www.sailing-dulce.nl

Logboek 2021/1 Coronawinter in Gorcum

Gorinchem (136)

Strip van Anton Dingeman in Trouw
Strip van Anton Dingeman in Trouw

Vrijdag 15-01-2021

Vanochtend fiets ik naar het ziekenhuis om mijn PSA te laten prikken. Er zijn weer drie maanden verstreken. Het is koud en fris. Op de terugweg haal ik versgerookte paling bij Van Lopik. Tijdens mijn lunch treedt het kabinet af. 'In harmonie en gezamenlijk uiteen'. Wat heeft die lunch daarmee te maken? Niks, maar wat veel mensen hebben, heb ik ook: te kunnen zeggen waar je was toen je belangrijk nieuws hoorde. Nine-eleven, de moord op Fortuyn, de moord op Kennedy en dergelijke.

     Het aftreden wegens de toeslagenaffaire was onvermijdelijk, schreef ik gisteren al. Helemaal door het terugtreden van Asscher als lijsttrekker van de PvdA. Ik lees dat Wiebes nu ook verdwijnt als minister wegens zijn rol in de affaire. Hij blijft dus niet demissionair. De vraag is wat de andere twee lijsttrekkers nu doen. Rutte zal blijven, voorspel ik, het lukte hem om het afgelopen jaar op voldoende afstand te blijven en volgens de jongste peilingen zal de VVD in maart een mega-resultaat boeken van 40 tot 45 kamerzetels. De andere partijen volgen op grote afstand; het is voldoende voor een vierde premierschap. Die afstand gold niet voor CDA-lijsttrekker Hoekstra, hij was direct betrokken en medeverantwoordelijk. Ik geloof niet dat hij zal aftreden maaar hij zal er bij de campagne zeker veel last van krijgen, meer dan Rutte. Het CDA zal zijn verlies in geloofwaardigheid en het electoraal nadeel ervan voor lief willen nemen, want als Wopke zou aftreden kan men - juist na de toeslagenaffaire - Pieter Omtzigt moeilijk voor een tweede keer aan de kant schuiven. Juist niet bij de toeslagenaffaire.

     En de bestrijding van de coronapandemie? Het kabinet zal demissionair doorregeren. Dat zou het over dik twee maanden toch al worden. In zekere zin heeft het zelfs wat meer de handen vrij, omdat het nu niet meer kan vallen (individuele ministers wel). Anderzijds kunnen onpopulaire maar noodzakelijke beslissingen zoals het instellen van een avondklok, electoraal slecht vallen. Neen, zegt Rutte op zijn personferentie vanmiddag, ik kan niet garanderen dat een demissionair kabinet corona even goed kan bestrijden als het missionaire kabinet. Hm, dat betwijfel ik, het omgekeerde geldt ook, zoals we vorig jaar zagen: een missionair kabinet garandeert dat ook niet.

     Na zijn persconfentie gaat de premier op de fiets naar de koning in Paleis Huis ten Bosch. Dat vind ik wel terecht.

 

Corona. De besmettingscijfers willen niet fors zakken. Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 6093 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 461 minder dan gisteren. De ziekenhuizen en de IC's zakken weer wat. 96 Covidpatiënten overleden. Gisteren waren dat er nog 88. In Gorcum waren er 22 nieuwe besmettingen (3 meer dan gisteren.

     Virologe Marion Koopmans van het OMT tweet vanuit China, waar ze is met een WHO-team om in de stad Wuhan naar de oorsprong van de pandemiet te zoeken, over het aftreden van het kabinet: 'Als ik ff zo vrij mag zijn: worst possible timing ( vanuit covid bekeken). Onvoldoende daling, nieuwe varianten, coronamoeheid, lang voorjaar.......en nu een stoelendans erbij. All hands on deck en focus zou fijn zijn.' Maar ja, makkelijk spreken, zij is geen politica.

     Als gevolg van bouwwerkzaamheden om zijn fabriek in België uit te breiden kan Pfizer de komende drie à vier weken minder vaccins leveren aan Europese landen waaronder Nederland. Dat is zeer vervelend, maar daarna kunnen ze er meer maken. De latere leveringen van het Pfizer-vaccin kunnen met name van invloed zijn op de vierde groep die volgens de vaccinatiestrategie van het kabinet wordt ingeënt met het Pfizer-vaccin: de mobiele 60-plussers. Wij dus, let wel, we hadden volgens de Gezondheidsraad tot de eerste groep moeten horen. Dat zijn we niet en dat is dankzij de politiek. Naar het begin van dit kwartaal