www.sailing-dulce.nl

Logboek 2021/3 Waddeneilanden

Gorinchem (295)

Willemstad. Avond in de haven. Zoek de halve maan.
Willemstad. Avond in de haven. Zoek de halve maan.

Dinsdag 14-09-2021

Aan het eind van de middag keken we vanuit de kuip naar het virtuoze, vloeiende zwermen van spreeuwen boven de rietvelden langs het Hollandsch Diep. Merkwaardige verschijnsel! Het schijnt dat iedere spreeuw alleen maar let op de vogels in zijn directe nabijheid en dat de zwerm geen leider heeft. De mooiste en grootste zwermen zagen we ooit, misschien vijftien of meer jaren geleden, in een haventje aan de Noordduitse riviertje de Eider, in Sleeswijk Holstein. We hebben het er nog wel eens over. Later, als de avond gevallen is, is het windstil en de hemel helder en bezet met sterren. Er staat een helderbleke halve maan laag in het zuiden (foto hierboven).

     Vanmorgen zonneschijn en geleidelijk meer wolken. We haasten ons niet en varen tegen half twaalf het vestingstadje uit. Aan de overkant meren we af bij de jachtwerf. Morgen zullen ze 15 staafjes die de kabel van de HF-antenne bij de spruit vandaan houden, vervangen. Donderdagochtend brengt Jeffrey ons naar Numansdorp en zullen we Dulce alvast naar Dordrecht varen, zodat we met de trein terug naar Gorcum kunnen. Er staat dan geen auto in Numansdorp en een dag of veertien later kunnen we met openbaar vervoer naar Dordt en het scheepje stroomopwaarts naar Gorcum varen.

     Om een uur of twee zijn we terug thuis. Er ligt een stapel bestelde boeken en CD's in de brievenbus en een afgescheurd papiertje van een vestingfolder met een tekst in potlood: 'Sterkte Tom! Van je "oude" buurjongen Patrick (Evertsenweg 23)'. Ach, wat aardig. Dat was een jeugdvriendje - we waren een jaar of tien - in Breda eind jaren 50. Nooit meer gezien, maar hij heeft me onthouden en mijn weblog gevonden. Patrick had volgens mij rood haar en een Engelse moeder; ze woonden achter ons, aan de andere kant van het betegelde poortje langs de schuurtjes van de rijtjeshuizen. Zijn jongere zusje heette Marjory, maar die naam begrepen mijn broertje en ik niet. We spraken haar naam fonetisch uit en noemden haar altijd 'Maasrie'.

     In de emailbox zit een bericht van het ziekenhuis inzake ons poli-bezoek morgen. Vanwege corona moeten we een vragenlijst invullen, printen en morgen meenemen. Buiten valt de eerste regen. Vanavond eten we de kleine, eigengemaakte loempia's die Vivi vorige week voor ons meenam.

 

Vanavond zullen we weer naar de persconferentie van Rutte en De Jonge kijken, hoewel het meeste al is uitgelekt zoals steeds. Het Veiligheidsberaad van burgemeesters raadt het kabinet af de nachthoreca dicht te houden. Festivals zouden ook niet meer beperkt moeten worden. De regering is beide wel van plan, geloof ik. Waarom velen zo boos worden om het tonen van die corona-QR-codes in restaurants, kroegen en musea, begrijp ik niet. Het lijkt me snel, eenvoudig en effectief. En discriminatie? Niet-gevaccineeerden kunnen vooraf toch een gratis coronatest doen? Naar het begin van dit kwartaal