid geen moeite om vaccinatie-weigeraars te overtuigen? Daarover lees je veel wilde theorieën. Mark Rutte is veel te bang dat hij daardoor kiezers verliest, schrijft Jan Kuitenbrouwer in HP/De Tijd. Wopke Hoekstra en Gert-Jan Segers willen de religieuze antivaxers niet te hard tegen het hoofd stoten. Een golf onnodige zieken en onnodige doden nemen ze volgens Kuitenbrouwer op de koop toe. Hm, het komt op me over als een sterk verhaal, maar je weet nooit. Het is in elk geval omineus dat de politieke bestuurders opnieuw in een crisis zo lamgeslagen lijken, net als bij klimaat, stikstof en huizen. Kuitenbrouwer verwijst naar een eerdere Volkskrant-column van Daniela Hooghiemstra, die een wáár woord spreekt. Dan gaat het over de ongevaccineerden: 'Sinds een vaccin tegen het coronavirus beschikbaar kwam, ondermijnt een minderheid het plan van de rest om het virus met wetenschappelijk bewezen middelen onder controle te krijgen. (...) Dat bestuurders een kleine groep niet durven aan te spreken, terwijl ze intussen hun hand niet omdraaien voor het gijzelen van een heel volk, vind ik het raadsel van deze tijd.'

     We zijn niet gezegend met dit kaliber politici. Is het de schuld van het volk? Dat heeft ze immers gekozen. Er zitten 19 partijen in het parlement, die allemaal door elkaar roepen. Het poldermodel? Of ligt het aan het systeem? Is een democratie minder geschikt om een pandemie aan te pakken? Maar de autocratieën in de wereld doen het nog veel slechter.

     Volkskrant-redacteur Maarten Keulemans constateert 'de nauwelijks verhulde ergernis van het OMT over politiek die maar zit te debatteren: '2G, 3G of toch 2G-plus'? Terwijl er voor bestrijding epidemie andere dingen nodig zijn dan QR-codes.' Uit Duitsland komt het bericht dat er een nieuwe regering werd gevormd van SPD, Groenen en liberalen. In twee maanden! Bij ons duurt het al meer dan zeven!

 

Toch zonnig in de middag. Rond het middaguur bracht ik de vuilnis weg. Op de Langendijk iiepen twee verklede meiden op stelten (foto hier). Zeker Black Friday nonsens. Ook liep ik even langs Boekhandel De Mandarijn. Die hoort wat mij betreft bij de zogenaamde 'essentiële winkels'. Twee biografieën die ik niet kon laten liggen, de ene van Nele Beyens over Els Borst 'Medicus in de politiek' (Wereldbibliotheek, 2021) en de andere van Alex Rutten over Jan Foudraine (Ambo/anthos, 2021). Generatiegenoten, maar ze komen niet in elkaars boeken voor. Ik zit er de hele middag in te lezen. Wie mijn romancyclus kent, weet dat Foudraine voor me van betekenis was toen ik in 1973 als prille dokter in de psychiatrie ging werken (deel 3). Zijn latere bekentenis tot Bhagwan overigens niet.

 

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 23.789 nieuwe positieve tests gemeld, een nieuw dagrecord. Ten opzichte van gisteren zijn er 785 positieve testen meer. Het gemiddeld aantal positief geteste mensen per 100.000 inwoners steeg ook: 136,1. In de ziekenhuizen nam de bezetting wat af. Er liggen nu 2535 mensen met corona (gisteren: 2540), van wie 505 op de IC (gisteren: 488). Dat is wel hoger. Er waren 50 coronadoden.

     Het kabinet gaat de 'persco' van volgende week vrijdag een week vervroegen. Het OMT komt vanavond al bij elkaar en brengt morgen een advies uit over extra maatregelen. Het kabinet wil dan vrijdag besluiten nemen en die op de persconferentie bekendmaken. De Telegraaf bericht dat twee weken scholensluiting ook op tafel ligt. 'Kinderen het recht op onderwijs ontnemen opdat ongevaccineerden hun recht op lichamelijke integriteit kunnen behouden', tweet parlementair-journalist Tom-Jan Meeus boos. Wat mijns inziens nu nodig is: eerst een zware lockdown tot begin januari, over twee weken een vaccinatieplicht, een versnelling van de boostinjecties voor 60-plussers en vanaf begin januari een consistent 2G-beleid. Zal het zover komen? Naar het begin van dit kwartaal