www.sailing-dulce.nl

Logboek 2020/3 Zeeland en corona

Noordelijk remmingwerk Volkeraksluis (2)

Zonsopgang vanmorgen aan het remmingwerk.
Zonsopgang vanmorgen aan het remmingwerk.

Dinsdag 15-09-2020

De dag gaat open als een gouden roos (Gorter). Het zal bijzonder warm worden. Temperaturen boven 30 graden zijn normaliter vrij  zeldzaam in september, maar wat is nog normaal? Vorige eeuw was het zeldzaam. Tussen 1973 en 1991 werd in geen enkele septembermaand de grens van 30 graden overschreden. Deze eeuw was het in 2003, 2006, 2009, 2013 en 2016 op een officieel weerstation van het KNMI tropisch warm in september.

     Op dit tijdstip circuleren er zeven depressiekernen op de noordelijke Atlantische Oceaan. Eén - orkaan Sally - ligt op koers naar New Orleans, waar Trump zojuist de noodtoestand afkondigde. Vorige maand veroorzaakte orkaan Laura er al zware schade. Sally is boven het warme water van de Golf van Mexico snel uitgegroeid van een tropische storm tot een categorie 2 orkaan en versterkt zich verder. Orkaan Paulette bracht zware regen en storm op Bermuda, en wordt verwacht naar het noordoosten af te buigen. Tropische storm Vicky is wat sterker dan verwacht maar zal waarschijnlijk toch weer afzwakken. Tropische storm Teddy kan vandaag uitgroeien tot een orkaan en zal waarschijnlijk op de oceaan blijven. Drie andere depressiekernen zullen waarschijnijk klein blijven en afzwakken. Binnen de klimaatwetenschap zijn er steeds meer aanwijzingen dat het warmer wordende klimaat de oorzaak is van zowel de toename van natuurbranden als van méér en zwaardere orkanen.

     Trump was ondertussen op bezoek in Californië dat geteisterd wordt door de grootste natuurbranden ooit. Hele dorpen werden verwoest, er vielen 35 doden en tientallen mensen worden nog vermist. Volgens de president komt het door 'gebrekkig bosbeheer'. Niet door klimaatverandering. 'Het klimaat gaat afkoelen, let maar op!' Ja, ooit, maar dan zijn er vele ultra-hete eeuwen voorbijgegaan. Een aanwezige wetenschapper probeert het hem uit te leggen. Het antwoord van Tump: 'You just watch ... I don't think science knows, actually'. Die man is een nachtmerrie.

 

We krijgen inderdaad een tropische dag. 's Middags is het 32 graden, gisteren 28, en zelfs hier op het water is het bladstil en amechtig makend warm. Diverse hitte-records sneuvelen en het is de warmste Prinsjesdag ooit. Nooit eerder was het zo laat in het jaar zó warm. Ik laat de opening van het parlementair jaar aan me voorbij gaan. Dat de economische klap in ons land en in de wereld nog groter gaat worden, zoals de koning zei, is me allang duidelijk. Volgens de koopkrachtplaatjes gaan wij pensionado's 0,4% vooruit, maar je moet er niet op rekenen. Ondanks de soepeler maatregelen voor pensioenfondsen gaat het kabinet er vanuit dat ook volgend jaar een aantal fondsen zal moeten korten.

 

Met veel waardering lees ik het nieuwe boekje 'Het Grote Wereldtoneel' van de Duits-Nederlandse filosoof Philipp Blom (De Bezige Bij, 2020). Het levert veel stof tot nadenken. Begin 2018 las ik geboeid zijn eerdere boek. Het nieuwe boekje was klaar toen de corona-pandemie uitbrak. Daarom staat er een nieuw slothoofdstuk in, waarin hij over de klimaatcrisis en de coronacrisis zegt: 'Beide crises hebben dezelfde oorzaak - de mens - en beide hebben dezelfde uitweg, namelijk de systematische reductie van de destructieve en roofzuchtige impact van de mensheid op de planeet'. Er staat nog veel meer in. Ik denk - met hem - dat het huidige, overdadige welvaartsniveau van onze wereld niet langer gehandhaafd kan worden. Er zijn drie à vier aardes nodig om dat te blijven ondersteunen. Aanbevolen!

 

Corona. Opnieuw méér nieuwe besmettingen: 1379. Met name onder twintigers en het gaat om een echte uitbreiding van de epidemie. Van alle deze week geteste mensen (ruim 200.000 mensen) was 3,9% positief; vorige week was dat nog 2,8%. Ook in de rest van Europa verslechtert de situatie. Er werden 24 ziekenhuisopnames geteld en 2 doden. Het aantal besmettingen per 100.000 Nederlanders lag op 7,9; de signaalwaarde is 7,0. Iemand zei ergens op Twitter dat het niet slecht was dat er zoveel besmettingen bij kwamen: goed voor de immuniteitsgraad onder de bevolking. Hm. Naar het begin van dit kwartaal

 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail