www.sailing-dulce.nl

Logboek 2020/3 Zeeland en corona

Vlissingen (4)

Vlissingen. Dulce in de Michiel de Ruyterhaven. Links op de foto Het Arsenaal.
Vlissingen. Dulce in de Michiel de Ruyterhaven. Links op de foto Het Arsenaal.

Zondag 02-08-2020

Op een enkel buitje na blijft het vannacht droog. De ochtend brengt zon en wolken. We draaien de wasmachine en vullen de tanks. Bij mijn website-hoster Maakum is een storing. Later blijkt dat de stroom in het datacentrum was uitgevallen. Zo? Is er geen noodstroomvoorziening? We lopen de haven uit voor een kop koffie met uitzicht over de Wielingen bij Brasserie Evertsen. Tussen de tafeltjes langs de gevel staan schotten met plexiglas. De wolken verdwijnen allengs uit de hemel. We lezen in de kuip. Ik verwonder me over 'De Egotunnel' van Thomas Metzinger, dat na dik honderd bladzijden grote aandacht besteedt aan BLE's - Buiten Lichamelijke Ervaringen. waar moet dat heen? Ik dacht dat we de parapsychologie eind vorige eeuw al hadden afgeserveerd. Enfin, ik zie wel. Vanavond gaan we mosselen eten bij Piet & Ineke, die in Vlissingen wonen. Piet komt ons ophalen.

     De maand juli was een graad kouder dan normaal. Voor augustus zijn er goede vooruitzichten. Het KNMI spreekt van 'een overgang naar zonnig en zeer warm zomerweer'. Komend weekend kan het in het zuiden 35 graden worden. Daarna is er volgens het meteorologisch instituut ook een grote kans op meer warm zomerweer.

 

Bijna ongemerkt brak er de afgelopen week bijna een gewapend conflict uit tussen twee NAVO-partners. Tussen Griekenland en Turkije. Niet voor de eerste keer, overigens. Caroline de Gruyter schreef er eergisteren over in de NRC. Turkije, dat steeds meer de aspiraties van de Ottomaanse periode omarmt, wilde achttien schepen naar het continentale plat bij het Griekse eilandje Kastellorizo sturen om naar olie te zoeken. Voor de realisatie van de Groot-Turkse ambities, maar ook voor het overleven in coronatijd, zijn extra olie-inkomsten onontbeerlijk. De Grieken maakten zich op om krachtig te reageren. Turkse F-16’s vlogen over het eilandje. Marineschepen en straaljagers waren aan beide kanten standby. Het was Angela Merkel, ingeseind door de Grieken, die kon voorkomen dat de Turkse onderzoeksvloot vertrok. Ze wees Erdogan, die nog altijd naar haar luistert, erop dat ze hem hielp bij een andere recente schermutseling met de Fransen voor de kust van Libië. Beide landen steunen partijen die in het giftige Libische conflict tegenover elkaar staan. De Gruyter: 'Macron wilde toen EU-sancties tegen Turkije. Merkel had dat tegengehouden. Haal je schepen bij Kastellorizo weg, vertelde ze Erdogan nu, en onderhandel met ons als je wilt boren op zee. Anders kan ik Europese sancties niet afwenden – en die gaan Turkije ruïneren.'

    Wel, wel, dat is niet mis. Je leert er een paar zaken van. Het 70-jaar oude, defensieve bondgenootschap van de Atlantische wereld kraakt en verbrokkelt. Het is veelbetekenend dat de Grieken niet Trump belden, maar Merkel. Zij kon met effectieve economische machtspolitiek een escalatie voorkomen. Tijdelijk althans. De gang van zaken wijst er nog eens duidelijk op dat Europa keuzes moet maken en ervoor moet zorgen niet alleen een economische macht te zijn, maar ook een geduchte militaire factor te worden.

 

Corona. Vandaag 366 nieuwe besmettingen, minder dan de 431 van gisteren. Maar het is zondag. KWR Water publiceert de meest recente metingen van genetische resten van het virus in rioolwater (per 29 juli). Het is een actueler gegeven over de ontwikkeling dan het Reproductiegetal R0, dat altijd zo'n 14 dagen achterloopt. In verschillende steden (Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Amersfoort) loopt de concentratie terug; in Tilburg stijgt hij licht. Naar het begin van dit kwartaal