www.sailing-dulce.nl

Logboek 2021/4 Herfst en behandeling

Gorinchem (335)

Dinsdag 26-10-2021

Het eerste dat we vanmorgen op het nieuws horen is dat er in de academische ziekenhuizen gestaakt wordt voor hoger loon. Geen planbare zorg vandaag. Gaat mijn afspraak wel door? Ik meen dat de zorg aan kankerpatiënten nooit door dergelijke acties getroffen wordt. Op de website van het UMCU staat dat iedereen die het betreft afgebeld zal worden. Er staat ook een lijst van afdelingen die in zondagsdienst zijn. Radiotherapie staat er niet bij en ik ben niet afgebeld, dus het zal wel doorgaan. Het is droog, bewolkt en niet koud. Op de steigers staan rijen vissers. Eentje haalt een fikse snoekbaars op.

     Op het UMCU is het rustig. Hier en daar hangt een spandoek van de FNV. Een verpleegkundige geeft ons een grondig vertoog over de uitvoering van de brachytherapie. Het begint al om 7 uur  (2e shift om 8 uur). Vanwege de ochtendfiles kunnen we gebruikmaken van het gastenverblijf, zodat we niet in de zenuwen hoeven te zitten om te laat te komen. Vijf dagen tevoren moet je een laxeermiddel slikken. De rest (scheren, klysma, antbioticum, ruggeprik, blaaskatheter, echosonde endeldarm, MRI, plaatsing 10 of meer holle naalden, MRI, toedienen radioactief iridium) geloven jullie wel. Of ik het goed vind dat er medisch studenten meekijken? Ja, zo heb ik het zelf ook moeten leren. Daarna komt de jonge dokter voor de ondertekening over mijn deelname als proefpersoon aan de PRECISE-studie naar de effectiviteit van deze nieuwe behandeling bij teruggekeerd prostaatcarcinoom. Per slot is het een academisch ziekenhuis en moet hij promoveren. Dan de pre-operatieve screening bij een aardige anesthesiste-in-opleiding.  Ik kom er kerngezond uit, zelfs met een tamelijk goede bloeddruk een rustige pols en een piepklein geruisje aan de linker halsslagader. Nu is het wachten op de datum van de ingreep. Nét in de kop van de files rijden we vrij vlot terug naar Gorcum.

 

Nu we toch in medische sferen zijn: er is een treffend bericht van het ECDC, het European Centre for Disease Prevention and Control, het Europese RIVM, zeg maar. Het instituut waarschuwt voor een zwaar griepseizoen omdat het meest voorkomende type virus, A(H3N2), een variant is die vooral ouderen hard treft en die zich weinig aantrekt van de griepprik. Hoe vervelend! Samen met de herfstgolf, de huidige opleving van de coronapandemie, kan dat veel mensen treffen en de druk op de ziekenhuizen nog extra doen toenemen.

      Met die herfstgolf is het toch al vreemd gesteld. De grafiek hierboven laat iets opmerkelijks zien: de besmettingen lopen op bij alle leeftijdsgroepen. Niet alleen bij de jongeren. Zou de meerderheid van al die gevallen niet-gevaccineerd zijn? Ik vermoed dat dat het geval is.

    Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5791 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 460 meer dan gisteren. Het reproductiegetal staat met 1,19 nog flink boven één. In de ziekenhuizen werden 122 nieuwe gevallen opgenomen. De bezetting met Covid-patiënten is nu 849. De IC's zakten en staan op 192. Het geruzie over maatregelen en over de uitbreiding van de capaciteit van ziekenhuizen en IC's neemt toe. De Zorgautoriteit (NZA), de toezichthouder op de zorg gaat in tegen tegen de wens van het ministerie: 1350 IC-bedden is de max, schrijft De Volkskrant. Verder opschalen is ‘niet haalbaar'. Ook het gezever tussen gevaccineerden en ongevaccineerden neemt snel toe. Volgens een onderzoek van Één Vandaag is het geduld van de eerste groep op: 72 procent van de gevaccineerden wil dat het kabinet extra maatregelen oplegt aan niet-gevaccineerden. Vrijwel alle ondervraagde ongevaccineerden (98 procent) zijn fel tegen, en zeggen zich niet aan die maatregelen te gaan houden. 'Een minderheid van ongevaccineerden houdt Nederland in gijzeling', schrijft Max Pam boos in De Volkskrant, 'en daar lijkt weinig tegen te doen'. Hij stelt voor om ze bij elkaar te brengen, bijvoorbeeld door geen limiet te stellen aan het bezoek van kerkdiensten, zodat ze elkaar Covid kunnen geven. Dat kan ook bij festivals alleen voor hen en vakken speciaal voor ongevaccineerden in stadions. 'Hoe meer zielen, hoe beter'. In ziekenhuizen moeten geplande operaties voorgaan.  Naar het begin van dit kwartaal