www.sailing-dulce.nl

Logboek2020/4 Herfst en corona in Gorcum

Gorinchem (90)

De Sentinel-6 Michael Freilich-satelliet van NASA en ESA (Credits: NASA/JPL-Caltech)
De Sentinel-6 Michael Freilich-satelliet van NASA en ESA (Credits: NASA/JPL-Caltech)

Zaterdag 21-11-2020

Hij doet denken aan een vliegend kippenhok, de nieuwe Sentinel-6 Michael Freilich-satelliet, van NASA en ESA, die nauwkeuriger dan tot dusver mogelijk was vanuit de ruimte de zeespiegelstijging in de gaten gaat houden. De schuine daken zijn echter zonnepanelen. Vandaag wordt hij in Californië gelanceerd en over vijf jaar wordt nog een tweede meetsatelliet gelanceerd. Sinds een paar jaar worden er op diverse plaatsen versnellingen in de zeespiegelstijging waargenomen. Jarenlang bedroeg de gemiddelde zeespiegelstijging ongeveer 2 millimeter per jaar, maar inmiddels stijgt het verder naar gemiddeld 4 mm. De nieuwe satelliet zal iedere tien dagen ongeveer het peil van 95% van alle zeeën en oceanen preciezer dan ooit meten. Zie hier op YouTube een mooi filmpje van de ESA.

     Overigens kan de zeespiegelstijging regionaal sterk afwijken van het wereldgemiddelde.  De stijging van de Noordzee in de vorige eeuw bedroeg ongeveer 20 centimeter, in overeenstemming met het oude wereldgemiddelde. De versnelling op het gemiddeld wereldniveau is bij ons tot dusver niet waargenomen, onder meer vanwege  systematische verschillen tussen de processen die de mondiale en de Noordzeesituatie domineren. Dat komt door een merkwaardig effect van de zwaartekracht van de Groenlandse ijskap. Die trekt als het ware het zeewater naar zich toe, ook vanuit de Noordzee door de noordelijke opening tussen Schotland en Noorwegen. Ten gevolge van het versnelde massaverlies door de recente toename van het smelten van de ijskap over Groenland stijgt de mondiale zeespiegel sneller en zal het zwaartekrachteffect voor de Noordzee afnemen, maar dat laatste is op een wat langere termijn. Eveneens op langere termijn zullen we langs onze kust tevens veel invloed ondervinden van het afsmelten van de Zuidpool. Omdat de hele aardbol er tussen ligt is het effect contra-intuïtief: die zeespiegelstijging merken wij juist versterkt vanaf circa 2050. We kunnen de komende 30 jaar dus goed gebruiken om onze kustverdediging tijdig te versterken.

 

De dag is grijs en somer, soms met wat motregen. Anna brengt wat digitale thermometers naar het gezin van Barbara. Ze komt niet dichtbij; gooit ze 'over de heg' bij wijze van spreken. Overigens heeft haar oudste dochter nog veel klachten maar geen koorts meer. Met Tessa gaat het goed maar ze is erg moe. Wijzelf hebben nog steeds geen symptomen, dus het vertrouwen neemt toe dat we geen besmetting opdeden. Morgen is het tien dagen geleden dat Barbara hier was.

     Ik blijf binnen en duik weer eens in de zwarte gaten en de informatieparadox met een boek vol artikelen uit Quantamagazine, dat 'Alice and Bob meet the great Wall of Fire', edited by Thomas Lin (The Simons Foundation, 2018). Het is razend ingewikkeld; één artikel per dag lukt nét.

 

Corona. Weer stijging, verdorie! Het beeld van een tweede golf waarvan we de top achter ons lieten, vervaagd. Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 6093 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 126 meer dan gisteren. De bezetting in ziekenhuizen met coronapatiënten neemt verder af, maar op de IC's stijgt het wat. Er werden 48 overleden Covid-patiënten gemeld. Gisteren waren er nog 51. In Gorcum hebben we vandaag 22 nieuwe besmettingen (gisteren waren er 23) bij een nog steeds hoge rioolwatermeting.

     Opmerkelijk. Het begint erop te lijken dat een grootschalige camapgne voor vaccinatie tegen Covid-19 nabij is, maar de animo bij het volk om zich te laten vaccineren daalt. Ongeveer de helft heeft er geen fiducie in. 'Je eet al je hele leven frikandellen. Maar je weigert je te laten vaccineren, want je weet niet wat er in zit', zegt iemand op Twitter. Ik denk dat het wel mee zal vallen als de campagne eenmaal op gang komt.

     Er zijn ook mensen die denken dat de samenleving weer open gegooid kan worden, als we maar massaal kunnen (snel)testen. Die gedachte werd nog door minister De Jonge afgelopen dinsdag in de persconferentie.  geuit, als mensen zonder ziekteverschijnselen zich eens per maand voor de zekerheid zouden laten controleren op corona. De illusie wordt zojuist door een nieuw onderzoek uit Utrecht (nog geen peer-reviews) onderuit geschoffeld. Wil dat werken, dan zouden alle Nederlanders elke drie dagen een test moeten ondergaan, becijferen de wetenschappers. Dat is niet haalbaar. Onderzoeksleider Mark Bonten van LUMC Utrecht zegt er in De Volkskrant over: 'Dat zou al snel betekenen dat je ‘bijna net zo vaak zult moeten testen als dat je een schone onderbroek aantrekt.' Hm, ik trek er overigens iedere dag een aan, meneer Bonten. Naar het begin van dit kwartaal

 

 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail