www.sailing-dulce.nl

Logboek 2020/3 Zeeland en corona

Vlissingen (3)

Boulevard Vlissingen. Een schip verlaat de Westerschelde door de Sardijngeul naar zee.
Boulevard Vlissingen. Een schip verlaat de Westerschelde door de Sardijngeul naar zee.

Zaterdag 01-08-2020

Veel bestuurders hebben behoefte aan legitimering. Vinden de mensen dat we het goed doen? Hebben ze vertrouwen in ons? Dat zijn normale vragen, met name in onzekere tijden als de huidige. Het ministerie van binnenlandse zaken heeft met de VNG en verenigingen van gemeentelijke bestuurders, ambtenaren en raadsleden een instrument ontwikkeld om dat te meten: de Quick Scan Lokale Democratie (QSLD). Daarmee kan men lokale participatieplatforms online interviewen over prestatie en vertrouwen in het plaatselijk bestuur.

     De gemeente Gorcum heeft dat juist laten doen en het rapport staat hier in PDF online. Peildatum 29 juli 2020. De uitkomsten van de scan vallen het Gorcums college van B&W niet mee, neem ik aan. Over het algemeen denken de bestuurders dat ze het heel goed doen terwijl de burgers nogal ontevreden zijn. Voorbeeld: de stelling 'De gemeente luistert naar de mening van haar inwoners' onderschrijven de collegeleden voor 100% maar raadsleden (33%) en burgers (32%) beduidend minder. De tevredenheid van de laatsten over verloop en uitkomst geeft een nog beroerder beeld: college B&W 100% en raad en burgers niet meer dan 17 - 21%. In die trant gaat het verder bij burgerparticipatie en de omgang met maatschappelijke initiatieven. Dat moet een grote teleurstelling zijn voor met name de Democraten Gorinchem, die voor de verkiezingen van alles beloofden aan inspraak en medebeslissen door burgers. Ze werden meteen de grootste fractie, kwamen in het nieuwe college en zouden het allemaal beter gaan doen. 'Minder politiek, meer verbinding', en zo.

     Maar waar ligt deze verpletterende uitslag nou eigenlijk aan? Dat zou je graag willen weten. Niks gedaan aan luchtvervuiling? Te weinig aan doorgaand autoverkeer weren uit de binnenstad? Aan de bescherming van monumenten en cultureel erfgoed? Het staat helaas niet in het rapport - maar gelukkig wél in de bijlagen, waar de respondenten open antwoorden konden geven. Maar die bijlagen kun je niet openen en de link naar quickscanlokaledemocratie werkt ook niet. 'De opgevraagde pagina kan niet worden gevonden'. Tja, zo wordt het niks met het vertrouwen.

 

Terwijl Anna vroeg gaat slapen, zit ik gisteravond nog urenlang buiten in de kuip te kijken. Het is een warme, zwoele avond. In het verre zuidwesten flakkert af en toe weerlicht. Het koufront kruipt naar ons toe met onweer en regen, maar het is er nog niet. Vannacht rond drie uur wel. Een flinke regenbui, kort en zonder bliksem en donder. Vanochtend hangt er een loodgrijze wolkenlucht boven ons en is het het een stuk kouder. De wind is stevig, is 180 graden gedraaid en waait niet meer uit het oosten, maar pal west. We blijven in de kajuit, waar ik 'De Getekenden' van John Wyndham (Prisma pocket, 1959) uitlees. Goed boek.

     Vanf het middaguur lost de bewolking snel op. Volgt een zonnige middag. We lopen een eind langs de boulevard van Vlissingen. Een schip kiest zee door de Sardijngeul naar het noorden (foto hierboven). Een andere foto hier. Verderop is een drukbezet strand, waar men toch keurig 1,5 meter afstand van elkaar houdt. Door de stad lopen we terug en kopen onderweg kanariezand voor ons vogeltje. Hij zit al weken in een flinke rui, de ziel.

 

Corona. In de afgelopen 24 uur werd het hoogste aantal nieuwe besmettingen in bijna drie maanden gemeld: 431 nieuwe gevallen. Bijna de helft ervan wordt gerapporteerd in Zuid-Holland (202). Rotterdam is de grootste brandhaard, met 95 nieuwe infecties, daarna volgen Amsterdam (61) en Den Haag (39). Het Reproductiegetal R0 staat onveranderd op 1,40. In hetzelfde Den Haag demonstreert Viruswaanzin met 1500 mensen op het Malieveld tegen de coronamaatregelen. In Berlijn zijn het er 15.000.

 

           Verloop van het aantal coronabesmettingen in Nederland (bron: De Volkskrant)

 

Wat komt er nog op ons af? In vergelijking met de eerste coronagolf in april gaat het nog om een rimpeling, zeggen sommige deskundigen, zoals hoogleraar klinische virologie Louis Kroes (LUMC) in De Volkskrant. Daar vind je ook de grafiek hierboven. In weerwil van de titel zie ik de Tweede Golf nog niet sneller en hoger rijzen dan de eerste. De krant heeft meer vrees voor de economische gevolgen: 'Anno 2020 is de Tweede Golf er misschien niet zozeer een van ziekte – maar een vertraagde tsunami van verarming, werkloosheid en sociaal-economische rampspoed.' Naar het begin van dit kwartaal