www.sailing-dulce.nl

Logboek2020/4 Herfst en corona in Gorcum

Gorinchem (68)

Vrijdag 30-10-2020

Even schrik ik door een artikel van Joep Dohmen dat gisteren in de NRC stond: de pillen metformine van geneesmiddelenfabrikant Mylan zouden het kankerverwekkende stof NDMA bevatten. En ik gebruik die pillen tegen mijn diabetes type 2! Wel verdraaid! Wat is er nog veilig in deze wereld? In het artikel staat een tabel van testen op de NDMA-concentraties in de laatste charges (zie hierboven). Die van mij zijn pillen van 500 mg met chargenummer 4640192A. Dat levert al enige opluchting op: ik neem er drie per dag en dat levert een dagelijkse belasting op van 3 x 31,0 = 93 ng op. Onder de veiligheidslimiet. NDMA is N-nitrosodimethylamine, en het werd eerder ontdekt in de bloeddrukverlager valsartan en nadien ook in de maagzuurremmer ranitidine. Waarom zit het eigenlijk in die medicijnen? Dat staat helaas niet in het artikel. De Inspectie reageert erg lakoniek op het bericht en noemt het 'een verwaarloosbaar risico'. 'Wanneer 100.000 patiënten hun hele leven lang de maximale dosering van een medicijn gebruiken, waar elke dag de maximale toegestane limiet van de onzuiverheid in zit, dan zal er van deze 100.000 mensen mogelijk 1 persoon extra ergens in zijn of haar leven een vorm van kanker krijgen.' Oh. Het schijnt dat het Europese medicijnenbureau EMA (tegenwoordig in Amsterdam gevestigd) wel actie gaat ondernemen.

 

Orkaan Zeta was geen zware orkaan, maar hij heeft de zuidoostelijke staten in de VS toch hard getroffen. Minstens zes mensen vonden de dood en meer dan twee miljoen huishoudens zaten zonder stroom. Het was de vijfde storm die dit orkaanseizoen de staat Louisana trof. Het bijna-recordseizoen is nog niet voorbij; het duurt nog tot eind november. In het oostelijk deel van de Caribische zee laadt een nieuwe depressie zich op met 70% kans op cycloonvorming.

 

We hadden een leuke avond bij Wiger & Arina. De maaltijd was een culinair hoogtepunt: hazenrug. Hier een foto van beide koks aan het werk. Het is een grijze ochtend. We rijden naar onze huisarts voor de jaarlijkse griepprik, die nog voldoende voorradig blijkt. Ik krijg ook voor het eerst de pneumococcenvaccinatie. Het is er flink druk; drie medewerkers doen de injecties in een soort vaccinatiestraat onder de carport. 's Middags valt er trage, zachte miezerregen.

 

Coronacijfers. 'Bijna 900 besmettingen meer dan gisteren gemeld, maar RIVM ziet nog altijd stabilisatie', kopt de NOS sceptisch. Dat kan ik me voorstellen. Vanmorgen worden 11.141 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. De hogere aantallen positieve testen zouden te verklaren zijn uit later doorgekomen uitslagen en grotere aantallen afgenomen testen, aldus het RIVM. In de ziekenhuizen is er ook stabilisering: er liggen nu 2385 coronapatiënten, 1 meer dan gisteren, van wie 567 op de IC's (gisteren: 553). De aantallen doden stijgen wel: bij het RIVM zijn 87 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren waren het er 62.

     MP Rutte wil eerst het weekeinde afwachten. Terecht. Het reproductiegetal(1,16) en met name de rioolwatermetingen zijn nog steeds te hoog. In Gorcum waren er 44 nieuwe besmettingen. Vergelijken we Gorcum met het landelijk niveau van besmettingen, dan doet ons stadje het helemaal niet goed. Wij hebben 110,7 positief geteste mensen per 100.000 inwoners versus 64 per 100.000 mensen landelijk. Naar het begin van dit kwartaal

 

 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail