www.sailing-dulce.nl

Logboek 2021/3 Waddeneilanden

Gorinchem (297)

De verkeersbruggen over de Oude Maas bij Dordrecht.
De verkeersbruggen over de Oude Maas bij Dordrecht.

Donderdag 16-09-2021

Vandaag brengen we Dulce weer een etappe dichter bij haar thuishaven. Waarom niet meteen helemaal? Omdat de winterperiode in de Lingehaven pas op 1 oktober ingaat. Vanaf 1 mei tot dan is de haven voor de passanten, niet voor vaste liggers. Daarom ligt ze tot eind september bij de KDRZV in het oude centrum van Dordrecht. Een tweede reden is dat we vroeg moeten starten met het traject over de Beneden Merwede om de brugopening van de Merwedebrug in de A27 van 12.30 uur te halen. Dat lukt niet als je eerst nog het lange traject vanaf Numansdorp moet afleggen.

     Jeffrey brengt ons met de auto naar Numansdorp, zodat we er geen auto hebben staan om op te halen. Het weer is mooi, zon en wolken en Bf 3 uit het noordwesten. De klus aan de HF-antenne is klaar en netjes uitgevoerd. We tanken 130 liter biodiesel en varen om kwart over tien af. Het is rustig op het Hollands Diep. Een uur later slaan we de Dordtse Kil in, steken over naar de stuurboordwal en varen naar de Oude Maas. In het Mallegat meren we aan de wachtsteiger aan voor de lunch en de brugopening van 12.57 uur (foto hier). Die opening vragen we aan op VHF 74 bij Post Dordrecht. De beide bruggen, een spoor- en een verkeersbrug, gaan precies op tijd open (foto hierboven). Bij de Engelenburgerbrug naar de Nieuwe Haven hebben ze pauze tot half twee. Dat oponthoud dobberen we uit op de stroom, want op de wachtplek ligt al een motorjacht, nogal asociaal op de achterste lokatie zodat ik er niet bij kan. De vent geeft geen sjoege.

     Enfin, de havenmeester geeft ons een mooie box, we pakken snel in en lopen door het stadscentrum naar het station. Het Betuweboemeltje brengt ons naar Gorcum, vol met scholieren. Onwennig om na lange tijd weer een mondkapje te dragen. Kwart voor vier thuis.

 

Gisteravond hield ik het live uitgezonden debat in de Tweede Kamer niet lang vol. Vandaag doet zich een rare ontwikkeling voor. De motie van wantrouwen maakt geen kans op een meerderheid, maar de motie van afkeuring (PvdA) tegen de demissionaire ministers Kaag en Bijleveld wél, want opeens blijkt die gesteund te gaan worden door de CU. Segers kon na de uitsluiting van zijn partij door Kaag in de kabinetsformatie de kans van lik-op-stuk niet laten liggen. Voor Kaag levert dat een moeilijk dilemma op. Zij zei immers dit voorjaar na de aangenomen motie van afkeuring tegen Rutte ‘Ik zou er mijn conclusies aan verbinden. Maar ik ben een ander mens.' Tja, dat moet ze dan nu laten zien - of niet. In het laatste geval schaart ze zich nadrukkelijk bij de oude politiek. Lastig. Ik ben benieuwd wat ze kiest. Van mij hoeft ze hierom niet weg. Het toont maar weer eens aan dat het verschil tussen oude en nieuw politiek nogal gekunsteld is en dat het métier hoe dan ook niet zonder vuile handen bedreven kan worden. Naar het begin van dit kwartaal