www.sailing-dulce.nl

Logboek 2021/4 Herfst en behandeling

Gorinchem (336)

De Oosterscheldekering.
De Oosterscheldekering.

Woensdag 27-10-2021

Verder met het uitzichtloze gezeik. De mensen gaan hun eigen wereld echt niet redden.

 

1. De concentratie van broeikasgassen in de atmosfeer heeft vorig jaar een recordniveau bereikt. Dat staat in een nieuw rapport van de WMO, de World Meteorological Organisatie 'No.17: The State of Greenhouse Gases in the Atmosphere Based on Global Observations through 2020'. De tijdelijke vermindering van de uitstoot van broeikasgassen door de coronapandemie deed daar uiteindelijk niets aan af. De concentratie ervan nam in 2020 meer toe dan het jaarlijks gemiddelde in de jaren 2000 tot 2010. Als dat niet verandert hebben we aan het eind van deze eeuw een rampzalige stijging van 2,7 graden Celsius ten opzichte van het pre-industrieële niveau.

 

2, Door voortgaande ontbossing en verdroging neemt het zuidwestelijk regenwoud in het Amazonegebied niet langer CO2 op, zoals het tot voor kort nog deed. Door de ontbossing en afgenomen luchtvochtigheid regent het er veel minder regent dan voorheen. Dat staat in hetzelfde rapport.

 

3. Het KNMI stelt zijn prognose voor de zeespiegelstijging langs de Nederlandse kust in 2100 naar boven bij in het zojuist verschenen rapport Klimaatsignaal '21. Die wordt niet meer becijferd op maximaal één meter, maar op maximaal 1,2 tot 2 meter als de ijskappen van Groenland en van Antarctica versneld blijven c.q. gaan afsmelten. Verder voorziet men een toename van de kans op valwinden, mogelijk meer droge lentes en zomers en meer extreme regenbuien in de zomer. 'Ons klimaat schuift steeds meer in de richting van het klimaat van Zuid-Europa op', stelt het KNMI.

 

Er is ook goed nieuws: het Pensioenfonds ABP stopt eindelijk met beleggen in olie- en gasbedrijven. PFZW, ons eigen fonds, was al eerder begonnen met afbouwen van die investeringen. In Australië maakt het zeer conservatieve mediabedrijf News Corp van magnaat Rupert Murdoch een ommezwaai en pleit, na jaren van kritiek op de klimaatbeweging en ontkenning van klimaatverandering, tot verbazing van velen opeens voor een klimaatneutraal continent in 2050. De invloed van het concern op de publieke opinie in het land is enorm.

 

In de Middellandse Zee zorgt een zware storm voor grote poblemen in het oosten van Sicilië, vooral in de stad Catania, die door zware wolkbreuken tot 260 mm/m2 en overstromingen wordt geteisterd. Er vielen twee doden en de schade is enorm. In 2008 en 2014 lagen we met Dulce in de oude haven van die prachtige historische stad. De Italiaanse weersite Il Meteo verwacht dat de cycloon de rest van de week op zijn plaats blijft rondtollen en zich zelfs versterkt tot een echte Medicane. Meer zware regens en overstromingen verwacht men op donderdag en vrijdag. Ik las nog geen naam voor de storm. Over de vorige cycloon in de Med schreef ik half oktober. Die heette Ballos en trof Griekenland. Krap een week daarvoor was er ook al een: Athena, die het grote eiland Evia trof.

 

Deze dag is zacht, half bewolkt en winderig. Anna gaat 's middags naar Tessa en haar meiden. Het coronavirus toont zijn gemene gezicht. Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 7301 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 1526 meer dan gisteren. Ziekenhuizen stegen met 113 coronaopnames, de IC's met 21 en er waren vandaag 17 coronadoden. Dokters vliegen elkaar in de haren: de ziekenhuizen liggen vol, zegt Kuipers bij Jinek; welnee, zegt Levi in De Telegraaf. Ook in het OMT schijnt een controverse te bestaan over aparte maatregelen voor ongevaccineerden. Morgen komt het team bijeen.

 

Belangrijk nieuws inzake de Poolse rechtstaat. Het Europese Hof legt Polen een hoge dwangsom op vanwege de omstreden tuchtkamer: een miljoen euro per dag zolang die kamer niet wordt afgeschaft of drastisch hervormd. Polen heeft al een dwangsom van een half miljoen euro per dag te betalen sinds 25 september vanwege de sterk vervuilende bruinkolenmijn bij de grens met Tsjechië. Die moet sluiten maar dat gebeurt niet. De dwangsommen kunnen worden ingehouden op de miljarden steungeld die voor Polen op de plank liggen.

     Even verderop wordt de rechtstaat in Moldavië, dat sinds een jaar een pro-Europese regering heeft, bedreigd door Poetin. Volgens de  Financial Times wil het Russische Gazprom dat Moldavië meer afstand neemt van de EU. De Russen zouden alleen bereid zijn het land voldoende goedkoper aardgas te leveren als Moldavië zijn vrijhandelsafspraken met de EU zou laten vallen en ook zou wachten met de hervorming van zijn energiemarkt. Er is een nieuwe, alternatieve pijplijn tussen het land en Roemenië, die niet gebruikt wordt. Waarom weet ik niet. We zijn gewaarschuwd! Als we Nordstream2 openzetten, neemt ook onze afhankelijkheid van Poetin toe.

     Natuurlijk is er zowel bij Polen als Moldavië sprake van een geopolitieke machtstrijd tussen twee blokken, maar het onze is wel een democratische rechtstaat en het andere een criminele autocratie. Een wezenlijk verschil. Naar het begin van dit kwartaal