www.sailing-dulce.nl

Logboek 2021/4 Herfst en behandeling

Gorinchem (323)

Gaslek in onze straat vanochtend. Meting in het riool. De straat is afgezet.
Gaslek in onze straat vanochtend. Meting in het riool. De straat is afgezet.

Woensdag 13-10-2021

Een grijze ochtend. Vlakbij bij buren in de straat zijn twee mannen bezig een gat te boren in de stoepplaat. De bewoners laten een hek van gietijzer plaatsen zoals veel huizen hier hebben. We horen ineens een zacht fluitend geluid dat van buiten komt. We kunnen het niet thuisbrengen, er is nergens iets te zien. Even later klinkt een sirene; een brandweerauto met zwaailicht stopt voor het gebouw van de sociëteit. Is er brand? De brandweermannen zetten met roodwitte linten de straat en onze voetgangersbrug af en bellen bij de huizen aan. De politie is er nu ook. Bewoners komen op straat staan. Ik ga ook maar eens kijken (in kamerjas) en dan wordt het snel duidelijk. Een gaslek. Inderdaad ruik je gas op straat. Nu is de herkomst van het zachte fluiten ook duidelijk: uitstromend gas. Een man loopt met een piepende gasdetector rond. Hij trekt ook de riooldeksels op straat open om te meten. Gas kan zich daar ophopen, zegt hij. Iedereen in dat stuk van het Eind moet thuis het gas en electra afsluiten en het huis verlaten. Ontploffingsgevaar! Een pakketbezorger geeft de pakjes voor die bewoners bij ons af, want wij mogen in huis blijven. De netwerkbeheerder Stedin zal zo komen, zegt een agent. Anna gaat snel douchen voor het niet meer kan. Na een halfuur arriveren twee busjes van de netwerkbeheerder. Ze beginnen de gasleiding op te graven. Om half elf brengt een oplegger een graafmachine die een geul graaft. Na elf uur mag het verkeer weer doorrijden. De mensen van Stedin hebben zich met hun materiaal en spades teruggetrokken aan de huizenkant bij het kennelijke lek. De werklui gaan verder met het plaatsen van het hek.

 

Ik ga het nieuws lezen. Het is zover: de poolse regering bekrachtigt het besluit van het constitutioneel hof dat Europees recht ondergeschikt is aan Pools recht. Het land heeft de facto de Europese rechtsorde verlaten. Een juridische Polexit. De escalatie is compleet; de EU kan dit onmogelijk over zijn kant laten gaan. De rechtsorde is een fundament van de Unie. De coronacrisis is nog niet eens voorbij of de volgende EU-crisis is een feit. De Unie overleefde sinds 2008 de kredietcrisis, de eurocrisis, de Oekraïnecrisis, de migrantencrisis, de Brexit en de coronacrisis en werd er sterker van. Dat moet opnieuw gebeuren, het kan niet anders, men moet vermijden in de ongewisse wereld van concurrerende machtsblokken een nulliteit te worden. Merkel was leidend bij het oplossen van al die crises. Ze is er nog nét. Van mij mag ze deze crisis ook even snel oplossen.

     Volgende week is er een EU-top. Mark Rutte zei gisteren in een kamerdebat dat hij daar zal oproepen geen geld uit het coronaherstelfonds naar Polen te sturen. Een grote kamermeerderheid steunt hem. 

     Ook in Polen zelf is de weerstand groot. Dit weekeinde gingen honderdduizenden uit protest de straat op. Het schijnt dat rechters in het land de uitspraak van het Hof moeten toepassen. De regionale rechtbank van de zuidelijke universiteitsstad Krakau kondigde gisteren al aan dit te zullen weigeren.

 

Geleidelijk klaart het weer wat op. Anna gaat 's middags op de fiets naar Tessa. Aan het eind van de middag gaan we op de borrel bij onze gezamenlijke vriendin Ria, die vlakbij op de wal woont in Bastion VII.

 

Coronanieuws. De besmettingen stijgen sneller dan verwacht. Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 3746 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 843 meer dan gisteren en het hoogste aantal sinds 27 juli. De ziekenhuizen stijgen verder, de IC's blijven gelijk. Ongeveer 90 procent van de corona-opnames in het Erasmus MC betreft ongevaccineerden.

     Nu zijn er landelijk opeens ook meer coronadoden. Het gemiddelde lag van de week op 5 per dag, maar vandaag zijn het er 12. In de media spreekt men al van 'de herfstgolf'. Hoe hoog zal die zijn? Het OMT adviseerde gisteren om niet op korte termijn meer versoepelingen door te voeren. 'De prognoses van het RIVM schetsen een ongunstiger beeld voor de komende herfst- en wintermaanden dan eerder gemodelleerd.' OMT-lid Gommers zegt vandaag dat de IC's de geprognosticeerde piek van 400 bezette bedden in januari niet aan kunnen. Naar het begin van dit kwartaal