www.sailing-dulce.nl

Logboek 2021/3 Waddeneilanden

Hindeloopen (3)

Donderdag 05-08-2021

Gistermiddag kwam de zon terug na dik twee uur hevige regen met één donderklap. We aten aan boord de sushi-salade die Anna perfect kan klaarmaken. De avond viel langzaam met een mooie zonsondergang over het IJsselmeer. Ik liep naar het havenhoofd om er foto's van te maken met de geringe hoop op een Green Flash, het onvergetelijke lichtverschijnsel dat we in de zomer van 2003 op zee zagen voor de oostkust van Schotland. "Meneer!' Een jongen en een meisje riepen me van beneden, waar een klein strandje was. "Wilt u even een foto van ons maken?' Natuurlijk wil je dat. Ik klom ietwat stram van het hoge plankier af en viel daarbij op mijn kont. Daar schrokken ze van, maar ik stond meteen op. De vervloekte ouderdom. Daarna nam ik foto's van beiden, gearmd tegen de ondergaande zon. 'Veel geluk en bewaar die foto's goed!' Zouden ze doen. Ik koesterde het idee dat ze er over zestig jaar nog naar zouden kijken. Zo gaan die dingen soms. Daarna klauterde ik terug op het havenhoofdstaketsel en maakte onder meer de foto hierboven. Geen groene flits, er was helaas nog een dun wolkenbankje vlak boven de horizon dat in de weg zat.

 

Vanochtend is het opnieuw zonnig. De dag lijkt eenzelfde verloop te krijgen als die van gisteren: ochtend zon, middag buien. We zien wel. Deze zomer is  qua weer een aparte. We zijn de laatste jaren gewend geraakt met ongewoon warme zomers, maar deze lijkt een echt verzopen seizoen te worden. Uit een FB-post van streekgenoot Bas 't Hoen maak ik op dat de weermodellen het niet eens zijn over de rest van de zomer. 'Er is een fors verschil op te merken tussen het Amerikaanse GFS en het Europese weermodel ECMWF. Het Europese weermodel gaat uit van een warmte-opstuwing vanuit het zuiden rond het midden van augustus. Het Amerikaanse model schrijft de zomer al af: een komen en gaan van lagedrukgebieden, de straalstroom op de verkeerde plek, en van een blokkade van zuidwestcirculatie is geen sprake. Misschien nog een mooie nazomer...'  De Lingehaven in Gorcum maakte gisteren bekend dat de jaarlijkse botenbeurs op 24 en 25 september, altijd een heel gezellig evenement, net als vorig jaar niet doorgaat 'door de huidige coronamaatregelen en het ontbreken van versoepelingen op korte termijn voor een doorstroomevenement als de Botenbeurs.' Jammer maar begrijpelijk.

 

Vanmorgen dus zon. Een tijdje bekleed ik het onbezodigd ambt van sluiswachter (foto hier), een baantje waar je bij kunt zitten. Daarna kuieren we een eind over de IJsselmeerdijk en drinken koffie op het terras van Ame Gijs langs de haven. Kijken naar ons schip en naar het levendige gescharrel van bootjes verveelt niet. Inmiddels weet ik wat die naam betekent. 'Ame' is grootmoeder en stamt uit een verhaaltje dat ouders hier hun kinderen vroeger vertelden. Die moeten oppassen voor alle slootjes en vaarten in het plaatsje. Ame Gijs is een oude vrouw die onder water leeft. Als een kind te dichtbij de sloot komt, verschijnt haar hand en trekt het kind de sloot in.

     Straks om één uur komen Sjouke & Vivi ons ophalen voor een tochtje langs allerlei plaatsen die ik me uit mijn vroege jeugd herinner. A sentimenatl journey. Morgen verslag. Naar het begin van dit kwartaal