www.sailing-dulce.nl

Logboek 2021/1 Coronawinter in Gorcum

Gorinchem (183)

Woensdag 03-03-2021

Er breekt een zonnige dag aan, die vanavond op wat regen uit zal lopen. Het eerste dat ik vanmorgen zie als ik de televisie aanzet, is Dolly Parton, die 'Vaccine, vaccine, vaccine' zingt in plaats van 'Jolene'. Later adviseert parlementair journalist Frits Wester in een tweet aan onze nationale trots Willeke Alberti om 'Morgen ben ik de bruid' om te zetten in 'Morgen krijg ik de spuit'. Anna gaat op bezoek bij onze bovenste buurvrouw en ik ga voor het eerst in maanden langs bij Boekhandel De Mandarijn, waar ik een time-slot heb gekregen van 20 minuten. Dat geldt voor 2 personen. Ik vind de nieuwe bundel 'In mijn mand' van Lieke Marsman (Pluim, 2021). Een achternaam van een krachtige literaire sonoriteit, maar ze is geen familie van. Deze Marsman is momenteel dichteres des vaderlands. Het titelgedicht 'In mijn mand' is tevens het laatste. Een lang gedicht met een speels begin en een associatie alsof het over het lange isolement in de coronatijd gaat. Het begint zo:

 

IN MIJN MAND

 

Ik heb niet stilgezeten, ik heb Sartre gelezen

en Kant en Kierkegaard. Als ik doodga

hoop ik op een hemel

om met hen in te kaarten

(ik vraag me af

of Marx voor geld zou spelen). Lachend

zal ik vier azen op tafel gooien, twee jokers

achter de hand. 'Schenk mij bij!

zal ik roepen naar een engel in een

doorzichtig gewaad,

maar de doden hebben geen stem. Natuurlijk

hebben de doden wel een stem. Driekwart

van de boeken die je leest

zijn geschreven door een dode

toen die dode nog leefde. En zo

sijpelt het verleden de toekomst in.

(...)

 

Ik ben matig enthousiast. Eigenlijk is het gewoon een prozatekst, met de zinnen afgebroken op de wijze van een gedicht. Ook niet direct erg muzikaal.

     In de stad is het wat drukker. Alle kapperszaken waar ik langsloop, zijn open. Voor sommige winkels staat een rijtje klanten. Wachten ze op hun tijdsblok? 

 

De maandelijkse update van de gemiddelde wereldtemperatuur in de lagere atmosfeer, gemeten door sateliten, is er weer. Hij toont een plus van 0,20 graden Celsius boven het gemiddelde van de periode 1991 - 2020 (hierboven). Vorige maand was het nog +0,12 graden. De lineaire opwarmingstrend sinds 1979 blijft op 0,14 graden per decennium staan, met + 0,12 graden boven de oceanen en +0,18 boven landmassa's.

 

De coronacijfers zijn nu in alle veiligheidsregio's weer op het hoogste niveau: 'zeer ernstig'. Alle 25 regio's vallen opnieuw onder het zwaarste risiconiveau. maar steeds meer mensen willen verder versoepelen. Vanochtend was er een bomaanslag op de GGD-teststraat in Bovenkarspel, Noord-Holland. Een metalen pijp met een explosief erin ontplofte; er was alleen materiële schade (gesprongen ruiten), maar de teststraat is vandaag dicht.

     Hoewel het Zuid-Afrikaanse virus nog maar mondjesmaat opduikt in de Nederlandse teststraten, lijkt de variant zich nog sneller te verspreiden dan de uit Engeland overgewaaide variant B1351, meldt het RIVM. Dat is erg zorgelijk! Die variant besmet tevens vaker mensen die al immuniteit tegen het virus hebben opgebouwd, door vaccinatie of door eerdere besmetting. Voor het eerst is het gelukt het reproductiegetal R van de Zuid-Afrikaanse variant te benoemen: tussen de 1,12 en de 1,61, met als beste schatting 1,37. Hoog! De Britse variant B117 had bij de laatste meting een R-waarde van 1,26. De website van de New Scientist meldt dat er een snelle test op komst is, die de verschillende mutaties opspoort en kan onthullen met welke coronavariant je besmet bent. Het is een aanpassing van de betrouwbare PCR-test door biotechnologiebedrijf Novozymes in Denemarken. Dat is dan weer goed nieuws, problematische virusvarianten kunnen dan eerder worden opgespoord.

     Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5090 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 1081 meer dan gisteren. Toch neemt het groeitempo van de besmettingen af. Ziekenhuizen dalen wat, IC's stijgen. 48 Covid-patiënten overleden. Gisteren waren dat er nog 66. In Gorcum hadden we 5 nieuwe besmettingen (3 minder dan gisteren).

     Het aantal vaccinaties tot nu toe beloopt 1.425.319 (berekend) c.q. 1.011.426 (gemeld). De vaccinatiebereidheid is 1 procentpunt gedaald en is nu 76%. De vaccinatiegraad van de bevolking is tot nu 6.12% (1e prik) c.q. 6.12% (2 prikken). Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid zei gisteravond in het televisieprogramma Op1 dat, als er geen problemen met de leveringen door farmaceuten komen, begin juli alle Nederlanders die willen, minstens één keer geprikt zullen zijn tegen het coronavirus. Naar het begin van dit kwartaal