www.sailing-dulce.nl

Logboek 2021/1 Coronawinter in Gorcum

Gorinchem (144)

Gisteren in Numansdorp
Gisteren in Numansdorp

Zaterdag 23-01-2021

Een zonnige ochtend wordt gevolgd door een bewolkte middag. 's Ochtends loop ik naar de poelier op de Langendijk voor een maïskip. Bewoners van het Eind zitten met de gezichten in de zon op de banken langs de kade. Het is druk met wandelaars over de sluis. Ik kijk naar hen door het raam van de studeerkamer. Veel meer mensen dan voorheen hebben een hond bij zich. Verlangen om weer aan boord te zijn. Gisteren zat ik op de preekstoel van Dulce in Numansdorp een tijd verlangend naar het Hollands Diep te kijken. Anna maakte er een foto van (hierboven). Zover is het nog lang niet. Vanavond gaat om negen uur de avondklok in.

 

Gisteravond hoorden we de Britse premier Johnson in het journaal zeggen dat de Britse coronavariant wel 30% dodelijker is. Het staat vandaag prominent in de kranten. Wetenschappers zijn er verbaasd over en vinden die conclusie prematuur.

     In welke fase van de pandemie zitten we eigenlijk? Het aantal aangetroffen virusdeeltjes in het rioolwater is sinds 1 januari in twee weken tijd flink toegenomen, blijkt uit cijfers op het coronadashboard. Het viel me al op dat de rioolwatermetingen in deze maand weer stegen.

     Oud-directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding (CIb) Roel Coutinho was gisteravond weer in de weer op Nieuwsuur. Hij 'wordt er treurig van' dat nog maar 135.000 mensen zijn ingeënt. Hij denkt dat een militaire aansturing van het vaccineren beter was geweest, net als bij de Mexicaanse griep in 2009/2010. 'Logistiek is een vak apart.' Ik ben geneigd hem gelijk te geven, niet in de laatste plaats omdat men met hulp van de huisartsen en het leger destijds bij de Mexicaanse griep een zeer snelle vaccinatiecampagne realiseerde. Op die campagne kwam achteraf overigens kritiek. Toenmalig minister Klink besloot snel en voortvarend en bestelde na een advies van de Gezondheidsraad meteen 34 miljoen vaccins, om iedere Nederlander twee keer in te enten. Na een nieuw advies van de Gezondheidsraad viel het besluit om iedereen boven de zestig, kinderen tot 4 jaar en kwetsbare groepen snel te vaccineren. Vanaf november 2009 ging de campagne van start. Uiteindelijk bleek dat griepvirus veel minder gevaarlijk dan gedacht en bleef de overheid met miljoenen vaccins zitten. Had men toen - achteraf gezien - misschien teveel daadkracht, nu is er te weinig. Bedenk dat het huidige Covid19 veel gevaarlijker is!

 

In de NRC staat vandaag een goed stuk van Caroline de Gruyter: 'De democratie crasht'. Zij citeert uit een ouder boek, 'Government’s End' (1999) van de journalist Jonathan Rauch. Daarin omschreef hij het Amerikaanse systeem als volgt: 'Een logge, vaak onbegrijpelijke massa, zorgzaam voor klanten maar ondoordringbaar voor brede, coherente hervormingen.' ‘Demosclerose’, noemde hij dit. 'Centraal daarin: een overheidsapparaat dat steeds minder bestuurbaar wordt omdat het duizenden keren is opgelapt met bypasses, bruggetjes en stoplappen. Computerdeskundigen kennen het verschijnsel: op zeker moment heeft het systeem geen leidraad meer en wordt het immuun voor aanpassingen. Het crasht steeds vaker. Politici beloven van alles, maar hebben er geen vat meer op.'

     Dat was ruim twintig jaar geleden en er zit veel waars in. De problemen van de samenleving worden te ingewikkeld om op te lossen, zelfs voor een parlementaire democratie. De landen strompelen voort onder de groeiende last van onopgeloste crises, radeloze en misdeelde groeperingen en voortwoekerende ongelijkheid. Tot de wal het schip keert. Dat hoop ik niet mee te maken. Maar zo héél slecht gaat het toch niet? Ondanks alle uitwendig vertoon van politici in en buiten het parlement? Er zijn ook democratieën waar het beter gaat, bijvoorbeeld Nieuw Zeeland. Haperend gaat bij ons de vaccinatiecampagne toch verder, al lopen we achteraan in Europa. Ook wij als senioren zullen over een anderhalve maand aan de beurt zijn. Maar inderdaad: teveel andere crises blijven onopgelost: klimaat, milieu (o.a. stikstof), overbevolking, oorlogen, groeiende kloof tussen arm en rijk. Misschien dat Joe Biden....?

 

De cijfers willen niet echt zakken. Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5487 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 289 minder dan gisteren. De bezetting van ziekenhuizen daalt wel; de IC's blijven vrijwel gelijk. 89 Covid-patiënten stierven, evenveel als gisteren. In Gorcum hadden we 17 nieuwe besmettingen (6 meer dan gisteren). Er is een uitbraak van Covid19 bij het Gorcumse bedrijf Attema, een bouw- en infrastructuurbedrijf. Men vond 13 besmettingen op de werkvloer, zestig medewerkers zitten verplicht thuis in quarantaine. Of die in de lokale cijfers zijn opgenomen, weet ik niet. Naar het begin van dit kwartaal