www.sailing-dulce.nl

Logboek 2021/2 Lente en 3e coronagolf

Gorinchem (255)

Vrijdag 14-05-2021

Gisteren meldde ik het onderzoek van bureau Eurofound naar de vaccinatiebereidheid van de burgers in de 27 EU-landen. Hierboven zie je de uitslagen en je wordt er niet blij van. De vaccinatiebereidheid ligt veel te laag, vooral in Oost-Europa, om voor de hele Unie groepsimmuniteit te bereiken. In België is ook iets raars aan de hand. Volgens een motivatiebarometer van drie universiteiten (UGent, UCLouvain en de ULB in Brussel) weigert 38 procent van de Franstaligen een vaccin, tegenover 20 procent van de Vlamingen, schrijft onder andere dagblad De Morgen.

     Dus raken we niet van het virus af. Het blijft circuleren onder niet-gevaccineerden en en mutaties maken, die vroeg of laat de vaccins buiten spel zetten. Maar het is een momentopname. Zodra de voordelen duidelijker worden, bijvoorbeeld wat betreft het dragen van mondkapjes (gevaccineerden in de VS), vakanties en toegang tot de horeca en evenementen, kan het sterk verbeteren. Overigens telt hetzelfde zorgelijke fenomeen voor de rest van de wereld, maar de reden ervoor is niet alleen vaccinscepsis maar vooral de gebrekkige distributie van vaccins.

 

Het Israëlische leger en militante Palestijnen hebben voor de vierde nacht op rij over en weer aanvallen uitgevoerd. Bij raketaanvallen op Israël vanuit de Gazastrook is vannacht zeker één zwaargewonde gevallen. Vijf raketten kwamen neer op de stad Ashkelon, niet ver van Gaza. Een daarvan raakte een wooncomplex. Zoals altijd vallen de slachtoffers onder burgers, vooral in Gaza. Israël valt de enclave niet binnen met troepen. Dat had ik ook niet verwacht; men heeft geen zin in een slepende guerillaoorlog. De hevige Israëlische bombardementen beogen vooral het uitgebreide tunnelnetwerk - de 'Metro' - te vernielen, waardoor de simpele Palestijnse raketten worden vervoerd.

 

Hoewel het opnieuw een mooie lentedag is hebben we geen zin om weer naar de boot te gaan om te poetsen. Het is opnieuw erg druk op straat, in de haven en op het terras. Het raam in de kamer staat open, geluid van stemmen van mensen die langslopen. Ik download een nieuwe add-on van de game Valhalla voor op mijn PS4. Meestal speel ik als Anna 's avonds naar bed gaat. Ik ben een jonge Viking-strijdster bij de verovering van Engeland in AD 873. Een wereld op zichzelf en voor mezelf, tot half één.

 

De cijfers dalen verder en dat versterkt het geloof in de modellen van het RIVM. Die voorspelden de daling. Maar het aantal tests daalt ook. Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5608 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 454 minder dan gisteren. Na een uitgesmeerde piek een uitgesmeerde afvlakking. Ziekenhuizen stijgen, IC's dalen. 10 Covid-patiënten gingen dood. Gisteren waren dat er nog 14. In Gorcum waren er 15 nieuwe besmettingen (9 meer dan gisteren). Het aantal vaccinaties tot nu toe is ruim 7 miljoen. Per week komen er nu bijna 1 miljoen bij. Naar het begin van dit kwartaal