www.sailing-dulce.nl

Logboek 2021/1 Coronawinter in Gorcum

Gorinchem (176)

Vanmorgen op de stadswal bij de geometrische figuren van Winiarski. Links op de achtergrond ons huis en daarnaast de Sint Janstoren.
Vanmorgen op de stadswal bij de geometrische figuren van Winiarski. Links op de achtergrond ons huis en daarnaast de Sint Janstoren.

Woensdag 24-02-2021

Behalve het chagrijn dringt de gebrekkige ratio voor de corona-versoepelingen na de persconferentie van gisteravond snel door in de commentaren op de praatprogramma's. De meesten vinden het te weinig en de virologen vinden het teveel. De laatsten hebben de medisch-sociale noodzaak aan hun zijde: het is onlogisch in het zicht van een dreigende derde golf. Vooral nu al meer dan de helft van de nieuwe besmettingen met de Britse variant is. Ook om ons heen, bijvoorbeeld in Frankrijk, België, Oostenrijk en Denemarken, zien we weer oplevingen. Enfin, ten koste van een substantieel aantal onnodige zieken en doden zal de wal het schip wel keren.

     Door de lockdown zijn naar schatting 41.000 ziekenhuisopnames en 6300 IC-opnames voorkomen, schat Jaap van Dissel in de briefing voor de Tweede Kamer. Voor het eerst ziet Van Dissel in de statistieken dat de vaccinatiecampagne effect heeft. Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames neemt bij ouderen minder snel toe dan bij jongere leeftijdsgroepen. ‘Dat is zeer waarschijnlijk het vaccinatie-effect.’

     Na Van Dissel volgt het kamerdebat. Teveel verkiezingsopportunisme om aan te zien. Negen fractievoorzitters willen nog meer versoepelen. De terrassen moeten open!, kraaien VVD en CDA. Even later is er zelfs een meerderheid voor in het parlement. Wat een vertoning! Volle terrassen zijn heel iets anders dan beperkt winkelbezoek of een knipbeurt bij de kapper. Men helpt de burgers niet zich aan de beperkingen te houden. Gelukkig gaan Rutte c.s. er dwars voor liggen, 'openstellen van de terrassen is niet verstandig, omdat die een eigen aanzuigende werking hebben'.

 

Vandaag hebben we opnieuw een zeer zachte lentedag. Het KNMI noteerde al een recordreeks van vier dagen op rij met 15 graden of meer. Daar zal  vandaag een vijfde bijkomen en inderdaad, na het middaguur is de thermometer in De Bilt voorbij de 16,7 graden geschoten. Daarmee is dit de warmste 24 februari sinds start metingen in 1901. Een laag hoge sluierbewolking filtert het zonlicht. We lopen in alle vroegte een flink eind over de stadswallen, zodat we weinig mensen tegenkomen. 's Middags gaat Anna even naar Tessa en haar kinderen, die bij de speeltoestellen naast het Merwedestrandje zijn. Het is er erg druk; Anna blijft op afstand.

 

In de Verenigde Staten zijn de zeer besmettelijke Britse en de Californische varianten van het coronavirus samengesmolten tot een hybride virus, meldt de New Scientist. 'Dergelijke "recombinatie" van twee mutanten was bij het huidige coronavirus nog niet eerder gezien. Mogelijk gaat de covidpandemie hiermee een nieuwe fase in.' De ontdekking werd gedaan door de vooraanstaande bioloog Bette Korber van het Los Alamos National Laboratory. Recombinatie van mutanten kan het virus gevaarlijker maken, met name als de combinatie tegelijk besmettelijker is (Britse variant) én resistenter voor vaccins (Californische variant), maar dat hoeft niet. Het is dus niet zeker of dit eerste hybride virus überhaupt enig gevaar met zich meebrengt. Korber heeft namelijk tussen duizenden genomen slechts één gerecombineerd genoom aangetroffen. Het is onduidelijk of dit virus ook in de buitenwereld circuleert, of dat dit het enige exemplaar is. Men houdt dat scherp in de gaten.

 

Het aantal nieuwe besmettingen is vandaag hoger dan gisteren. Dat het een waarschuwing moge zijn; we zijn er nog lang niet. Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 4420 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 586 meer dan gisteren. Ziekenhuizen dalen verder, de IC's blijven vrijwel gelijk. 63 Covidpatiënten stierven. Gisteren waren dat er nog 94. In Gorcum hadden we 3 nieuwe besmettingen (5 minder dan gisteren).

     Het aantal vaccinaties tot vandaag beloopt 1.112.536 (berekend) c.q.862.964 (gemeld). De vaccinatiegraad staat t/m vandaag op 5.03% (1e prik) c.q. 1.34% (2 prikken). Naar het begin van dit kwartaal